Erik van Rosmalen

Importeren in Lightroom: haal eruit wat erin zit

maandag 30 december 2013, 20:30 door | 17.050x gelezen | 24 reacties

Velen zien het als noodzakelijk kwaad: het importeren van je bestanden in Lightroom. En inderdaad, het duurt soms erg lang, terwijl je snel aan de slag wilt. Het is echter een kleine moeite om zoveel mogelijk uit je import te halen. Je kunt namelijk op dat moment al veel doen om je foto's te optimaliseren. Aan de hand van mijn eigen workflow laat ik zien wat je zoal kunt doen in deze fase.

Selecteren


In het importvenster krijg je een preview van je beelden. Standaard importeer je alles, maar hier kn je er eventueel voor kiezen om bepaalde foto's al weg te laten. Omdat de flitser niet afging, een flitsertestje, omdat je per ongeluk afdrukte, et cetera.

Afhankelijk van je manier van werken kan dit al aanzienlijk schelen in het aantal foto's dat je binnen moet halen. Het is ieders eigen afweging of je dit al de moeite waard vindt natuurlijk. Wat ik hierbij meestal doe: ik stel de grid view in dat ik vrij veel kleine foto's tegelijk zie.

Waar ik nu al van kan zien dat ze niet goed zijn, in 9 van de 10 gevallen omdat de flitser niet afging, deselecteer ik die foto's. Als je twijfelt, kun je een foto zelfs al groot bekijken (met de knoppen linksonder in het venster switch je tussen grid en loupe view).

Bij deze foto weigerde de flitser eventjes. Daarom kan ik de foto nu al deselecteren, zodat hij ook niet onnodig gemporteerd wordt.
Bij deze foto weigerde de flitser eventjes. Daarom kan ik de foto nu al deselecteren,
zodat hij ook niet onnodig gemporteerd wordt.

Kopiren


Mijn foto's importeer ik het liefst per shoot rechtstreeks vanaf de geheugenkaart. Je kunt er dan voor kiezen om ze te converteren naar DNG. Tijdens het importeren gaan de beelden naar een folder op een (externe) harde schijf. Daar heb ik mappen aangemaakt, gesorteerd op achtereenvolgens camera, jaar en maand. Binnen de maandmap krijgt elke shoot of import een eigen map op datum.

Voor het latere gebruik in Lightroom is die systematiek overigens niet eens zo heel belangrijk. In je metadata kun je precies zien welke camera je gebruikt hebt en wat de datum is. Ook zul je waarschijnlijk toch in collecties gaan werken. Maar het systematisch importeren helpt je wl als je onverhoopt buiten Lightroom om een map moet terugzoeken.

Naamgeving


Uiteraard gebruik je de importfase ook om je bestanden een begrijpelijke naam te geven. In mijn systematiek kies ik voor datum, onderwerp en volgnummer, bijvoorbeeld '2013-12-31 Vuurwerk 001.DNG'. Deze naamgeving kun je in Lightroom met een automatische preset laten lopen: je hoeft dan bijvoorbeeld alleen het onderwerp nog in te geven via een custom text-vak.

02 LR import naamgeving
Ieder heeft natuurlijk zijn eigen methodes voor naamgeving. Maar dankzij de templates voor naamgeving, kun je dat in ieder geval uniform maken en inrichten, zodat al je foto's een unieke, correcte naam krijgen.

Previews genereren


Tijdens het importeren kun je aangeven hoe groot je previews moeten worden en vanaf Lightroom 5 of je smart previews wilt maken, die je ook zonder fysieke verbinding met je raw-files kunt bewerken. Als je dat vaak doet en genoeg ruimte hebt, kun je deze smart previews net zo goed nu al aan laten maken.

Back-up


Lightroom biedt de mogelijk om je foto's al bij de import te back-uppen. Maak daar zeker gebruik van! Het kost op dit moment in je workflow namelijk nauwelijks extra tijd, maar je bent wel standaard verzekerd van een reservekopie. Je bewerkingen die je later gaat doen in Lightroom worden niet mee gekopieerd, maar je bestanden zijn in ieder geval gebackupt.

'Apply during import'


Een van de belangrijkste vensters in de importmodule. Het venster 'Apply during Import' bevat namelijk een aantal belangrijke settings die je voor de hele reeks foto's die je importeert direct kunt aanpassen. Als je hiervoor even de tijd neemt, bespaar je jezelf verderop veel tijd.

 • Metadata
 • Als je presets maakt voor je metadata, kun je die hier automatisch toe laten voegen. Een preset met je naam, copyright-informatie en je (website)adres voeg je op deze manier vanzelf toe aan al je beelden. Als je deze preset eenmaal gemaakt hebt, staat hij standaard aangevinkt, zodat je nooit vergeet je eigen informatie toe te voegen aan je beelden. Je kunt er zelfs voor kiezen om meerdere presets te maken. Werk je veel voor een vaste opdrachtgever, dan kun je daarvoor bijvoorbeeld een eigen preset ontwikkelen met aangepaste gegevens.

 • Keywords
 • D grote kracht van Lightroom zit onder meer in het goede gebruik van keywords. Die kun je altijd nog op een later moment toevoegen. Algemenere keywords die voor je hele import gelden, kun je heel goed hier al toevoegen. Het helpt je later bij het terugvinden en ordenen van je beelden, bijvoorbeeld in smart collections, waar je foto's dan automatisch aan toegevoegd worden.

  04 LR import keywords
  Algemene keywords voor de hele serie die je importeert, kun je hier al toevoegen. Naast de meest recente import, kan ik dankzij de keywords vervolgens ook eerdere foto's die ik van Malon maakte snel terugvinden. Door een smart collection aan te maken, hoef je daar zelfs niet meer op te zoeken.

  05 LR import keywordsearch

 • Develop Settings
 • In de develop- (of ontwikkel-)module van Lightroom maak je je eigen presets. Ook online zijn er talloze presets, gratis of betaald, te downloaden: van heel basale aanpassingen tot ingewikkelde bewerkingen. Maar deze presets kun je k al laten toepassen tijdens je import!

  03 LR import presets
  Door in de development module een preset te maken, kun je meteen bij importeren je foto's al een standaardbewerking meegeven.

  Zelf merk ik bijvoorbeeld, dat mijn Canon 5D mark II vaak wat onderbelicht. Ik probeer daar in de camera al op te compenseren, maar ik merk dat dat niet altijd lukt. Ook de witbalans die ik instel op de camera wordt bij het importeren in Lightroom aangepast.

  Dat soort zaken kun je natuurlijk prima in Lightroom herstellen. Je klikt in de developmodule n foto aan, past belichting en witbalans aan en synchroniseert met de hele map. Nog makkelijker is om dat standaard te doen bij het importeren met een preset.

Standaard importpreset


Ik gebruik zelf een vrij eenvoudige import-preset, waarbij ik standaard medium contrast toevoeg en de belichting een halve stop verhoog. Ook lenscorrecties zou je zo al op voorhand kunnen verwerken, bijvoorbeeld. Je kunt zo zelfs als je met verschillende camera's werkt voor elke camera een eigen optimale preset creren. Mijn Canon 30D heeft bijvoorbeeld minder last van die standaard 'onderbelichting'.

Collega-blogger Marije Weterings heeft op haar blog twee presets gezet, die je gratis mag downloaden en aanpassen. Prima vertrekpunten hiervoor! Het voordeel van Lightroom is, dat al je bewerkingen non-destructief zijn. Blijkt die halve stop verlening van je belichting toch teveel? Dan draai je dat zonder problemen weer terug.

Wil je meer te weten komen over werken met Adobe Photoshop Lightroom? Neem ook eens een kijkje op Photofacts Academy. Hier vind je een complete cursus Lightroom.

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Erik van Rosmalen

Over de auteur

Erik werkt als redacteur/content specialist. Daarnaast is hij freelance tekstschrijver en fotograaf. Mensen vormen daarbij het hoofdonderwerp: portret- en reportage-fotografie. Volg Erik ook op Instagram!

24 reacties

 1. gast schreef op maandag 30 december 2013 om 20:39

  Helder verhaal. Slim ook van die development presets!

 2. Mark Leek
  Mark Leek schreef op maandag 30 december 2013 om 22:14

  Bedankt voor deze duidelijke uitleg. Ik heb een vraag die in het verlengde ligt. Ik werk met Lightroom5 en Photoshop CC. Haal mijn foto's binnen met Nikon transfer, importeer in Lightroom, doe de aanpassingen die ik wil doen en open dan via CTRL E in Photoshop en daar gaat het mis; de aanpassingen gedaan in Lightroom worden niet meegenomen. Dat ging eerder probleemloos. Zal een instelling zijn die is gewijzigd, maar heb geen idee. Heeft u een idee?

  Mark

 3. gast schreef op dinsdag 31 december 2013 om 01:04

  Is Malon al 18?

 4. ruudt
  ruudt schreef op dinsdag 31 december 2013 om 11:51

  zelf werk ik niet met Lr, nooit gekund omdat het altijd alleen een engelse versie was, nu is dat geloof ik veranderd. Ik werk met bridge cs5/photosh cs5 in bridge haal ik binnen door vooraf de selectie te maken wat wegkan…dit is dan mijn archief en dan in ps. Ik werk in hoofdz met raw bestanden dus ook in ps raw converter. ik maak bijna nooit hele series reportages en als dat wel zo is gebruik in de action in ps. Wat mijn vraag is …wat mis ik aan Lr , anders moet ik me daar eens in verdiepen, bvd vriendelijke groet ruudt

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Lightroom Tips

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.595 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord