Pas op met het gebruik van scherpe objectieven
woensdag 16 maart 2022, 20:10 door Nando Harmsen | 3.102x gelezen | 4 reactiesDe nieuwe generaties objectieven leveren tegenwoordig bijzonder scherpe beelden op. Maar er zit een groot nadeel aan al die scherpte. Dat ervaarde een model tot haar grote schrik. Met dit artikel wil ik iedereen die scherpe objectieven tot voorzichtigheid manen. Misschien zelfs tot het gebruik van minder scherpe objectieven.
Onlangs sprak ik een fotograaf die een minder prettige ervaring had met zijn nieuwste scherpe portret objectief. Fotograaf Frits wil om duidelijke redenen niet met naam genoemd worden, dus laat ik hem in dit artikel Bob noemen.
Bob had het nieuwste objectief gekocht voor een portretfoto sessie in zijn huiskamer-studio. Hij had lang gespaard om in het bezit te komen van dit prachtige 135mm objectief dat alom geprezen werd om de ongelofelijke scherpte van het beeld.
"Ik wilde dit objectief al lang hebben, " zo vertelde Bob tegen me. "De reviews waren unaniem lovend over de scherpte van dit objectief. Hoewel de prijs hoger was dan ik me eigenlijk kon veroorloven, had ik toch besloten om het te kopen."
Bij zijn eerste fotoshoot ging het al bijna fout. Het model dat hij gevraagd had klaagde over de scherpte. Elk haartje, elke porie, en alle wratjes leken wel uit de foto te steken. Dit was natuurlijk te wijten aan het driedimensionale effect waar iedere review het over had.
Het ging pas goed fout nadat Bob zijn tweede fotosessie gepland had. Bijna direct nadat de eerste foto's met het objectief gemaakt waren gaf het model aan dat de scherpte niet prettig was.
Bob vervolgde: "Ik wist dat ik moest oppassen met dit objectief. Het beeld was nu eenmaal scherp, maar ik dacht dat ik het onder controle had. Achteraf gezien had ik beter naar mijn model moeten luisteren. Dan was dit allemaal niet gebeurd."
Na die eerste foto's sloeg het noodlot toe. Het model sneed zich lelijk aan de scherpte van het objectief. Het resultaat was een diepe snijwond met veel bloed. Gelukkig had Bob een EHBO cursus gevolgd, waarmee groter leed voorkomen werd.
"Ik wist het bloeden te stoppen," verklaarde Bob, die duidelijk aangedaan was door het gebeuren. "Gelukkig zal het model er geen littekens aan overhouden. Maar voor mij is het duidelijk, ik gebruik nooit meer die scherpe objectieven. Dat is het allemaal niet waard."
Bob kennende, denk ik dat hij iets te enthousiast te werk is gegaan met dit objectief. Hij wist hoe scherp het was, en hij had beter moeten opletten. Maar het mag een les zijn voor ons allemaal. Klaagt het model over de scherpte, dan is misschien verstandig om een minder scherp objectief te gebruiken. Een ongeluk zit in een klein hoekje.
De foto's in dit artikel zijn uitsluitend ter illustratie, het betreft hier niet de foto's van het model uit het artikel.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.
4 reacties
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Hoe gebruik je scherptediepte op de juiste manier?
door Elja Trum
-
Straatfotografie tip: Fotograferen terwijl je loopt
door Michiel Heijmans
-
Is het perfecte objectief nodig voor je fotografie
door Nando Harmsen
-
Straatfotografie tip: Romige achtergronden door een groot diafragma
door Michiel Heijmans
-
Niet genoeg scherptediepte in je landschap? Gebruik focusstacking.
door Nando Harmsen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.841 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.