Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Het Perfecte Plaatje; uber portret en high-speed fotografie

dinsdag 13 oktober 2020, 22:55 door | 4.617x gelezen | 4 reacties

Het vijfde seizoen van Het Perfecte Plaatje is vandaag begonnen op RTL4. In de eerste aflevering mochten de BN'ers elkaar fotograferen en gingen ze aan de slag met high-speed fotografie.

Uber Mannelijk of Vrouwelijk Portret


De eerste opdracht was het maken van een Uber mannelijk of vrouwelijk portret. Als model mochten ze elkaar gebruiken. Iedere fotograaf werd gekoppeld aan één van de andere deelnemers en ze kregen in totaal twee uur de tijd om de foto's te maken.

Daarvoor waren ze in het luxe Grand Hotel Huis ter Duin in Noordwijk. Fotografe Linda Stulic gaf de kandidaten tips voor het maken van de foto's.

Winnende foto door Patricia Paay

Winnende foto door Patricia Paay

Inderdaad een sterk portret die goed past in de opdracht. Patricia heeft Jannie goed op de foto gezet.

» Bekijk alle foto's van deze shoot op facebook

In onderstaande video geeft Linda tips voor portretfotografie.


High-speed Fotografie


De tweede opdracht was het maken van een high-speed foto. De BN'ers kregen een product dat ze moesten fotograferen terwijl er een kogel of pijl doorheen gejaagd werd.

Best een technisch uitdagende opdracht, maar de techniek werd grotendeels uit handen genomen door fotografe Ellen Reus. Zij hielp overigens ook met het jureren van deze opdracht.

Grappig detail; een paar jaar geleden schreef Ellen ook een blog op Photofacts over high-speed fotografie, inclusief een aantal beelden die doen denken aan deze aflevering.

Hpp s05e01 high speed

Winnende foto door Jannie van der Heijden

Ook in mijn ogen een prima geslaagde foto. Al vond ik de waterballon en het glas koffie wellicht nog wel beter.

» Bekijk alle foto's van deze shoot op facebook

Thuisopdracht


Net als vorige jaren is er ook weer een thuisopdracht. De opdracht is deze eerste week om zelf ook een uber mannelijk of vrouwelijk portret te maken. De winnende foto krijgt een tegoedbon ter waarde van 449 euro, te besteden bij Kamera Express.

» Stuur je foto in

Volgende week


In de tweede aflevering gaan de BN'ers aan de slag met het fotograferen van roofvogels (bij Valkerij Het Muithuis) en gaan ze zo te zien opnieuw elkaar fotograferen. Ditmaal in het thema 'pruikentijd'.

Mocht je het programma gemist hebben, dan kun je het terugkijken via RTL XL. Ik vermoed dat dit ook de manier is hoe Belgen het programma kunnen bekijken. Helaas zitten hier wel kosten aan verbonden.

Ik heb me in elk geval al weer goed vermaakt deze eerste aflevering. Wel viel het me op dat het programma nu anderhalf uur duurt. Ik vond een uur persoonlijk wel prima, nu wordt het wat lang.

Overigens krijgen we dit seizoen ook twee extra afleveringen ten opzichte van eerdere jaren.

Wat vond jij van de eerste aflevering?
Laat het weten in de reacties!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

4 reacties

 1. Tromp Willem van Urk
  Profiel Tromp Willem van Urk schreef op woensdag 14 oktober 2020 om 19:07  | reageer

  Ik heb een half uur gekeken, maar toen ben ik afgehaakt. Volgens mij gaat het weer meer over BN'ers die voornamelijk zelf in the picture willen staan.
  Het stukje over high-speed fotografie dus gemist. Dat had ik wel willen zien.

 2. primefoto.nl
  Profiel primefoto.nl schreef op vrijdag 16 oktober 2020 om 09:57  | reageer

  In principe is het reclame voor Canon, maar ik bekijk het als simpel vermaak en meer niet. Dan is het best grappig om naar te kijken.

 3. Theotje
  Profiel Theotje schreef op dinsdag 20 oktober 2020 om 13:31  | reageer

  Ik blijf het een verwerpelijk progamma vinden. Die verslaving aan egotrippende BN'ers die altijd alles erbij moeten doen. Een beetje vergelijkbaar met een bouwmarkt die zodra het fiets-seizoen begint meteen een container goedkope fietsen uit China laat aanrukken om de bestaande fietswinkels het brood uit de mond te nemen. Sorry, misschien een beetje zuur, maar het is niet anders. Haha

 4. audb
  Profiel audb schreef op dinsdag 10 november 2020 om 17:24  | reageer

  @Theotje.
  Waar ik me heel erg aan erger is dat het vooral RTL4 bekend heden zijn of zijn geweest die winnen al zijn hun foto`s soms gewoon amateuristischer zijn dan een beginneling en de eind rode plotseling heel erg goed geschoten zijn zelfs tegen professioneel aan iets wat dan wel heel erg vreemd overkomt.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Media

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.058 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord