Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Het Perfecte Plaatje; split-level en culinair bonaire

woensdag 15 december 2021, 23:23 door | 3.212x gelezen | 0 reacties

Vanavond werd het eerste deel van de finale van Het Perfecte Plaatje uitgezonden. Net zoals in de andere afleveringen moesten ook nu twee shoots gedaan worden. De eerste opdracht was een split-level foto van kite surfers en de tweede opdracht Culinair Bonaire.

De drie overgebleven deelnemers, Patrick, Georgina en Frits, mochten voor de finale naar Bonaire. Het wordt overigens de finale genoemd, maar aangezien er ook gewoon iemand afvalt zou je het ook als halve finale kunnen zien.

Split-level Kite surfing


De eerste opdracht op het mooie Bonaire was het maken van een split-level kite surfing foto. Met split-level wordt bedoeld het maken van een foto half onderwater en half bovenwater.

Hiervoor schoten de BN'ers dit keer eens met een andere camera dan gebruikelijk, namelijk de Canon EOS 5D mark IV voorzien van een EF 16-35mm f/4 ultrawide objectief. Daar hadden ze een of ander vage reden voor, maar volgens mij was de reden vooral dat ze hier geschikte onderwaterbehuizingen voor hadden.

De grote dome die op de onderwaterbehuizing zat zorgde ervoor dat het maken van een split-level mogelijk was. Het enige wat de kandidaten daarbij nog moesten doen was deze dome deels in het water te leggen.

Zelf ook eens een split-level foto maken, maar dan op budget? Met behulp van vissenkom kom je een heel eind.

Fotografe Noustha Koeckhoven was gastjury voor deze shoot. Ze woont tegenwoordig op Bonaire, dus was ook daadwerkelijk aanwezig om de kandidaten te helpen.

Winnende foto van Patrick Martens

Winnende foto van Patrick Martens
f/7.1, 1/3200s, 3200 ISO

Patrick was de winnaar van deze shoot. Terecht ook in mijn ogen, maar eigenlijk vielen alle foto's een beetje tegen. De echte wow-plaat ontbrak.

» Bekijk alle foto's van deze opdracht

Culinair Bonaire


De tweede opdracht was het maken van een foto van een lokale eetgelegenheid. Alle kandidaten kregen een ander restaurant te fotograferen en de opdracht was dat er eten in beeld moest zijn, dat de chefkok ook op de foto moest en dat het een tweeluik moest zijn.

Verder was het de bedoeling dat het tweeluik in een tijdschrift zou uitnodigen om er ook daadwerkelijk te willen eten bij het zien van de foto's.

De deelnemers maakte voor deze shoot gebruik van de Canon EOS R6 voorzien van een RF 24-105 f/4 of de Canon RF 70-200mm f/4L.

Een mooie combinatie van een goede full-frame systeemcamera en twee objectieven waarmee je eigenlijk vrijwel alles wel kunt fotograferen. Perfect ook voor dit soort documentaire werk.

Winnende serie door Frits Sissing

Winnende serie door Frits Sissing
f/4, 1/80s, 100 ISO en f/8, 1/400s, 100 ISO

Frits won deze opdracht met overtuiging. Hij wist een goed tweeluik te maken waarin hij op aantrekkelijke wijze de foodtruck in beeld wist te brengen. Eigenlijk waren de tweeluiken van zowel Patrick als Georgina niet echt finaleplaats-waardig.

» Bekijk alle foto's van de opdracht

Afvaller


Georgina moest deze week de show verlaten. Dat werd eigenlijk ook tijdens de shoot wel al duidelijk. Georgina scoorde deze week bij beide opdrachten heel matig. Jammer, want ze had het tot nog toe zo goed gedaan.

Volgende week


Volgende week zien we deel 2 van de finale waarbij de twee overgebleven finalisten strijden om winnaar van Het Perfecte Plaatje 2021.

In de tussentijd zelf aan de slag met je fotografie?
Haal nog wat tips uit de Het Perfecte Plaatje tipvideo's van Canon.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Media

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.189 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord