Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Johannes Klapwijk

Witte wonderwereld

vrijdag 24 december 2010, 20:00 door | 9.861x gelezen | 21 reacties

Het is jullie vast niet ontgaan, maar ik ben dol op de winter! In ieder geval wel als het zo mooi is als de afgelopen weken. Als het dan ook nog eens een dag helder is dan heb ik een goede reden om naar buiten te gaan, een ijspegel onder de neus te kweken en thuis te komen met heerlijke sfeerplaatjes.

Maandag was zo'n uitzonderlijk mooie dag: er lag niet alleen een dik pak sneeuw, maar ook was de sneeuw mooi blijven plakken aan de bomen. De takken waren grotendeels ook mooi wit en het was helder. Ik ben altijd een fan geweest van het contrast tussen een strak blauwe winterlucht en de witte sneeuw. Maar ook al de zon zakt en de kleuren subtieler worden is het kleurenpalet aan pasteltinten bijzonder geschikt voor sfeervolle opnames. In de loop van de middag nam ik foto's die ik hieronder in chronologische volgorde toon.

Het is half twee: De zon staat voor winterse begrippen hoog, de lucht is strakblauw en de witte sneeuw toont prachtig helder. Ideaal om een besneeuwde groep bomen tegen de blauwe lucht te fotograferen. Het onderstaande groepje elzen was daar prima geschikt voor.

Besneeuwd prookjeslandschap
Canon 5D MKII, Canon 24-70 @ 34mm. ISO200, F11, 1/1250e


Ik ben een stuk verder gereden naar een plek die ik een poosje terug had zien liggen vanaf de snelweg. Prachtige, uitgestrekte velden met een paar mooie grote populieren langs de rand van de weg. De zon is ondertussen al weer een flink einde gezakt en ik gebruik de boom om de zon te blokkeren en zo een mooi, grafisch beeld over te houden doordat de schaduw prachtig aftekent op het onaangeroerde sneeuwdek.

Besneeuwd prookjeslandschap
Canon 5D MKII, Canon 24-70 @ 30mm. ISO200, F11, 1/640e


De zon zakt nog lager en door het tegenlicht mis ik iets van het mooie witte sneeuwdek in de vorige foto. Dus probeer ik ook een aantal beelden te maken met strijklicht, waarin dhet schaduwspel van de maisstoppels in de voorgrond weer een interessant voorgrond vormen waardoor ook deze foto diepte krijgt. Het lichte vlak dat door de lage zon word veroorzaakt geeft ook deze plaat iets grafisch.

Besneeuwd prookjeslandschap
Canon 5D MKII, Canon 24-70 @ 46mm. ISO200, F11, 1/300e


De zon draait langzaam weg waardoor ik haaks op de bomen kan gaan staan zonder dat ik een tegenlicht opname maak. De foto word hier erg eenvoudig door, maar juist deze eenvoud geeft deze foto zijn sfeer. Samen met de sneeuw die onder deze lichtomstandigheden duidelijk op de stammen te zien is.

Besneeuwd prookjeslandschap
Canon 5D MKII, Canon 24-70 @ 33mm. ISO200, F11, 1/500e


De zon is onder. Doordat de temperatuur plotseling enorm keldert ontstaat er een laag grondmist boven het sneeuwdek om van te smullen. Er zit nog net subtiel wat warme tinten in de opgekomen sluiterbewolking en de mist geeft de mogelijkheid om extra diepte en sfeer te krijgen in de foto. Een hekje zorgt voor een goede voorgrond en extra diepte, de sloot zorgt voor mooie inleidende lijnen.

Besneeuwd prookjeslandschap
Canon 5D MKII, Canon 24-70 @ 28mm. ISO400, F5.6, 1/80e


Het licht word hard minder, maar ik ben niet voor een gat te vangen: er komt een prachtige volle maan op en in combinatie met de grondmist levert dit weer een heerlijk stilistisch beeld op. Het statief komt uit de kofferbak terecht en met mijn 70-200mm lens maak ik dit laatste beeld.

Besneeuwd prookjeslandschap
Canon 5D MKII, Canon 70-200/f4 @ 200mm. ISO400, F5.6, 1/100e

Cursus Herfst- en Macrofotografie

Heb je zin om ook eens een poging te wagen om met herfst- of macrofotografie aan de slag te gaan? Ik denk dat mijn cursus herfstfotografie en cursus macrofotografie voor Photofacts Academy een hele mooie start kan zijn en volop kan inspireren om zelf het veld in te gaan en mooie macrofoto's te maken.
Johannes Klapwijk

Over de auteur

Johannes Klapwijk heeft zich al een jaren intensief toegelegd op natuurfotografie. In het voorjaar en de zomer ligt de nadruk op macrofotografie. Maar ook grotere onderwerpen binnen de natuurfotografie boeien: van vogels tot landschappen.
Johannes verzorgt ook workshops in natuurfotografie.

21 reacties

 1. Niels
  Profiel  Niels schreef op vrijdag 24 december 2010 om 21:04  | reageer

  Johannes: prachtige foto's die een mooie winterse dag omschrijven! Foto 5 en 6 zijn mijn persoonlijke favorieten vanwege de mist. Erg goed vastgelegd!

  Ik heb zelf helaas geen tijd gehad om wat te fotograferen in de sneeuw, en hoop dan ook op een nieuw laagje. vrolijk (En ja, ook ik baal als ik erdoor moet rijden om naar mijn werk te komen, maar wat is de wereld mooi onder zo'n witte laag vrolijk)

 2. Rianne
  Rianne schreef op vrijdag 24 december 2010 om 21:35  | reageer

  wauw.. lijkt wel ansichtkaarten! Wat een prachtige foto's.. helaas zelf nog geen tijd gehad om een mooi landschap op te zoeken, maar ik hoop op volgende week vrolijk

 3. Jaap B.
  Jaap B. schreef op vrijdag 24 december 2010 om 21:43  | reageer

  Waanzinnig mooie foto's. Ik zei vandaag nog tegen mezelf: wanneer zouden de eerste sneeuw foto's op FF komen, want ik heb er zelf geen tijd voor gehad. Dit is echt genieten!

 4. EdC
  Profiel EdC schreef op vrijdag 24 december 2010 om 21:53  | reageer

  Johannes, prachtig beeld om het ondernemerschap mee te beginnen. In het westen heb ik het mooie licht gemist op mijn tochten.

 5. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op vrijdag 24 december 2010 om 22:35  | reageer

  @Niels: het verkeer is altijd minder leuk, maar fotografisch gezien is die witte laag idd zo mooi, en omdat het zo mooi dekt krijg je veel rustiger foto's dan zonder die mooie deken. En je moet er dus vooral lekker op gaan idd, want het is zonde om er niks mee te doen!

  @Rianne: dank je voor het compliment! Hoe langer het ligt, hoe minder mooi het word, maar er kan altijd nog weer verse sneeuw komen, vooral de weersomstandigheden goed in de gaten houden, want een zonnetje erbij maakt het wel echt af.

  @Jaap: dank vrolijk

  @EdC: erg jammer, hoewel ik een volledig witte lucht ook el weer een prachtig zwart wit beeld op vind leveren. Op de Veluwe lag de sneeuw ook prachtig op de takken van de bomen, in het westen was dat geloof ik minder?

 6. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op vrijdag 24 december 2010 om 22:45  | reageer

  Weer mooie foto's, Johannes!
  Er ligt nu zo'n unieke hoeveelheid sneeuw dat je als fotograaf wel aan het fotograferen moet! knipoog

  Tenminste, hier in het oosten ligt momenteel nog meer dan genoeg sneeuw. Morgen schijnt het zo nu en dan de zon door te breken, dan is het dus waarschijnlijk de moeite even naar buiten te gaan voor wat foto's.

  Afgelopen maandag was ik op mijn werk, maar met het mooie licht heb ik de gelegenheid aangegrepen foto's van het pand waar ik werk in de sneeuw te maken. Gelijk kunnen gebruiken voor de kerstkaart van mijn werk. knipoog

 7. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op vrijdag 24 december 2010 om 22:48  | reageer

  Inderdaad! Vandaag een hele dag in een schuilhutje in mijn vaders tuin gezeten en weer een paar mooie vogelfoto's in de sneeuw gemaakt.

  Ik hoop dat de trend van winters met veel sneeuw en rijp zich voortzet :D

 8. Erik
  Erik schreef op vrijdag 24 december 2010 om 23:37  | reageer

  Afgelopen maandag zullen we niet snel vergeten. De omstandigheden waren inderdaad perfect en dat laat je met deze serie foto's goed zien!

  Ik heb gelukkig maandag ook heel wat uren in het bos door kunnen brengen en de nodige foto's kunnen maken.

  Bedankt voor het laten meegenieten van je foto's Johannes!

 9. tonv
  Profiel tonv schreef op zaterdag 25 december 2010 om 05:15  | reageer

  Johannes, ik blijf genieten van je consistent werk en deze serie laat weer zien hoe jij het winterse schouwspel beheerst en er schilderachtige beelden uit tovert! Maar een ding bevreemd me: de eerste vier foto's had je (gezien de hoge sluitersnelheden) makkelijk op ISO 100 of zelfs 50 kunnen schieten, waarom dan toch ISO 200? Meestal ga je voor de ultieme absentie van ruis...

 10. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op zaterdag 25 december 2010 om 08:50  | reageer

  @Erik: dank je wel voor je positieve woorden!
  @Ton: dank je! Wat betreft de iso waardes, tja, ik zat al op een stop overbelichten tijdens het fotograferen, dus achteraf optrekken is amper nodig. De ruis op iso 200 op de 5D is dan niet eens zichtbaar, dus meestal start ik gewoon op 200, lager doe ik niet tenzij ik echt lange sluitertijden wil krijgen.

 11. Niels
  Profiel  Niels schreef op zaterdag 25 december 2010 om 10:06  | reageer

  @Johannes: misschien een beetje brutaal knipoog, maar heb je geen preview van die vogelfoto's?

  thx!

 12. Frank
  Frank schreef op zaterdag 25 december 2010 om 11:20  | reageer

  prachtige foto's Johannes! De derde is vanwege het tegenlicht ook goed naar zwartwit om te zetten, trouwens. Ook in de stad kun je mooie winterfoto's maken, zie bv deze fotostream met HDR fotos', van een collega van me: http://www.flickr.com/photos/raarsen

 13. Johannes Klapwijk
  Johannes Klapwijk schreef op zaterdag 25 december 2010 om 18:56  | reageer

  @Niels: binnenkort ga ik op mijn eigen site een aantal tips voor vogelfotografie schrijven. Dus daar zou je het in ieder geval kunnen bekijken tegen die tijd. Misschien dat ik hier ook wel diezelfde blogs publiceer, dat weet ik nog niet. Ik weet niet of de gemiddelde bezoeker hier daar interesse voor heeft.

  @Frank: dank je wel, en idd: er zijn meer onderwerpen die mooier wirden met de sneeuw, ook architectuur. Een mooie subtiele uitvoering van HDR vind ik.

 14. Niels
  Profiel  Niels schreef op zaterdag 25 december 2010 om 20:36  | reageer

  @Johannes: ik houdt je site in de gaten (dat deed ik al vrolijk). bedankt!

  Fijne dagen!

 15. Ron
  Ron schreef op zaterdag 25 december 2010 om 21:45  | reageer

  Mooi, mooi, heel mooi. Maar in welk jaar zijn deze foto's gemaakt? Dit jaar, vorig jaar? Maakt niet uit. Eeuwige schoonheid. Maar ook dertien in een dozijn. Kortom, saai, saai. Ik heb deze foto's al duizenden keren gezien. En toch ook steeds weer mooi.
  Voor mij hoeft dit soort foto's niet; Erwin Krol laat ze tot vervelends toe iedere dag zien. Ik hoop dat het heel snel weer voorjaar wordt....

 16. nldazuu
  Profiel nldazuu schreef op zaterdag 25 december 2010 om 22:27  | reageer

  héél herkenbaar artikel, enorm fraaie foto's zeker de latere vrolijk
  //Dave

 17. FrankT
  FrankT schreef op zaterdag 25 december 2010 om 23:06  | reageer

  @Ron: dit ben ik geheel niet met je eens. Je kunt inderdaad niet zien in welk jaar ze zijn gemaakt maar dat geldt voor het gros van de foto's die gemaakt worden. De veelheid aan foto's die je overal tegenkomt (in dit geval: sneeuwlandschap), betekent ook voor mij dat je sneller scant en kijkt of een foto iets toevoegt t.o.v. wat je al kent.

  In dit geval vind ik de (technische en compositorische) uitvoering beter dan gemiddeld en zeker de laatste twee foto's vind ik voorbij het standaard sneeuwlandschap gaan wat betreft compositie en lichtkeuze. Met daarbij het verhaal hoe en waarom de foto's gemaakt zijn voegt dit natuurlijk wel degelijk wat toe aan Photofacts.

 18. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op zondag 26 december 2010 om 23:01  | reageer

  @Ron: zoals ik al aangaf zijn ze een week terug op maandag gemaakt. En 13 in een dozijn? Ik denk dat je gemiddeld hoogop 2 keer per jaar een mooi dik wit sneeuwdek in Nederland aantreft in combinatie met zonsondergang en grondmist. De volle maan erbij maakt het nog unieker, dus misschien zijn er toch iets minder van de laatste twee foto's dan je denkt. De eerste paar zijn inderdaad minder uniek, maar de kracht van de serie zit hem wat mij betreft juist in dat het op een extra mooie dag is gemaakt en dat ze elkaar opvolgen.

  Maar wees gerust, ik zal geen winterlandschapjes meer plaatsen dit jaar.

  @nldazuu en FrankT: hartelijk dank voor jullie reactie!

 19. Peter van Veen
  Profiel  Peter van Veen schreef op maandag 27 december 2010 om 06:27  | reageer

  Mooie foto's Johannes. Door de snelheid waarmee sneeuwfoto's momenteel op het net langskomen lijkt het al gauw 13 in een dozijn. Maar de uitleg die je erbij geeft, geeft m.i. hier zeker een meerwaarde aan!

 20. Derk
  Profiel Derk schreef op maandag 27 december 2010 om 13:47  | reageer

  Weer een mooi artikel, en zeker fraaie plaatjes. De een-na-laatste is mijn favoriet. @Ron: Ik vindt dat dit zeer zeker boven het level 'standaard winterfoto' uitsteekt. Niet alleen is er over nagedacht, het is ook nog eens goed uitgewerkt, met name die twee laatste foto's zijn wat mij betreft verre van standaard. @Johannes: Top!

 21. Arno
  Profiel  Arno schreef op maandag 27 december 2010 om 23:06  | reageer

  Mooi foto's Johannes!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Natuurfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.082 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord