Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Johan Oostindien

Paddo jacht; macrofotografie in de herfst

zaterdag 24 november 2012, 23:08 door | 31.789x gelezen | 3 reacties

Ieder jaargetijde heeft zo zijn charmes, zo ook de herfst, waarin de onbekende wereld van schimmels ineens een gezicht krijgt in de vorm van paddenstoelen. Een uitdaging om deze wereld eens in de macro schijnwerpers te zetten.

Wat gebruik ik onder meer: een Sigma 150mm macro objectief, Canon 600D en/of 40D met live-view en een rijstzak (home made). Door het uitklapbare schermpje van de 600D hoef ik me minder in allerlei bochten te wringen om scherp te kunnen stellen. Verder een pincet/schaartje om eventuele verstorende beeldelementen te verwijderen en zo nodig een klein reflectieschermpje om de paddenstoel wat extra bij te lichten.

Ik fotografeer paddenstoelen vanaf de rijstzak, meestal op diafragma voorkeuze, waarbij deze varieert en afhankelijk is van hoeveel ik scherp wil hebben. De sluitertijd laat ik veelal aan de camera over, mocht dat niet goed uitpakken dan ik ga ik helemaal naar manual en stel zowel sluitertijd als ook het diafragma handmatig in.

In deze serie is geen gebruik gemaakt van een flitser. Verder staat de lens op manual en stel ik, met behulp van live-view, handmatig scherp. ISO staat meestal op 100, mits bij de foto's niet anders is vermeld. Om trillingen door het indrukken van de sluiterknop te voorkomen maak ik gebruik van een afstandsbediening of anders de timer op de camera.

Stappenplan

  1. Als je je onderwerp (paddenstoel) hebt gelokaliseerd, kijk dan als het ware eens 'door de paddenstoel heen'. Wat zie je in de verte? Bijvoorbeeld een dicht woud van stammen of een lichte plek in de omgeving. Kan je dat gebruiken als achtergrond, zo ja dan heb je al een deel van je compositie bepaald.

  2. Kijk nog eens goed naar je paddenstoel. Zitten er beeldelementen in die de compositie verstoren en kan je daar wat aan doen? Zo nee zoek een ander standpunt of paddenstoel op en begin weer bij stap 1.

  3. Verwijder eventuele obstakels. Bijvoorbeeld een dennennaald die in de weg ligt, een blad dat het zicht op de paddenstoel verstoord, et cetera.

  4. Leg je rijstzak neer. In mijn geval een afgeknipte pijp van een broek, gevuld met kunststof korrels en dichtgemaakt met klittenband. De kunststofkorrels hebben het voordeel dat ze niet kunnen schimmelen, in tegenstelling tot rijst, bonen, erwten of andere natuurlijke materialen. Zorg ervoor dat de rijstzak niet te vol zit. Je wilt een laag standpunt realiseren en dat lukt beter als je je camera als het ware in de rijstzak kan drukken.

  5. Bepaal de compositie (live-view) op de camera, handmatig scherpstellen van de lens, kies het diafragma en eventueel de sluitertijd.

  6. Licht eventueel bij met een reflectieschermpje. Kan je zelf maken van aluminium-of goudfolie.

  7. Druk af met behulp van een afstandsbediening, of maak gebruik van de timer.

  8. Beoordeel je foto op het schermpje van je camera. Is het niet goed ga dan terug naar een van voorgaande stappen en ga door tot je tevreden bent. Een paddenstoel is geduldig, dus er is alle tijd om te variëren en te experimenteren.

Enkele voorbeelden


Hieronder de rodekoolpaddenstoel, amathistzwam, met een klein diafragma f/20 een belichting van 8 seconden. Het was een bewuste keuze om alles scherp te krijgen van dit groepje paddenstoelen, zodoende voor een klein diafragma gekozen. De spin was een onverwachtse meevaller, mede doordat deze gedurende de sluitertijd stil bleef zitten.

Rodekoolpaddenstoel


Als tweede voorbeeld de kantenkraag van een braakrusula, waarbij de nadruk op de lamellen lag. Hier had ik even niet op de camera instellingen gelet, de lichtgevoeligheid bleek naderhand nog op 640 ISO te staan. In de nabewerking is de ruis onderdrukt. Sluitertijd 1/25 seconde en diafragma f/9.0.

Braakrusula

Rood met witte stippen/vliegenzwam, vanaf een laag standpunt. Het licht valt boven op de hoed van de paddenstoel en zorgt voor een zachte warme tint onder de paddenstoel. De paddenstoel groeide aan de rand van een kuil, waardoor deze opname mogelijk was. De lamellen wilde ik scherp hebben vandaar een klein diafragma. Belichting 2,5 seconde en f/20.

Vliegenzwam

De foto hieronder is 'Heksenboter', een gele sluimachtige massa, waar je ongemerkt aan voorbij zou lopen. Het geel zorgt voor een fraai contrast met de overigens donkere bodem in het bos. Belichting 0,6 seconde en f/4,5.

Heksenboter

Hieronder de oorlepelzwam, die op dennenkegels groeit. De onderkant van de hoed bestaat niet uit lamellen maar uit stekels. Hier de nadruk trachten te leggen op de stekels van de hoed. Sluitertijd 1,6 seconde en diafragma f/13.

Oorlepelzwam

Fopzwam in de dauw. De druppels blijven in het bos, door de schaduwrijke omgeving, nog lang liggen. Ruimte aan de bovenkant had achteraf gezien wat groter mogen zijn. Een sluitertijd van 1/6 seconde werd gebruik bij een diafragma van f/9.

Fopzwam

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Johan Oostindien

Over de auteur

Johans interesse ligt in de basis bij natuurfotografie. Door veel te kijken en waar te nemen zijn zijn interesses breder komen te liggen. Naast lid van fotoclub Oog en Optiek is hij lid van CameraNatura een landelijke afdeling van de fotobond. Zijn foto's publiceert hij op zijn Zoom gallerij.

3 reacties

  1. Erik
    Profiel  Erik schreef op zondag 25 november 2012 om 16:59  | reageer

    Ik mis in je stuk wat meer toelichting over de compositie en de door jou gemaakte keuzes. Een stappenplan is goed, maar naar mijn idee wil je het te kort houden. Je gaat daarbij voorbij aan (naar mijn idee) alle creatieve keuzes die je tijdens het fotograferen moet maken.

    Eerlijk gezegd zie ik vooral stap 1 niet terug in je foto's. Van een aantal foto's vind ik de achtergrond erg druk en storend en kan ik dat niet helemaal rijmen met je beschrijving.

    Zie dit niet als kritiek om het af te kraken, maar om je scherp te houden op je eigen werk. Ik weet hoe moeilijk het is om paddestoelen op een creatieve manier te fotograferen en waar je tegenaan loopt. Je omschrijving is opzich kloppend, maar ik zie daar niet het resultaat uit.
    Je had wat mij betreft meer uitleg mogen geven. Zo geef je aan dat je moet kijken naar de achtergrond, maar waar kijk je dan naar? Wat maakt een achtergrond goed of slecht?

    Je hebt het over het vinden van een goede compositie. Maar wat is dan een sterke compositie? Daarbij komt ook, hoezo kies je voor een laag standpunt, leg eens uit wat daar de reden voor is knipoog

    Als je het hebt over de instellingen, welke keuzes maak je dan? Ik zie in je foto's dat je doorgaans kiest voor een klein diafragma, maar wat is de reden dat je dat doet? Hoezo kies je niet voor een groot diafragma? Bij de beschrijving die je dan geeft kan je dan weer aandacht besteden over waar je dan de scherpte neerlegt.
    Besteed wat meer aandacht aan de techniek. Afdrukken met een draadontspanner is leuk, maar waarom? Een beginner in de fotografie zal daar niet direct het nut van zien.

    Wat ik bedoel te zeggen is dat als je wat meer uitlegt, je een interessanter en leerzamer stuk krijgt. Ik denk zelf dat mensen die net beginnen met paddestoelen fotograferen al bij stap 1 vastlopen. Ze weten immers niet waar ze op moeten letten in hun achtergrond.

    Paddestoelen fotograferen is een vak apart, niet elke paddestoel is geschikt. Ik heb wel eens een hele middag gezocht voordat ik een geschikt exemplaar gevonden dacht te hebben. Dit bleek toch niet zo te zijn en pas nadat ik nog weer een middag had gezocht lukte het om vast te leggen wat ik voor ogen had. In paddestoelenfotografie zit zoveel verborgen, dat je het niet red om er een korte beschrijving van te geven knipoog

    Je poging is goed en met de juiste intentie, ik denk dat je alleen daarin nog niet genoeg recht doet aan dit onderwerp en je nog dieper op de materie in moet gaan om het helder weer te geven knipoog

  2. Johan
    Johan schreef op dinsdag 27 november 2012 om 10:39  | reageer

    Dank je wel voor je feedback.
    Mvrgr Johan

  3. Eduard
    Eduard schreef op dinsdag 27 november 2012 om 22:51  | reageer

    Prachtige foto's. Voor een amateur die net de hobby van fotograferen heeft ontdekt zijn je tips heel nuttig en leerzaam. Heb net een middagje paddestoelen gezocht in spanje (De halve bevolking is er dan ook naar op zoek) met een camera om mijn nek (Canon EOS 1100D en een Tamron 18-200 lens)). Ik heb een aantal foto's gemaakt met wisselend resultaat. Je tips ga ik de volgende keer zeker toepassen.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Natuurfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.167 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord