Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Nikon en Canon op achterstand

maandag 16 juni 2014, 23:20 door | 21.169x gelezen | 51 reacties

Als je een paar jaar geleden op zoek was naar een fotocamera, dan waren er twee populaire keuzes: een Nikon of een Canon. Beide merken produceerden uitstekende camera's, of je nu het ene of andere merk koos, je kon niet fout gaan. Daar lijkt momenteel echter verandering in te komen.

Zowel Nikon als Canon brachten steeds nieuwe modellen uit waarbij er stuivertje gewisseld werd tussen de merken over wie het technisch beste model op de markt bracht. Natuurlijk zien we nog steeds met regelmaat nieuwe modellen uitkomen waar telkens wel weer het nodige verbeterd is. Het is echter al weer een tijdje geleden dat één van de merken echt iets bijzonder uitgebracht heeft.

Canon 1dx nikon d800e

Er zijn echter twee bedrijven opgestaan die zowel Canon als Nikon de afgelopen periode voorbij lijken te springen: Sony en Fujifilm.

Sony


Sony heeft zich de afgelopen jaren snel omhoog gewerkt. Echt interessant werd het toen het bedrijf in het najaar van 2012 de Sony RX1 aankondigde. Een full-frame camera in een compacte body voorzien van een lichtsterk 35mm objectief.

Een jaar later verschenen de A7 en de A7r. Eigenlijk een RX1, maar dan met de mogelijkheid voor verwisselbare objectieven. Een erg compacte camera dus met alle voordelen van een spiegelreflex en full-frame sensoren die op vergelijkbaar niveau liggen met de beste Nikon en Canon camera's.

Binnenkort komt de Sony A7s ook nog op de markt. Hoewel deze camera werkt op 'slechts' 12 megapixel zijn de eerste berichten over de beeldkwaliteit erg positief. De camera wordt vergeleken met middenformaat camera's op het gebied van beeldkwaliteit. Ook beschikt dit model over de mogelijkheid om video op 4K resolutie vast te leggen.

De lichtgevoeligheid van dit model loopt van 50 tot een ontzagwekkende 409.600 ISO. Met een zeer concurrerende (verwachte) prijs van zo'n 2.500 euro is dit een monster van een camera waarvoor nog geen gelijke in de markt te vinden is.

Sony a7S

Fujifilm


De omslag voor Fujifilm kwam met de Fuijfilm X100 in 2010. Een retro gestylde camera met APS-C formaat sensor en bijzondere hybride zoeker. Net als bij de Sony had ook dit model van Fujifilm een vast 35mm objectief.

Ook Fuijfilm bracht een model uit met verwisselbare objectieven: de Fujifilm X-Pro1 (2012). Hoewel al deze camera's gebruik maken van een kleiner APS-C formaat sensor wordt de beeldkwaliteit van de X-Trans EXRCMOS sensor gezien als beter dan de gemiddelde full-frame sensor.

Het nieuwste model van Fujifilm is de X-T1. Een erg populaire camera waar veel vraag naar is. De retro styling doet het blijkbaar goed bij fotografen en ook de beeldkwaliteit is meer dan prima.

Fujifilm X-T1

Canon en Nikon blijven achter


Wat de modellen van zowel Sony als Fujifilm gemeen hebben is dat ze hoge beeldkwaliteit bieden in een compacte body. Iets waar veel fotografen enthousiast van worden. Je zou verwachten dat het voor merken als Nikon en Canon niet moeilijk zou moeten zijn om in te springen in deze markt. Vooralsnog blijft het echter stil bij de marktleiders.

De vraag is of Fujifilm en Sony in de tussentijd niet teveel voorsprong aan het opbouwen zijn voor de twee grote merken om het tij nog te keren..

Wat is jouw gedachte hierover?
Als je nu helemaal zonder camera en objectieven zou zitten, welke camera zou je nu gaan aanschaffen? Laat het weten in de reacties!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-witfotografie, flitsfotografie en portretfotografie.

51 reacties

  1. Stefan Segers
    Stefan Segers schreef op maandag 16 juni 2014 om 23:43  | reageer

    Ik volg al een tijd deze ontwikkelingen en neig een XT1 te kopen. Echter wat mij terug houdt is de autofocus van dit soort camera’s die zijn echt slecht als je en 1Dx gewend bent. De camera’s zijn nog redelijk geprijsd maar als je er niet goed mee kan werken is het wel veel geld.
    Wie heeft er meer ervaring met de 5dIII of 1Dx in combinatie met een Fuji Xt1?

  2. Joost
    Joost schreef op dinsdag 17 juni 2014 om 00:00  | reageer

    Afhankelijk van de soort fotografie die je beoefend.
    Ik zou op dit moment direkt een Fuji XT-1 aankopen met 14 - 23 - 56 objectieven.

    Het voordeel van de Fuji met zijn cropfactor is dat de camera compact is en de primes ontzettend lichtsterk zijn en toch nog compact met een hele prettige zoeker. In tegenstelling tot de FF sony A7r waarvan de primes niet zo lichtsterk zijn.
    Zouden deze ook lichtsterker worden gelijk aan de Fuji X objectieven dan gaan de objectieven dusdanig groot en zwaar worden vanwege de bouw die gepaard gaat met de grote sensor.

    Je kunt heel goed een 1Dx naast een Fuji X gebruiken, dat kan je aardig matchen met elkaar.
    Als je niet goed met een Canon 1Dx kunt werken is die nog altijd nog ongeveer 4x zo duur als een Fuji XT-1. It's still the person behind the camera that makes the picture.

    Een ander voordeel behalve de compactheid en gewicht van de XT-1 is ook, net zoals bij de Sony A7r en de DSLR van Sony bijv. de A99 is dat je tijdens het fotograferen direkt in je zoeker veel sneller kunt beoordelen of je belichting goed is. In tegenstelling tot een 1Dx waarbij je de camera van je oog af moet halen om de LCD te beoordelen. En dat gaat in felle zon minder prettig dan bij een Fuji X camera; dan bij een camera met elektronische zoeker.

  3. Reinoud
    Profiel Reinoud schreef op dinsdag 17 juni 2014 om 01:32  | reageer

    Eigenlijk moet ik zeggen dat de beeldkwaliteit van de DSLR's de laatste paar jaar voor het overgrote deel van de fotografie ruim voldoende is. Ja je kunt altijd nog een paar stappen verder met je ISO, maar er blijft altijd een punt komen dat het te donker is.

    Het is echter nog wel steeds zo dat accessoires als bijvoorbeeld TTL triggers altijd als eerste voor Nikon en Canon gemaakt worden, en je als gebruiker van een ander merk nog steeds vaak als een soort tweederangs burger moet wachten of je ook nog aan de beurt komt. En qua service hebben Nikon en Canon ook organisaties waar andere merken nog wat van kunnen leren.

    De twee 'grote' merken hebben dus nog wat troeven in handen, maar het is duidelijk dat ze niet op hun lauweren kunnen rusten. En dat komt vaak de innovatie in een markt ten goede

  4. Rita
    Rita schreef op dinsdag 17 juni 2014 om 06:22  | reageer

    Helaas is een merk als Minolta die vroeger mee deed met Nikon en Canon helemaal verdwenen in Nederland. In een land als Frankrijk is Pentax altijd heel erg populair geweest terwijl in Nederland Pentax een goede optie was.

    Een merknaam op zich vertelt niet altijd alles. Natuurlijk kies je met Nikon of Canon niet verkeert maar Pentax en Olympus mochten er zeker zijn. Zelf kom ik telkens (weloverwogen) weer bij Nikon uit ondanks dat ik me voor neem om eens iets anders uit te proberen.

  5. Stefan Segers
    Stefan Segers schreef op dinsdag 17 juni 2014 om 08:55  | reageer

    Hey allen, leuke reacties! waar t mij om gaat is dat de snelheid van de AF het probleem is. Ik gebruik met name de camera's voor bruidsreportages en bedrijfsreportages en familieshoots met kids. Hierbij geld dat hoe sneller de auto focus hoe meer je slaagt.

    Ik denk dat het ook zeker een kwestie van wennen zal zijn in het begin.

    Wellicht toch een keer naar kijken in de toekomst?!?

  6. Dennis
    Dennis schreef op dinsdag 17 juni 2014 om 10:38  | reageer

    Groot nadeel van sony (a55) is elektronische zoeker voor studio fotografie.
    Je staat naar zwart beeld te kijken of je moet flitser omhoog zetten en afdeken.
    Tevens moet je met hotshoe werken voor trigger of kabelaansluiting voor flitsers.
    Verder ben ik zeer tevreden over mijn camera.

  7. bauke
    bauke schreef op dinsdag 17 juni 2014 om 10:45  | reageer

    waar is dit stukje op gebasseerd? Lijken voorbij te streven. Hoe vaag kun je het opschrjiven.

  8. wimfoto
    Profiel  wimfoto schreef op dinsdag 17 juni 2014 om 11:04  | reageer

    Wat mij opvalt (tot nu toe)dat iedereen het heeft over gebruik, niets over innovatie, ergonomie,censor ja,of het wel of geen full frame moet zijn.
    Eigenlijk moet je de techniek bekijken, wat doet de censor en wat zijn de specs. van de camera dan kom je welke camera je moet kiezen, op dit moment is wel de Sony en de Panasonic die de ranglijst aanvoeren.
    Niet onverdiend is te melden dat de Sigma lenzen heel ver zijn in hun ontwikkelingen (voorgeprogrammeerde lenzen), gaat aardig de kant op van de cinelenzen, een paar merken(heel duur) hebben dat. Hun camera DP2 is ergonomisch een van de beste , maar of je het mooi vind is een tweede.
    Daar kan Canon en Nikon mee voor uit, laten we het niet hebben over filmen met een dslr, daar moet eerst nog heel wat water door de rivier gaan voordat ze dat onder de knie hebben.
    neen,daar zijn de andere twee merken een straatlengte voor.

  9. peter nadort
    Profiel peter nadort schreef op dinsdag 17 juni 2014 om 11:14  | reageer

    Hallo, Was ruim 40 jaar Nikonian en bijzonder tevreden, zo tevreden dat je niet eens aan iets anders dacht. Plotseling 2 gevoelloze voeten en uitstraling vanuit de rug. 2 pittige stenose operaties, 2 maanden in rolstoel, maar genezen. Rug nog maar voor 10% belasten!!
    Dan begint het, geen Nikon (D3s) meer mee en al helemaal niet meer losse objectieven. Zo'n 16 stuks en hele zware er bij.
    Alles verkocht en een Fuji X-1E, beviel goed, technisch en beeldkwaliteit erg goed. Toen de X-E2 en snel daarna de X-T1. Ben zeer tevreden met m'n gear, ook de focussnelheid, maar doe geen sportfotografie. Kan nu dan ook weer op stap met 4 objectieven.

    Maar, spreek nog vaak met pro's en het verhaal is, ze zien waar ik nu mee loop en tja "men" vind dat je met zo iets niet een bruidsreportage kan doen, kortom je wordt niet serieus genomen. Ook andere mensen de vraag "is dat nu net zo goed als het andere?"
    Kan het alleen maar bevestigen. Het is net zo goed i.m.h.o.

    Alleen de sensor i.c.m. de raw converter van Adobe redt het niet t.o.v. Iridient raw verwerking (alleen Mac) en voor beide os'en Ninja die mss nog wat beter is, maar zoek dat maar op het net.

    Doe nu ook geen beroepswerk meer.

    Groet, peter

  10. Floris
    Floris schreef op dinsdag 17 juni 2014 om 11:22  | reageer

    @Rita Sony heeft Minolta overgenomen dus eigenlijk is er nog wel een beetje Minolta.
    @Dennis Werkt het in de A55 anders dan in een A65 dan ? daar kan ik gewoon een instelling maken zodat ik gewoon alles kan zien zonder de flitser op te hoeven klappen. en het hotshoe "issue" is bij de nieuwe modellen verholpen.

    Verder moet ik heel eerlijk zeggen dat de innovatie van de andere merken misschien wel snel gaat, maar om nou te zeggen dat canon en nikon achterblijven.... Ze blijven goed binnen bereik volgens mij..

  11. PanzerfaustNL
    Profiel PanzerfaustNL schreef op dinsdag 17 juni 2014 om 11:26  | reageer

    Ik fotografeer met heel veel verschillende soorten camera's en merken, mijn nieuwste is op dit moment een D7100 en mijn oudste digitale camera is een Canon EOS D30.
    Ik merk gewoon dat de grootste veranderingen liggen in de snelheid waarmee zo'n camera reageert en de informatie die je terug krijgt van de camera (alhoewel, het is dat het een analoge camera is, de Canon EOS 1n RS, 12 beelden per seconden en 49 AF punten) niet in beeld kwaliteit.
    Sterker nog, ik ben er steeds meer van overtuigd dat er in beeldkwaliteit helemaal niks gewonnen wordt.
    Wellicht alleen in low-light situaties, dat daar veel gewonnen wordt.
    Misschien niet de beste foto, maar wel één die laat zien dat goed glas en goed licht nog steeds het belangrijkste is.
    https://flic.kr/p/nF3jTi

    Snelheid van AF D7100, maar of hij nou veel sneller is dan de D300
    https://flic.kr/p/jAuVTG

  12. Guus
    Guus schreef op dinsdag 17 juni 2014 om 11:44  | reageer

    Ik heb anderhalf jaar geleden voor de (eerste) aankoop van een (dlsr)camera met bijbehorend objectievenpark gestaan. Ik heb mij toen verdiept in Nikon, Canon en Sony en mij viel toen al op hoe innovatief de camera's zijn. Wat mij uiteindelijk van de aanschaf van de Sony af heeft gehouden is de tweedehands verkrijgbaarheid van objectieven en het feit dat ik op dat moment relatief goedkoop aan een Canon kon komen.

    Ik deel wel de inschatting dat Canon en Nikon nog niet op onoverbrugbare afstand staan.

  13. Frank
    Frank schreef op dinsdag 17 juni 2014 om 11:56  | reageer

    Waar het eigenlijk omgaat, en dat mist dit artikel volkomen, is dat Canonikon elk hoekje van de markt probeert te dekken met op zijn best middelmatige troep om maar omzet te halen. Waar de echte innovatie vandaan komt is van de kleinere fabrikanten (Sony, Fuji, Samsung, Pentax) die het nog wel aandurven iets anders aan te bieden dan de middelmatige troep die Canonikon durft aan te bieden. Het is dus geen wonder dat deze twee kolossen wankelen.
    Mooi is hoe Sony de innovatie beheerst, omdat zij een groot deel van de sensors leveren aan C/N en ook aan de andere fabrikanten. De innovatie komt van Sony, misschien niet altijd van hun camera's, maar wel van de chips die ze aan deze en gene leveren.
    Een ander aspect dat zeker besproken had moeten worden is de transitie van compact camera's naar smart phones. De techniek van de smart phone camera met al zijn mogelijkheden voor bewerking (Instagram, Photoshop etc), opslag (cloud, websites), maken dat de compact camera, zonder al die mogelijkheden van de smart phone, verdwijnt. Want dat ding, de compact camera, is eigenlijk net zo onhandig als een filmcamera, compact of niet. De grote merken voelen dat het eerst, zeker omdat zij geen smart phones maken, Sony en Samsung wel, en de megaverkopen van Apple en Samsung zijn de laatste nagel aan de doodskist van de compacte camera.
    En dan natuurlijk, iedereen heeft zo langzamerhand wel een of meerdere camera's, zodat de markt verzadigd lijkt te raken. Hier heeft natuurlijk elke fabrikant last van, niet alleen Canonikon. En bedenk wel dat de beste camera de camera is die je bij je hebt en dat is in veel gevallen een smart phone. Ik laat mijn dslr bijna altijd thuis, hij zit eigenlijk altijd in de weg, je moet er goed op passen, Hij is kwetsbaarder dan mijn smart phone (Samsung Note 1).

  14. Ronald1959
    Ronald1959 schreef op dinsdag 17 juni 2014 om 12:16  | reageer

    Ik bezit een 5d mark iii en ik hou de reviews allemaal wel een beetje bij.
    Het is waar dat de druk op canikon toeneemt en er zal zeker een verschuiving optreden.
    Ik denk dat de camerawereld op dit moment een evolutie ondergaat.
    Laat je vooral niet gek maken. De fotograaf maakt nog steeds de foto.

  15. MF
    MF schreef op dinsdag 17 juni 2014 om 12:17  | reageer

    Camera is niet zo belangrijk. Gaat zeker niet om de nieuwste snufjes. Bespaar je de kriebels en koop een goede camera waarbij je lekker voelt. En dan foto's nemen.

  16. Hans
    Hans schreef op dinsdag 17 juni 2014 om 14:31  | reageer

    Ik heb een Canon 70D, een Canon Macro lens 100mm L IS USM, een Canon 70-200 1.4 L IS USM, een Canon 17-85 IS USM en een Canon 18-55 IS USM STM! Werkelijk prima spul!!
    Ik beleef er erg veel plezier aan en dat zal zo nog jaren duren. Ik ben amateur-fotograaf en géén techniekzoeker. Ik ben een maand gelden geweest bij de Canon Lens Discovery in Rotterdam. En dat is al de 4e keer dat ik zo'n geweldig Canon evenement meemaak. Het geeft mij een heel goed clubgevoel en ik voel me daar prima bij.
    Ik wou dit even zeggen.

  17. John Statue
    John Statue schreef op dinsdag 17 juni 2014 om 14:33  | reageer

    Ik ben begonnen met de Canon 300 EOS analoog. die kocht ik met een Voightlander 28-210 lens en een Sunpack 400 flitser vanwege veel optreden van mijn zoon die toen DJ was en veel met VJ Jeroen Post in discotheken optrad. ik heb altijd goede foto's daar mee gemaakt. alleen analoog heeft nogal een kostenplaatje achteraf van de mislukte foto's en een max van 36 opnamen. in 2005 voor het eerst overgestapt op digitaal. De Canon 350D gekocht met de Canon 580 EX flitser. ik heb daar ook de Voightlander lens op gebruikt. met die kombinatie heb ik altijd goede foto's gemaakt. Later overgestapt op de Canon 40D, daarna de Canon 7D, daarna de Canon 60D die ik eigenlijk kocht vanwege het variabele draaibare scherm. deze mis(te) ik wel op alle andere body's. nu heb ik sinds een jaar de Canon 5D MK III. Op alle body's heb ik verschillende lenzen gehad. van 50mm (plastic fantastic van 100 euro) 24-105 en de 70-200 IS 2.8 type II en recentelijk een 35 mm IS 2.0 ook van Canon. vanaf de 7D ben ik meer en meer in RAW gaan foto graferen. en bewerken in Lightroom. Nu met de Canon 5D MK III. nu kan je met één toestel beide bestanden werken. mijn ervaring met alle body's en lenzen is dat op mijn eerste Canon 350D en de 70-200 IS 2.8 Type II lens ook vreselijk mooie en scherpe foto's maakte. ik wil eigenlijk zeggen "de fotograaf maakt de foto, maar de lens maakt de scherpte en de body voegt daar dan nog wat kwaliteit aan toe. Ik ben zelfs van RAW teruggegaan naar de basis om weer volledig in JPG te fotograferen. omdat de kwaliteit van de JPEG met de Canon 5D MK III en mijn dure lenzen vaak betere foto's maakt dan in RAW. in Lichtroom kan je de JPG foto's net zo bewerken als de RAW. in JPEG is de ruisverhouding zelfs beter dan in RAW.op een enkele belichtingsverandering na. wat ik mis bij de Canon is dat deze het draaibaar scherm hebben en Canon dat bij zijn duurdere Types nog steeds niet invoert. Laten we wel wezen.....ik heb dus altijd Canon gehad en heb geen vergelijk met andere merken ( zeg maar eens een VW altijd een VW) bovenstaande is mijn bevindingen met Canon en zal voorlopig wel zo blijven. en ben dik tevreden met de reportages die ik maak. van bouwprojecten, portretten of bruiloft.

  18. bhonhoff
    Profiel bhonhoff schreef op dinsdag 17 juni 2014 om 14:40  | reageer

    Vanwege mijn verleden met de rode stip, heb ik jarenlang met een Panasonic LX camera gewerkt, maar nu vindt ik de X20 van Fuijfilm toch wel een toppertje, "oud" of niet. Met zonlicht is een gewone zoeker onverslaanbaar. En ja, ik gebruik ook Nikons D7000 en D600.
    De X20 voor mens-fotografie en de Nikons voor de rest.
    En als de X20 te groot is om mee te nemen heb ik nog steeds mijn LX7 bij de hand

  19. Victor Alting van Geusau
    Victor Alting van Geusau schreef op dinsdag 17 juni 2014 om 15:14  | reageer

    Op je vraag: 'Als je nu helemaal zonder camera en objectieven zou zitten, welke camera zou je nu gaan aanschaffen?' zou ik antwoorden: 'De camera met de beste beeldkwaliteit van foto's beneden de 2500 euro, om als behang uit te kunnen vergroten met behoud van kwaliteit' (full frame middenformaat o.i.d.). Ik zit niet te wachten op een 4D video apparaat, evenmin een camera met tig-functionaliteiten die ik niet begrijp en ook niet zal toepassen. Zelfs niet na het lezen van de papieren (!) en over het algemeen zeer complexe handleiding (met vrijwel op iedere pagina doorverwijzingen naar andere pagina's). Je wordt er gek van!. Je kan beter zo'n manual pagina voor pagina op je terras leggen. Na een stevig windje de pagina's weer bij elkaar rapen. De volgorde die dan ontstaan is, helpt je waarschijnlijk nog beter op weg... Ik bezit bijv. een (relatief goedkope) Sony NEX-3 en een Fujifilm X-T1. Ik wil o.m. graag mijn Biogon 28 mm (Contax G) gebruiken. Op de Sony geeft deze lens een magistrale beeldkwaliteit! Supergrote vergortingen zonder ruis etc.. De Fujifilm met XF lens kan dit absoluut niet evenaren en al helemaal niet met de Biogon erop. Dus een duurdere camera presteert in verhouding niet beter dan een (veel) goedkopere. Je moet het dan hebben van de veelzijdigheid van de Fujifilm in verhouding tot de Sony. Maar nogmaals, wie leest de pdf-manual van zijn perperdure camera zorgvuldig door? Wie snapt alle complexe en soms cryptisch omschreven functionaliteiten en kan deze ook in praktijk toepassen? Laat hem nu opstaan en anders voor eeuwig zwijgen! Het is volkomen uit de tijd om zo'n complex instructieboekje van meer dan 100 pagina's achteloos (er zit zelfs een streng copyright op) bij een camera als X-T1 te leveren. Een camera die inmiddels is uitgegroeid (en de prijs heeft van) een PC + OS en die ook regelmatig een firmwareupgrade behoeft. Een interactieve handleiding via een app en/of pc-applicatie zou op zijn minst beschikbaar moeten zijn van camera's in het (semi) professionele segment! Alsmede een email-alert dat er weer nieuwe software klaar staat, liefst met de noodzakelijk geachte wijzigingen ten opzichte van de voorgaande software versie!

  20. pasmaskas
    Profiel  pasmaskas schreef op dinsdag 17 juni 2014 om 15:20  | reageer

    Ik weet nog toen ik mijn eerste DSLR ging kopen ik had niet veel geld en had de Canon 1000D in gedachte. En toen werd de Nikon D3000 gelanceerd en ben toen gaan kijken welke er beter was. Dat bleek de Nikon te zijn en heb toen ook voor de D3000 gekozen. Ik had toen al snel de 18-55 vervangen voor een 18-105. Die lens gebruik ik nu nog steeds. Ik heb er ook later nog een 50mm 1.8D bij gekocht alleen omdat ik moeite had met handmatig scherm stellen er een Nikon D100 bij gekocht 2dehands voor die lens. De Nikon D3000 heb ik heeeeelll veel gebruikt en dat merk je ook de plastic grip die niet meer zo vast zit. Vandaag de dag slaat de camera de instellingen niet meer op en moet ik elke keer de datum instellen als ik hem aan zet. Ik hebt daarom pas gelede een 2dehands Nikon D200 gekocht en die bevat me prima met de 50mm lens! De D3000 en de D200 hebben de zelfde sensor vandaar de keuze alhoewel ik de foto's van de D200 mooier vind dan die uit de D3000 komen. Maargoed als de 1000D beter was destijds had ik nu Canon gehad maar ben tog erg blij met mijn Nikons vrolijk

  21. Cas van der Voorn
    Profiel Cas van der Voorn schreef op dinsdag 17 juni 2014 om 15:27  | reageer

    En ondertussen bouwen Olympus en Panasonic rustig verder aan hun MFT-systeem. Nog een beetje kleiner dan de 1.5 crop van Fuji, veel meer keuze (zowel bodies als lenzen) en kwalitatief aardig vergelijkbaar. Fors goedkoper bovendien.
    In het topsegment blijven Canon en Nikon nog wel een tijdje bestaan, alleen al vanwege de "installed base". Bij de APS-C modellen begint het een heel ander verhaal te worden: die zijn kwalitatief niet beter meer dan ILC's van de genoemde merken maar wel veel groter & zwaarder.

  22. Frank Seegers
    Frank Seegers schreef op dinsdag 17 juni 2014 om 15:43  | reageer

    Al vele jaren ben ik in het bezit van een uitstekend werkende NIKON D80.
    Een Metz Mecablitz 44 AF-1 flitser en een zoomobjectief 18-105
    Hiermee kan ik alles aan wat ik wil. Ik “kruip” op mijn object en ga niet alles met de tele naar binnen halen. De opdrachten die ik kreeg zijn naar tevredenheid door de opdrachtgever ontvangen.
    Hoewel ik hierover uitstekend tevreden ben wil ik overgaan tot de aankoop van een full frame camera. Hoofdzakelijk voor theaterfotografie en sportfotografie. Misschien wat natuurfotografie. Dit gaat ook weer een NIKON worden. De ergonomie en de snelheid van de camera bevalt me. Betrouwbaar, regenbuitje geen probleem en fysieke klappen tegen de camera zijn geen probleem. De camera doet netjes zijn werk, maar het is uiteindelijk het mannetje/vrouwtje achter de camera die het beeld maakt.
    Al die techniek geloof ik wel. In het hogere segment geven camera's elkaar weinig toe. De fotograaf moet wel degelijk iets van de techniek weten/snappen en toe kunnen passen. Belangrijk is de parate praktische kennis, creatief inzicht en kennis van licht en bovendien daar waar nodig de snelheid waarmee de fotograaf zijn/haar object fotografeert. Ik heb daar al ontelbare malen voordeel aan gehad. Op de AVM Beurs (hoofdzakelijk video en DSLR) waar ik onlangs naar toe ben geweest waren zeer veel techneuten maar weinig echte creatievelingen. Jammer want schilderen met licht is toch wel een heel erg mooie creatieve bezigheid. Dat daar techniek aan ten grondslag ligt is onvermijdelijk maar laat het niet leidend zijn.

    succes met de keuze van de camera. Kijk niet alleen naar de techniek en de camera maar kijk ook naar waar je dit stuk gereedschap voor nodig hebt.

  23. Pierre
    Pierre schreef op dinsdag 17 juni 2014 om 17:14  | reageer

    Hallo allemaal, wat een discussie over Nikon en Canon ongelooflijk iedereen die deze camera
    gebruiken of het nu Nikon of Canon is en zijn er erg gelukkig mee,
    Waarom dan vernieuwen dat doe je alleen maar als je geld genoeg hebt.
    Ik gebruik al tien tallen jaren Nikon en het beval mij uitstekent.
    www.fotopierro.nl

  24. arendk
    arendk schreef op dinsdag 17 juni 2014 om 17:30  | reageer

    Als nieuwe bezoeker van dit forum gelijk maar even reageren op de stelling. Ben sinds kort de gelukkige gebruiker van Panasonic LUMIX GX7. Hiervoor zowel Canon als Nikon gebruikt.
    Van de kwaliteit van C&N doe ik natuurlijk niets af, maar als fotograferend en trekkend fietser ben ik wel erg content met mn GX7. De GX7 body + 4 lenzen + statief in de tas bevalt zowel mbt tot gewicht als kwaliteit uitstekend! Mis C&N totaal niet.

  25. Erik
    Profiel  Erik schreef op dinsdag 17 juni 2014 om 17:35  | reageer

    de tijd zal het allemaal uit wijzen, heb laatst gelezen dat Canon met een foveon achtige censor aan het testen zou zijn, en Nikon werkt al jaren samen met fuji waar zij ook gebruik zouden kunnen gaan maken van die censoren, vergeet Pentax niet die al een hele tijd net iets meer bied voor het zelfde geld,, dit zou ook effect kunnen gaan hebben op de marktverdeling.

  26. gast
    gast schreef op dinsdag 17 juni 2014 om 18:43  | reageer

    Het is niet allemaal pixel geneuzel waar de prof. op zit te wachten. Heeeeel belangrijk is service op het moment dat je het nodig hebt. Hier in Brazilie bij het WK is Sony een van de hoofd sponsoren en maken reclame voor de boven genoemde camera. Maar je kan er nergens een lenen, laat staan als je een setje zou hebben, ergens terecht kan voor service. Nikon en Canon staan met teams klaar om je te helpen, iets kapot, krijg je tijdelijk een vervangend app. mee.
    Zolang dit door de concurrentie niet wordt overgenomen zal een groot deel van de profs. niet overstappen.

  27. Koen Van de moortel
    Profiel Koen Van de moortel schreef op dinsdag 17 juni 2014 om 19:25  | reageer

    Die Sony's en Fujifilms met hun elektronische zoeker kunnen mij toch nog altijd niet bekoren!

  28. ruudt
    ruudt schreef op dinsdag 17 juni 2014 om 19:29  | reageer

    Wat ik allemaal lees, is waar denk ik, zelf ben ik eens goed na gaan denken jaja, op mn 61ste en dacht ik, ik neem maar weinig mn camera mee ergens naartoe om zomaar wat foto's te maken wat ik tegenkom. Ik had een canon 5d met 3 prime lenzen....ja welke van de 3 of de hele uitrusting..... ik was/ben een canon fan , maar soms dacht ik , ik erger me aan mensen die altijd in hetzelfde merk auto rijden zoals , de linkse garde in citroen wat voor type dan ook, of iemand die apparatuur koopt in de winkel om de hoek omdat de rest niet te vertrouwen is enz.
    Na veel lezen en informeren heb ik besloten om over te stappen op Fuji XE1 met 18-55 . Mijn hele uitrusting nog goed kunnen verkopen gelukkig. Wat een goeie beslissing , wat een camera en hij wordt veel meegenomen. Was allemaal erg wennen voor ik hem kende maar toppy

  29. Henk V
    Profiel Henk V schreef op dinsdag 17 juni 2014 om 19:51  | reageer

    't valt nog wel mee met die achterstand... Overall komt Sony nog te kort, en dan hebben we het niet over autofocus, elektronische zoeker ed. Zie ook http://photorumors.com/2014/06/17/sony-a7s-scores-as-the-best-low-light-camera-at-dxomark/

  30. Carlo
    Carlo schreef op dinsdag 17 juni 2014 om 21:00  | reageer

    Ik heb een Nikon d600 met 2 Sigma lenzen (50 mm, 1.4 en 70-200 2.8 OS), een Nikon 28-80 (uit het analoge tijdperk) en een Sigma 28-135 met Macro (ook uit het analoge tijdperk) en ik amuseer me rot knipoog. Indoor sportfotografie, binnenshuis, en macroplezier. Super veel mogelijkheden met de d600. Bijna wekelijks badminton fotograferen ... ideaal met de d600). Ik zou er niets van willen missen.
    Ik heb ook met de Fujifilm X100S gewerkt. Zalig toestel met vele mogelijkheden. Zou 'm graag hebben voor alledaags gebruik buitenhuis, maar is prijzig.
    Ik heb vroeger met Minolta en Sony gewerkt. Erg ergonomisch. Ben dan ook benieuwd om eens met een alfa7 te werken ...

  31. ron
    ron schreef op dinsdag 17 juni 2014 om 22:43  | reageer

    Na 40 jaar beroepsmatig met Hasselblads en meerdere kb reflexen te hebben gewerkt en nu dus met een mirrorless camera werk kan ik zeggen dat ik hEEl blij met met dit systeem. Niet ieder heeft behoefte aan een zware en snelle machine, vooral de nekspieren zijn me erg dankbaar. Het resultaat telt, niet de naam. Laat je vooral niet gek maken door de commercie van de grote 2 en staar je niet blind op de riem op de schouders van anderen.

  32. Jan-Willem
    Jan-Willem schreef op dinsdag 17 juni 2014 om 23:04  | reageer

    Sony... What else?

  33. Mark Gilden Fotografie
    Profiel Mark Gilden Fotografie schreef op woensdag 18 juni 2014 om 00:22  | reageer

    Cameramerk is niet zo heel relevant, elke full frame of crop camera is tegenwoordig geschikt voor bijna alle omstandigheden. Het gaat om de persoon die het beeld bedenkt en de knoppen bediend. Voor de rest is het een persoonlijke voorkeur qua ergonomie en menustructuur.

    Topper voor mij op dit moment is mijn Mamiya RZ67 of een sinar/cambo 4*5 camera. Hele andere systemen, maar film is echt leuker fotograferen :D

  34. Mike
    Mike schreef op woensdag 18 juni 2014 om 05:04  | reageer

    Het klinkt misschien raar maar ik vind het wel heerlijk even geen update, vernieuwing of wijziging! Gewoon lekker met fotografie bezig te zijn zonder dat ik mij af hoef te vragen of ik wel de juiste sensor, chip of juiste hoeveelheid magische pixels heb. Laat het maar even zo......

  35. MF
    MF schreef op woensdag 18 juni 2014 om 07:40  | reageer

    Met digi-camera's van pak hem beet 5 jaar geleden kon je al topfoto's maken, dus waar maak je je nú nog druk om. Maak eerst maar eens een goede foto, dat heeft altijd (!) nog met de fotograaf te maken en niet met de apparatuur.

  36. Antonette de Groot
    Profiel  Antonette de Groot schreef op woensdag 18 juni 2014 om 09:28  | reageer

    @Dennis Bij de (meeste) Sony camera's met live-view / elektronische zoeker kun je voor in de studio de settings aanpassen zodat je wel gewoon beeld hebt. In het menu heet dit iets van 'display settings on' die zet je dan op 'off' en kun je ermee werken als een optische zoeker. Er zijn flitstriggers te vinden die direct op de inmiddels oude hotshoe van Sony passen, heb zelf jaren die van Pixel Pawn gebruikt.

  37. Maurice
    Maurice schreef op woensdag 18 juni 2014 om 09:35  | reageer

    Ik ben het wel met de schrijver eens. Nikon en Canon blijven op dit moment nog erg vasthouden aan hun spiegelreflex camera's. De laatste jaren zit hier weinig vernieuwend in. Meer pixels, nieuwe processor, gps en WiFi en dat was het weer. Het Nikon 1 en Eos M systeem breken ook geen potten tenopzichte van de concurrenten. De Nikon DF vindt ik ook draak van een camera vooral door zijn omvang. Je ziet dit ook terug in de camera verkopen deze worden steeds minder en niet alleen maar de compact camera's. En eerlijk gezegd maakt het me ook niet uit of een camera tot 100.000 of 400.000 iso gaat maar vind ik het belangrijk als 3.200 iso bruikbaar is. Interssant wordt het als de merken van de Bayer chip afstappen en met iets nieuws komen maar voorlopig lijkt dit nog niet het geval.

    Naast een spiegelreflex wil ik overstappen naar het Fuji systeem vanwege het gewicht het uiterlijk en de mooie Fuji kleuren. Maar dit is een persoonlijke mening en afhankelijk van de soort fotografie. Beide systemen hebben voor en nadelen. Vandaar dat het ook goed is dat er meer spelers op de markt zijn en we keuze hebben. In kiloknallers bijvoorbeeld een D800 met een 24-70 hoe goed ook zal ik niet meer investeren!

  38. Daan
    Profiel Daan schreef op woensdag 18 juni 2014 om 10:05  | reageer

    Ik mis in het artikel de Olympus camera's deze zijn timmeren ook erg goed aan de weg.

    Zelf heb ik de 5D2 ruim een jaar geleden de deur uit gedaan voor de X Pro1. En recentelijk de 5D3 en alle overige Canon spullen verkocht (16-35 II 24-70 II 70-200 II etc) en volledig over op Fujifilm. Voor de ene is het een vervanger en voor de andere een mooie aanvulling op de spiegelreflex.

  39. Gerrit
    Gerrit schreef op woensdag 18 juni 2014 om 10:41  | reageer

    En toen kwamen Nikon en Canon met nieuwe "mind blowing" spiegelloze camera's waarop al hun crop lenzen passen en niemand sprak meer over Sony.
    Zo gaat het toch al jaren? Maak je echt zulke betere foto's met zo'n nieuwe Sony? Voor de meeste mensen geldt dat ze beter eerst eens echt moeten leren fotograferen. En daar schaar ik mezelf ook onder, dus mijn 5 jaar oude D300s kan nog wel een poosje mee, niets mis mee.

  40. geerjanssen
    Profiel  geerjanssen schreef op woensdag 18 juni 2014 om 12:19  | reageer

    @MF: ik deel je visie op deze stelling, soms bekruipt mij het gevoel dat er stellingen worden geplaatst met een ander doel.

  41. Harry
    Harry schreef op woensdag 18 juni 2014 om 14:32  | reageer

    Ik heb mijn Canon 7d met bijbehorende lenzen ingeruild voor een X100S van Fujifilm. Hoewel het een flinke stap terug lijkt, is de realiteit anders. Ik maak scherpe foto's met fantastische kleuren en bokeh. Het scheelt met het maken van trips ook de nodige kilo's aan sleepwerk. Voorlopig zie ik geen reden terug te gaan naar de spiegelreflexen van Canon of Nikon.

  42. Eugène
    Eugène

    @Elja; Mee eens! Een voorbeeld is ook het lenzenblok met gyroscoop in de videocamera's van Sony zoals de HDR CX-730 E. Een handvideocamera die beelden levert vanuit de hand alsof je met uitgebreide aanvullende apparatuur werkt. De beelden verbijsteren me telkens weer. Sony is de enige. Bolle Sensor - Sony is ermee bezig. Al het mechaniek in een fotocamerakast is gewoon niet meer nodig met de laatste chip-technologie. Voor Canon en Nikon geldt waarschijnlijk de wet van de remmende voorsprong. Mijn Canon 5D wordt dan ook in de toekomst vervangen door een Sony met Zeiss lenzen niet alleen voor pro-foto maar ook pro-video (beeld én geluid). Oftewel heel weinig spullen mee en met heel veel resultaat thuis komen.

  43. Jacko
    Jacko schreef op woensdag 18 juni 2014 om 16:01  | reageer

    Geweldig! Het gaat over foto's en je leest geen reacties. Het gaat over fotoapparatuur en dan....

    Ga toch fotograferen jongens! vrolijk

  44. Cas van der Voorn
    Profiel Cas van der Voorn schreef op woensdag 18 juni 2014 om 16:39  | reageer

    @Jacko: En als iedereen op een artikel met foto's reageert is het wel goed? Of zeg je dan "Ga toch zelf fotograferen jongens!" ?
    Waarom zou je niet over apparatuur en ontwikkelingen in de techniek mogen schrijven/lezen? Alsof al die foto's in foto-artikelen zo inspirerend zijn..... Het zou zomaar kunnen dat mensen niet reageren omdat ze het gewoon niet goed en/of interessant vinden.

  45. René
    René

    Het pricipe van de spiegelreflex is verouderd. De systeemcamera met een electronische zoeker is de toekomst. De sensoren worden kleiner en beter. Voor een nieuwe camera zou ik gaan voor een (micro) four thirds sensor. Steeds meer fabrikanten van lenzen maken optiek voor deze sensor (Zeiss etc). Bijkomend voordeel: je apparatuur weegt minder dan de helft t.o.v. APSC en een kwart van full frame. Dus mijn keus zou zijn Panasonic of Olympus.

  46. Tom
    Tom schreef op donderdag 19 juni 2014 om 11:36  | reageer

    Zelf heb ik een zeer uitgebreide set van Canon. Zeulen met dit stel is echter geen lolletje meer. De overstap naar een Fuji hybride en een kleine Leica X1 waren dan ook een grote opluchting.
    Beide, geen top of the bill toestellen, leveren mij zeer bevredigende beelden op. Het is toch nog altijd het mannetje achter de camera die de kwaliteit moet leveren hoor. Neem 100 mensen en bekijk hun vakantiefoto's (wat ik ooit bij een bedrijfsopleiding deed) en zorg dan dat je goed neerzit. De resultaten zijn bedroevend. Wat mij ook altijd opvalt in de verschillende discussies op het net en in de fotobladen is de obsessie van de iso waarde. Reacties in de aard van 'op 12500 iso is er toch ruis aanwezig in het beeld' gaan mijn petje te boven. Als je analoog werkt is 100 iso een standaardwaarde en 400 iso een redelijk snelle film. Een Kodak moest je al speciaal ontwikkelen om een hoge iso waarde echt te kunnen benutten. Tot welke toestanden deze obsessie kan leiden stond onlangs in het tijdschrift Photo Digitaal. Een lezersvraag ging over ruis in een foto van een konijn, genomen op iso 1600 (????) aan 1/800 bij f5,6. Verwonderd was de fotograaf over de ruis. Iso 1600 voor een foto van een TAM KONIJN????
    Zo gaat ook de discussie over welk is nu het beste materiaal. Eenvoudig voor mij alleszins. Dat wat je de beste foto's oplevert voor jouw stijl van fotografie. En ik moet eerlijk toegeven dat de technische specificaties tegenwoordig in het voordeel van de 'nieuwkomers' doorslagen.

  47. Erik
    Profiel Erik schreef op donderdag 19 juni 2014 om 12:14  | reageer

    Het is maar net wat je wilt fotograferen. Probeer maar eens een vogel in de vlucht te fotograferen. Dan is je keuze erg beperkt qua materiaal en kom je toch gewoon op Nikon en Canon uit. Die maken camera's die in elke omstandigheid een goede foto kunnen maken.

  48. martinphili
    Profiel martinphili schreef op donderdag 19 juni 2014 om 12:55  | reageer

    Ik moet toch echt zeggen dat ik me heel erg verbonden voel met de reactie van Jacko.
    Zelf besteed ik geen aandacht aan mijn apparatuur. Ik besteed wel aandacht aan mijn foto's.
    En die foto's, dat is waar het om gaat.
    Om dan weer aan te haken op Elja's vraag wat ik zou kopen?
    ach, als er maar een flitstrigger op aangesloten kan worden en als ik maar in RAW in een M stand kan werken.

  49. Ad
    Ad schreef op vrijdag 20 juni 2014 om 13:51  | reageer

    Als amateur fotograaf heb ik van het begin af aan een Canon gehad, AT-1, AE-1, A1 en nu al lange tijd 350D.
    Dar heb ik altijd goede foto's mee kunnen maken en zie geen enkele reden om over te stappen op een ander merk.

  50. Franck
    Franck schreef op vrijdag 20 juni 2014 om 15:12  | reageer

    Ik zie overal Canon en Nikon . Telt Pentax helemaal niet meer mee ? Voor de amateur en semi - prof fotograaf maken zij hele goede camera's maar wel een stuk goedkoper .
    Maar weg doen de Pentax ? De handel verkopen en Sony kopen ?

  51. Paul Oosterlaak
    Profiel Paul Oosterlaak schreef op vrijdag 20 juni 2014 om 18:24  | reageer

    Waar zijn de verkoopcijfers? Want leuk dat Sony allerlei features heeft en dergelijke, maar als ze een beetje rommelen in de marge liggen Canon en Nikon er echt niet wakker van en blijven ze gewoon ouderwetse dslr's verkopen...

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Column

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.818 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord