Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Erik van Rosmalen

Recensie: eBook 'Slow' door Andrew Gibson

zondag 25 november 2012, 22:55 door | 6.289x gelezen | 2 reacties

De obligate waterval, voorbijrazende autokoplampen of sterren als streeppatronen aan de nachtelijke hemel: elke fotograaf heeft er vroeg of laat wel eens mee geëxperimenteerd. Het eBook 'Slow' van Andrew Gibson bevat een compleet overzicht van toepassingen, technieken en benodigdheden voor fotograferen met lange sluitertijden.

Slow 1

Truukjes


De bekende clichés van 'fluwelen' water en lichtstrepen boven de snelweg kennen we nu al wel. Dat fotografie met langere sluitertijden ook mooie resultaten met zich mee kan brengen, is misschien minder bekend. Gibson laat in zijn eBook ook wel wat 'truukjes' zien.

Eén daarvan is 'lightpainting', het voor velen wel bekende bewegen met licht voor een geopende sluiter. Ook 'panning' komt aan bod, het langzaam bewegen van de camera . Het resultaat: bijna abstracte beelden met lijnen. Mooi, artistiek, leuk om mee te spelen, maar ook iets dat je natuurlijk vrij snel gezien zult hebben.

Panning with people


Een andere toepassing van 'panning' die hij laat zien is 'panning with people': een beweging met de camera waarbij je inflitst op je onderwerp/geportretteerde om hem of haar te bevriezen. Eveneens een truukje natuurlijk, maar een dergelijk portret doet het nog altijd erg goed in een bruids- of gezinsreportage. Ook de combinatie van flits en lange sluitertijd komt aan bod; iets dat op feesten nog wel eens mooi kan uitpakken.

Flits en lange sluitertijd
Een sluitertijd van 1/5 seconde, gecombineerd met een flits kan
verrassende beelden opleveren tijdens feesten.
Foto Erik van Rosmalen

Creatieve boeg


Uiteindelijk blijft werken met langere sluitertijden in veel gevallen toch Spielerei – enkele uitzonderingen daargelaten natuurlijk. Dat geeft Gibson zelf overigens ook toe in het ebook: als hij de beelden heeft gemaakt die hij moet hebben, gooit hij het over deze creatieve boeg.

Afbreukrisico


Dat doet ook Doug Chinnery, een landschapsfotograaf die als 'case study' aan het woord komt in het boek. Zijn commerciële werk is scherp, uitgebalanceerd en goed verlicht. Hij gebruikt langere sluitertijden en beweging om creatiever aan de slag te kunnen, mét het afbreukrisico dat het net niet werkt.

Lange sluitertijd
Een belichtingstijd van 8 seconden bij f/22 doet het water al enigszins 'zachter' worden,
bij deze opname aan het meer van Annecy.
Foto Erik van Rosmalen

Gibson gaat verder duidelijk in op handige gereedschappen zoals polarisatie- en ND-filters. Een nuttig hoofdstuk gaat over het bepalen van de juiste belichting. Bij sluitertijden van vele minuten kun je immers niet 'even' een testshot maken.

Slow 2

Compleet


Al met al geeft dit eBook een heel compleet overzicht wanneer je eens wilt experimenteren met sluitertijden. Eén experiment lijkt wat te ontbreken: zoomen tijdens de belichting. Bij een lange sluitertijd heb je gelegenheid om de brandpuntsafstand van een zoomobjectief te veranderen. Experimenteel, maar het kan soms mooie resultaten geven.

Lange sluitertijd zoom
Een sluitertijd van één seconde bij f/8 en ISO 100, gecombineerd met het gelijktijdig inzoomen van een
24-70-objectief, maakt van een gewone sfeerlamp in de woonkamer een abstract kunststukje.
Foto Erik van Rosmalen


Nederlands tintje


Als toegift heeft het eBook nog een klein Nederlands tintje: in een case study komt de Nederlander Joel Tjintjelaar aan bod. De fotograaf uit Bergen op Zoom is vooral bekend om zijn zeelandschappen en architectuurfotografie, waarbij lange sluitertijden ook een grote rol spelen.

Slow 3
Joel Tjintjelaar vertelt in een case study uitgebreid over zijn manier van werken.

De auteur, Andrew S Gibson, is professioneel fotograaf, maar vooral freelance tekstschrijver, gespecialiseerd in fotografie. Gibson woonde in het Verenigd Koninkrijk en China en tegenwoordig in Nieuw-Zeeland. Hij schrijft onder meer voor Craft & Vision, EOS Magazine, Smashing Mag en Peachpit Press en ontwikkelt fotografiecursussen.

» Koop het eBook 'Slow' (5 dollar)

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Erik van Rosmalen

Over de auteur

Erik werkt als content specialist. Daarnaast is hij freelance tekstschrijver en fotograaf. Mensen vormen daarbij het hoofdonderwerp: portret- en reportage-fotografie. Volg Erik ook op Instagram!

2 reacties

  1. Brian
    Brian schreef op maandag 26 november 2012 om 14:30  | reageer

    Erg mooi stukje Erik,
    Lijkt me een leuk ebook om te lezen. Vanavond even kopen vrolijk

  2. ErikvanRosmalen
    Profiel  ErikvanRosmalen schreef op dinsdag 27 november 2012 om 12:24  | reageer

    Dank je Brian! vrolijk

    Ik vind de kwaliteit van de ebooks van Craft & Vision wel eens wisselend, maar dit is wel een aardig compleet verhaal geloof ik!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Boeken

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.167 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord