Elja Trum

Stopt Nikon met spiegelreflex camera's?

zaterdag 16 juli 2022, 14:41 door | 2.772x gelezen | 20 reacties

Volgens Nikkei Asia zou Nikon binnenkort gaan stoppen met het maken en verkopen van spiegelreflex camera's. De fabrikant zelf heeft de geruchten ontkend, maar het lijkt mij waarschijnlijk dat ze inderdaad snel gaan stoppen met spiegelreflex camera's.

Nikon D6


Een spiegelreflex heeft immers eigenlijk geen voordelen meer op de nieuwste systeemcamera's. Er is dus weinig reden voor fotografen om nog een spiegelreflex aan te schaffen. Of ze nu stoppen of niet, ze zullen er steeds minder van verkopen.

De laatste Nikon spiegelreflex die uitgebracht is door het merk was de Nikon D6. Die werd in juni 2020 gelanceerd. Het is dus onwaarschijnlijk dat er nog nieuwe modellen verschijnen.

Ik verwacht dat ook andere merken geen nieuwe spiegelreflex camera's meer gaan uitbrengen. Een systeemcamera is eigenlijk op alle vlakken beter.

Ga jij spiegelreflex camera's missen? Is er een goede reden voor je waarom je niet over wilt naar een systeemcamera? Laat het weten in de reacties!

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

20 reacties

 1. Piet van Kroonenburg
  Profiel  Piet van Kroonenburg schreef op zaterdag 16 juli 2022 om 21:42

  Wat mij betreft mogen de spiegelreflexen al een tijdje naar het museum. Ik heb al in 2016 de overstap gemaakt naar de (Fujifilm) systeemcamera en dat tot grote tevredenheid. Sindsdien staat mijn Nikon D700 full frame stof te vangen (in figuurlijke zin overigens) en het heeft mij verbaasd dat met name Canon en Nikon nog veel te lang zijn blijven vasthouden aan de spiegelreflexen. Tegen beter weten in of puur om de beroepsgroep te pleasen? De recentelijke switch van beide grootheden zal ongetwijfeld te maken hebben gehad met de sterke opkomst van de Sony systeem camera’s binnen de groep van professionele gebruikers. De spiegelreflex is museumfähig om het zo te zeggen.

 2. P. Heins
  P. Heins schreef op zondag 17 juli 2022 om 07:38

  Ik gebruik de Canon M5 systeemcamera voor vakanties. Voordeel is inderdaad de compactheid, licht in gewicht en toch APS-C kwaliteit. Nadeel is de objectief keuze ten opzichte van de EF-S modellen. Je kan wel een adapter gebruiken maar bij de M-serie ben je dan de balans totaal kwijt. Ik heb ook de Canon RP een tijdje gebruikt...... tot ie in zee kukelde door de wind.Gelukkig heeft de Tamron f2.8-4 17-35mm het wel overleeft mede door het filter en dat de lens weerbestendig was. De set was voor dit werk eigenlijk te licht, je kan dan beter een robuustere zwaardere camera-lens combinatie gebruiken voor de stabiliteit. Ook voor de R-serie geldt dat voor de hobbyfotograaf de lenskeuze veel te beperkt is( zonder adapter gebruik want dan wordt je lens weer 2 1/2cm langer. De huidige R- objectieven zijn gewoon te duur en er zijn te weinig 3rd party objectieven. Dus ik gebruik nu een Canon 6D Mark II en een Canon 5D Mark II .De laatste had ik voor €320 gekocht als back-up camera maar deze camera presteert zeker voor landschapfotografie bijzonder goed. En Hij is gebouwd als een tank. Dus als ik landschappen doe aan de kust of met stroomversnellingen dan gebruik ik de 5D MK II , niks mis mee. Het is allemaal wat stabieler vind ik en voelt oerdegelijk aan, je hebt tenminste wat in je handen. Dus voorlopig blijf ik bij de DSLR , 2de hands zullen ze nog heel lang beschikbaar blijven.

 3. Caroline
  Caroline schreef op zondag 17 juli 2022 om 09:43

  Ik heb een Nikon spiegelreflex. Ben ik heel blij mee. Het is nu een beetje zonde om over te stappen naar een systeem camera… tenzij… ik mijn lenzen mee kan nemen.

 4. Nando
  Profiel  Nando schreef op maandag 18 juli 2022 om 09:28

  @Caroline:
  Je kunt je objectieven 'mee nemen' naar een camera uit de Z-serie. Met de FTZ adapter zijn (vrijwel) alle objectieven zonder problemen op de mirrorless camera's te gebruiken.
  Maar als je DSLR gewoon goed werkt, en je hebt geen profijt van de technieken die de mirrorless camera van Nikon extra kan bieden, gewoon blijven fotograferen met je DSLR.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Geruchten

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.635 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord