Elja Trum

Nikon en Canon op achterstand

maandag 16 juni 2014, 23:20 door | 20.482x gelezen | 51 reacties

Als je een paar jaar geleden op zoek was naar een fotocamera, dan waren er twee populaire keuzes: een Nikon of een Canon. Beide merken produceerden uitstekende camera's, of je nu het ene of andere merk koos, je kon niet fout gaan. Daar lijkt momenteel echter verandering in te komen.

Zowel Nikon als Canon brachten steeds nieuwe modellen uit waarbij er stuivertje gewisseld werd tussen de merken over wie het technisch beste model op de markt bracht. Natuurlijk zien we nog steeds met regelmaat nieuwe modellen uitkomen waar telkens wel weer het nodige verbeterd is. Het is echter al weer een tijdje geleden dat één van de merken echt iets bijzonder uitgebracht heeft.

Canon 1dx nikon d800e

Er zijn echter twee bedrijven opgestaan die zowel Canon als Nikon de afgelopen periode voorbij lijken te springen: Sony en Fujifilm.

Sony


Sony heeft zich de afgelopen jaren snel omhoog gewerkt. Echt interessant werd het toen het bedrijf in het najaar van 2012 de Sony RX1 aankondigde. Een full-frame camera in een compacte body voorzien van een lichtsterk 35mm objectief.

Een jaar later verschenen de A7 en de A7r. Eigenlijk een RX1, maar dan met de mogelijkheid voor verwisselbare objectieven. Een erg compacte camera dus met alle voordelen van een spiegelreflex en full-frame sensoren die op vergelijkbaar niveau liggen met de beste Nikon en Canon camera's.

Binnenkort komt de Sony A7s ook nog op de markt. Hoewel deze camera werkt op 'slechts' 12 megapixel zijn de eerste berichten over de beeldkwaliteit erg positief. De camera wordt vergeleken met middenformaat camera's op het gebied van beeldkwaliteit. Ook beschikt dit model over de mogelijkheid om video op 4K resolutie vast te leggen.

De lichtgevoeligheid van dit model loopt van 50 tot een ontzagwekkende 409.600 ISO. Met een zeer concurrerende (verwachte) prijs van zo'n 2.500 euro is dit een monster van een camera waarvoor nog geen gelijke in de markt te vinden is.

Sony a7S

Fujifilm


De omslag voor Fujifilm kwam met de Fuijfilm X100 in 2010. Een retro gestylde camera met APS-C formaat sensor en bijzondere hybride zoeker. Net als bij de Sony had ook dit model van Fujifilm een vast 35mm objectief.

Ook Fuijfilm bracht een model uit met verwisselbare objectieven: de Fujifilm X-Pro1 (2012). Hoewel al deze camera's gebruik maken van een kleiner APS-C formaat sensor wordt de beeldkwaliteit van de X-Trans EXRCMOS sensor gezien als beter dan de gemiddelde full-frame sensor.

Het nieuwste model van Fujifilm is de X-T1. Een erg populaire camera waar veel vraag naar is. De retro styling doet het blijkbaar goed bij fotografen en ook de beeldkwaliteit is meer dan prima.

Fujifilm X-T1

Canon en Nikon blijven achter


Wat de modellen van zowel Sony als Fujifilm gemeen hebben is dat ze hoge beeldkwaliteit bieden in een compacte body. Iets waar veel fotografen enthousiast van worden. Je zou verwachten dat het voor merken als Nikon en Canon niet moeilijk zou moeten zijn om in te springen in deze markt. Vooralsnog blijft het echter stil bij de marktleiders.

De vraag is of Fujifilm en Sony in de tussentijd niet teveel voorsprong aan het opbouwen zijn voor de twee grote merken om het tij nog te keren..

Wat is jouw gedachte hierover?
Als je nu helemaal zonder camera en objectieven zou zitten, welke camera zou je nu gaan aanschaffen? Laat het weten in de reacties!

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

51 reacties

 1. Stefan Segers
  Stefan Segers schreef op maandag 16 juni 2014 om 23:43

  Ik volg al een tijd deze ontwikkelingen en neig een XT1 te kopen. Echter wat mij terug houdt is de autofocus van dit soort camera’s die zijn echt slecht als je en 1Dx gewend bent. De camera’s zijn nog redelijk geprijsd maar als je er niet goed mee kan werken is het wel veel geld.
  Wie heeft er meer ervaring met de 5dIII of 1Dx in combinatie met een Fuji Xt1?

 2. Joost
  Joost schreef op dinsdag 17 juni 2014 om 00:00

  Afhankelijk van de soort fotografie die je beoefend.
  Ik zou op dit moment direkt een Fuji XT-1 aankopen met 14 - 23 - 56 objectieven.

  Het voordeel van de Fuji met zijn cropfactor is dat de camera compact is en de primes ontzettend lichtsterk zijn en toch nog compact met een hele prettige zoeker. In tegenstelling tot de FF sony A7r waarvan de primes niet zo lichtsterk zijn.
  Zouden deze ook lichtsterker worden gelijk aan de Fuji X objectieven dan gaan de objectieven dusdanig groot en zwaar worden vanwege de bouw die gepaard gaat met de grote sensor.

  Je kunt heel goed een 1Dx naast een Fuji X gebruiken, dat kan je aardig matchen met elkaar.
  Als je niet goed met een Canon 1Dx kunt werken is die nog altijd nog ongeveer 4x zo duur als een Fuji XT-1. It's still the person behind the camera that makes the picture.

  Een ander voordeel behalve de compactheid en gewicht van de XT-1 is ook, net zoals bij de Sony A7r en de DSLR van Sony bijv. de A99 is dat je tijdens het fotograferen direkt in je zoeker veel sneller kunt beoordelen of je belichting goed is. In tegenstelling tot een 1Dx waarbij je de camera van je oog af moet halen om de LCD te beoordelen. En dat gaat in felle zon minder prettig dan bij een Fuji X camera; dan bij een camera met elektronische zoeker.

 3. Reinoud
  Profiel Reinoud schreef op dinsdag 17 juni 2014 om 01:32

  Eigenlijk moet ik zeggen dat de beeldkwaliteit van de DSLR's de laatste paar jaar voor het overgrote deel van de fotografie ruim voldoende is. Ja je kunt altijd nog een paar stappen verder met je ISO, maar er blijft altijd een punt komen dat het te donker is.

  Het is echter nog wel steeds zo dat accessoires als bijvoorbeeld TTL triggers altijd als eerste voor Nikon en Canon gemaakt worden, en je als gebruiker van een ander merk nog steeds vaak als een soort tweederangs burger moet wachten of je ook nog aan de beurt komt. En qua service hebben Nikon en Canon ook organisaties waar andere merken nog wat van kunnen leren.

  De twee 'grote' merken hebben dus nog wat troeven in handen, maar het is duidelijk dat ze niet op hun lauweren kunnen rusten. En dat komt vaak de innovatie in een markt ten goede

 4. Rita
  Rita schreef op dinsdag 17 juni 2014 om 06:22

  Helaas is een merk als Minolta die vroeger mee deed met Nikon en Canon helemaal verdwenen in Nederland. In een land als Frankrijk is Pentax altijd heel erg populair geweest terwijl in Nederland Pentax een goede optie was.

  Een merknaam op zich vertelt niet altijd alles. Natuurlijk kies je met Nikon of Canon niet verkeert maar Pentax en Olympus mochten er zeker zijn. Zelf kom ik telkens (weloverwogen) weer bij Nikon uit ondanks dat ik me voor neem om eens iets anders uit te proberen.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Column

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.593 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord