Kruiend ijs fotograferen bij het Ijselmeer
zaterdag 18 februari 2012, 22:51 door Liesbeth van Asselt | 11.619x gelezen | 21 reactiesAfgelopen week hadden we zowaar prachtige taferelen langs de IJsselmeerkust: kruiend ijs! Dus de agenda leeg gemaakt en op naar het ijs! Toch een vorm van fotografie die je als fotograaf niet heel vaak zult beoefenen. In dit artikel daarom wat bruikbare tips.
Wat gaat er mee? Een camera met een groothoekobjectief (10-20mm) en een 24-70mm objectief (die ik overigens niet gebruikt heb). Twee flitsers met een triggersetje: een zender op de camera en ontvangers onder de flitsers om de flitsers los van de camera af te kunnen laten gaan. Statief en extra geheugenkaartjes en batterijen natuurlijk.
Maar het meeste wat mee gaat is kleding. Als je koud bent kun je creativitieit in fotografie wel vergeten, dus veel laagjes kleding is het devies. Thermo-ondergoed, t-shirt, ski-pully, fleecetrui, skisokken, skibroek, muts, sjaal en een wind- en waterdichte jas. Handschoenen waarvan je de vingers (ook de duim!) vrij kunt maken. (Berg)schoenen met een goed profiel, want het ijs is glibberig.
En dan ben je er helemaal klaar voor. Maar hoe maak je nu een aansprekende foto van al dat moois? Natuurlijk gelden dezelfde compositieregels als voor landschapsfotografie: invoerende lijnen, regel van derden, perspectief, et cetera. Zie mijn eerder blog hierover met tien tips voor het maken van betere foto's.
Maar er is meer: onderbelichte sneeuw wordt vaak blauw. Dat zie je het best bij zonsopkomst en zonsondergang, als het buiten schemerig is dus. De foto's worden dan echt knalblauw. Overbelichten (plus anderhalve stop) verhelpt dit voor een deel. Houd hierbij het histogram in de gaten, want echt overbelichte delen van de foto verliezen detail. En dat wil je natuurlijk voorkomen.
De witbalans op schaduw of bewolkt zetten neemt de blauwe kleur ook voor een deel weg. Maar daarmee vaak ook de sfeer! Het is een kwestie van smaak hoeveel van het blauw je in de foto laat.
De meeste camera's werken prima in koude omstandigheden. Maar batterijen zijn meestal sneller leeg als het vriest. Stop reservebatterijen daarom in de broekzak, dan blijven ze warm. Maar ook hier bevestigen uitzonderingen de regel: tot mijn grote verbazing werkte mijn camera deze week de hele middag op één batterij en hielden zelfs de batterijen van de flitser, die de hele tijd op het ijs lag, het goed vol. Hieronder een aantal foto's die ik maakte van het kruiend ijs langs de IJsselmeerkust afgelopen week.
Photofacts Academy 11 jaar - Winactie!
Wil jij ontdekken hoe je de mooiste foto's kunt maken? Bekijk dan onze online fotografie cursussen. Meer dan 100 cursussen over fotografie, nabewerking en creativiteit.We bestaan deze week 11 jaar. Dat vieren we met een gave winactie. Word nu lid van Photofacts Academy en ontvang 70 euro korting, ons gloednieuwe boek de Compositiebijbel én maak kans op meer dan 16.000 euro aan prijzen!
Direct aanmelden met korting + gratis boek + winactie
Over de auteur
Liesbeth fotografeert met haar bedrijf stapfoto.nl voor websites en social media van bedrijven. Daarnaast verzorgt ze al sinds 2004 (vooral creatieve) workshops zoals lightpainting, flitsen, werken met ledlicht en lichtvormers, portretfotografie, high speed, long exposure en paintsplash. Daarnaast is er een Stapfoto vakgroep voor gevorderde fotografen.
21 reacties
-
-
L@dyLღ√Ƹ schreef op zaterdag 18 februari 2012 om 23:15 | reageer
Geweldige foto's ! LadyLove
-
Richard Altenburg schreef op zondag 19 februari 2012 om 01:39 | reageer
Erg leuk artikel, prachtige foto's. Ik heb er donderdag ook van genoten en kwam gelukkig met leuke foto's thuis:
http://www.facebook.com/richard.altenburg -
leo schreef op zondag 19 februari 2012 om 02:33 | reageer
Heel fraai Liesbeth!
-
gerard.49 schreef op zondag 19 februari 2012 om 10:07 | reageer
Mooie foto's aan het IJsselmeer.
-
Jacko schreef op zondag 19 februari 2012 om 12:02 | reageer
Liesbeth,
jij probeerde de ijsberg op te klimmen en ik glibberde net naar beneden. Heel kort wisselden we wat woorden. We waren het er allebei over eens dat je op zo'n dag als gisteren beter kon fotograferen als binnen zitten en een artikel schrijven voor Photofacts... Ik ben blij dat je het toch gedaan hebt! Prachtige foto's geworden.
Toen wij naar huis gingen was jij net bezig met je flitsers en cactussen. Dat is wel een erg gave laat geworden moet ik zeggen.
Bij alle andere foto's heb je erg mooi gebruik gemaakt van lijnvoering in het ijs. Ik ben meer blijven hangen in een meer registrerende vorm van fotografie maar heb na het zien van jouw foto's een fijne les geleerd. -
Liesbeth van Asselt schreef op zondag 19 februari 2012 om 12:40 | reageer
Ha Jacko, leuk dat je reageert! De blog schreef ik terwijl het alweer donker was, dan durf ik het niet meer aan om op die ijsbergen te klauteren
-
Gert schreef op zondag 19 februari 2012 om 13:04 | reageer
Schitterend!!! Goede tips, ik vraag me alleen af hoe je de flitsers hebt gebruikt..
-
Liesbeth van Asselt schreef op zondag 19 februari 2012 om 13:26 | reageer
@Gert, Yongnuo zender op de camera en ontvanger van hetzelfde merk onder de flitser. That's all..... Omdat deze triggers radiografisch werken, kun je de flitser overal plaatsen en op afstand af laten gaan. Anders dan bij bv CLS-systeem van Nikon wat obv infrarood werkt (tot mijn verbazing nog steeds bij de aangekondigde nieuwe camera's!) en waarbij het 'oog' van de camera het 'oog' van de flitser moet 'zien'. Dan ben je dus veel minder flexibel.
-
Robbie Veldwijk schreef op zondag 19 februari 2012 om 23:28 | reageer
Mooie platen! Leuk om te onthouden, bedankt!
-
gast schreef op maandag 20 februari 2012 om 09:11 | reageer
Leuke foto's om te zien! Ik ben zelf dan niet naar de Hindelopen geweest maar heb ook op de Oostvaardersdijk in Almere kruiend ijs kunnen waarnemen. Zie hier voor de foto's.
Omdat ik geen externe fliter heb, heb ik voor een detail foto me ledlamp gebruikt van me telefoon :D Daardoor kreeg je in het donker toch een mooi reflectie effect. -
Liesbeth van Asselt schreef op maandag 20 februari 2012 om 09:57 | reageer
@gast: inventief idee die ledlamp van de mobiel, had ik nog niet aan gedacht!
-
Stefan Verkerk schreef op maandag 20 februari 2012 om 13:17 | reageer
Vorige week ben ik ook wezen kijken bij het kruiend ijs bij Urk. Mijn resultaten zijn hier te vinden. In tegenstelling tot de foto's hierboven was het bij mijn bezoek egaal grijs in de lucht.
-
-
Annie Kommers schreef op dinsdag 21 februari 2012 om 15:26 | reageer
Prachtige foto,s,en leuke leerzame tips,
-
Nells Photography schreef op dinsdag 21 februari 2012 om 16:16 | reageer
De meest bijzondere foto ervaring ever! Weinig mensen in de buurt,waande me echt op de Noordpool! Dit jaar helaas niet in de gelegenheid geweest maar 2 jaar terug wel toevallig kruiend ijs tegengekomen. Goddank had ik m'n camera bij me....
Resultaten zie hier. -
eduardvanmil schreef op woensdag 22 februari 2012 om 10:36 | reageer
Er zijn al veel van deze foto's bij mij langs gekomen, maar het is altijd leuk om een reactie te krijgen.
Ze komen op mijn scherm een beetje flets over maar dat kan aan mijn scherm liggen. Verder zijn ze prachtig.
Een unieke gebeurtenis (bijna) elk jaar weer! -
Liesbeth van Asselt schreef op woensdag 22 februari 2012 om 11:45 | reageer
@Ton en @Eduard ik houd persoonlijk niet zo van overgesatureerde en opgepepte foto's, maar ik ga het eens proberen, wie weet!
-
EdC schreef op woensdag 22 februari 2012 om 20:49 | reageer
@Liesbeth. Bas Meelker heeft gewonnen in deze niet bestaande wedstrijd, maar met een miniem verschil. Jij bent een hele goede tweede. 'Kruiend ijs met grote brokken' en natuurlijk 'ingeflitst' zijn absoluut anders dan de andere ijsfoto's van de vorige week.
Ik heb met veel plezier gekeken naar het werk van de mij bekende fotografen die 's morgens vroeg in Urk, Hindeloopen en elders langs het IJsselmeer bezig zijn geweest. -
paula van ommen schreef op vrijdag 24 februari 2012 om 15:47 | reageer
zulke mooie foto's van het kruiend ijs heb ik nog niet ergens voorbij zien komen. echt great!
-
Liesbeth van Asselt schreef op vrijdag 24 februari 2012 om 15:57 | reageer
Dank je @Paula! En @Ton en @Eduard: ik heb jullie advies opgevolgd (ietsje meer verzadiging en contrast) en daar worden ze inderdaad krachtiger van. Bedankt voor de tip dus!
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Twee objecten in huis die je echt eens moet fotograferen
door Elvira Smit
-
Straatfotografie tip: Probeer een nieuwe stad
door Michiel Heijmans
-
Hoe ver durf jij je foto te croppen?
door Nando Harmsen
-
Portretfotografie in het bos met kleding en props
door Elja Trum
-
Een eigen herbruikbare fotolijst maken in Photoshop
door Nando Harmsen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.580 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.