Weet je even niets te fotograferen, dan kun je hiermee aan de slag
maandag 25 januari 2021, 20:20 door Nando Harmsen | 5.548x gelezen | 6 reactiesSoms is het moeilijk om te gaan fotograferen. De weersomstandigheden kunnen minder geschikt zijn, of je kunt even geen inspiratie hebben. Dan is het tijd om even iets anders te doen. Ik heb een aantal tips waarbij je toch nuttig met je fotografie bezig bent.
Zeker in de winter is het soms lastig om leuke dingen te fotograferen. De dagen zijn kort waardoor het heel vroeg donker is. Het weer kan guur en koud zijn, waardoor je liever niet de warmte van je woning verlaat.
Dit zijn momenten dat de inspiratie moeilijk te vinden is, zeker als je graag buiten fotografeert. Juist tijdens deze momenten is het de perfecte tijd om de dingen te doen die je al heel lang hebt laten liggen. Of dingen waaraan je nog niet gedacht hebt.
Grote schoonmaak in de foto bibliotheek
Maak jij veel foto's? Dan heb je waarschijnlijk een flinke foto bibliotheek. Een programma als Adobe Lightroom Classic is heel geschikt om zo'n bibliotheek te beheren. Maar er zijn er natuurlijk meer, sommige heel uitgebreid, andere heel summier.
Wat deze programma's aan overeenkomst hebben zijn de verloren foto's. Dit zijn beelden die je mogelijk al wel geselecteerd had, maar waar je nog niet aan toegekomen bent om ze verder te verwerken.
Soms zitten er foto's in je bibliotheek die je al wel kunt weggooien, maar wat je je niet gedaan hebt. De momenten met minder inspiratie en ideeën zijn perfect om je bibliotheek eens door te lopen en die daar waar nodig op te schonen.
Voeg sleutelwoorden en metadata toe
In het verlengde van de grote schoonmaak ligt het toevoegen van sleutelwoorden en metadata aan je foto's. Doe je dit heel consequent bij het importeren, dan hoeft dit natuurlijk niet. Maar ik weet bijna zeker dat dit regelmatig even overgeslagen wordt omdat het zo'n vervelend werk is.
Zelfs als je heel trouw je sleutelwoorden toevoegt, kan het in de loop van tijd een onoverzichtelijk geheel worden. Heb je Adobe Lightroom Classic, dan heb je de beschikking over veel mogelijkheden om orde in je sleutelwoorden te brengen.
Duik eens in de mogelijkheden die Adobe Lightroom Classic biedt, en optimaliseer het eens. Het kan heel wat tijd kosten, maar als de winteravonden lang en donker zijn, kan dat met een drankje, een hapje en een goed muziekje wel goed te doen zijn.
Bekijk je oude foto's nog een keertje
Fotografie is leuk om te doen. We maken tegenwoordig ontzettend veel foto's. Hierdoor kunnen oudere foto's al snel in de vergetelheid raken. Zeker wanneer er een continu stroom aan nieuwe foto's is. Als je even niets om handen hebt, dan is het zeker aan te bevelen om eens naar je oudere foto's te kijken.
Dit kan veel voordeel hebben. Het zal niet alleen herinneringen naar boven brengen, het zal ook de foto's weer even leven in blazen. Misschien kun je een fotobewerkingstechniek uitproberen die je destijds nog niet kende. Of je kunt de compositie en belichting eens kritisch bekijken.
Van de oudere foto's bekijken wordt je bewust van de groei die je ongemerkt hebt doorgemaakt. Je ziet waar je beter bent geworden. Wie weet vallen ook de dingen op waar je nog steeds mee worstelt. Het kan een eye opener zijn, zodat je een doel kunt hebben om nog beter te worden.
Je oude foto's bekijken kan ook inspiratie brengen. Misschien wil je een fotosessie nog eens over doen, of dezelfde lichtopstellingen nog eens gebruiken. Het kan ook mooi zijn om foto's van een bepaalde locatie te vergelijken. Hoe was het vroeger, en hoe is het nu. Zeker als je foto's van je directe omgeving hebt kan dit erg leuk zijn om te doen.
Ontwerp en bestel een foto album
De donkere winteravonden kunnen een perfect moment zijn om dat lang uitgestelde fotoalbum te gaan maken en bestellen. Dan kan van je laatste vakantie zijn, of van iets anders. Misschien is een fotoalbum van je beste werk uit het voorgaande jaar een idee. Wees creatief, en laat je foto's weer tot leven komen. Als je niets om handen hebt is dat een goed tijdverdrijf.
Maak een diapresentatie
Vind je fotoalbums maar niets? Dan kan een diapresentatie een goed alternatief zijn. Zo kun je een prachtige presentatie maken om te delen met vrienden, en kennissen. Je kunt het zelfs op YouTube zetten of op sociale media. Het laat je foto's weer tot leven komen.
Een diapresentatie is eenvoudig te maken, zeker als je Adobe Lightroom Classic hebt. De mogelijkheid zit in het programma ingebouwd. Heb je geen Adobe Lightroom Classic, of je wilt meer mogelijkheden, dan zijn er altijd wel andere opties op internet te vinden.
Probeer nieuwe software uit
Ik noemde al nieuwe software voor een diapresentatie. Maar waarom daarbij laten. Er is veel software beschikbaar, en wie weet zit er wel iets bij waar je veel aan hebt. Dat hoeft geen ander fotobewerkingsprogramma te zijn, maar handige software die je kan helpen in je fotografie.
De donkere avonden in de winter zijn perfect om wat uit te proberen. Voor de meeste software kun je testen alvorens tot een koop over te gaan. Maak er gebruik van.
Probeer nieuwe bewerkingen voor je foto's
Ben je tevreden met je fotobewerkingsprogramma? Dan is er geen reden om naar andere software te kijken die een soortgelijke functionaliteit heeft. Maar wat je wel kunt doen is zoeken naar andere bewerkingsmethoden.
Een foto kan op zo verschrikkelijk veel manieren bewerkt worden, dan je nog maar het tipje van de ijsberg hebt gezien. Ga nieuwe dingen uitproberen, en wie weet vind je wel een manier die makkelijker werkt, die een beter resultaat oplevert, of die gewoon veel prettiger in het gebruik is. Als je het niet probeert, weet je het nooit.
Maak opnieuw kennis met je camera
Hoe goed ken jij je camera? Weet je alle mogelijkheden, alle functies? Of gebruik je de camera zoals je die ooit ingesteld hebt, en ben je er verder niet meer mee bezig? Misschien is het dan tijd om weer eens door het menu te gaan, en je camera opnieuw leren kennen.
Door de jaren heen ontwikkel je jezelf ook. Voorkeuren veranderen, werkwijzen veranderen. Je leert nieuwe technieken, of loopt tegen beperkingen aan van je camera. Als je de camera weer eens goed bekijkt vind je misschien instellingen waarvan je het bestaan vergeten was, of kun je met een andere instelling dingen doen die eerder moeilijk waren.
Heb je een avond of dag waarin je tijd over hebt, ga dan nog eens op ontdekkingsreis, en leer je camera weer eens met nieuwe ogen bekijken. Wie weet wat je al die tijd over het hoofd hebt gezien.
Controleer je back-up systeem
Hoe is jouw back-up geregeld? Zijn je foto's veilig? Natuurlijk is een goede back-up belangrijk. Het zou zonde zijn om foto's kwijt te raken. Als je nog geen goed systeem hebt, dan zijn de donkere sombere dagen perfect om daar eens naar te kijken.
Heb je al wel een back-up systeem? Ga dit dan eens goed controleren. Zorg dat je zeker weet dat het werkt, zeker de automatische systemen waar je nooit naar om hoeft te kijken. Niets is zo vervelend om te ontdekken dat het niet goed werkt. Zeker omdat je het pas achter ontdekt als het al fout is gegaan.
Nog meer tips? Laat het weten.
Dit is natuurlijk maar een kleine greep. Je kunt nog veel meer dingen doen tijdens de donkere avonden wanneer fotografie even niet kan, of als je er even geen zin in hebt. Laat weten welke tip jij hebt in de reacties onder dit bericht. Wie weet help je er iemand anders mee om lekker aan de slag te gaan met je foto's en fotografie.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.
6 reacties
-
Luc Vancamp schreef op dinsdag 26 januari 2021 om 11:42 | reageer
Dag Nando,
Waar vind ik ergens de cursus diapresentatie in LR-cursussen ?
Alvast bedankt voor uw antwoord.
Luc -
Jaap schreef op dinsdag 26 januari 2021 om 13:38 | reageer
Hele goede tips Nando, zeker die van het opruimen van de bibliotheek.
-
-
Tromp Willem van Urk schreef op dinsdag 26 januari 2021 om 22:17 | reageer
Om de oproep van Nando te beantwoorden: ga eens aan de slag met het aanbieden van je foto's aan een stockbureau!
Ook een leuke manier om met je foto's aan de gang te gaan. Veel van de tips hiervoor kun je daarvoor mooi gebruiken!
En als het meezit gaat het na een tijdje nog wat opleveren ook -
Rob Kempers schreef op zaterdag 30 januari 2021 om 10:52 | reageer
Altijd leuk om de nieuwsbrief van Nando te ontvangen, is zeker een tip om ze altijd te lezen. Informatief, duidelijk en voor een ieder wat wils.
Mijn tip betreft backup, ik gebruik lightroom en photoshop, foto's bewaar ik extern en gebruik daarvoor twee 4 TB G schijven en die spiegel ik aan elkaar via Sync folders. Simpel niet duur en effectief. Het is wel zo dat je het spiegelen handmatig moet doen. -
JP schreef op zaterdag 30 januari 2021 om 17:08 | reageer
Nando bedank voor u goeie tips
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Het plezier van fotograferen aan zee
door Nando Harmsen
-
Wat voor onderwerp zou jij graag willen zien?
door Nando Harmsen
-
Paddenstoelen zonder macro objectief, en nog een paar extra tips
door Nando Harmsen
-
Recensie: Inspiratie door Ap Dijksterhuis
door Erik van Rosmalen
-
Landschapsfoto's ter inspiratie
door Nando Harmsen
-
Vergroot je kansen op geslaagde straatfoto’s
door Huub Keulers
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.728 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.