Hoo Gan Tan

Over TFP, gratis fotograferen en centen verdienen

vrijdag 12 juli 2013, 23:12 door | 9.422x gelezen | 12 reacties

Als klein kind kreeg ik van mijn vader zijn Kodak Retinette, mijn eerste camera. Het lijkt wel een heel klein beetje op een rangefinder-camera, maar in werkelijkheid is het een range-guesser camera. Er is geen mogelijkheid om afstanden te meten. De afstand tot het onderwerp moet je schatten met deze camera. Ook heeft de camera geen ingebouwde lichtmeter, maar ik was niet helemaal aangewezen op de sunny-16-rule.

Ik kreeg er een eenvoudige, niet accurate, lichtmeter bij. Maar wat was ik blij met mijn iets onscherpe en een beetje onder- of overbelichte foto's. Het was net of ik iets van de echte wereld in mijn Kodak had gevangen.

Van hieruit is mijn hobby uitgegroeid tot een passie voor fotografie. Ik kon aan niets anders dan fotografie meer denken. Eat, drink and sleep photography! Nu is het zelfs passie voorbijgestreefd en zie ik het als een roeping. Iets wat ik -moet- doen. Niet vreemd dus dat ik van fotografie, mijn fulltime werk heb gemaakt.

Centen verdienen


Nu is fotografie niet het meest eenvoudige beroep om je centen in te verdienen. Er is ontzettend veel
'concurrentie'. Veel aanbieders van beeld, waardoor de vragers van beeld steeds selectiever kunnen kiezen.

En van de belangrijkste selectiepijlers is geld. Mensen hebben steeds minder geld over voor fotografie. Er worden stages aangeboden, waarmee een bedrijf voor gratis of weinig een fulltime fotograaf in huis haalt. De stagiair krijgt totale zelfstandigheid (lees: geen begeleiding).

Sanoma (een grote bladenmaker) wijzigde meerdere keren eenzijdig haar voorwaarden, waardoor de fotograaf steeds minder rechten krijgt. Maar niet alleen bedrijven buiten fotografen uit. Ik hoorde laatst over een mooie bruiloft (inclusief huur van een mooie boot), waar ze een fotograaf op TFP-basis zochten. De gekozen fotograaf zou wel een onkostenvergoeding van maar liefst 75 euro ontvangen.

Time For Print


Er duiken steeds meer onbetaalde fotografie-opdrachten op onder het mom van TFP. Maar in feite wordt er gezocht naar een gratis fotograaf, waar het normaal een betaalde opdracht betreft. Leuk om dergelijke discussies daarover op internet te lezen. Verbaasd om te zien, dat er altijd wel een
fotograaf is, die de opdracht aanneemt in de hoop ervaring op te doen of hoop op vervolgopdrachten
(waarvoor ze waarschijnlijk ook weer een gratis fotograaf zoeken).

En dan volgt daarna standaard een verhitte discussie over de voors en tegens. De tegens dragen aan, dat dit broodroof is en de voors schieten dan gelijk in de verdediging dat er geen budget was en dus ook geen markt kapot maakt. Ook komt altijd de discussie over kwaliteit van beelden en de discussie over amateur versus professional bovendrijven.

Angst


Maar waarom werken fotografen (zowel amateur als professionals) voor weinig of zelfs gratis? Ik denk dat dit voor een heel groot deel terug te voeren is op je eigen onzekerheid. Je voelt je onzeker over je eigen kwaliteiten. Je durft geen 'normale prijs' te vragen voor je fotografie. Bang dat mensen het te belachelijk duur vinden.

Fotografen zijn bang voor afwijzingen. Ze zijn onzeker over hun werk en zoeken constant naar bevestiging. Zeker nu er zo veel 'concurrentie' is. De gedachtegang is dat wanneer er geen of weinig geld is betaald door de opdrachtgever, er ook niets of weinig verwacht kan worden. Een soort afschuiven van verantwoordelijkheid, mocht het mis gaan.

Die gedachtegang klopt in grote mate. Van een gratis fotograaf, die ervaring wil opdoen mag ik als opdrachtgever niet teveel verwachten. Maar je schuift daarmee niet je verantwoordelijkheid af. Je blijft nog steeds verantwoordelijk voor je eigen werk.

Waarde van fotografie


Naar mijn mening maakt gratis of voor (te) weinig werken wel de markt kapot. Direct of indirect heeft het invloed op de fotografische branche. Ook wanneer er echt geen budget zou zijn. Elke keer dat er gratis of voor (te) weinig gefotografeerd wordt, bevestigt dat de verkeerde perceptie van mensen dat fotografie geen of weinig waarde heeft.

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: Waardeer jezelf, waardeer je tijd, waardeer je
werk, waardeer fotografie en waardeer de branche. Betekent dit dat je nooit gratis moet fotograferen?

Nee... Als ik een advertentie plaats op zoek naar een gratis elektricien, zal er waarschijnlijk geen hond reageren. Maar als ik een vriend vraag om mijn lampen op te hangen omdat ik dat zelf niet kan, heb ik grote kans dat ik die hulp krijg. Ik werk/fotografeer ook regelmatig onbezoldigd voor goede vrienden en kennissen of voor een goed doel.

Bovendien is fotografie net als sporten: Je hebt regelmatig een work-out nodig. Maar onthoud altijd dat je iets van waarde weggeeft. Veel beter dan al die gratis-of-voor-weinig-opdrachten die voorbij komen op internet, is jezelf een eigen opdracht geven. Werken aan vrijwerk is altijd goed. Het scherpt je creativiteit en technieken aan en je verbetert je eigen visie.

Dat maakt fotografie mooi: ieders unieke en persoonlijke visie. TFP is bedoeld voor de ontwikkeling van die eigen stijl, die eigen visie. Niet om slaafs een fotografische opdracht 'gratis' in te
vullen voor een 'opdrachtgever', die jouw fotografie letterlijk niet weet te waarderen.

Waardeer fotografie. Om met een bekende slogan van een cosmetica-merk af te sluiten:
Because you're worth it.

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Hoo Gan Tan

Over de auteur

Hoo Gan Tan is, naast vader van twee lieve dochters, een fulltime fotograaf. Hij richt zich met name op portretfotografie, zowel voor particulieren als (grote) bedrijven. Verder probeert hij wekelijks een artikel op zijn blog C-41 te plaatsen.

12 reacties

 1. jeroenidema
  Profiel jeroenidema schreef op vrijdag 12 juli 2013 om 23:53

  Ik begrijp je uitgangspunt en zie waarom je er zo over denkt maar het is een verloren strijd. Er zijn al enorm veel mensen die zich fotograaf noemen en dat zijn er elke dag meer. Voor de overgrote meerderheid is het een hobby. Misschien wil men er wel geld mee verdienen maar nu er zo veel fotografen zijn is er altijd wel iemand die het gratis doet dus geld vragen is vaak helemaal geen optie. Dat kan je goed of slecht vinden, het is trend die niet te stoppen is. Als je als fotograaf je geld wil verdienen moet je steeds creatiever worden want het wordt alleen maar lastiger.

 2. martinphili
  Profiel martinphili schreef op zaterdag 13 juli 2013 om 08:56

  Pasgeleden werd ik nog attent gemaakt op een oproep waarin gezocht werd naar een iemand die een pin-up meisje kon fotograferen voor een reclamecampagne. Beloning: "leuk voor je portfolio" en "naamsbekendheid" . Ik heb het maar laten gaan want ik doe liever de dingen die ik zelf bedenk met de modellen die ik zelf leuk vind. Creativiteit blijft tenslotte belangrijker dan "naamsbekendheid" en mijn portfolio is al leuk genoeg vrolijk
  Om met een bekende slogan van een drop merk te spreken:
  Dat zouden meer mensen moeten doen

  Maar feit blijft dat fotografie zo'n verdraaid leuk iets is om te doen en daarom zal er altijd wel iemand zijn die zo'n aanbod niet af slaat.
  De auteur omschrijft hoe hij gegroeid is van gepassioneerd hobby fotograaf naar beroeps. En zoals hij zijn er natuurlijk nog duizenden in dit landje.

  Eigenlijk zou je de dingen moeten gaan doen die een ander niet leuk vindt knipoog

 3. peter
  peter schreef op zaterdag 13 juli 2013 om 18:22

  Fotograferen voor een reclamecampagne of voor ander commercieel gebruik moet je zo wie zo niet op FTP-basis/Gratis doen. Jij gratis foto's maken voor het bedrijf, terwijl zij er veel geld mee verdienen... nooit doen! En als ze aangeven Beloning: "leuk voor je portfolio" en "naamsbekendheid" gewoon heel hard lachen en weglopen.

 4. Estrella
  Estrella schreef op zaterdag 13 juli 2013 om 18:40

  Heel goed artikel. Het gedeelte over gratis of voor een habbekrats fotograferen herken ik mezelf ook maar al te goed in. Ik ben sowieso niet zo zakelijk ingesteld en inderdaad ook een groot stuk onzekerheid. Ik krijg aan de lopende band te horen dat ik mooie foto's maak, maar ondertussen ben ik wel slechtziend en krijg ik daar ook vaak rare opmerkingen over. Het idee dat een slechtziende fotografe dan ook nog geld vraagt voor haar werk heb ik lange tijd geen goed idee gevonden, ik wist zeker dat mensen me recht in m'n gezicht uit zouden lachen. Inmiddels begin ik te ontdekken dat deze combinatie juist bijzonder is en niet, zoals ik dacht, de weegschaal aan de andere kant weer naar beneden drukt. Nu steeds meer mensen weten van mijn fotografietalent, merk ik nu al dat ze misbruik van me willen maken en hebberigheid opspeelt. Daardoor ben ik me wel zakelijker op gaan stellen. Het is inderdaad ook het behoud van de branche, ben ik het helemaal mee eens. Ik bied mezelf overigens niet aan als fotograaf, maar als iemand zelf om een bepaalde shoot vraagt, zal ik die zeker wel aannemen.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Column

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

49.008 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord