100+ fotografiecursussen én 4 Fotobijbels ebooks - Nu 120 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Kies de juiste achtergrond als je foto's bewerkt

woensdag 18 november 2020, 20:40 door | 4.314x gelezen | 3 reacties

Hoe ziet er jouw achtergrond uit als je een foto bewerkt? Heb je de standaard grijstint van je fotobewerkingsprogramma, of kies je een eigen tint? Wat je ook kiest, het heeft altijd invloed op je fotobewerking. Kies daarom de juiste achtergrond als je foto's bewerkt.

Een foto moet goed belicht zijn. Dat doe je als eerste bij het maken van de foto. Toch is dit vaak niet het uiteindelijke resultaat. Om de foto optimaal te krijgen, zal er in de nabewerking altijd nog wat fine tuning nodig zijn.

Om je bewerking zo optimaal mogelijk te doen, heb je een goede monitor nodig die bovendien gekalibreerd is, en de lichtomstandigheden bij je computer moeten goed afgestemd zijn.

Maar als al deze dingen optimaal ingesteld zijn, is er nog altijd één ding waar je ook rekening mee moet houden: de achtergrond van je fotobewerkingssoftware.

Effect background post 10

Wist je dat de achtergrond waartegen je de foto ziet, invloed heeft op het instellen van de helderheid van de foto?

Het bewerken van een foto kan heel kritisch zijn. Het is eenvoudig om je belichting bij te regelen, de kleurbalans te veranderen, of plaatselijk contrast en helderheid te wijzigen. Toch blijft het moeilijk om de perfecte helderheid en kleur te krijgen.

De gekalibreerde monitor en een goed afgesteld omgevingslicht is niet het enige wat van invloed is op de manier hoe je de bewerking van je foto doet. Ook reflecties van ramen, invallend zonlicht heeft invloed op wat we zien en beoordelen op het scherm. Een volledig verduisterde kamer is ook niet goed.

Als je alles naar beste mogelijkheden hebt ingesteld, dan zal de achtergrond kleur of tint van je software programma waarschijnlijk vergeten zijn. Want dit heeft invloed op de helderheid die we instellen voor de foto.

De invloed van de achtergrond


Ongeacht welke fotobewerkingssoftware je gebruikt, je foto zal altijd tegen een achtergrond te zien zijn. Die achtergrond is meestal een donkere tint grijs, om zo weinig mogelijk afleiding te geven. Maar deze tint grijs in de achtergrond zal als referentie gaan werken bij het instellen van de helderheid van de foto.

Kies je een verkeerde achtergrond tint voor je foto, dan kan je heel makkelijk op het verkeerde been gezet worden. Ten opzichte van je achtergrond kan een foto zodoende lichter lijken dan die in werkelijkheid is, of andersom.

Daarom is het aan te raden om de tint van je achtergrond aan de helderheid van je foto aan te passen.

Om een idee te hebben wat ik bedoel, heb ik een paar voorbeelden. De eerste foto is een sneeuwlandschap dat tegen een donkere, zwarte achtergrond te zien is. De sneeuw lijkt mooi helder te zijn in vergelijk met de zwarte achtergrond. Maar dit wordt anders als je dezelfde foto tegen een witte achtergrond ziet. Dan lijkt de sneeuw grijs en grauw.

Effect background post 06



Effect background post 05


Wanneer ik de foto aan de hand van de witte achtergrond in helderheid bewerk, wordt de sneeuw veel witter en fris van uiterlijk. Ga ik die bewerkte foto vervolgens tegen de zwarte achtergrond bekijken, dan lijkt de sneeuw heel erg wit te zijn.

Effect background post 07



Effect background post 08


Dit verschil komt doordat de achtergrond als referentie werkt waartegen we de foto bekijken en beoordelen. Dit zien we niet alleen met lichte foto's, maar ook met donkere foto's. Bekijk het volgende voorbeeld maar eens van een nachtelijk landschap.

Effect background post 02



Effect background post 03


Wanneer de foto tegen een lichte achtergrond wordt bekeken, krijg je het idee dat de foto heel donker is. Je zou de neiging krijgen om het beeld veel lichter te maken. Het ziet er echter heel anders uit als je de foto tegen de donkere achtergrond bekijkt.

Wat als de foto niet extreem licht of donker is?


Wat moet je dan voor achtergrond kiezen als de foto niet zo licht of donker is als de voorbeelden die ik gegeven heb? Ik heb gemerkt dat een 18% grijstint dan het beste werkt. Die 18% grijstint is precies het midden tussen wit en zwart in.

Effect background post 01


Ik raad aan om standaard een grijstint te kiezen die rond die 18% grijswaarde ligt, dus exact midden tussen zwart en wit in. Daarmee kun je de meeste foto's perfect bewerken zonder op het verkeerde been gezet te worden.

Heeft je foto voornamelijk lichte tinten, zoals het voorbeeld met sneeuw, maak dan je achtergrond veel lichter. Misschien zelfs helemaal wit. Bij donkere foto's, zoals mijn voorbeeld van een nachtfoto, dan kan een hele donkere achtergrond beter werken.

Hoe stel je de achtergrond in?


Ik maak gebruik van Lightroom en Photoshop. Daarin is het heel eenvoudig om de achtergrond te veranderen. Klik met je rechtermuisknop op de achtergrond, en kies de tint die je nodig hebt.

Zo simpel is het. Heb je andere software, zoek dit dan even op internet op. Waarschijnlijk zal het vergelijkbaar ingesteld kunnen worden.

Effect background post 04


Maak jij gebruik van andere achtergrond tinten en kleuren voor je foto? Laat het weten in een reactie onder dit bericht. Gebruik je dit nog niet, dan ben ik benieuwd naar je ervaring als je het eens uitprobeert.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

3 reacties

  1. Rian
    Rian schreef op dinsdag 24 november 2020 om 13:02  | reageer

    Het is me nog nooit opgevallen maar ik ga het zeker eens proberen. Het lijkt een groot verschil te maken. Dank!

  2. Ton Hoenen
    Ton Hoenen schreef op dinsdag 24 november 2020 om 19:24  | reageer

    Sorry Nando maar dit is me ook nog nooit opgevallen.
    Ik heb het geprobeerd maar veel verschil zie ik daar in niet, het komt op de smaak uit denk ik.

    Groetjes Ton.

  3. Nando
    Profiel Nando schreef op woensdag 25 november 2020 om 10:01  | reageer

    @Ton:
    Dat kan, maar het is niet een kwestie van smaak, doch van contrastverschil.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Lightroom Tips

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.287 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord