Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Landschapsfotografie tip: Balans in je foto

donderdag 4 februari 2021, 20:02 door | 2.679x gelezen | 2 reacties

Het is goed om een duidelijk onderwerp in je landschapsfoto te kiezen. Dat geeft de kijker iets om naar kijken. Maar plaats dat onderwerp wel goed in beeld. Zorg voor balans en het voorkomt dat de foto uit evenwicht raakt.

We raken niet graag uit evenwicht, want dan vallen we. Gek genoeg geldt dit ook voor een foto. Als die uit balans is zal een foto niet prettig ogen. Zorg daarom dat je vrijwel altijd een goede balans in je compositie vindt. Dat voorkomt dat de foto dreigt om te vallen. Bij wijze van spreken.

Vaak hoor je over de regel van derden in fotografie. Het is een regel die op de compositie techniek gebaseerd is, en die je vertelt dat een horizon of onderwerp altijd op 1/3 van de rand moet staan. Hou je je daar heel strikt aan, dan bestaat het gevaar dat een deel van de foto gevuld is, en de rest leeg wordt. Een foto is dan uit balans.

Nando uit balans

Door alles aan de rechterkant te plaatsen, met de zon op 1/3 van de rand, is de linkerkant helemaal leeg. Dit is een typisch voorbeeld van een foto die uit balans is.

Balans vind je door een tegengewicht in de foto te brengen, door die leegte op te vullen. Heb je een onderwerp links of rechts in beeld, zorg dan voor iets anders in de achtergrond in het ontstane lege deel van de foto. Dat hoeft niet eens scherp in beeld te zijn, zo lang het maar als tegengewicht dient.

Nando in balans

De berg op de achtergrond geeft tegengewicht aan de boom aan de rechterkant. Hierdoor is de foto in balans.


Tegengewicht is niet altijd nodig of wenselijk Je kunt het ook voorkomen door niet stug je onderwerp op 1/3 te zetten. Een centrale compositie is niet fout, en kan vaker dan je zelf zou denken. Laat je daarbij niet teveel beÔnvloeden door anderen die zeggen dat je beter niets midden in beeld moet zetten.

Nando centraal in beeld

Je onderwerp in het midden of bijna in het midden is absoluut geen probleem.

Balans en het opvullen van leegte is niet altijd nodig. Net als alle 'regels' in fotografie ben je vrij om af te wijken. Net als je mag afwijken van de regel van derden om leegte op te vullen, kun je ook bewust van leegte gebruik maken. Pas alleen op dat je niet uit balans raakt wanneer je de foto bekijkt.

De Landschapsbijbel, met 101 tips voor luisterrijke landschapsfoto's


Deze tip maakt deel uit van het boek De Landschapsbijbel, waarin ik 101 tips geef voor luisterrijke landschapsfoto's. Het boek, vol prachtige foto's, geeft je alle informatie die je nodig hebt om je eigen fantastische landschapsfoto te gaan maken.

Landschapsbijbel.jpeg

Heb je De Landschapsbijbel nog niet? Bestel deze dan via de bestelpagina en koop het het boek los, of in met aantrekkelijke korting in combinatie met een lidmaatschap voor Photofacts Academy.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

2 reacties

 1. mart witlox
  mart witlox schreef op dinsdag 9 februari 2021 om 14:00  | reageer

  verkeerde tekst (uiteg) onder de eerste foto

 2. Nando
  Profiel Nando schreef op dinsdag 9 februari 2021 om 14:39  | reageer

  @Mart: inderdaad. Rechts is waar je duim links zit... af en toe vergis ik me...
  Dank je voor je opmerkzaamheid

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Landschapsfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.190 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord