Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Onstuimig weer is het beste ingrediŽnt voor landschapsfotografie

maandag 25 april 2022, 16:32 door | 2.830x gelezen | 6 reacties

Wie aan landschapsfotografie doet weet dat een staalblauwe lucht niet interessant is. Een grijze effen lucht echter ook niet. Maar wat wil je dan? Het antwoord is onstuimig weer. Dat is het beste ingrediŽnt voor landschapsfotografie. De foto's van de Opaalkust spreken voor zich.

Heb je mijn vorig artikel gelezen? Dat ging over het voorkomen van hoge verwachtingen in de fotografie. Als voorbeeld nam ik de verwachtingen die ik had tijdens mijn reis naar de Opaalkust, een aantal jaren geleden.

Nando opaalkust wrak

Wat was het jammer, die grijze lucht tijdens zonsopkomst. Ik had zo'n hoge verwachtingen, destijds. Dat viel dus tegen.


Heb je dat artikel nog niet gelezen, klik dan op de link naar het artikel "Zorg dat je niet te hoge verwachtingen scherpt in je fotografie".

Begin april ben ik met een kleine groep enthousiaste fotografen naar de Opaalkust gegaan voor een masterclass lange sluitertijden. Mijn verwachtingen waren dit keer niet zo hoog als wat ik in het vorige artikel benoemde. Eigenlijk had ik geen verwachtingen.

Slecht weerDit was het weekend met sneeuw in april. Dat is niet zo bijzonder, want zo lang de R nog in de maand zit kan het nog alle kanten op. Niet voor niets is het gezegde "April doet wat 'ie wil." De voorspellingen waren lage temperaturen, sneeuw en regen, en een zonnetje tussen de wolken door.

Iemand in Nederland stuurde nog een berichtje na, met de woorden dat het jammer was van het slechte weer. Alsof de fotograaf een strak blauwe lucht verlangt, met aangename temperaturen. Maar juist dat onstuimig weer levert het beste ingrediŽnt voor landschapsfotografie op.

Opaalkust

Hetzelfde wrak als in de eerste foto, maar nu tijdens beter omstandigheden. Die omstandigheden hangen natuurlijk niet af van mijn verwachtingen, maar het bepaalde wel mijn gevoel toen ik er onder deze omstandigheden stond.


We hebben de nodige hagel en regen over ons heen gekregen. Niet dat we er veel last van hadden, maar soms temperde het wel het animo om er op uit te gaan. Om zeven uur 's-morgens kan het moeilijk zijn om in de regen het strand op te lopen.

Wolken en het mooiste zonlichtDe bewolking veranderde elke seconde. Aan de horizon trokken de regenbuien voorbij als wazige verticale strepen in de lucht, Soms waren de aanstormende wolken zo donker als de nacht.

Dan brak het zonnetje door en zette het land in een magische warme goed. In het tegenlicht werden alle details in de wolken zichtbaar, en het licht schitterde in myriaden druppels als diamanten. Reflecties van die dramatische wolken weerspiegelden in getijdepoelen.

Webformaat NH20220403 075718 5 HDR

Vlak na de regen brak de wolkenlucht en verschenen prachtige kleuren en een enorme dynamiek in de lucht.


Overdag bleef het heerlijk om te fotograferen, met de inkomende vloed die het waterniveau elk uur een meter hoger bracht. Dan pas krijg je respect voor de ongetemde kracht van de zee. Het is een feest om te fotograferen, met en zonder lange sluitertijden.

Webformaat NH20220402 124251

Lange sluitertijden onder een blauwe wolkenlucht. Vergis je niet, het licht veranderde continu en de wolken waren de kers op de taart.


Wanneer je het minst verwachtMenig deelnemer werd verrast door het magische licht, de dramatiek van de wolken, de kracht van het water, en de pracht van de landschappen. Zelfs wij, welbekend met het gebied en de uitstraling die het heeft op de fotograaf, hadden dit niet verwacht.

Webformaat NH20220401 200110 HDR

Zonsondergang op de dag dat we met sneeuwbuien arriveerden.


Webformaat NH20220403 085212

De dag begon met regen, een uur na zonsopkomst brak het zonnetje door.


Webformaat NH20220402 201921 4 HDR Pano

De zonsondergang op de dag die met regen begon was fantastisch. Wist je dat er een half uur voor ik deze foto maakte nog wat regen uit de lucht viel?


Webformaat NH20220403 193456 HDR bewerkt

Op tijd arriveren voor de zonsondergang geeft tijd om een compositie te vinden en te spelen met lange sluitertijden.


Webformaat NH20220403 194600

Even hagelde het, maar die bui waaide snel over.


Webformaat NH20220403 202538 HDR

De zon verdween achter de wolken, en keek nog heel even onder de wolk door vlak voor ze achter de horizon verdween.


Moet je hoge verwachtingen voorkomen?De hoge verwachtingen hebben ooit tot een soort van teleurstelling gezorgd. Nu hadden we ideaal weer voor de landschapsfotograaf, terwijl ik geen verwachtingen had. Is er een relatie?

Nee, denk niet dat mijn gebrek aan verwachtingen vooraf aan dit weekend geleid heeft tot deze perfecte ingrediŽnten voor landschapsfotografie. Dit is niets meer dan toeval en geluk hebben. Dit geluk kun je niet afdwingen.

De volgende masterclass is in mei. De herinnering aan dit weekend staat ook dan nog vers in het geheugen. De kans is heel groot dat het niet zo perfect wordt als deze keer. Ik moet dus oppassen, en niet verwachten dat zelfs onstuimig weer voor een herhaling zal zorgen.


Ontdek meer over landschapsfotografie!


Momenteel is het Landschapsweek bij Photofacts Academy; de hele week schrijven we over landschapfotografie ťn we hebben een leuke actie.

Word nu lid bij Photofacts Academy en je ontvangt gratis het boek De Landschapsbijbel gratis (ter waarde van 25 euro). Bovendien betaal je nu tijdelijk niet 159 euro, maar slechts 119 euro voor je lidmaatschap.

In totaal dus maar liefst 65 euro voordeel!

Met een Photofacts Academy lidmaatschap krijg je toegang tot meer dan 85 verschillende fotografiecursussen, waaronder meerdere cursussen over landschapsfotografie.

Ľ Direct lid worden (korting + gratis landschapsfotografieboek)
Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

6 reacties

 1. Donald Willemsen
  Profiel Donald Willemsen schreef op dinsdag 26 april 2022 om 10:37  | reageer

  Een tof artikel om te lezen. De foto's nodigen uit om ook naar de Opaalkust te gaan. Voor mij is de afstand geen probleem, want mijn vrouw en ik kunnen makkelijk een dag op en neer rijden. Mijn vraag aan jou Nando is, of de stranden waar jij gefotografeerd hebt goed bereikbaar zijn voor mensen die slecht ter been zijn, eventueel met een rolstoel. Enkel van boven op de klifs is tof maar voor mooie strandfotografie niet ideaal. Ik zou het tof vinden als je plaatsen kunt aanraden, die voor mij redelijk tot goed bereikbaar zijn.

 2. Nando
  Profiel Nando schreef op dinsdag 26 april 2022 om 10:42  | reageer

  @Donald Willemsen:
  De stranden zijn niet of nauwelijks met een rolstoel te bereiken of te begaan, tenzij je misschien een rolstoel hebt met ballonbanden. Trappen, stenen, kiezels, los zand...
  Ik ben bang dat het voor iemand die slecht ter been is, of rolstoelafhankelijk, niet veilig genoeg is. Zeker omdat het getij tot 9 meter hoogteverschil kan oplopen.

 3. PixelDude
  PixelDude schreef op dinsdag 26 april 2022 om 11:14  | reageer

  Ik zou zeggen 'onstuimig' is OK ... zolang je maar niet weggeblazen wordt. 8-)

 4. Donald Willemsen
  Profiel Donald Willemsen schreef op dinsdag 26 april 2022 om 11:16  | reageer

  @Nando, hartelijk dank voor het antwoord op mijn vraag. Trappen zijn voor mij wel te doen mits er een stevige armleuning aanwezig is. Desnoods ga ik op mijn zitvlak een trap af. Een trap op naar boven kan eventueel ook op handen en voeten. Ik kan me natuurlijk niet rap uit de voeten maken als het tij opkomt. In ieder geval nogmaals dank!!

 5. Ida
  Ida schreef op dinsdag 26 april 2022 om 16:53  | reageer

  Fantastische serie Nando. Ben jaloers. Voor mij te ver weg om even een dag of weekend te doen ( Friesland).
  Je hebt de foto's met lange sluitertijden gemaakt. Kun je hier iets van vertellen?

 6. Nando
  Profiel Nando schreef op donderdag 28 april 2022 om 09:21  | reageer

  @Ida:
  Het is inderdaad wat verder weg vanuit Friesland. Een weekend is misschien te kort, maar een (mid)weekje is goed te doen.
  Ik heb een cursus lange sluitertijden op Photofacts Academy staan. Daar zou je eens kunnen kijken. Op mijn eigen website is ook veel te vinden daarover.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Landschapsfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.058 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord