Johannes Klapwijk

Hertenbronst; ieder jaar weer een spektakel!

vrijdag 7 oktober 2011, 20:40 door | 6,040x gelezen | 14 reacties

Op nationaal park de hoge Veluwe zul je mij niet zo gauw meer tussen de fotografen vinden. Ik mis in de foto's van die locatie bijna standaard een stuk sfeer en de foto's die ik in Engeland genomen heb zal ik er nooit overtreffen. Buiten het nationaal park zijn er daarentegen wel goede kansen om herten in het wild tegen te komen. En dankzij een enorme dosis geluk heb ik een droomplaat kunnen schieten.

Herten in hun landschap fotograferen is iets dat al jaren in mijn hoofd zit. Dit jaar heb ik een goede locatie weten te vinden waar dat mogelijk is. En sfeermens als ik ben is de keuze dan natuurlijk makkelijk gemaakt om met zonsopkomst, wanneer er 's ochtends mist en zon word voorspelt op stap te gaan. Ik had goede hoop op mooie foto's, maar deze ochtend viel alles wel erg mooi op zijn plek.

De zon was net boven de bomen uit en scheen door de mist waardoor deze een mooie warme kleur kreeg. Een heuveltopje wist net door de mist heen te prikken op een gegeven moment. En juist op dat moment (vijf minuten later was de heuvel weer onzichtbaar in de mist) stapte er een hert het beeld in en bleef een paar seconden stil staan.

Edelhert in de mist op de Veluwe

De rest van de ochtend was ook absoluut een succes, dus hieronder nog een aantal beelden en een youtube filmpje van die ochtend. Het geluid voldoet niet helemaal aan mijn wensen, dus naar aanleiding van deze ochtend heb ik een externe microfoon aangeschaft. Volgend jaar misschien betere geluidskwaliteit dus. Het gevecht is beter zichtbaar in de HD versie, dus dat zou ik zeker aanraden.

Burlend edelhert in de mist op de Veluwe

Hertenbronst in de mist op de VeluweCursus Macrofotografie

Heb je zin om ook eens een poging te wagen om met macro fotografie aan de slag te gaan? Ik denk dat mijn cursus macrofotografie voor Photofacts Academy een hele mooie start kan zijn en volop kan inspireren om zelf het veld in te gaan en mooie macrofoto's te maken.
Johannes Klapwijk

Over de auteur

Johannes Klapwijk heeft zich al een jaren intensief toegelegd op natuurfotografie. In het voorjaar en de zomer ligt de nadruk op macrofotografie. Maar ook grotere onderwerpen binnen de natuurfotografie boeien: van vogels tot landschappen.
Johannes verzorgt ook workshops in natuurfotografie.

14 reacties

 1. Lenie
  Lenie schreef op vrijdag 7 oktober 2011 om 21:02

  Werkelijk schitterend! Mijn complimenten!

 2. Erik
  Profiel Erik schreef op vrijdag 7 oktober 2011 om 22:17

  Het spektakel van de hertenbronst zie ik niet terug in de foto's. Maar het zijn wel mooie sfeer/landschapsfoto's.

 3. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op vrijdag 7 oktober 2011 om 22:27

  @Erik: en in het filmpje dan? knipoog Maar je hebt gelijk, een full-frame opname van een gevecht laat het spektakel beter zien.

 4. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op vrijdag 7 oktober 2011 om 22:51

  Prachtig! Zeker die eerste foto!
  En dat filmpje, ik wist niet dat die herten zulke herrie produceerden. vrolijk

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Natuurfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door

CameraTools

Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

47.787 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Twitter of Facebook.


Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

Mis het gratis fotografie eBook niet!

47.787 fotografen ontvangen onze wekelijkse fototips al. Schrijf je in en ontvang gratis het eBook '25 Tips voor het Fotograferen van Kinderen'.