Actie: Online cursussen + gratis Xpozer 60 x 90 afdruk. 79,95 euro voordeel! Meer info of direct aanmelden
Erik van Rosmalen

Adobe gaat volledig 'de cloud in'

dinsdag 7 mei 2013, 06:41 door | 7.369x gelezen | 59 reacties

Een jaar nadat Adobe het abonnement op zijn Creative Suite introduceerde, maakt de software-ontwikkelaar bekend dat dat de énige versie wordt om in de toekomst Photoshop, Illustrator en InDesign te gaan gebruiken. Na CS6 komen er geen traditionele softwarepakketten meer in de handel en zul je dus per maand voor je software gaan betalen.

Adobe Systems heeft dit plan maandag bekend gemaakt tijdens de MAX conferentie in Los Angeles. "We hebben op het moment geen plannen om weer een versie uit te brengen van de CS tools of Suites. De Creative Cloud is het enige waar we ons op gaan focussen in de toekomst", aldus Scott Morris, Senior Director Product Marketing Creative Cloud bij Adobe.

Morris had verwacht dat dit nog een aantal jaren zou duren, maar zegt verrast te zijn door het succes van Creative Cloud. "We weten dat dit voor sommige klanten een moeilijke overgang zal zijn, maar we denken dat het op de lange duur een goede zet is."

Adobe creative cloud logo

Kosten


Het pakket gaat 50 dollar per maand kosten voor wie voor een jaar het gebruik van Creative Suite afneemt. Heb je een eerdere versie (tot en met CS3), dan kan dat voor 30 dollar, terwijl bezitters van de nieuwste versie, CS6, 'slechts' 20 dollar gaan betalen. Heb je, zoals ik én veel fotografen met mij, geen behoefte aan het hele CS-pakket, dan zijn er ook individuele abonnementen mogelijk. Die gaan volgens Morris tarieven krijgen in de orde van grootte van 10 tot 20 dollar.

Voordelen?


Een logische stap van Adobe. Ik zie er ook zeker de voordelen van in: omdat je op deze manier maandelijks betaalt, ben je altijd direct verzekerd van de nieuwste versie van de software. Wel vraag ik me af, hoe de prijsontwikkeling zal zijn van Adobe en of die niet flink gaat stijgen na verloop van tijd.

Daar komt nog bij dat ik zelf voor 90% van mijn werk Lightroom gebruik en een heel enkele keer de uitstap maak naar Photoshop. Daarvoor heb ik dan ook echt niet de meest actuele versie nodig, iets wat nu wèl min of meer verplicht wordt, op den duur. We zullen zien hoe Adobe zich 'in de Cloud' stand gaat houden!

Bronnen: CNet en Adobe

Erik van Rosmalen

Over de auteur

Erik werkt als redacteur/content specialist. Daarnaast is hij freelance tekstschrijver en fotograaf. Mensen vormen daarbij het hoofdonderwerp: portret- en reportage-fotografie. Volg Erik ook op Instagram!

59 reacties

 1. Mieke
  Mieke schreef op dinsdag 7 mei 2013 om 07:02

  Het lijkt erop dat Adobe denkt dat de hele wereld een internet verbinding heeft, overal en nergens. Nu woon ik zelf op een plek waar internet verre van betrouwbaar is, ik kan er niet op rekenen. Alleen nog maar via de cloud beschikbaar? Ik blijf rustig de iets oudere versies gebruiken!

 2. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op dinsdag 7 mei 2013 om 07:57

  @Mieke:
  Voor de goede orde: je moet de software downloaden en periodiek (1x per maand als ik het goed heb) controleert de software op updates en of je nog betaald hebt. In de tussentijd kun je dus gewoon offline werken! Je hoeft dus niet online aan de slag!

 3. martinphili
  Profiel martinphili schreef op dinsdag 7 mei 2013 om 08:51

  Het is iets dat je vaker zult gaan zien.Het nieuwe software pakket op m'n werk is op dezelfde leest geschoeid.
  Maakt niet uit, je HOEFT tenslotte niet! Ik gebruik al jaren Photoshop CS (1) en ik beperk me echt niet tot de eenvoudige dingetjes. Er is geen moment geweest dat ik de noodzaak voelde om te upgraden.
  Maar er zitten voordelen aan deze manier van werken, dat is zeker.

 4. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op dinsdag 7 mei 2013 om 09:08

  Klopt martinphili, ik zie ook zeker voordelen. Steeds meer pakketten werken op die manier en dat is prima. Al zul je wel zien dat veel grotere bedrijven met software liever 'n versie 'achterlopen', om te voorkomen dat je risico loopt met bugs. Op deze manier kan dat straks bij Adobe niet, wat wel een risico meebrengt.

  En inderdaad, je hoeft helemaal niet 'mee'. Ik ben zelf ook van CS3 naar CS5 gegaan en ik had ook best tot 'CS9 of 10' kunnen wachten voor een volgende update. Lastig vind ik alleen dat je minder keus hebt. Het liefste blijf ik helemaal up-to-date met Lightroom en blijf ik wat achter met Photoshop, omdat ik dat minder intensief gebruik. Dat kan straks minder makkelijk natuurlijk. (Voorlopig kan ik dan nog 'vooruit' met een Lr-abo en mijn huidige Photoshop CS5, maar toch)

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Nieuws

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.347 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord