Elvira Smit

Fotograferen: kwantiteit versus kwaliteit

maandag 4 januari 2021, 20:10 door | 4.391x gelezen | 14 reacties

Ieder jaar kijk ik naar het aantal foto's dat ik heb gemaakt. Het is grofweg een graadmeter voor hoe actief ik ben geweest.

Maar zegt het ook wat over de kwaliteit van mijn foto's? Kun je nog van kwaliteit spreken als je op één dag 600 foto's maakt? Deze week las ik twee dingen die daarop het antwoord gaven.

Mijn score dit jaar


In Lightroom kan ik zien dat ik dit jaar 7.581 foto's heb gemaakt. Gemiddeld zit ik tussen de 7.000 en 10.000 foto's, waarbij vakanties verantwoordelijk zijn voor een flinke hap uit dat aantal.

Dat was dit jaar anders. We gingen nog wel weg, maar vooral in eigen land.

Ik heb dit jaar voor het eerst Lightroom anders ingericht. Ik heb de boel opgesplitst in privé- en projectfoto's. In die laatste categorie heb ik er nu 4.913 gemaakt. Ik ben – kortom – vaker op pad met als doel om te fotograferen.

Kat op de boulevard in Scheveningen


Is veel foto's maken goed?


Maar oké, 4.913 foto's. Is dat goed? Of mis ik focus? Ik denk hier vaak over na. Soms vraag ik me af of ik niet gewoon naar een plek moet gaan en me moet beperken tot het maken van slechts 10 foto's die dag.

Maar bij het idee alleen al krijg ik rillingen. Ik kijk met behulp van mijn camera. En thuis ben ik vaak blij dat ik vanuit verschillende hoeken iets heb gefotografeerd.

Enfin, deze week las ik dus twee dingen die aansluiten bij mijn vraag of het goed is om zoveel te fotograferen.

Allereerst las ik iets over zogenaamde divergente en convergente fases in je creatieve leven:

1. Denk jij divergent of convergent?


Je zit ofwel een in een divergente fase waarin je veel fotografeert en mogelijkheden onderzoekt, ofwel in een convergerende fase waarin je keuzes maakt, je archief uitpluist en je fotoseries maakt.

Die fases wisselen – als het goed is – af. Zoniet, dan moet je dat misschien eens in gang zetten bij jezelf. vrolijk

Keuzes maken


2. Zonder te lopen, baan je geen pad


Het tweede stuk dat ik las, betrof een klein stukje uit een langer gedicht:

Door te lopen baant men een weg
en achterom kijkend
ziet men het pad


~ Antonio Machado

Kortom, je moet creëren om je te kunnen ontwikkelen. Je moet in beweging zijn, al heb je geen flauw idee waar naartoe. Gewoon gaan, gewoon fotograferen. Pas dan kun je na enige tijd een mening vormen.

Dat doe je door over je schouder te kijken naar het pad dat je hebt gebaand (daar helpt een plakboek trouwens enorm bij).

Misschien besluit je wel rechtsaf te slaan. Maar dat besluit kan enkel plaatsvinden als je eerst bent begonnen met lopen.

Weglopende kat op Scheveningen


Terugkomend op de vraag of het nu goed is dat ik jaarlijks duizenden foto's maak: ja, mits ik ook wat met die foto's doe: editen, selecteren, een plakboek bijhouden en om mijn onderwerp heen "dansen". Hoe meer ik dat doe, hoe dichterbij ik bij een eigen fotografische stijl en eigen projecten kom.

Ik ga er dus lekker mee door, met die aantallen.

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Elvira Smit

Over de auteur

Fotograferen is voor mij een zoektocht naar opnieuw leren kijken. En die zoektocht deel ik op mijn blog Kronkeling. Om de week schrijf ik twee artikelen. Over hoe je je blik kunt scherpen, je creativiteit kunt aanwakkeren, en over fotografen die mij inspireren. Geen technische zaken, wél over hoe je leert kijken. En dat blijkt nog een hele klus. Een mooi startpunt zijn de Kronkeltips, die vind je hier.

14 reacties

 1. paul
  paul schreef op dinsdag 5 januari 2021 om 11:57

  Beste Elvira,
  Ik denk dat de keuze ook afhangt van de situatie, druk of niet druk, landschapsfotografie vs. actiefotografie, enz...
  Als je rustig de tijd hebt voor de compositie en om alle instellingen punctueel na te trekken, dan kan je met minder foto's inderdaad jouw vooropgestelde doel bereiken. Maar als je bijvoorbeeld met sportfotografie begint, heb je meestal zelfs de tijd niet om je foto's ter plaatse te controleren. Dan is het normaal dat je meer foto's gaat nemen. Op toeristische plekken is het heel gemakkelijk gezegd dat je even een andere positie moet gaan innemen om een beter camerastandpunt in te nemen. Maar soms ben je daar ook beperkt in de tijd, of staat er te veel volk. En dan ben je al gauw geneigd om wat vlugger een reeks foto's te nemen en dan thuis in alle rust de beste foto's er uit te halen en desnoods bij te werken. Als je in RAW fotografeert, doe je dat sowieso al. Dus om op jouw vraag te antwoorden: ik zou er geen gewetensbezwaar aan kweken als ik eens thuiskom met wat te veel foto's. Als je daar één goeie kunt uitfilteren, zullen heel weinig mensen je vragen hoeveel je foto's daarvoor gemaakt hebt. Als je plezier beleeft aan foto's schieten, ga er dan maar voor.
  Soms wordt gezegd dat je ook eens tijd moet nemen om te genieten van de situatie, los van je camera. Dat zal ook wel kloppen, maar als je contant op zoek bent naar een goed foto, is mijn ervaring dat ik meestal meer gezien heb dan bv. mijn vrouw, die losjes door het landschap, de stad of het museum loopt. Ook hier weer, doe gewoon waar je zelf van geniet.

 2. ifiamminghi
  Profiel ifiamminghi schreef op dinsdag 5 januari 2021 om 12:00

  Indien je het analoge tijdperk had meegemaakt (ik vermoed dat je te jong bent!) dan zou je geleerd hebben van slechts die ene juiste foto op het juiste moment te nemen. In het digitale tijdperk kan men zich veroorloven om er maar op los te schieten...
  De waarheid zal alweer wel ergens tussenin liggen. Bij (snel) bewegende onderwerpen kan het zeer zinvol zijn om in burstmode veel foto's te maken teneinde er één (of een paar) goede over te houden, voor landschappen zal één foto toch volstaan ?
  De vraag hoeveel foto's je maakte is eigenlijk niet relevant, hoeveel goede foto's je maakte des te meer. En ergens, lijkt me de verhouding goede foto's op het aantal genomen foto's een mooi getal om de kwaliteit (en trefzekerheid) van de fotograaf aan te tonen (mss een beetje kort door de bocht...).
  ...vergeet ook niet dat je al die te veel gemaakte foto's ook moet wissen, of worden die ook allemaal mee opgeslagen op een NAS én in de cloud én....
  Gefocused foto's maken, met een plan, het benodigde aantal, niet te veel... daar moet menig fotograaf eens een projectje van maken!

 3. Bernard
  Bernard schreef op dinsdag 5 januari 2021 om 12:47

  Een herkenbaar probleem met veel nuances. Misschien zijn er twee vragen waarop iedereen eerst een antwoord zou moeten vinden. 1) Wat wil je bereiken met fotografie? 2) Wil je iets vastleggen of wil je een kunstwerk maken?

  In de huidige tijd met hoge resolutie systeemcamera's en hoge resolutie smartphones met camera, is het een ander verhaal dan in de tijd van analoge fotografie.

  In de analoge tijd werkte je met kostbare film en had je tijd nodig om je film te (laten) ontwikkelen. In het digitale tijdperk zijn beide argumenten verdwenen.

  Vergelijk een rolletje KB-film (35mm) met 36 opnamen met een geheugenkaartje van 64GB met rond de 4000 opnamen in prijs en je zult gauw overtuigd zijn dat er een zeer behoorlijk verschil is in de kosten van het materiaal.

  Wat wel goed was aan het analoge tijdperk, was dat je - door de kosten - werd gedwongen om de juiste compositie en belichting te kiezen. Even tien foto's knippen en dan thuis uitzoeken wat de beste was, was er niet bij. Het voordeel was dat de eerste foto meestal goed was.

  Heel raar is dat ik dit nu nog steeds ervaar. Een onderwerp knippen en dan voor de zekerheid even een aantal andere standpunten en instellingen proberen, heeft bij mij toch als resultaat dat de eerste meestal goed is. Zuinig met het opname materiaal dus.

  Zoals al gezegd is die noodzaak er tegenwoordig niet meer. Een middagje weg en 100 tot 250 foto's knippen (meestal met de smartphone op 12MB) is geen zeldzaamheid. Het kan verklaard worden met de slogan: Niet omdat het moet, maar omdat het kan. De vraag is alleen: wat doe je met al die foto's?

  Op tv zie je vaak dat mensen bij grote gelegenheden staan te fotograferen met hun smartphone en thuis gaan bekijken wat ze die dag hebben gezien. Ik denk daar het mijne van. Die mega berg foto's worden misschien nog één keer bekeken en voor de rest nemen ze ruimte in, in het geheugen. Maar waar maak je je druk over als dit 128GB is.

  Het grote voordeel van de smartphone is het gemak. Je hebt hem altijd bij je en een foto maken is een kwestie van mikken en klikken. Aan een dergelijke foto is door de fotograaf niets in te stellen en gaat het alleen om de compositie en voor de gevorderde hoek van de belichting.

  De systeemcamera blijft onovertroffen. Ja, ik moet eerlijk bekennen dat ik met mijn iPhone-11Pro meer werk dan ik me ooit had kunnen bedenken. Toch gaat de Canon EOS 5Dmk4 in de tas als er serieus werk verricht moet worden.

  Ik fotografeer vaak landschappen en stadsgezichten en daar gaat natuurlijk niets boven de Canon.

  Misschien is de meest plausibele opmerking wel: je moet meegaan met de tijd... vrolijk

 4. Chris
  Chris schreef op dinsdag 5 januari 2021 om 12:51

  Mee eens. In het analoge tijdperk met mijn financiele beperkingen ( rolletje ontwikkelen afdrukken) zat ik op een rantsoen van 10 per dag tijdens het reizen. Dan kijk je veel en zoek je en plan je tot je hem hebt, of morgen terug. Daarna wachten op ontwikkelen en kiezen welke je laat afdrukken. Tegenwoordig heel veel foto's . Ik denk dat veel foto's je een boel leren verschillende instellingen ander licht etc. Bij veel ervaring zou dat niet meer nodig hoeven zijn?? Ervaring krijg je door veel doen. Daar is niets op tegen

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Inspiratie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.593 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord