100+ fotografiecursussen ťn een Fotobijbel naar keuze nu met 80 euro voordeel. Meer informatie.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Wat is er nieuw in de update van Lightroom Classic 13?

vrijdag 13 oktober 2023, 15:30 door | 2.166x gelezen | 5 reacties

Tijdens het event Adobe MAX 2023 heeft Adobe een nieuwe versie van Lightroom Classic uitgebracht. Hierin zijn behalve een aantal kleine wijzigingen drie nieuwe grote aanpassingen.

Hoewel Lightroom Classic er op het eerste oog niet anders uitziet, zal als eerste een nieuw paneel in de ontwikkel module opvallen. Dit is de optie vage lens.

Met de optie vage lens, die ondanks een complete functionaliteit nog in de ontwikkelfase zit, biedt de mogelijkheid om een kleine scherptediepte te simuleren. Met een diepte map van je foto is het mogelijk om de achtergrond onscherp te maken.

Adobe lrc v13 vagelens


Je kunt de mate van onscherpte veranderen en de positie van wat scherp moet zijn. er zijn een aantal handige tools voor beschikbaar. Bovendien heb je verschillende mogelijkheden om de kwaliteit van de onscherpte (bokeh) te wijzigen.

De tweede aanpassing betreft het HSL/Kleur paneel. Je zult merken dat dit verdwenen is. In werkelijkheid is dit ondergebracht in het nieuwe paneel kleurmixer.

Adobe lrc v13 kleurmixer


Je hebt de HSL/kleur sliders nog steeds ter beschikking. De optie puntkleur is eraan toegevoegd. Hiermee kan je samples nemen van kleuren in je foto en die aanpassen. De aanpassingen voor kleuren is nu veel nauwkeuriger en flexibeler geworden.

De laatste grote wijziging vind je in het standaard paneel. Daarin is de optie HDR toegevoegd. Dit is niet om een HDR foto te maken, maar om een foto te bewerken voor een HDR monitor of TV.

Adobe lrc v13 hdr


Heb je de beschiukking over een HDR monitor, of bewerk je een foto voor HDR weergave? Dan is het nu mogelijk in specifiek voor dit doeleind te bewerken. Naast de HDR bewerking is er ook een SDR optie, het standaard dynamisch bereik.

De exacte toepassing van deze laatste optie vergt nog wat uitzoek werk. In de onderstaande video is wat meer uitleg over de drie nieuwe opties, en ik laat zien hoe je ze toepast.Je begrijpt het al, binnenkort wordt het tijd om de cursussen op Photofacts Academy voor de ontwikkelmodule weer aan te passen. Ben je nog geen lid, neem een proefabonnement en zie wat Photofacts Academy voor je kan betekenen.


De cursus Lightroom Classic Ontwikkel Module


Met de Lightroom Classic ontwikkel Module heb je een moderne digitale donkere kamer ter beschikking. Je kunt er je foto's in bewerken tot een fantastische eindresultaat.


Hoe je de ontwikkel module gebruikt, en wat voor mogelijkheden je daarin hebt wordt uitgebreid behandeld in de cursus Lightroom Classic Ontwikkel Module.

Bekijk de cursus Lightroom Classic Ontwikkelmodule op Photofacts Academy.

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

5 reacties

 1. Henk
  Henk schreef op zondag 15 oktober 2023 om 10:55  | reageer

  Fijn dat Adobe blijft doorontwikkelen. Probleem is wel dat ik na update van Lightroom Classic het programma niet meer kan opstarten.Telkens verschijnt mededeling 'Lightroom Classic is onverwacht gestopt'. Weet iemand hoe ik LR weer aan de praat krijg?

 2. Nando
  Profiel Nando schreef op zondag 15 oktober 2023 om 11:40  | reageer

  Dat is vervelend.
  Je kan LrC een keer helemaal van je computer verwijderen, deze opnieuw opstarten en LrC opnieuw installeren en je catalogus weer openen.
  Als dat nog niet werkt, neem dan contact op met de helpdesk van Adobe via de Creative Cloud app.
  Die kunnen je ongetwijfeld helpen.

 3. Donald Willemsen
  Donald Willemsen schreef op dinsdag 17 oktober 2023 om 10:36  | reageer

  Alle nieuwe opties van Lightroom zijn ook beschikbaar voor hen die Photoshop gebruiken via Adobe Camera Raw (ACR). In ACR zijn deze optie ook terug te vinden.
  Het wordt vaak vergeten dat erbij te zeggen.

 4. Hans van sterkenburg
  Hans van sterkenburg schreef op donderdag 19 oktober 2023 om 13:35  | reageer

  Donald / Nando,

  Een belangrijk punt van aandacht!
  Dank daarvoor.

  Groet,
  Hans.

 5. Donald Willemsen
  Donald Willemsen schreef op donderdag 19 oktober 2023 om 14:43  | reageer

  Hallo Hans, normaal gezien komen de functies van Lightroom en Adobe Camera Raw altijd overeen. Enkel de lay-out kan soms wat afwijken. Of je nu Lightroom of Adobe Camera Raw gebruikt, maakt niets uit.
  Ik ga voor de zekerheid wel altijd na of de wijzigingen in Lightroom ook in ACR zijn opgenomen. Het is echter een goede zaak wanneer er een video wordt gemaakt over de wijzigingen in Lightroom ook aangegeven wordt dat de wijzigingen ook van toepassing zijn op ACR.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Lightroom Tips

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.432 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord