Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Weet je even niets te fotograferen, dan kun je hiermee aan de slag

maandag 25 januari 2021, 20:20 door | 5.392x gelezen | 6 reacties

Soms is het moeilijk om te gaan fotograferen. De weersomstandigheden kunnen minder geschikt zijn, of je kunt even geen inspiratie hebben. Dan is het tijd om even iets anders te doen. Ik heb een aantal tips waarbij je toch nuttig met je fotografie bezig bent.

Zeker in de winter is het soms lastig om leuke dingen te fotograferen. De dagen zijn kort waardoor het heel vroeg donker is. Het weer kan guur en koud zijn, waardoor je liever niet de warmte van je woning verlaat.

Nando things to do winter

Donkere regenachtige winteravonden kunnen lang zijn. Waarom niet nuttig besteden?


Dit zijn momenten dat de inspiratie moeilijk te vinden is, zeker als je graag buiten fotografeert. Juist tijdens deze momenten is het de perfecte tijd om de dingen te doen die je al heel lang hebt laten liggen. Of dingen waaraan je nog niet gedacht hebt.

Nando things to do winter 2

Dit soort winter avonden zijn perfect om wat andere dingen te doen, tenzij je ervan houdt om in de sneeuwstorm buiten te zijn om te fotograferen.


Grote schoonmaak in de foto bibliotheekMaak jij veel foto's? Dan heb je waarschijnlijk een flinke foto bibliotheek. Een programma als Adobe Lightroom Classic is heel geschikt om zo'n bibliotheek te beheren. Maar er zijn er natuurlijk meer, sommige heel uitgebreid, andere heel summier.

Wat deze programma's aan overeenkomst hebben zijn de verloren foto's. Dit zijn beelden die je mogelijk al wel geselecteerd had, maar waar je nog niet aan toegekomen bent om ze verder te verwerken.

Nando schoonmaak lightroom

Ga door je oude foto's en doe een grote schoonmaak. Waarom bewaren als de foto's toch nooit door de selectie zouden komen.


Soms zitten er foto's in je bibliotheek die je al wel kunt weggooien, maar wat je je niet gedaan hebt. De momenten met minder inspiratie en ideeën zijn perfect om je bibliotheek eens door te lopen en die daar waar nodig op te schonen.

Voeg sleutelwoorden en metadata toeIn het verlengde van de grote schoonmaak ligt het toevoegen van sleutelwoorden en metadata aan je foto's. Doe je dit heel consequent bij het importeren, dan hoeft dit natuurlijk niet. Maar ik weet bijna zeker dat dit regelmatig even overgeslagen wordt omdat het zo'n vervelend werk is.

Zelfs als je heel trouw je sleutelwoorden toevoegt, kan het in de loop van tijd een onoverzichtelijk geheel worden. Heb je Adobe Lightroom Classic, dan heb je de beschikking over veel mogelijkheden om orde in je sleutelwoorden te brengen.

Nando sleutelwoorden

Sleutelwoorden toevoegen in Adobe Lightroom Classic is een flinke taak. Of dat kan het zijn als je het niet goed bijgehouden hebt.


Duik eens in de mogelijkheden die Adobe Lightroom Classic biedt, en optimaliseer het eens. Het kan heel wat tijd kosten, maar als de winteravonden lang en donker zijn, kan dat met een drankje, een hapje en een goed muziekje wel goed te doen zijn.

Bekijk je oude foto's nog een keertjeFotografie is leuk om te doen. We maken tegenwoordig ontzettend veel foto's. Hierdoor kunnen oudere foto's al snel in de vergetelheid raken. Zeker wanneer er een continu stroom aan nieuwe foto's is. Als je even niets om handen hebt, dan is het zeker aan te bevelen om eens naar je oudere foto's te kijken.

Dit kan veel voordeel hebben. Het zal niet alleen herinneringen naar boven brengen, het zal ook de foto's weer even leven in blazen. Misschien kun je een fotobewerkingstechniek uitproberen die je destijds nog niet kende. Of je kunt de compositie en belichting eens kritisch bekijken.

Nando oude foto

Oude foto's bekijken brengt herinneringen naar boven, net als deze foto van mijn zoon. Wist je dat deze als frontcover op een Russisch tijdschrift staat, over kinderen en Olympische sport? Bij het zien van de foto herinnerde ik het me weer.


Van de oudere foto's bekijken wordt je bewust van de groei die je ongemerkt hebt doorgemaakt. Je ziet waar je beter bent geworden. Wie weet vallen ook de dingen op waar je nog steeds mee worstelt. Het kan een eye opener zijn, zodat je een doel kunt hebben om nog beter te worden.

Je oude foto's bekijken kan ook inspiratie brengen. Misschien wil je een fotosessie nog eens over doen, of dezelfde lichtopstellingen nog eens gebruiken. Het kan ook mooi zijn om foto's van een bepaalde locatie te vergelijken. Hoe was het vroeger, en hoe is het nu. Zeker als je foto's van je directe omgeving hebt kan dit erg leuk zijn om te doen.

Ontwerp en bestel een foto albumDe donkere winteravonden kunnen een perfect moment zijn om dat lang uitgestelde fotoalbum te gaan maken en bestellen. Dan kan van je laatste vakantie zijn, of van iets anders. Misschien is een fotoalbum van je beste werk uit het voorgaande jaar een idee. Wees creatief, en laat je foto's weer tot leven komen. Als je niets om handen hebt is dat een goed tijdverdrijf.

Nando photoshop albummaken

Maak dat fotoalbum dat je al zo lang hebt willen maken. Wees creatief, en maak er ook direct wat bijzonders van.


Maak een diapresentatieVind je fotoalbums maar niets? Dan kan een diapresentatie een goed alternatief zijn. Zo kun je een prachtige presentatie maken om te delen met vrienden, en kennissen. Je kunt het zelfs op YouTube zetten of op sociale media. Het laat je foto's weer tot leven komen.

Een diapresentatie is eenvoudig te maken, zeker als je Adobe Lightroom Classic hebt. De mogelijkheid zit in het programma ingebouwd. Heb je geen Adobe Lightroom Classic, of je wilt meer mogelijkheden, dan zijn er altijd wel andere opties op internet te vinden.

Nando things to do slideshow

Een slideshow maken in Adobe Lightroom Classic is heel eenvoudig.


Probeer nieuwe software uitIk noemde al nieuwe software voor een diapresentatie. Maar waarom daarbij laten. Er is veel software beschikbaar, en wie weet zit er wel iets bij waar je veel aan hebt. Dat hoeft geen ander fotobewerkingsprogramma te zijn, maar handige software die je kan helpen in je fotografie.

De donkere avonden in de winter zijn perfect om wat uit te proberen. Voor de meeste software kun je testen alvorens tot een koop over te gaan. Maak er gebruik van.

Nando things to do software

Nieuwe software kan nieuwe mogelijkheden brengen. Probeer eens wat nieuwe dingen uit als je tijd over hebt.


Probeer nieuwe bewerkingen voor je foto'sBen je tevreden met je fotobewerkingsprogramma? Dan is er geen reden om naar andere software te kijken die een soortgelijke functionaliteit heeft. Maar wat je wel kunt doen is zoeken naar andere bewerkingsmethoden.

Nando things to do postprocessing

Waarom probeer je niet eens een nieuwe soort nabewerking? Misschien worden de resultaten beter, of makkelijker bereikt.


Een foto kan op zo verschrikkelijk veel manieren bewerkt worden, dan je nog maar het tipje van de ijsberg hebt gezien. Ga nieuwe dingen uitproberen, en wie weet vind je wel een manier die makkelijker werkt, die een beter resultaat oplevert, of die gewoon veel prettiger in het gebruik is. Als je het niet probeert, weet je het nooit.

Maak opnieuw kennis met je cameraHoe goed ken jij je camera? Weet je alle mogelijkheden, alle functies? Of gebruik je de camera zoals je die ooit ingesteld hebt, en ben je er verder niet meer mee bezig? Misschien is het dan tijd om weer eens door het menu te gaan, en je camera opnieuw leren kennen.

Nando things to do camera

Door de tijd heen ontwikkel je jezelf ook, en kunnen instellingen op je camera misschien verandert worden om jouw gebruik van de camera weer te optimaliseren.


Door de jaren heen ontwikkel je jezelf ook. Voorkeuren veranderen, werkwijzen veranderen. Je leert nieuwe technieken, of loopt tegen beperkingen aan van je camera. Als je de camera weer eens goed bekijkt vind je misschien instellingen waarvan je het bestaan vergeten was, of kun je met een andere instelling dingen doen die eerder moeilijk waren.

Heb je een avond of dag waarin je tijd over hebt, ga dan nog eens op ontdekkingsreis, en leer je camera weer eens met nieuwe ogen bekijken. Wie weet wat je al die tijd over het hoofd hebt gezien.

Controleer je back-up systeemHoe is jouw back-up geregeld? Zijn je foto's veilig? Natuurlijk is een goede back-up belangrijk. Het zou zonde zijn om foto's kwijt te raken. Als je nog geen goed systeem hebt, dan zijn de donkere sombere dagen perfect om daar eens naar te kijken.

Heb je al wel een back-up systeem? Ga dit dan eens goed controleren. Zorg dat je zeker weet dat het werkt, zeker de automatische systemen waar je nooit naar om hoeft te kijken. Niets is zo vervelend om te ontdekken dat het niet goed werkt. Zeker omdat je het pas achter ontdekt als het al fout is gegaan.

Nando things to do backup

Ik gebruik Backblaze voor back-up in de cloud. Dit werkt op de achtergrond. Zorg er wel voor dat het ook daadwerkelijk werkt.


Nog meer tips? Laat het weten.Dit is natuurlijk maar een kleine greep. Je kunt nog veel meer dingen doen tijdens de donkere avonden wanneer fotografie even niet kan, of als je er even geen zin in hebt. Laat weten welke tip jij hebt in de reacties onder dit bericht. Wie weet help je er iemand anders mee om lekker aan de slag te gaan met je foto's en fotografie.


Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

6 reacties

 1. Luc Vancamp
  Luc Vancamp schreef op dinsdag 26 januari 2021 om 11:42  | reageer

  Dag Nando,

  Waar vind ik ergens de cursus diapresentatie in LR-cursussen ?
  Alvast bedankt voor uw antwoord.
  Luc

 2. Jaap
  Jaap schreef op dinsdag 26 januari 2021 om 13:38  | reageer

  Hele goede tips Nando, zeker die van het opruimen van de bibliotheek.

 3. Nando
  Profiel Nando schreef op dinsdag 26 januari 2021 om 15:35  | reageer

  @Luc:
  Die staat bij tips en tricks https://photofactsacademy.nl/lightroom-5-tips-en-tricks/de-presentatie-module-in-lightroom

 4. Tromp Willem van Urk
  Profiel Tromp Willem van Urk schreef op dinsdag 26 januari 2021 om 22:17  | reageer

  Om de oproep van Nando te beantwoorden: ga eens aan de slag met het aanbieden van je foto's aan een stockbureau!
  Ook een leuke manier om met je foto's aan de gang te gaan. Veel van de tips hiervoor kun je daarvoor mooi gebruiken!
  En als het meezit gaat het na een tijdje nog wat opleveren ook vrolijk

 5. Rob Kempers
  Rob Kempers schreef op zaterdag 30 januari 2021 om 10:52  | reageer

  Altijd leuk om de nieuwsbrief van Nando te ontvangen, is zeker een tip om ze altijd te lezen. Informatief, duidelijk en voor een ieder wat wils.
  Mijn tip betreft backup, ik gebruik lightroom en photoshop, foto's bewaar ik extern en gebruik daarvoor twee 4 TB G schijven en die spiegel ik aan elkaar via Sync folders. Simpel niet duur en effectief. Het is wel zo dat je het spiegelen handmatig moet doen.

 6. JP
  JP schreef op zaterdag 30 januari 2021 om 17:08  | reageer

  Nando bedank voor u goeie tips

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Inspiratie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.188 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord