Actie: Photoshop Elements boek + Al onze cursussen - 49,90 euro voordeel! Word nu lid!
Johannes Klapwijk

Witte wonderwereld

vrijdag 24 december 2010, 20:00 door | 8.821x gelezen | 21 reacties

Het is jullie vast niet ontgaan, maar ik ben dol op de winter! In ieder geval wel als het zo mooi is als de afgelopen weken. Als het dan ook nog eens een dag helder is dan heb ik een goede reden om naar buiten te gaan, een ijspegel onder de neus te kweken en thuis te komen met heerlijke sfeerplaatjes.

Maandag was zo'n uitzonderlijk mooie dag: er lag niet alleen een dik pak sneeuw, maar ook was de sneeuw mooi blijven plakken aan de bomen. De takken waren grotendeels ook mooi wit en het was helder. Ik ben altijd een fan geweest van het contrast tussen een strak blauwe winterlucht en de witte sneeuw. Maar ook al de zon zakt en de kleuren subtieler worden is het kleurenpalet aan pasteltinten bijzonder geschikt voor sfeervolle opnames. In de loop van de middag nam ik foto's die ik hieronder in chronologische volgorde toon.

Het is half twee: De zon staat voor winterse begrippen hoog, de lucht is strakblauw en de witte sneeuw toont prachtig helder. Ideaal om een besneeuwde groep bomen tegen de blauwe lucht te fotograferen. Het onderstaande groepje elzen was daar prima geschikt voor.

Besneeuwd prookjeslandschap
Canon 5D MKII, Canon 24-70 @ 34mm. ISO200, F11, 1/1250e


Ik ben een stuk verder gereden naar een plek die ik een poosje terug had zien liggen vanaf de snelweg. Prachtige, uitgestrekte velden met een paar mooie grote populieren langs de rand van de weg. De zon is ondertussen al weer een flink einde gezakt en ik gebruik de boom om de zon te blokkeren en zo een mooi, grafisch beeld over te houden doordat de schaduw prachtig aftekent op het onaangeroerde sneeuwdek.

Besneeuwd prookjeslandschap
Canon 5D MKII, Canon 24-70 @ 30mm. ISO200, F11, 1/640e


De zon zakt nog lager en door het tegenlicht mis ik iets van het mooie witte sneeuwdek in de vorige foto. Dus probeer ik ook een aantal beelden te maken met strijklicht, waarin dhet schaduwspel van de maisstoppels in de voorgrond weer een interessant voorgrond vormen waardoor ook deze foto diepte krijgt. Het lichte vlak dat door de lage zon word veroorzaakt geeft ook deze plaat iets grafisch.

Besneeuwd prookjeslandschap
Canon 5D MKII, Canon 24-70 @ 46mm. ISO200, F11, 1/300e


De zon draait langzaam weg waardoor ik haaks op de bomen kan gaan staan zonder dat ik een tegenlicht opname maak. De foto word hier erg eenvoudig door, maar juist deze eenvoud geeft deze foto zijn sfeer. Samen met de sneeuw die onder deze lichtomstandigheden duidelijk op de stammen te zien is.

Besneeuwd prookjeslandschap
Canon 5D MKII, Canon 24-70 @ 33mm. ISO200, F11, 1/500e


De zon is onder. Doordat de temperatuur plotseling enorm keldert ontstaat er een laag grondmist boven het sneeuwdek om van te smullen. Er zit nog net subtiel wat warme tinten in de opgekomen sluiterbewolking en de mist geeft de mogelijkheid om extra diepte en sfeer te krijgen in de foto. Een hekje zorgt voor een goede voorgrond en extra diepte, de sloot zorgt voor mooie inleidende lijnen.

Besneeuwd prookjeslandschap
Canon 5D MKII, Canon 24-70 @ 28mm. ISO400, F5.6, 1/80e


Het licht word hard minder, maar ik ben niet voor een gat te vangen: er komt een prachtige volle maan op en in combinatie met de grondmist levert dit weer een heerlijk stilistisch beeld op. Het statief komt uit de kofferbak terecht en met mijn 70-200mm lens maak ik dit laatste beeld.

Besneeuwd prookjeslandschap
Canon 5D MKII, Canon 70-200/f4 @ 200mm. ISO400, F5.6, 1/100e

Cursus Herfst- en Macrofotografie

Heb je zin om ook eens een poging te wagen om met herfst- of macrofotografie aan de slag te gaan? Ik denk dat mijn cursus herfstfotografie en cursus macrofotografie voor Photofacts Academy een hele mooie start kan zijn en volop kan inspireren om zelf het veld in te gaan en mooie macrofoto's te maken.
Johannes Klapwijk

Over de auteur

Johannes Klapwijk heeft zich al een jaren intensief toegelegd op natuurfotografie. In het voorjaar en de zomer ligt de nadruk op macrofotografie. Maar ook grotere onderwerpen binnen de natuurfotografie boeien: van vogels tot landschappen.
Johannes verzorgt ook workshops in natuurfotografie.

21 reacties

 1. Niels
  Profiel  Niels schreef op vrijdag 24 december 2010 om 21:04

  Johannes: prachtige foto's die een mooie winterse dag omschrijven! Foto 5 en 6 zijn mijn persoonlijke favorieten vanwege de mist. Erg goed vastgelegd!

  Ik heb zelf helaas geen tijd gehad om wat te fotograferen in de sneeuw, en hoop dan ook op een nieuw laagje. vrolijk (En ja, ook ik baal als ik erdoor moet rijden om naar mijn werk te komen, maar wat is de wereld mooi onder zo'n witte laag vrolijk)

 2. Rianne
  Rianne schreef op vrijdag 24 december 2010 om 21:35

  wauw.. lijkt wel ansichtkaarten! Wat een prachtige foto's.. helaas zelf nog geen tijd gehad om een mooi landschap op te zoeken, maar ik hoop op volgende week vrolijk

 3. Jaap B.
  Jaap B. schreef op vrijdag 24 december 2010 om 21:43

  Waanzinnig mooie foto's. Ik zei vandaag nog tegen mezelf: wanneer zouden de eerste sneeuw foto's op FF komen, want ik heb er zelf geen tijd voor gehad. Dit is echt genieten!

 4. EdC
  Profiel EdC schreef op vrijdag 24 december 2010 om 21:53

  Johannes, prachtig beeld om het ondernemerschap mee te beginnen. In het westen heb ik het mooie licht gemist op mijn tochten.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Natuurfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

51.003 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord