Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Johannes Klapwijk

Abstractie versus scherpte: hoe ver wil je gaan?

zaterdag 6 september 2014, 23:04 door | 9.117x gelezen | 4 reacties

De laatste tijd ben ik wat meer bezig met het fotograferen van planten. Toch wel weer een andere tak van sport dan insecten en dat geeft nieuwe mogelijkheden: bij planten gaat het toch meer om kleur en groei/bloeiwijze dan bij het specifiek fotograferen van een bepaalde insectensoort. En een plant vliegt niet weg, iets wat je veel meer tijd en ruimte geeft tot experimenteren. Goed voor de creatieve ontwikkeling dus en leuk om eens wat experimenten te delen.

Normaal gesproken zou ik struikheide op deze manier vastleggen: tegenlicht, vroeg zonnetje en dauw: mijn persoonlijke favoriete ingrediënten voor een mooie plaat. Daarnaast zorgen voor iets van een scherp takje die een beetje uitsteekt en zo de aandacht opeist binnen de foto en als onderwerp fungeert.

Struikheide calluna vulgaris
Struikheide sfeervol vastgelegd

Maar ja, al macro fotograaf ga je ook graag een stuk dichter bij en laat je echt details zien: dus met dezelfde ingrediënten als de foto hiervoor zie je dat je in close-up een totaal ander beeld krijgt: je legt met behulp van selectieve scherpte de aandacht op 1 specifiek heide bloempje en zoekt naar een mooie beeldopbouw rondom zodat er meer te zien valt en de compositie in balans is.

Struikheide calluna vulgaris
Sfeervolle macro opname van struikheide

Meestal stop ik hier, maar dit keer ben ik nog een stapje verder gegaan: de lens midden in een heidestruik gedrukt en in plaats van dichtbij scherpstellen op een takje die vlak voor je lens zit heb ik dwars door de pol heen scherp gesteld op een takje helemaal in de achtergrond.

Doordat er allerlei takjes tussen de lens en de scherpgestelde tak zitten ontstaat er een waas en is eigenlijk niks echt scherp. Het enige wat dus overblijft is een soft, aquarel ogend beeld waarin puur de patronen en de kleuren het beeld moeten maken, terwijl een min-of-meer scherp takje het focuspunt van de foto is.

Struikheide calluna vulgaris
Abstracte aquarel foto van struikheide.

Het grappige is dat ik persoonlijk de meest abstracte uiteindelijk het liefste boven de bank zou hangen vanwege de subtiele kleurschakeringen en het feit dat het bijna een aquarel schilderij lijkt. Ik moet hier wel even bij zeggen dat de foto op een goed gekalibreerd scherm en het liefst in een donkere kamer aanzienlijk beter tot zijn recht komt dan op mijn laptop scherm. Van meerdere mensen heb ik al gehoord dat ze de middelste uit de serie het mooiste vinden, dus ik ben erg benieuwd waar bij jullie de voorkeur naar uit gaat.

Zonder verder nog al te veel woorden te gebruiken deel ik hieronder nog een tweetal foto's van kleine zonnedauw met een soortgelijk recept, behalve dat het licht hier bewust al veel harder is en dat het plantje in het water groeit voor extra extreme bokeh patronen.

Kleine zonnedauw drosera intermedia
Kleine zonnedauw aquarel

Kleine zonnedauw drosera intermedia
Kleine zonnedauw aquarel

Alle foto's zijn gefotografeerd met mijn sigma 150mm macrolens volledig open, dus op f/2.8. Persoonlijk vind ik dit soort beelden erg geschikt voor boven de bank, dus mocht iemand er graag een boven de bank hangen, de beelden zijn beschikbaar via mijn werk aan de muur

Cursus Herfst- en Macrofotografie

Heb je zin om ook eens een poging te wagen om met herfst- of macrofotografie aan de slag te gaan? Ik denk dat mijn cursus herfstfotografie en cursus macrofotografie voor Photofacts Academy een hele mooie start kan zijn en volop kan inspireren om zelf het veld in te gaan en mooie macrofoto's te maken.
Johannes Klapwijk

Over de auteur

Johannes Klapwijk heeft zich al een jaren intensief toegelegd op natuurfotografie. In het voorjaar en de zomer ligt de nadruk op macrofotografie. Maar ook grotere onderwerpen binnen de natuurfotografie boeien: van vogels tot landschappen.
Johannes verzorgt ook workshops in natuurfotografie.

4 reacties

  1. Roxanne
    Profiel Roxanne schreef op woensdag 10 september 2014 om 09:57  | reageer

    Dit is wat ik ook heel graag doe, camera tussen de bloemen en struiken, 1 klein puntje scherp opzoeken en voila, een schoonheid van een sfeerbeeld. Zelf vind ik je laatste foto's van de 1e serie het mooist en de eerste foto van de laatste serie. Misschien nog even vermelden dat scherpstellen wel handmatig moet gebeuren, want je AF werkt dan niet. Goed artikel. Bedankt. Groetjes, Marja Braaksma

  2. Johannes Klapwijk
    Profiel  Johannes Klapwijk schreef op woensdag 10 september 2014 om 10:28  | reageer

    Hey Marja,

    Dank voor je leuke reactie! Omdat ik eigenlijk altijd handmatig scherpstel bij macro fotografie (veel nauwkeuriger) heb ik het niet specifiek voor dit scenario vermeld.

    Bedankt ook voor het noemen van je favorieten, altijd mooi om inzicht te krijgen in wat in de smaak valt!

  3. R-Win!
    Profiel R-Win! schreef op dinsdag 23 september 2014 om 16:27  | reageer

    Erg mooie foto's! De eerste struikheide is een typische 'Klapwijk'; daar herken ik je signatuur direct in! Maar hoewel het voor libellen en beestjes vaak goed werkt (vaak ook door de vleugels), vind ik in dit geval de 2e echt veel mooier! Kunstzinniger, frisser van kleur. De 3e heeft wat te weinig tekening wat mij betreft, maar dat is natuurlijk ook afhankelijk wat je er mee wilt / waar je hem op wilt hangen.
    Beide zonnedauws zijn ook erg geslaagd! Super! Mooie kleuren! Eerste wat abstracter, tweede met een ietwat uitgesprokener onderwerp. Ik kan niet kiezen! Hoeft natuurlijk ook niet; beide anders, maar erg goed!
    Leuk dat je eens wat met een andere stijl probeert en naar mijn mening erg succesvol!

  4. Johannes Klapwijk
    Profiel  Johannes Klapwijk schreef op dinsdag 23 september 2014 om 16:29  | reageer

    Dank je wel voor je leuke reactie R-win!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Natuurfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.189 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord