Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Stopt Nikon met spiegelreflex camera's?

zaterdag 16 juli 2022, 14:41 door | 4.822x gelezen | 20 reacties

Volgens Nikkei Asia zou Nikon binnenkort gaan stoppen met het maken en verkopen van spiegelreflex camera's. De fabrikant zelf heeft de geruchten ontkend, maar het lijkt mij waarschijnlijk dat ze inderdaad snel gaan stoppen met spiegelreflex camera's.

Nikon D6


Een spiegelreflex heeft immers eigenlijk geen voordelen meer op de nieuwste systeemcamera's. Er is dus weinig reden voor fotografen om nog een spiegelreflex aan te schaffen. Of ze nu stoppen of niet, ze zullen er steeds minder van verkopen.

De laatste Nikon spiegelreflex die uitgebracht is door het merk was de Nikon D6. Die werd in juni 2020 gelanceerd. Het is dus onwaarschijnlijk dat er nog nieuwe modellen verschijnen.

Ik verwacht dat ook andere merken geen nieuwe spiegelreflex camera's meer gaan uitbrengen. Een systeemcamera is eigenlijk op alle vlakken beter.

Ga jij spiegelreflex camera's missen? Is er een goede reden voor je waarom je niet over wilt naar een systeemcamera? Laat het weten in de reacties!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

20 reacties

 1. Piet van Kroonenburg
  Profiel  Piet van Kroonenburg schreef op zaterdag 16 juli 2022 om 21:42  | reageer

  Wat mij betreft mogen de spiegelreflexen al een tijdje naar het museum. Ik heb al in 2016 de overstap gemaakt naar de (Fujifilm) systeemcamera en dat tot grote tevredenheid. Sindsdien staat mijn Nikon D700 full frame stof te vangen (in figuurlijke zin overigens) en het heeft mij verbaasd dat met name Canon en Nikon nog veel te lang zijn blijven vasthouden aan de spiegelreflexen. Tegen beter weten in of puur om de beroepsgroep te pleasen? De recentelijke switch van beide grootheden zal ongetwijfeld te maken hebben gehad met de sterke opkomst van de Sony systeem camera’s binnen de groep van professionele gebruikers. De spiegelreflex is museumfähig om het zo te zeggen.

 2. P. Heins
  P. Heins schreef op zondag 17 juli 2022 om 07:38  | reageer

  Ik gebruik de Canon M5 systeemcamera voor vakanties. Voordeel is inderdaad de compactheid, licht in gewicht en toch APS-C kwaliteit. Nadeel is de objectief keuze ten opzichte van de EF-S modellen. Je kan wel een adapter gebruiken maar bij de M-serie ben je dan de balans totaal kwijt. Ik heb ook de Canon RP een tijdje gebruikt...... tot ie in zee kukelde door de wind.Gelukkig heeft de Tamron f2.8-4 17-35mm het wel overleeft mede door het filter en dat de lens weerbestendig was. De set was voor dit werk eigenlijk te licht, je kan dan beter een robuustere zwaardere camera-lens combinatie gebruiken voor de stabiliteit. Ook voor de R-serie geldt dat voor de hobbyfotograaf de lenskeuze veel te beperkt is( zonder adapter gebruik want dan wordt je lens weer 2 1/2cm langer. De huidige R- objectieven zijn gewoon te duur en er zijn te weinig 3rd party objectieven. Dus ik gebruik nu een Canon 6D Mark II en een Canon 5D Mark II .De laatste had ik voor €320 gekocht als back-up camera maar deze camera presteert zeker voor landschapfotografie bijzonder goed. En Hij is gebouwd als een tank. Dus als ik landschappen doe aan de kust of met stroomversnellingen dan gebruik ik de 5D MK II , niks mis mee. Het is allemaal wat stabieler vind ik en voelt oerdegelijk aan, je hebt tenminste wat in je handen. Dus voorlopig blijf ik bij de DSLR , 2de hands zullen ze nog heel lang beschikbaar blijven.

 3. Caroline
  Caroline schreef op zondag 17 juli 2022 om 09:43  | reageer

  Ik heb een Nikon spiegelreflex. Ben ik heel blij mee. Het is nu een beetje zonde om over te stappen naar een systeem camera… tenzij… ik mijn lenzen mee kan nemen.

 4. Nando
  Profiel Nando schreef op maandag 18 juli 2022 om 09:28  | reageer

  @Caroline:
  Je kunt je objectieven 'mee nemen' naar een camera uit de Z-serie. Met de FTZ adapter zijn (vrijwel) alle objectieven zonder problemen op de mirrorless camera's te gebruiken.
  Maar als je DSLR gewoon goed werkt, en je hebt geen profijt van de technieken die de mirrorless camera van Nikon extra kan bieden, gewoon blijven fotograferen met je DSLR.

 5. Matt
  Matt schreef op maandag 18 juli 2022 om 12:29  | reageer

  Het stoppen van de DSLR lijn is gewoonweg een logisch gevolg van het volwassen worden van de systeemcamera lijn. Het maakt zakelijk gezien geen zin om beide cameralijnen naast elkaar te laten bestaan, met alle dubbele kosten van dien.

  Bij de introductie van de systeemcamera was duidelijk dat deze uiteindelijk de DSLR zou vervangen. In het begin had de systeemcamera nog allerlei nadelen: geen goede EVF, slome AF etc. Dit waren echter allemaal technische beperkingen, die vroeger of later door technische vooruitgang zouden worden weggenomen. Dat punt is nu gekomen voor Nikon., en dus heeft het geen zin meer om niet tijd, geld en moeite in de DSLR lijn te stioppen.

  Sony was de eerste die de DSLR in 2010 heeft verlaten. Aan de ene kant was er de introductie van de NEX lijn met de nieuwe E-mount, en aan de andere kant werd de DSLR lijn vervangen door de SLT lijn, gebruik makend van de bestaande A-mount. Ja, de SLT was ook een systeemcamera, en geen DSLR. De "spiegel"was niet meer dan een splitter om licht te leveren aan de AF module. Voor de rest was het een systeemcamera: altijd Live View, zelfde PDAF bij foto en video, EVF, etc. SLT was een tussenpaus, nodig omdat het AF systeem op de E-mount camera's niet de vereiste snelheid had. Op het moment dat de E-mount camera's op hetzelfde niveau waren mbt AF snelheid en nauwkeurigheid van AF etc door PDAF op de sensor, is Sony gestopt met A-mount, en is er een goede adapter ontwikkeld waarmee vrijwel alle A-mount lenzen op de systeemcamera's kunnen worden gebruikt, met behoud van AF, gebruik makend van het moderne AF systeem in de camera.

  Nikon is nu aangekomen op dit punt, en bij Canon zal het ook niet lang meer duren.

  De DLSR is technologisch ingehaald door de systeemcamera en daarmee overbodig geworden.

 6. Matt
  Matt schreef op maandag 18 juli 2022 om 12:37  | reageer

  @ Nando:
  Nikon heeft mbt de adapter van F-mount naar Z-mount zijn zaken iets minder goed voor elkaar dan bij de Sony A-mount naar E-mount adapter: er is geen AF ondersteuning voor de screw-drive lenzen (lenzen zonder eigen focusmotor) bij Nikon door de adapter.

 7. Caroline
  Caroline schreef op maandag 18 juli 2022 om 14:11  | reageer

  @Nando,

  Dank voor je reactie. Inderdaad zie ik het ook zo. Wellicht dat ik tzt eens bij de fotograaf ga buurten en een systeem body aanschaf voor mijn Nikon en dan gebruik maak van de adapters voor de lenzen. Eerst maar eens goed uitpuzzelen.
  Natuurlijk snap ik heel goed dat de lijn niet doorgezet wordt en dat de systeemcamera alles zal overnemen.
  Maar er komen nog zulke fraaie foto’s uit mijn DLSR, dat ik hem toch nog maar even blijf gebruiken.

 8. Henri
  Profiel Henri schreef op dinsdag 19 juli 2022 om 11:01  | reageer

  Uiteraard gaan alle camerafabrikanten stoppen met de DSLR camera's. De verkochte aantallen lopen terug en het zal zeker niet rendabel zijn om 2 systemen te blijven produceren.
  Canon heeft bijv. ook al 3 jaar geen nieuw objectief uitgebracht voor zijn DSLR lijn, terwijl er meerdere RF objectieven per jaar worden gelanceerd.
  Omdat Canon de eerste was met een Fullframe DSLR ben ik in 2006 overgestapt van Nikon (F3) naar Canon (5D).
  Ik wil eigenlijk wel overstappen naar een systeemcamera, maar zowel Canon als Nikon zijn zo stom om geen GPS meer te ondersteunen. En aangezien wij veel reizen is voor mij GPS een must. Daarom ga ik nog maar even door met mijn Canon 5DMkIV.
  Daarna wordt het twijfelen of het Nikon of Canon wordt: ik moet immers weer helemaal opnieuw beginnen (voor de 3e maal).
  Maar zonder GPS faciliteiten komt er nog geen nieuwe camera.....

  Overigens vind ik het ook frappant hoe de prijzen bij Canon de pan uitrijzen: bijv. mijn eerste Canon Macro 100mm kocht ik voor ca. € 549, de opvolger (wel een 'L' objectief met IS) kostte € 880 en de RF versie kost ca. € 1549! Dat is niet echt aantrekkelijk meer.

 9. Lauran
  Lauran schreef op dinsdag 19 juli 2022 om 11:14  | reageer

  Nikon stopt met de verdere ontwikkeling maar niet met de verkoop.

 10. A.J.J.Maas
  A.J.J.Maas schreef op dinsdag 19 juli 2022 om 11:19  | reageer

  Spiegelreflexen zijn prima cameras, maar in 2003 probeerde ik de Fuji finepix s 5000 en was gelijk overtuigd dat dat de toekomst wordt. Nu met mijn Fuji X30 blijft de Nikon spiegel reflex met al die zoom lenzen ongebruikt en neem ik de mindere beeldkwaliteit van de X30 bij weinig licht voor lief gezien de voordelen van de electronische zoeker, het lichte gewicht en de 4 x zoom .

 11. Nando
  Profiel Nando schreef op dinsdag 19 juli 2022 om 11:40  | reageer

  @Henri:
  Ik was eerst ook enthousiast over de GPS van de EOS 5D4, maar gebruikte het zelf uiteindelijk niet meer.
  Nu ik een camera zonder GPS heb, gebruik ik als het nodig is de GPS tracker op mijn smartphone. Dan kan ik later in Lightroom de data synchroniseren en de GPS data is beschikbaar in de exif.
  Ik zoek nog een goede losse GPS data logger, maar dat blijkt niet zo makkelijk te zijn. Met zo'n kleinood zou de smartphone achterwege kunnen blijven.
  Anyway, zoiets zou een alternatief kunnen zijn voor je.

 12. Stefanie
  Stefanie schreef op dinsdag 19 juli 2022 om 13:59  | reageer

  3 jaar geleden heb ik toch nog gekozen voor DSLR maar de volgende gaat waarschijnlijk toch ook spiegelloos worden. De ontwikkeling draait op dit moment ook enkel nog daarop, DSLR wordt volgens mij bij geen van de grote merken nog verder ontwikkeld, de verkoop ervan zal nog wel een tijdje blijven. Ik hoop wel dat ze ook de lens adapters in stand houden want ik voel er weinig voor om ook al mijn objectieven te moeten gaan vervangen

 13. Henri
  Profiel Henri schreef op dinsdag 19 juli 2022 om 14:42  | reageer

  @Nando,

  Voor de 5DMk4 had ik de Mk3 inclusief de GP-E2 GPS ontvanger.
  Ik heb veel spijt dat ik die GP-E2 heb verkocht, want nu blijkt dat deze ook samen kan werken met de R5 en R6 en hij wordt niet meer gefabriceerd.
  De bijbehorende software van Canon werkt niet meer (lekker klantvriendelijk...) maar vanuit het gratis Picmeta PIE kun je wel gemakkelijk RAW files openen in Google Maps en zien waar de foto werd gemaakt zonder rare omwegen.
  Voor mijn reisfoto's vind het nog steeds erg fijn dat ik kan zien waar de foto werd gemaakt.
  In de oorspronkelijke software van Canon die met de GP-E2 GPS ontvanger werd meegeleverd kon je zelfs zien waar je de camera op gericht had! Dat was helemaal fijn.
  Ik snap niet waarom er nu ineens überhaupt geen GPS meer in de R-serie is terug te vinden: het kost stroom, maar je kunt het uitzetten. Al die (steeds ingewikkelder/geavanceerdere) videomogelijkheden zitten er wel in en en daar doe ik absoluut niets mee.

 14. John
  John schreef op dinsdag 19 juli 2022 om 15:30  | reageer

  Ik ga niet over op een systeemcamera; ben uitermate tevreden over mijn Canon 5DMark111 en bijbehorende Sigma lenzen. Ik houd de camera totdat er door een museum een bod op gedaan wordt

 15. Rik
  Rik schreef op dinsdag 19 juli 2022 om 18:22  | reageer

  ik krijg een beetje een 'Jomanda-vibe' bij dit soort teksten. Niemand weet wat de toekomst exact gaat brengen. Kijk maar naar de vinylplaat vrolijk

  Persoonlijk heb ik liever een DSLR, om meerdere redenen. Een daarvan is het gewicht: een D810 met batterygrip en Nikon 70-200 gemonteerd geeft mij meer stabiliteit, juist door het gewicht. Misschien ben ik Spartaans....maar daar hou ik van!

 16. Johan Meynckens
  Johan Meynckens schreef op dinsdag 19 juli 2022 om 18:48  | reageer

  Ik heb onlangs een Nikon D850 aangekocht.
  Ik kan Geen foto's bewerken van dit toestel met Photoschop C6 en ook niet met Lightroom 5.
  Met Elements 11 geen probleem.
  Hoe komt dit?

 17. Henri
  Profiel Henri schreef op dinsdag 19 juli 2022 om 20:28  | reageer

  @ Johan Meynckens

  Photoshop CS6 herkent de RAW bestanden van deze jonge generatie Nikon niet. Elk nieuw cameramodel heeft zijn eigen RAW bestanden. Adobe brengt regelmatig updates uit om nieuwe camera’s te ondersteunen, maar niet meer voor hun oude Photoshop versies, helaas. Dat is een deel van hun verdienmodel.

 18. Matt
  Matt schreef op woensdag 20 juli 2022 om 09:11  | reageer

  @Johan Meynckens: waarschijnlijk zijn Lightroom 5 & Photoshop 6 te oud en herkennen het RAW formaat niet van de D850. RAW formaat verschilt per camera, zelfs bij camera's van hetzelfde merk.

  JPG foto's zou eigenlijk wel moeten werken.

 19. Nando
  Profiel Nando schreef op woensdag 20 juli 2022 om 10:13  | reageer

  @Johan Meynckens:
  De oplossing voor dit probleem is simpel. Download de DNG converter bij Adobe (gratis) en zet je raw bestanden om naar het DNG bestand.
  Het DNG bestand kan wel gelezen worden door de oude CS6 en LR5.

 20. Martin Smit
  Profiel Martin Smit schreef op donderdag 21 juli 2022 om 07:58  | reageer

  Spiegel-loos bevalt redelijk bij Canon. Voorwaarde is wel dat de digitale zoeker voldoende resolutie heeft, en hoog contrast aan kan. De 3,7Mp zoeker van de EOS R is wat mij betreft het minimum. Scherpstellen lijkt soms lastiger, alsof de X-points ontbreken. Aan de andere kant is de scherpstelling wel nauwkeurig, is eye-AF een mooie feature, en hoeven de lenzen niet gekalibreerd te worden. De vele voorwaardelijke functies (bijv. alleen 120fps bij bepaalde lenzen, geen flits bij e-shutter, beeldstabilisatie bij panning) maken het soms verwarrend. De eye-af was voor mij doorslaggevend, maar soms mis ik die heerlijke 5DmkIV nog...

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Geruchten

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.060 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord