11 jaar Winactie: Win 16.000+ euro aan prijzen + 70 euro korting + gratis de Compositiebijbel! Word nu lid!
Photofacts Academy Winactie!
Johannes Klapwijk

Een dagje op stap in de oostvaardersplassen

maandag 18 april 2011, 19:04 door | 9.924x gelezen | 17 reacties

In het kader van een 1-op-1 workshop vogelfotografie ben ik samen met een deelnemer afgelopen zaterdag een dag wezen fotograferen in de oostvaardersplassen. Een top gebied met veel vogels, goede kijkhutten en vele mogelijkheden. Om achteraf ook te kunnen laten zien wat voor foto's ik zelf maak onder gegeven omstandigheden en om te laten zien hoe ik mijn foto's dan nabewerk heb ik zelf ook een set foto's gemaakt.

Dat het voorjaar een prachtige tijd is voor vogelfotografie werd wel bewezen door de vele mogelijkheden: blauwe reigers die in een groep nestelen, grauwe ganzen met jonge pullen en overal grote aantallen zangvogels in het riet. Alle foto's in dit artikel zijn genomen met mijn Canon 5D mark II, de Canon 500mm f/4 en meestal ook de 1.4 converter.

De blauwe reiger kolonie ligt zeker zo'n 70 meter van de vogelkijkhut af, maar dat dwingt je vervolgens om hier creatief mee om te gaan. Het feit dat het er zo veel zijn en dat er volop aan en afgevlogen word geeft mogelijkheden tot een overzichts en actieplaatje. Vogelfotografie hoeft absoluut niet altijd beeldvullende foto's op te leveren.

Blauwe reiger kolonie in de lepelaarsplassen
1: full frame. Vanaf rijstzak, 1/1250 seconde, f/5.6

Helaas was het licht niet heel spannend die dag, maar soms kwam de zon half door de wolken gefilterd en leverde perfecte omstandigheden op om de grote licht/donker contrasten in deze slobeend goed vast te leggen. Het gladde water werkte erg mooi mee.

Slobeend mannetje
2: 1/125 seconde, f/6.3, 1 stop overbelicht

Om het gladde water volledig uit te buiten heb ik mijn converter er tussen uit gehaald en een kuifeend die wat verder weg recht op ons af kwam zwemmen gefotografeerd. Persoonlijk houd ik erg van dit soort verstilling in foto's.

Kuifeend in vlak water
3: 1,5 stop overbelicht, 1/150 seconde, f/5.6

Een andere tip die ik kon geven is het gebruik van een laag standpunt: zeker bij vlak water kunnen reflecties prachtige onscherpe patronen vormen in de voorgrond bij een laag standpunt.

Fuut gefotografeerd met laag standpunt
4: Vanaf statief, bijna plat op de grond. 1/500 seconde, f/5.6

Uiteraard hebben we ook de tijd besteed om de schattige pluizenbollen van de grauwe gans te fotograferen. Ook hierbij was de tip een laag standpunt voor mooie onscherpte in voor en achtergrond.

Jonge grauwe ganzen in het riet
5: Foto tas als veredelde rijstzak gebruikt, 1/250 seconde f/5.6

Voor zangertjes heb je geduld nodig. In eerste instantie zijn we op zoek gegaan naar een goede plek, vervolgens hebben we 1,5 uur stil gestaan om zo te ontdekken dat je op een gegeven moment volledig geaccepteerd en genegeerd word als je je maar rustig houd. Dat geeft dan mooi mogelijkheden om zangertjes vast te leggen.

Tjiftjaf in het riet
6: Vanaf statief: 1/500 seconde, f/5.6

Cursus Herfst- en Macrofotografie

Heb je zin om ook eens een poging te wagen om met herfst- of macrofotografie aan de slag te gaan? Ik denk dat mijn cursus herfstfotografie en cursus macrofotografie voor Photofacts Academy een hele mooie start kan zijn en volop kan inspireren om zelf het veld in te gaan en mooie macrofoto's te maken.
Johannes Klapwijk

Over de auteur

Johannes Klapwijk heeft zich al een jaren intensief toegelegd op natuurfotografie. In het voorjaar en de zomer ligt de nadruk op macrofotografie. Maar ook grotere onderwerpen binnen de natuurfotografie boeien: van vogels tot landschappen.
Johannes verzorgt ook workshops in natuurfotografie.

17 reacties

  1. Mark
    Mark schreef op dinsdag 19 april 2011 om 00:09  | reageer

    Erg mooie foto's. Het gebied leent zich er goed voor.

    Maar fotografeer je vanaf een reist- of een rijstzak? knipoog

  2. Johannes Klapwijk
    Profiel  Johannes Klapwijk schreef op dinsdag 19 april 2011 om 05:53  | reageer

    eehmm... rijst? :D

    Ellende is dat ik het verschil tussen de korte en lange ei ook niet zie, zou verboden moeten worden knipoog

  3. piet grim
    piet grim schreef op dinsdag 19 april 2011 om 15:55  | reageer

    Geweldig deze foto's en vooral hoe je schrijft over de oostvaarders plassen, er wordt jammer genoeg zo vaak negatief over geschreven het is echt een aanrader om er op uit te gaan met je kamera.

  4. Johannes Klapwijk
    Profiel  Johannes Klapwijk schreef op dinsdag 19 april 2011 om 16:09  | reageer

    Het is een prachtig gebied inderdaad Piet, al is er inderdaad ontzettend veel discussie over het beheer van het gebied. Voor vogelfotograven valt er in ieder geval altijd wel iets te vinden daar.

  5. Peter van Veen
    Profiel  Peter van Veen schreef op dinsdag 19 april 2011 om 16:26  | reageer

    Prachtig gebied en fraaie foto's, Johannes. Lijkt me een geweldig gebied voor de fotograaf. Maar ik vraag me wel af wat je daar kunt zonder een 500mm...

  6. Johannes Klapwijk
    Profiel  Johannes Klapwijk schreef op dinsdag 19 april 2011 om 16:35  | reageer

    Ik zeg tegen vogelfotografen (onafhankelijk van in welk gebied je vogels wilt fotograferen, misschien afgezien van een tui met voedertafel) standaard dat 400mm echt het minimum is voor vogelfotografie. Met minder dan dat kun je beter een ander onderwerp kiezen.

    Een kwalitatiefe en relatief goedkope oplossing is een 2e hands 300mm F4 zonder IS (met wat geluk voor E400 te vinden) in combinatie met een 1.4 converter.

  7. gast schreef op dinsdag 19 april 2011 om 17:34  | reageer

    Leuke serie, ik moet er ook weer eens heen. Was het ook van plan, maar heb mijn plannen steeds op het laatste moment gewijzigd om een ander gebied te bezoeken wat wat dichterbij voor me is. Ik reis voor mijn werk al veel te veel...

    Ik vind de laatste foto het mooist qua compositie, qua vogel vind ik de slobeend altijd mooi om te zien.

  8. Erik
    Profiel  Erik schreef op dinsdag 19 april 2011 om 18:47  | reageer

    @Johannes: Ik neem aan dat je dan als uitgangspunt 400mm op fullframe neemt? Je geeft namelijk aan dat je zelf soms ook zonder converter werkt met 500mm op fullframe.
    Voor een cropsensor betekent dus dat je geen 400mm nodig hoeft te hebben.. knipoog

  9. Johannes Klapwijk
    Profiel  Johannes Klapwijk schreef op dinsdag 19 april 2011 om 18:54  | reageer

    Nou, dat is niet helemaal waar. Een fullframe camera levert dezelfde kwaliteit als je achteraf die 1.6 crop er uit snijd dan een 1.6 crop camera zelf. Zeker als je de 21 megapixel van de 5D MKII hebt ten opzichte van 12 ofzo bij een 40D. Dus de cropfactor word wel wat overgewaardeerd onder vogelfotografen.

    Dus ook op een 1.6 crop camera zou ik nog steeds minimaal 400 millimeter aanbevelen. Ik fotografeer 90% van mijn foto's met converter ertussen, dus op 700mm op full-frame. Nog steeds moet ik regelmatig croppen. Oftewel, je komt vaak tekort. Neemt niet weg dat als ik een 1.6 crop camera zou hebben ik idd vermoedelijk mijn converter er een stuk minder vaak tussen zou hebben.

  10. Erik
    Profiel  Erik schreef op dinsdag 19 april 2011 om 20:39  | reageer

    Nou wil de technologische vooruitgang dat een vergelijking tussen een 5DII en een 40D naar mijn idee nogal mank gaat knipoog Aangezien bijvoorbeeld een 550D ook al met 18mp zit.. Die 3mp extra zullen het verschil niet maken t.o.v. een 1,6 crop..

    Ik denk zelf dat de cropfactor niet word overgewaardeerd. Daarnaast zie ik zeer regelmatig erg goede resultaten langskomen met 300mm op crop (450-480mm FF). Meer millimeters is zeker handig en aan te raden, echter is het met veel natuurkennis mogelijk om ook met minder millimeters goede foto's te maken.

    Over je foto's wil ik nog even opmerken dat ik ze erg prettig vind kijken vrolijk Mooie foto's van een nog mooier gebied. Behalve de foto's is ook het landschap er erg bijzonder vrolijk

  11. EdC
    Profiel EdC schreef op dinsdag 19 april 2011 om 23:05  | reageer

    Ik had eigenlijk een verhaal over het oranjetipje verwacht. Die zag ik afgelopen weekend fladderen in de grienden bij Rhoon. Maar sneller voorbij dan ik mijn camera kon richten.

    Mooie foto's, Johannes! Enne, of vogels nu een korte of een lange ei leggen, dat zal hen een zorg zijn, als er maar een pul uit komt. Kunnen we een voorbeeld aan nemen. Maar goed, 'we' hebben afspraken gemaakt over Nederlandse woorden, zoals we ook namen hebben afgesproken over vogels en andere dieren. vrolijk

  12. leo
    Profiel leo schreef op woensdag 20 april 2011 om 02:57  | reageer

    De onzin over cropfactor is maar niet te stoppen. Een 400 mm blijft gewoon een 400mm al schroef je hem op een compact camera. Het prachtige indruk effect van bijvoorbeeld foto 5 komt alleen door het brandpunt, daar heeft de sensor niets mee te maken.

  13. Johannes Klapwijk
    Profiel  Johannes Klapwijk schreef op woensdag 20 april 2011 om 08:50  | reageer

    @EdC: vanmorgen nog op stap geweest voor oranjetipjes, maar helaas zonder succes. Mijn eerste zag ik overigens 2,5 week geleden al vrolijk Prachtige vlindertjes, maar het valt niet mee om een mooiere foto te maken dan die ik al heb.

    Wat betreft spelling: ik ben voor meer eenvoud: d en t verschillen aan het eind afschaffen en twee manieren van dezelfde IJ klank spellen afschaffen :D

    @Leo: het indruk effect staat los van je sensor en cropfactor, maar dat neemt niet weg dat je met een 16mp 1.6 cropcamera een vogel beeldvullender op de plaat hebt staan dan met een 16mp fullframe camera. Dat dat zo veel beter is ben ik het dan niet mee eens omdat je dan moet inschikken qua ruisprestaties, helderheid en contrast maar toch...

  14. Arno
    Profiel  Arno schreef op woensdag 20 april 2011 om 13:15  | reageer

    Een 50 mm op een 1.3 of een full frame geeft toch een behoorlijk verschil in de onscherpte aan de randen.

  15. Johannes Klapwijk
    Profiel  Johannes Klapwijk schreef op woensdag 20 april 2011 om 13:18  | reageer

    Dat soort aspecten gaan buiten mijn verhaal om. Ik heb ook wat last van vignetting met de 500 op full-frame, best jammer. Wat dat betreft ooit toch maar weer eens over op een 1D, de ideale tussenweg met een 1.3 crop factor en geweldige prestaties.

    Misschien ooit de 1D MK VI ofzo

  16. leo
    Profiel leo schreef op woensdag 20 april 2011 om 18:07  | reageer

    @ Johannes, de hoek is kleiner op een crop en de DOF groter, dat is het dan. Maar een 300 mm op een crop gaan vergelijken met 480 mm op een FF, dat vind ik veel te kort door de bocht.
    Het enige voordeel van een crop camera is bij macrofotografie, dan heb je wat meer scherptediepte. Zo heb elk nadeel zn voordeel, om maar volgens Cruijff te spreken. Ik vind de kleinere dof weer fijn. Verder wel goede objectieven gebruiken. Er zijn objectieven die meer voor FF zijn gemaakt, zo presteert de Canon 70-200 mm is F2.8 beter op een FF dan een vergelijkbare zoom van Nikon, die meer op crop is gericht. Ik heb nog steeds de 1d mark II en gebruik die voor sportopnames. Maar voor vaste brandpunten zit je er zelfs met 1.3 toch altijd net naast. Ik vond de Canon 5D een verademing, ben echt een fan van FF.

  17. Johannes Klapwijk
    Profiel  Johannes Klapwijk schreef op woensdag 20 april 2011 om 19:02  | reageer

    @Leo: ik heb ook gekozen voor de 5D MKII ipv de canon 7D.

    Maar net als zeggen dat een 300mm op crop hetzelfde is als een 480 op FF is het ook te kort door de bocht om te zeggen dat een cropcamera helemaal niks doet... er zijn verschillen en die zijn over het algemeen te nuanceren.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Natuurfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.594 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord