Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elvira Smit

Fotograferen: kwantiteit versus kwaliteit

maandag 4 januari 2021, 20:10 door | 4.933x gelezen | 14 reacties

Ieder jaar kijk ik naar het aantal foto's dat ik heb gemaakt. Het is grofweg een graadmeter voor hoe actief ik ben geweest.

Maar zegt het ook wat over de kwaliteit van mijn foto's? Kun je nog van kwaliteit spreken als je op één dag 600 foto's maakt? Deze week las ik twee dingen die daarop het antwoord gaven.

Mijn score dit jaar


In Lightroom kan ik zien dat ik dit jaar 7.581 foto's heb gemaakt. Gemiddeld zit ik tussen de 7.000 en 10.000 foto's, waarbij vakanties verantwoordelijk zijn voor een flinke hap uit dat aantal.

Dat was dit jaar anders. We gingen nog wel weg, maar vooral in eigen land.

Ik heb dit jaar voor het eerst Lightroom anders ingericht. Ik heb de boel opgesplitst in privé- en projectfoto's. In die laatste categorie heb ik er nu 4.913 gemaakt. Ik ben – kortom – vaker op pad met als doel om te fotograferen.

Kat op de boulevard in Scheveningen


Is veel foto's maken goed?


Maar oké, 4.913 foto's. Is dat goed? Of mis ik focus? Ik denk hier vaak over na. Soms vraag ik me af of ik niet gewoon naar een plek moet gaan en me moet beperken tot het maken van slechts 10 foto's die dag.

Maar bij het idee alleen al krijg ik rillingen. Ik kijk met behulp van mijn camera. En thuis ben ik vaak blij dat ik vanuit verschillende hoeken iets heb gefotografeerd.

Enfin, deze week las ik dus twee dingen die aansluiten bij mijn vraag of het goed is om zoveel te fotograferen.

Allereerst las ik iets over zogenaamde divergente en convergente fases in je creatieve leven:

1. Denk jij divergent of convergent?


Je zit ofwel een in een divergente fase waarin je veel fotografeert en mogelijkheden onderzoekt, ofwel in een convergerende fase waarin je keuzes maakt, je archief uitpluist en je fotoseries maakt.

Die fases wisselen – als het goed is – af. Zoniet, dan moet je dat misschien eens in gang zetten bij jezelf. vrolijk

Keuzes maken


2. Zonder te lopen, baan je geen pad


Het tweede stuk dat ik las, betrof een klein stukje uit een langer gedicht:

Door te lopen baant men een weg
en achterom kijkend
ziet men het pad


~ Antonio Machado

Kortom, je moet creëren om je te kunnen ontwikkelen. Je moet in beweging zijn, al heb je geen flauw idee waar naartoe. Gewoon gaan, gewoon fotograferen. Pas dan kun je na enige tijd een mening vormen.

Dat doe je door over je schouder te kijken naar het pad dat je hebt gebaand (daar helpt een plakboek trouwens enorm bij).

Misschien besluit je wel rechtsaf te slaan. Maar dat besluit kan enkel plaatsvinden als je eerst bent begonnen met lopen.

Weglopende kat op Scheveningen


Terugkomend op de vraag of het nu goed is dat ik jaarlijks duizenden foto's maak: ja, mits ik ook wat met die foto's doe: editen, selecteren, een plakboek bijhouden en om mijn onderwerp heen "dansen". Hoe meer ik dat doe, hoe dichterbij ik bij een eigen fotografische stijl en eigen projecten kom.

Ik ga er dus lekker mee door, met die aantallen.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elvira Smit

Over de auteur

Fotograferen is voor mij een zoektocht naar opnieuw leren kijken. En die zoektocht deel ik op mijn blog Kronkeling. Om de week schrijf ik twee artikelen. Over hoe je je blik kunt scherpen, je creativiteit kunt aanwakkeren, en over fotografen die mij inspireren. Geen technische zaken, wél over hoe je leert kijken. En dat blijkt nog een hele klus. Een mooi startpunt zijn de Kronkeltips, die vind je hier.

14 reacties

  1. paul
    paul schreef op dinsdag 5 januari 2021 om 11:57  | reageer

    Beste Elvira,
    Ik denk dat de keuze ook afhangt van de situatie, druk of niet druk, landschapsfotografie vs. actiefotografie, enz...
    Als je rustig de tijd hebt voor de compositie en om alle instellingen punctueel na te trekken, dan kan je met minder foto's inderdaad jouw vooropgestelde doel bereiken. Maar als je bijvoorbeeld met sportfotografie begint, heb je meestal zelfs de tijd niet om je foto's ter plaatse te controleren. Dan is het normaal dat je meer foto's gaat nemen. Op toeristische plekken is het heel gemakkelijk gezegd dat je even een andere positie moet gaan innemen om een beter camerastandpunt in te nemen. Maar soms ben je daar ook beperkt in de tijd, of staat er te veel volk. En dan ben je al gauw geneigd om wat vlugger een reeks foto's te nemen en dan thuis in alle rust de beste foto's er uit te halen en desnoods bij te werken. Als je in RAW fotografeert, doe je dat sowieso al. Dus om op jouw vraag te antwoorden: ik zou er geen gewetensbezwaar aan kweken als ik eens thuiskom met wat te veel foto's. Als je daar één goeie kunt uitfilteren, zullen heel weinig mensen je vragen hoeveel je foto's daarvoor gemaakt hebt. Als je plezier beleeft aan foto's schieten, ga er dan maar voor.
    Soms wordt gezegd dat je ook eens tijd moet nemen om te genieten van de situatie, los van je camera. Dat zal ook wel kloppen, maar als je contant op zoek bent naar een goed foto, is mijn ervaring dat ik meestal meer gezien heb dan bv. mijn vrouw, die losjes door het landschap, de stad of het museum loopt. Ook hier weer, doe gewoon waar je zelf van geniet.

  2. ifiamminghi
    Profiel ifiamminghi schreef op dinsdag 5 januari 2021 om 12:00  | reageer

    Indien je het analoge tijdperk had meegemaakt (ik vermoed dat je te jong bent!) dan zou je geleerd hebben van slechts die ene juiste foto op het juiste moment te nemen. In het digitale tijdperk kan men zich veroorloven om er maar op los te schieten...
    De waarheid zal alweer wel ergens tussenin liggen. Bij (snel) bewegende onderwerpen kan het zeer zinvol zijn om in burstmode veel foto's te maken teneinde er één (of een paar) goede over te houden, voor landschappen zal één foto toch volstaan ?
    De vraag hoeveel foto's je maakte is eigenlijk niet relevant, hoeveel goede foto's je maakte des te meer. En ergens, lijkt me de verhouding goede foto's op het aantal genomen foto's een mooi getal om de kwaliteit (en trefzekerheid) van de fotograaf aan te tonen (mss een beetje kort door de bocht...).
    ...vergeet ook niet dat je al die te veel gemaakte foto's ook moet wissen, of worden die ook allemaal mee opgeslagen op een NAS én in de cloud én....
    Gefocused foto's maken, met een plan, het benodigde aantal, niet te veel... daar moet menig fotograaf eens een projectje van maken!

  3. Bernard
    Bernard schreef op dinsdag 5 januari 2021 om 12:47  | reageer

    Een herkenbaar probleem met veel nuances. Misschien zijn er twee vragen waarop iedereen eerst een antwoord zou moeten vinden. 1) Wat wil je bereiken met fotografie? 2) Wil je iets vastleggen of wil je een kunstwerk maken?

    In de huidige tijd met hoge resolutie systeemcamera's en hoge resolutie smartphones met camera, is het een ander verhaal dan in de tijd van analoge fotografie.

    In de analoge tijd werkte je met kostbare film en had je tijd nodig om je film te (laten) ontwikkelen. In het digitale tijdperk zijn beide argumenten verdwenen.

    Vergelijk een rolletje KB-film (35mm) met 36 opnamen met een geheugenkaartje van 64GB met rond de 4000 opnamen in prijs en je zult gauw overtuigd zijn dat er een zeer behoorlijk verschil is in de kosten van het materiaal.

    Wat wel goed was aan het analoge tijdperk, was dat je - door de kosten - werd gedwongen om de juiste compositie en belichting te kiezen. Even tien foto's knippen en dan thuis uitzoeken wat de beste was, was er niet bij. Het voordeel was dat de eerste foto meestal goed was.

    Heel raar is dat ik dit nu nog steeds ervaar. Een onderwerp knippen en dan voor de zekerheid even een aantal andere standpunten en instellingen proberen, heeft bij mij toch als resultaat dat de eerste meestal goed is. Zuinig met het opname materiaal dus.

    Zoals al gezegd is die noodzaak er tegenwoordig niet meer. Een middagje weg en 100 tot 250 foto's knippen (meestal met de smartphone op 12MB) is geen zeldzaamheid. Het kan verklaard worden met de slogan: Niet omdat het moet, maar omdat het kan. De vraag is alleen: wat doe je met al die foto's?

    Op tv zie je vaak dat mensen bij grote gelegenheden staan te fotograferen met hun smartphone en thuis gaan bekijken wat ze die dag hebben gezien. Ik denk daar het mijne van. Die mega berg foto's worden misschien nog één keer bekeken en voor de rest nemen ze ruimte in, in het geheugen. Maar waar maak je je druk over als dit 128GB is.

    Het grote voordeel van de smartphone is het gemak. Je hebt hem altijd bij je en een foto maken is een kwestie van mikken en klikken. Aan een dergelijke foto is door de fotograaf niets in te stellen en gaat het alleen om de compositie en voor de gevorderde hoek van de belichting.

    De systeemcamera blijft onovertroffen. Ja, ik moet eerlijk bekennen dat ik met mijn iPhone-11Pro meer werk dan ik me ooit had kunnen bedenken. Toch gaat de Canon EOS 5Dmk4 in de tas als er serieus werk verricht moet worden.

    Ik fotografeer vaak landschappen en stadsgezichten en daar gaat natuurlijk niets boven de Canon.

    Misschien is de meest plausibele opmerking wel: je moet meegaan met de tijd... vrolijk

  4. Chris
    Chris schreef op dinsdag 5 januari 2021 om 12:51  | reageer

    Mee eens. In het analoge tijdperk met mijn financiele beperkingen ( rolletje ontwikkelen afdrukken) zat ik op een rantsoen van 10 per dag tijdens het reizen. Dan kijk je veel en zoek je en plan je tot je hem hebt, of morgen terug. Daarna wachten op ontwikkelen en kiezen welke je laat afdrukken. Tegenwoordig heel veel foto's . Ik denk dat veel foto's je een boel leren verschillende instellingen ander licht etc. Bij veel ervaring zou dat niet meer nodig hoeven zijn?? Ervaring krijg je door veel doen. Daar is niets op tegen

  5. Kirsten
    Kirsten schreef op dinsdag 5 januari 2021 om 13:09  | reageer

    Wat schrijf je leuk Elvira.
    Je hebt een duidelijke visie, 😉ondanks je kronkelingen.
    Het is in deze digitale tijd inderdaad vele malen makkelijker om veel foto's te maken, ze snel te bekijken en zelf te bewerken. Ook heb ik de analoge tijd meegemaakt (damn wat begin ik oud te worden zeg&#128584knipoog, en dan ben je echt wel zuinig op het maken van je kostbare foto's. Die analoge tijd heeft mij, en met mij vele anderen vermoed ik, gevormd door het leren kijken, vooraf een idee te hebben wat je ongeveer wil bereiken, je idee uit te voeren, daarna was het wachten en jezelf afvragen of het überhaupt was gelukt.
    Zelf ben ik wel dankbaar voor zowel de analoge als de digitale tijd en geniet nog van alle momenten dat ik de wereld door de (zoek)lens van mijn camera bekijk.

    Heb met veel plezier je artikel gelezen, bedankt!

  6. Elvira Smit
    Profiel Elvira Smit schreef op dinsdag 5 januari 2021 om 14:03  | reageer

    Leuk om te zien dat mijn overpeinzingen aanleiding zijn tot deze berichten! Dat is ook precies het doel: nadenken over hoe je zelf te werk gaat, en waarom dat soms wel en soms niet werkt. Uiteindelijk is er (gelukkig) niet één pasrecept voor iedereen.

    @Paul: Goede toevoeging. Het hangt inderdaad ook zeker af van de situatie waarin je fotografeert (snel veranderend of juist helemaal niet) en het type fotografie dat je beoefent.

    @Bernard vult daar mooi op aan dat het goed is om je vooraf vragen te stellen. Als het doel niet duidelijk is, is de kans groter dat je met een nutteloze (digitale) berg foto's blijft zitten waar je nooit meer naar kijkt.

    @ifiamminghi: Ik heb het staartje van het analoge tijdperk nog meegemaakt, maar het was te kort om er écht van te leren. Ik kan me voorstellen dat - zoals @Kirsten schrijft - het heel leerzaam is om vooraf keuzes te moeten maken.

  7. hubert haenen
    hubert haenen schreef op dinsdag 5 januari 2021 om 14:32  | reageer

    Door je te beperken spaar je veel selectie tijd. Teveel foto's, te veel mails etc. beperken je quality-time. Maar het blijft lastig.

  8. Mac
    Mac schreef op dinsdag 5 januari 2021 om 14:37  | reageer

    Ik heb ook de analoge tijdperk meegemaakt. En toen was alles beter toch?
    Ik weet het niet, ik was toen een vermogen kwijt aan rolletjes. Maar dat komt ook omdat ik veel sport fotografie deed, en dan schiet je gewoon meer. En wat betreft ben ik blij met digitaal. Je mist minder actie door bv wisselen rolletje en niet schieten omdat je niet genoeg rolletjes hebt.
    ook met gewoon fotografie schiet ik meer dan analoog. Ja ik neem tijd voor compositie en licht en kan die ene foto goede foto maken. Maar waarom zou ik mijzelf ketenen? Ik maak die ene goede foto door tijd te nemen. Maar omdat ik niet gebonden ben aan de 36 foto's op rolletje kan ik ook experimenteren. Wat als ik hem schuin maak, wat als ik onder/overbelicht.

    En zo zijn er veel meer situaties waardoor je met veel meer foto's thuis kom dan in analoge tijdperk (HDR, Panorama, focusstacking).
    het is dus te gemakkelijk om te zeggen, in het analoge tijdperk……..

  9. Fon van de Riet
    Fon van de Riet schreef op dinsdag 5 januari 2021 om 15:31  | reageer

    Ach, de vergelijking analoog en digitaal....... Duur of goedkoop? Indertijd werkte ik met een Nikon F2 Photomic, Gekocht voor Fl. 800. Toen de digitale camera's kwamen van vergelijkbare kwaliteit waren die op eens wel gigantisch duurder dan de analoge. Dus er is meer te vertellen over kosten dan alleen over de prijs van de rolletjes.
    Ik ben het eens dat het nu simpeler is veel foto's te schieten. De mindere kun je immers makkelijk deleten. En als je in de experimenteer fase zit maak je denk ik standaard veel foto's. Als je weet hoe het moet worden het er minder en maak je zelfs bepaalde foto's bewust niet. Divergent of convergent, werk je met een nauw omschreven doel of niet? Leg je jezelf beperkingen op voor je begint? Ga je een landschapsfoto maken en neem je toch maar je macro lens en de tussenringen mee of beperk je je tot de groothoek. Dat zijn naar mijn smaak de onderliggende vragen in jouw leuke artikel/

  10. Evert
    Evert schreef op dinsdag 5 januari 2021 om 17:10  | reageer

    Haha, wat leuk dat veel mensen dezelfde ervaring delen Elvira.
    Mijn probleem was hetzelfde maar ik maak nu iets bewustere keuzes door de positie direct te bepalen maar door de enthousiasme schiet ik ook wel eens door.
    In rolletjes tijd maakt ik nooit 1 maar altijd 2 dezelfde type foto's en waarom? puur omdat ik destijds veel te bang was dat de foto misschien mislukt zou zijn. Terug naar deze tijd heb ik door heel veel foto's op verschillende locaties geleerd wat kritischer te zijn want iedere keer veel foto's nakijken die ik dan allemaal even goed en even leuk vind ook al lijken ze op elkaar was toch iets teveel werk.
    Maar toch, lekker doorgaan met schieten en je zal zien dat het vanzelf wel minder gaat worden. Je zult vast een snellere positiekeuze gaan maken althans, dat denk ik.
    Veel plezier met fotograferen.

  11. Paulussie
    Profiel Paulussie schreef op dinsdag 5 januari 2021 om 17:47  | reageer

    Leuk artikel.
    De vraag aan het begin over of het goed is als je 600 foto's op een dag maakt is een goeie binnenkomer.
    Las laatst stukje van iemand die op één middag honderden
    "Foto's" had gemaakt van z'n hondje. Kan dat echt geen fotograferen meer noemen, eerder registreren. Denk dat je die benaming dan beter kunt gebruiken.
    Kan me wel voorstellen dat beroeps die sportfoto's maken veel opnames maken in de hoop het goede ertussen te vinden, als amateur en professioneel die goede platen wil maken zal zich eerder beperken.
    Ben momenteel bezig m'n analoge foto's in te scannen, en had de laatste dagen m'n 1991 vakantie in Normandië en Parijs in de scanner. Twee weken, 290 z/w opnames, en nog enkele dia en kleur negatief "rolletjes". En alles staat erop.
    M'n laatste vakantie aan de costa's, en digitaal leverde er ongeveer een vergelijkbare aantal op.
    Bij dergelijke aantallen kun het ook nog eens bekijken als je terug bent. Als je er 500 per dag maakt, kijk je er nooit meer naar, teveel gedoe.

  12. wendy
    wendy schreef op dinsdag 5 januari 2021 om 20:46  | reageer

    Wat een fijne uiteenzetting. Ik las de titel en bedacht me, lap, ik ben vast een slechte fotograaf. Maar nee, dank je voor de bevestiging knipoog Ik doe niet liever dan emoties, details, overzichtfoto's maken op een uitstap etc. om vervolgens een selectie te maken, editen naar mijn eigen stijl en vervolgens alles netjes in een jaarboek bij te houden. Voor mijn jaarboeken is het steeds zo fijn dat je een verscheidenheid aan foto's kan invoegen om de sfeer helemaal terug te ervaren.

  13. Peter
    Peter schreef op dinsdag 5 januari 2021 om 22:26  | reageer

    Het ligt er ook maar aan wat je fotografeert. Als ik een landschap of in een stad op pad ga, ben ik selectief en kom met weinig, maar meestal goed foto's thuis. Maar als ik een oldtimertoertocht op de foto zet (ik maak meestal meetrekfoto's daarvan) dan staat hij op de burstmodus en gebeurt het, dat ik met 1500 of 2000 foto's thuis kom. Een rotwerk om uit te zoeken, maar ik wil/moet van iedere deelnemer minimaal één geslaagde foto hebben van de linker en van de rechterzijde. Dan heb je met 150 deelnemers sowieso al 300 foto's. Om maar aan te geven, dat het ene soort fotografie heel anders uitpakt dan een andere soort. Portretfotografie doe je ook veel selectiever. En alles heeft zijn eigen charme.

  14. Donald Willemsen
    Profiel Donald Willemsen schreef op dinsdag 5 januari 2021 om 23:26  | reageer

    Ik heb altijd veel foto's gemaakt. In het analoge tijdperk als ik dan een modellenshoot had op een zaterdagmiddag, schoot ik toch al gemakkelijk 2 diafilms en 2 z/w films (36 opnames per film) vol. Dat zijn dus 144 foto's.
    Nu fotografeer ik digitaal en maak ik nòg meer foto's dan in het analoge tijdperk.
    Stel, ik ga een week op vakantie, dan kom ik gemakkelijk met een 1000 foto's thuis. Mijn vrouw fotografeert ook, maar die tel ik nu maar even niet mee.
    Vaak maak ik meerdere opnamen van hetzelfde onderwerp, maar telkens met andere instellingen, brandpuntafstanden, standpunten, verschillende camera's. Ik heb altijd 2 camera's bij me.
    Het is ook leuk om een bepaald onderwerp op verschillende momenten te fotograferen. Elk type daglicht heeft zijn eigen charmes. Ook de verschillende weertypes kan bij hetzelfde onderwerp tot verrassende resultaten leiden.
    Als ik 100 foto's heb gemaakt en er zit 1 of 2 hele goede bij, dan ben ik al dik tevreden.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Inspiratie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.189 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord