Elvira Smit

Tip: stel per ongeluk eens verkeerd scherp

maandag 2 september 2019, 20:10 door | 8.267x gelezen | 6 reacties

Het is verleidelijk om als fotograaf alleen je successen te delen. Fouten houd je voor je. Maar wat als je een fout maakt die per ongeluk leidt tot een betere foto? Hoor je ook zelden over. Daarom deel ik hier een voorbeeld van zo'n fout, en hoe die per ongeluk leidde tot iets onverwachts.

Tijdens mijn bezoek aan het fotofestival in Arles, hing ik rond op een expositie waar ik weinig van snapte. Mijn blik dwaalde af naar een open raam en het straatbeeld daar beneden.

Het raam keek uit op een zebrapad. Steeds stonden er andere mensen te wachten.

Scherp onderwerp 2


Ik fotografeerde de mensen die mij interessant voorkwamen. Visueel interessant bedoel ik dan. Qua haarkleur, houding, kleur van de kleding, noem maar op.

Scherp onderwerp 1


Telkens stelde ik scherp op de mensen. Logisch natuurlijk, die was ik aan het fotograferen. Het gebladerte leek me een mooie inkadering van het beeld, en bovendien zorgde de onscherpte daarvan voor een gevoel van diepte.

En toen kwam daar een vrouw in een rood jurkje. Ik was nt gestopt met fotograferen en plaatste dus vliegensvlug mijn oog weer voor de zoeker. Ze was al aan het oversteken. Klik, een foto.

Onscherpe foto


Maar mijn camera stelde scherp op de blaadjes, niet op de vrouw. Bovendien was het hoofd van de vrouw al verdwenen onder de blaadjes.

Oeps.

Ik baalde als een stekker, en die vrouw was al lang doorgelopen. Ik maakte nog wat beelden en droop af. Jammer, moment gemist.

Maar bij thuiskomst vond ik jist de onscherpe foto het sterkst. De suggestie, het mysterieuze, de vrouw die uit beeld loopt. De sfeer klopte veel beter bij wat ik wilde vertellen.

Open en gesloten foto's


De eerste twee scherpe foto's kun je zien als meer gesloten foto's, ze geven een vrij duidelijk antwoord op de vraag 'wat zie ik?. In dit geval zijn dat mensen die wachten voor een zebrapad.

De onscherpe foto is een open foto: de foto stelt veel meer vragen aan de kijker. Door de onscherpte wordt de vrouw mysterieuzer en ga je je dingen afvragen. Waar gaat de vrouw heen? Hoe ziet ze er eigenlijk uit? Waarom maakte de fotograaf de foto op deze manier?

Nouja, het antwoord op de laatste vraag, die heb je alvast.

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Elvira Smit

Over de auteur

Fotograferen is voor mij een zoektocht naar opnieuw leren kijken. En die zoektocht deel ik op mijn blog Kronkeling. Om de week schrijf ik twee artikelen. Over hoe je je blik kunt scherpen, je creativiteit kunt aanwakkeren, en over fotografen die mij inspireren. Geen technische zaken, wl over hoe je leert kijken. En dat blijkt nog een hele klus. Een mooi startpunt zijn de Kronkeltips, die vind je hier.

6 reacties

 1. Yes
  Yes schreef op dinsdag 3 september 2019 om 12:47

  Juist Elvira en goed omschreven. Ik ben sinds 4 jaar overgestapt naar videobeelden en daar werk dat ook.

 2. Elvira Smit
  Profiel Elvira Smit schreef op dinsdag 3 september 2019 om 15:20

  @Yes: dank voor je compliment. En ik kan me voorstellen dat een onscherp effect ook erg interessant kan zijn met videobeelden, leuk!

 3. anjo
  anjo schreef op dinsdag 3 september 2019 om 17:12

  Erg mooi, het resultaat van deze 'misser is hartstikke raak knipoog
  Dankjewel dat je dit laat zien!

 4. Elvira Smit
  Profiel Elvira Smit schreef op dinsdag 3 september 2019 om 21:28

  @Anjo: Mooi gezegd, een rake misser vrolijk

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Fototip

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.704 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord