Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Peter van Veen

5 praktische en korte Lightroom tips

dinsdag 28 februari 2012, 22:30 door | 23.368x gelezen | 11 reacties

Adobe Lightroom is niet direct een ingewikkeld stuk software. Zeker niet in vergelijking met Photoshop. Maar het is wel een enorm uitgebreid pakket, met heel veel opties en mogelijkheden. Die leer je niet allemaal op één dag. Daarom geef ik je een paar tips waarmee je net weer iets gemakkelijker en sneller met Lightroom uit de voeten kunt.

1. Verander de Uitsnede Hulplijnen


Bij het bijsnijden van een foto krijg je hulplijnen in beeld te zien. Een handig hulpmiddel om een mooie uitsnede te kunnen maken. Wist je dat je de normale 'derdenregel' hulplijnen veranderd kan worden naar diverse andere soorten hulplijnen? Het vergt slechts één klik om door de verschillende hulplijnen heen te lopen.

In de Ontwikkelmodule roep je het Uitsnijgereedschap aan in het rechterpaneel of met de sneltoets R. Klik je daarna op de sneltoets O dan zul je steeds een volgende (uit een reeks van zes) hulplijn te zien krijgen. Je kunt kiezen uit Regel van Derden, Gulden Snede, Diagonalen, Driehoeken, Gouden Spiraal of Raster.

Lightroom; Hulplijnen aanpassen

2. Gebruik de Solomodus


Wanneer je alle menu's in de Ontwikkelmodule hebt uitgeklapt zul je wel merken dat je veel heen en weer moet scrollen. Dat kost behoorlijk veel tijd en is ook nog eens vervelend. Door het vele van boven naar beneden bewegenkrijgt je hand en pols en best zwaar. Daarom zoek ik altijd naar het minimaliseren van heen en weer scrollen.

Dan is het erg handig als er een Solomodus bestaat. Rechtsklik ergens in het (rechter) paneel en een menu zal tevoorschijn komen. Wanneer je kiest voor de Solomodus zal er altijd slechts één subpaneel openstaan. Klik je in een ander subpaneel, dan zal de voorgaande zelf sluiten. Op deze manier houd je de zijpanelen rustig en overzichtelijk.

Lightroom; solomodus

3. Sneltoetsen voor de Bibliotheekmodule


Sneltoetsen zijn een handige manier om snelheid te ontwikkelen in het gebruik van Lightroom. Ik geef je er een paar waarmee je een stukje sneller door de Bibliotheekmodule kunt bewegen. G brengt je direct naar de Rasterweergave, E naar de Loepweergave, C naar Vergelijken, N naar Beoordeling en D naar de Ontwikkelmodule om de betreffende foto te bewerken.

4. Maak Export Voorinstellingen


Bij mij komt het heel vaak voor dat ik een foto wil exporteren in diverse formaten. Zo wil ik ze exact op maat hebben voor een slideshow of voor een plekje in een blogpost en heb ik specifieke instellingen in de Bestand exporteren box om de beelden te optimaliseren.

Wanneer je alle instellingen precies hebt ingevuld voor een bepaald type export is het handig om deze op te slaan als Voorinstelling. Dat doe je door te klikken op de knop Toevoegen links onderaan. Hiermee sla je deze gemaakte instellingen op als voorinstelling voor later hergebruik. Je hoeft je dan ook niet meer af te vragen welke instellingen je ook al weer gebruikte bij een export voor je blog, et cetera. Alleen de juiste voorinstelling kiezen en je weet dat je goed zit.

Lightroom; voorinstellingen

5. Automatisch Tonen voor Zijpanelen uitzetten


Sommigen mensen vinden het fijn om de zijpanelen automatisch te laten verbergen om zo beeldruimte te winnen, terwijl anderen ze graag altijd in beeld hebben. Persoonlijk heb ik meestal graag de panelen in beeld. Ik hou in elk geval absoluut niet van automatisch in- en uitklappende panelen, dat werkt voor mij erg storend.

Houd jij daar ook niet van, dan kun je dit gedrag aanpassen door in de rand (waar het grijze driehoekje van de panelen te zien is) rechtsklikken en krijg je een menu te zien waarin je het gedrag van de zijpanelen kunt veranderen.

Lightroom; Automatische zijpanelen

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Peter van Veen

Over de auteur

Peter is Moor Fotografie. Hij helpt mensen beter leren fotograferen zonder de automaat. Liefhebber van Table Top Strobist Fotografie. Schrijver van diverse eBooks over fotograferen. Leert mensen bij door workshops over o.a. Lightroom, Strobist, Macro, HDR en Herfst.

11 reacties

 1. neutcomp
  Profiel  neutcomp schreef op dinsdag 28 februari 2012 om 22:39  | reageer

  Bedankt voor de goede tips! Vooral de Solomodus vind ik erg interessant en de export profielen.

 2. eduardvanmil
  Profiel  eduardvanmil schreef op dinsdag 28 februari 2012 om 23:00  | reageer

  Oei dat zijn een aantal hele handige tips, heel erg bedankt daarvoor!

 3. Reinoud
  Profiel Reinoud schreef op dinsdag 28 februari 2012 om 23:26  | reageer

  Nog een handige tip: in elke mode kun je op cmd-/ (Windows: ctrl-/) drukken om een lijstje met de keyboardshortcuts te zien voor die module.

 4. Peter van Veen
  Profiel  Peter van Veen schreef op woensdag 29 februari 2012 om 07:14  | reageer

  @neutcomp & @eduardvanmil: Lightroom zit boordevol dit soort handigheidjes, de ene wat meer toepasbaar dan de andere. Goed om hier te delen

  @Reinoud: dat is inderdaad een goed tip. Let op: in elke module geeft deze sneltoets andere mogelijkheden.

 5. Herman Troost
  Herman Troost schreef op woensdag 29 februari 2012 om 10:01  | reageer

  Geweldig toch!
  Zelf gebruik ik Lr al jaren, en denk van mezelf dat ik toch wel aardig kennis heb van dit prachtpakket.
  En toch kom je dan nog weer tips tegen waar je ontzettend vrolijk van wordt.
  Bloggers bedankt!!!!

 6. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op woensdag 29 februari 2012 om 12:08  | reageer

  Duidelijk verhaal Peter, zeker voor de startende Lightroomers. Maar ik moet toegeven, de solomodus kende ik ook nog niet en ga ik straks meteen aanvinken!

  Vanaf welke versie gelden je tips trouwens? Ga je uit van de nieuwste versie, aan je screencaps te zien? Of zit dit allemaal ook al in oudere versies?

 7. albertus
  Profiel  albertus schreef op woensdag 29 februari 2012 om 15:13  | reageer

  Voor de beginners met lightroom weer een serie mooie en uitgebreid beschreven tips.
  zelf gebruik ik nu ongeveer een jaar lightroom 3 en merk toch dat ik photoshop cs5 steeds minder ga gebruiken.

  de solomodus kende ik ook nog niet, snel uitproberen dus.
  Thanx!

 8. albertus
  Profiel  albertus schreef op woensdag 29 februari 2012 om 15:27  | reageer

  @Erik ik heb even gekeken, vanaf lightroom 3.1 werkt het sowiesovrolijk

 9. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op woensdag 29 februari 2012 om 18:26  | reageer

  Goede tips!

 10. Ester
  Ester schreef op vrijdag 2 maart 2012 om 19:35  | reageer

  Handige tips! Een aantal van de snelkoppelingen heb ik genoteerd, dat van die uitsnede-opties wist ik niet eens, dat daar nog meer mogelijkheden voor waren.

 11. klutie
  Profiel  klutie schreef op dinsdag 6 maart 2012 om 10:41  | reageer

  Dankjewel, zitten wel een paar heel handige tips bij, met name de solomodus kende ik niet en de sneltoetsen voor de hulplijnen heb ik ook genoteerd.
  Thanx.
  Frenk

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Lightroom Tips

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.188 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord