Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Regels voor Drone vliegen aangepast per 1 januari 2021

zondag 17 januari 2021, 23:32 door | 5.625x gelezen | 24 reacties

Veel fotografen spelen ook wel eens met drones. Met deze kleine vliegende camera's kun je immers ook mooie foto's maken vanuit een bijzonder perspectief. Maar let op: per 1 januari 2021 zijn ze regels verandert.

De regels zijn nu op Europees niveau gelijk. Dat is wel zo makkelijk natuurlijk. Als je een drone hebt is de kans echter groot dat je er niet meer zomaar mee mag vliegen.

» Bekijk de regels bij de RDW


Voor één groep zijn de regels in mijn ogen prettiger geworden: de lichtgewicht drone vlieger. Lichtgewicht is dan alles onder de 250 gram. Zoals ik het begrijp hoef je dan namelijk niks te doen en mag je gewoon vliegen met je drone.

Update: Doordat er een camera op dit soort drones zit, moet je deze toch registreren!

Het mooie is dat er prachtige drones te krijgen zijn die onder dit gewicht vallen. Zoals de DJI Mavic Mini en de DJI Mini 2. Deze drones zijn heel prettig mee te nemen, te vliegen en ze leveren best prima beelden op. Ideaal voor gave vakantieshots.

Heb jij een zwaarder drone? Dan moet je nu jezelf als eigenaar registreren. Bovendien moet je een theorie-examen doen. Bij echt grotere en zwaarder drones komt hier ook nog een praktijkexamen bij.

Registratie als eigenaar van een drone (exploitantnummer) kost 23 euro. Bovendien moet je dit elk jaar verlengen a 13 euro. Een vliegbewijs aanvragen (en verlengen) kost 10 euro.

Het duurste is het aanvragen van een vliegexamen. Dat moet bij een erkende vliegschool. Het loont de moeite even rond te kijken, want de prijzen lopen nogal uiteen. Bij Dutch Drone Academy lijkt het met 59,90 euro momenteel het goedkoopste dat ik zo snel kon vinden.

De regels die in elk geval gelden:

- Niet boven 120 meter vanaf de grond
- Altijd je drone kunnen zien
- Geen drones zwaarder dan 25 kilogram
- Niet vliegen als er hulpdiensten actief zijn op je locatie
- Verleen voorrang aan ander vliegverkeer
- Niet vliegen in No-Fly zones of CTR-zones

Er is ook een officiële app GoDrone die je precies laat weten waar je wel en waar je niet mag vliegen. Fijn dat dit nu ook goed geregeld is.

Je mag nu ook binnen de bebouwde kom makkelijker vliegen, mits niet in een no-fly zone natuurlijk en niet boven mensenmassa's.

Dji mavic mini

Persoonlijk vind ik het wel prettig dat de regels nu op Europees niveau duidelijker zijn geworden. Al moet je er dan nu wel weer even opnieuw induiken, natuurlijk.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

24 reacties

 1. Gert Kracht
  Gert Kracht schreef op maandag 18 januari 2021 om 00:19  | reageer

  Mavic Mini eigenaren moeten zich wel registreren bij het RDW. Dat kost eenmalig 23 Euro.
  Boven dat gewicht moet je eerst het A1/A3 doorlopen. De kosten daarvan zijn nu 59.95 Euro. Daarna is er nog de A2 gevorderde cursus en deze kost 99.95 Euro en het examen 39.95 Euro.
  Voor de praktijk kun je volstaan met een support pakket van 14.95 Euro. Deze bevat instructies en een zelfverklaring.

  Eenmaal geslaag dien je ook te registreren. Dat kost 23 Euro en 10 Euro voor de A1/A3 en 10 Euro voor de A2.

  Veel mensen hebben dankzij dit traject voorlopig nog afgezien van dit alles. Vliegen met je drone is dan echter verboden.

  De papieren dien je af te drukken en mee te nemen als je gaat vliegen. Daarnaast moet er een registratienummer op de drone worden geplakt. Dit geld ook voor de Mini’s.

  Een voordeel: de papieren zijn vijf jaar geldig en je mag in de Euro landen vliegen, mits men geen locale beperkingen geeft, zoals bij vlieg routes en Natura 2000 gebieden.

  Ik heb inmiddels alles doorlopen en mag gelukkig weer vliegen. Ik vind het de moeite waard.

 2. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op maandag 18 januari 2021 om 09:14  | reageer

  @Gert; Dat lijkt niet overeen te komen met wat er op de site van de RDW staat:

  'U heeft een exploitantnummer nodig als u eigenaar bent van 1 of meer drones met een camera of een gewicht van meer dan 250 gram'

  De DJI Mavic Mini weegt 249 gram.
  Dus volgens de site hoef je daar niet voor geregistreerd te staan.

 3. Gert Kracht
  Gert Kracht schreef op maandag 18 januari 2021 om 11:36  | reageer

  De wens om meer inzicht te krijgen wie er allemaal met drones vliegt vormt de aanleiding voor het nieuwe online registratiesysteem. Het idee is dat iedere drone vlieger in Europa zich moet registreren, ongeacht de vraag of je recreatief of beroepsmatig met drones vliegt. De verplichting geldt voor alle drone vliegers, ook modelvliegers en FPV drone piloten.

  Alleen als je met een drone vliegt die minder weegt dan 250 gram én waar geen camera op zit waarmee je opnamen kunt maken, dan hoef je je niet te registreren.

  Ik lees dit stukje tekst als volgt: heb je een camera op je DJI Mini (2) drone, dan moet je je registreren.

 4. Gert Kracht
  Gert Kracht schreef op maandag 18 januari 2021 om 11:38  | reageer

  Het staat ook op de website van RDW vermeld:

  Een exploitantnummer is verplicht als u eigenaar (exploitant) bent van een drone of een onbemand luchtvaartuig met een camera of een gewicht van meer dan 250 gram.

 5. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op maandag 18 januari 2021 om 11:52  | reageer

  @Gert; Ah, wacht. Het gaat om het woordje 'camera'. vrolijk
  Die had ik even gemist. Het gewicht is dan wel minder dan 250 gram, maar de camera zorgt ervoor dat je toch een registratie nodig hebt.

 6. Donald Willemsen
  Profiel Donald Willemsen schreef op dinsdag 19 januari 2021 om 11:30  | reageer

  Aangezien dit ook in Vlaanderen gelezen wordt, zou het handig zijn om ook de kosten van de registratie, scholing, examens e.d. in België te vermelden. Of minstens de websites waar de informatie gevonden kan worden. Lijkt me toch ook een argument om meer Vlaamse fotografen bij photofacts te betrekken.

 7. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 19 januari 2021 om 12:06  | reageer

  @Donald; Ohja, inderdaad handig.
  Daar zit ik zelf natuurlijk niet zo in. De regels zijn dus in de basis hetzelfde, wat heel goed nieuws is voor Belgische dronevliegers. Er mag nu veel meer!

  - Registreren als Dronevlieger in België
  - Meer informatie voor Belgen

 8. Donald Willemsen
  Profiel Donald Willemsen schreef op dinsdag 19 januari 2021 om 12:22  | reageer

  @Elja, top dankjewel!!!

 9. remco v
  Profiel remco v schreef op dinsdag 19 januari 2021 om 13:04  | reageer

  Op tweakers vind je een heel verhelderende informatie over dit onderwerp. EU beleid is weer eens een moeras, waarbij je te maken hebt met huidige generatie en toekomstige drones met keurmerk. Wat overgang betreft, De huidige lichte drones <250gr mag je over twee jaar onder gelijke regels nog vliegen, de 250-500 gram vallen dan ineens in de A3 klasse...

  Nederland laat brevetten commercieel uitbaten, voor belgen was het meen ik gratis, dit wordt door de overheid verzorgd.

  Je kan je brevetten ook gratis halen in Ierland, die gelden ook in NL, maar gezien er geen onderlinge data communicatie is, kan de RDW daar weer niets mee voor je A2. Vraag mij af hoe in de vakantie een Franse beambte mijn NL brevet kan controleren.. (moet ie mijn printje maar geloven?)

  - Nieuwe Droneregels (Tweakers)

  Grote voordeel is dat je professioneel nu weer iets van commerciele mogelijkheden hebt, zeker met een lichtere drone... Nu kan je weer een bedrijfspand of project filmen, met in achtneming van een paar basis regels.

 10. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 19 januari 2021 om 16:27  | reageer

  Zojuist meegekeken terwijl mijn collega het drone examen (voor A1/A3) deed. Dat is erg goed te doen. Hij had 1 foutje op 40 vragen. Je mag er 10 fout hebben.

  Zelf ga ik het ook nog proberen later deze week.

 11. remco v
  Profiel remco v schreef op dinsdag 19 januari 2021 om 16:52  | reageer

  Bij het Ierse examen mag je net zo lang corrigeren tot je geslaagd bent vrolijk Even video vooraf bekijken, en je kan aan de bak....

  Ik snap niet goed waarom de licencering methodiek niet centraal opgepakt is door de EU. Waarom dit in landen als belgie, Ierland en oostenrijk je je examen vanuit overheid kan halen, en Nederland dit in verschillende commerciele handen duwt.

  Het gebeurd ook allemaal online, dus eventuele meerwaarde van persoonlijk contact met een drone expert heb je ook niet.

  Ik gun iedereen zijn inkomsten door verdiensten hoor, maar vind het krom dat je hier ca 200,- kwijt bent voor je A2 licentie, en over de grens dat dit voor nop kan.

 12. 4BYE
  Profiel 4BYE schreef op dinsdag 19 januari 2021 om 16:52  | reageer

  Ik ben net gisteren begonnen met de cursus. Heb inderdaad de prijs betaald die Gert Kracht noemde. Echter er zijn nogal wat verschillen, tot aan praktijk cursussen aan toe. Ik ben in de USA voor $ 5,00 geregistreerd. Ik neem aan dat daar dat registratienummer op de proppen komt als je hem door wat voor reden ook kwijt raakt. Waarschijnlijk is dat ook hier de reden als men een drone vindt zonder eigenaar. Na de eerste cursus maar meteen die tweede doen dan kan ik mijn gewone dingen weer doen. Ik hoop nu dat men ook de illegale lui aanpakt want het werd hier en daar wild west. Helaas is handhaven niet een sterk punt in NL.

 13. 4BYE
  Profiel 4BYE schreef op dinsdag 19 januari 2021 om 17:04  | reageer

  Blijkbaar zijn er nog geen gecertificeerde drones, kijk uit naar een Mavic Pro 3, die dan hopelijk iets grotere sensor heeft en verwisselbaar optiek.

 14. Gert Kracht
  Gert Kracht schreef op dinsdag 19 januari 2021 om 18:41  | reageer

  Ik heb in December mij aangemeld bij: https://www.dutchdroneacademy.com

  Zij hadden een actie met A1/A3 en A2, zo ben ik uiteindelijk wat minder kwijt aan beide vliegbewijzen.

  De prijzen verschillen inderdaad behoorlijk en het loont zich zeker om even rond te kijken. Beiden zijn online te behalen, maar je moet wel rekening houden met een aantal extra kosten, zoals de registratie en downloaden van de documenten bij het RDW.

  Groot voordeel is dat je nu bijna overal in de EU dezelfde regels hebt. Dat er verschillen in alle landen gehanteerd worden is logisch. Elk land zit anders in elkaar. We kennen hier voornamelijk lager gelegen land, veel water en dicht bevolkte gebieden.

  In het buitenland kom je weer geheel andere situaties tegen, zoals bergen en het daarbij horende weer. Die mogelijk andere regels vereisen. Houd daarom altijd rekening met verschillen in lokale regels. Informeer jezelf goed, voordat je de rekening krijgt gepresenteerd.

 15. 4BYE
  Profiel 4BYE schreef op dinsdag 19 januari 2021 om 20:37  | reageer

  @Gert Kracht, ik ben daar ook op uitgekomen. Heb eerst 3 partijen gebeld. Deze meneer was helder, wist alles en correct.


  Belangrijk om ook even de verzekering te checken. Mijn WA dekt dronegebruik in Europa. USA moet ik nog even checken.

 16. Gert Kracht
  Gert Kracht schreef op woensdag 20 januari 2021 om 14:46  | reageer

  De gratis route via Ierland is niet meer gratis.

 17. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op woensdag 20 januari 2021 om 16:27  | reageer

  Vandaag ook mijn examen A1/A3 gedaan en gehaald (0 fouten). Ik durf wel te zeggen dat iedereen die netjes de documentatie van de cursus doorneemt het examen met gemak kan halen.

  Je mag 10 fouten maken (van de 40 vragen). De vragen zijn allemaal multiple choice en vaak is het juiste antwoord direct duidelijk. Bovendien krijg je anderhalf uur de tijd voor het examen, dus tijd genoeg om dingen nog even op te zoeken. vrolijk

  Zelf had ik het examen in 14 minuten voltooid - en dan kreeg ik nog een telefoontje tussendoor. knipoog

 18. Gert Kracht
  Gert Kracht schreef op woensdag 20 januari 2021 om 16:53  | reageer

  Gefeliciteerd Elja. Nu nog A2 neem ik aan?

 19. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op woensdag 20 januari 2021 om 16:55  | reageer

  @Gert; staat nog niet echt in de planning. Met A1 kan ik mijn DJI Mavic Pro en DJI Mavic Mini beide al vliegen. Vooralsnog geen plannen om nog zwaardere drones te kopen.

 20. remco v
  Profiel remco v schreef op woensdag 20 januari 2021 om 17:27  | reageer

  Volgens mij valt de DJI Mavic Pro met ca 950 gram in de A2 klasse? A1 gaat tot 500gr vlieg klaar
  De mini is wel A1

 21. remco v
  Profiel remco v schreef op woensdag 20 januari 2021 om 17:31  | reageer

  Ja klopt Ierse route is niet meer gratis. Kosten zijn nu 5E + 30E. :(

 22. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op woensdag 20 januari 2021 om 19:13  | reageer

  Als ik Google zie ik een gewicht van 734 gram. A1 gaat tot 900 gram. Kan voor de zekerheid morgen de gebruiksaanwijzing doorpluizen wat ie daar zegt. Anders wellicht toch nog even door voor A2.

 23. Gert Kracht
  Gert Kracht schreef op woensdag 20 januari 2021 om 19:15  | reageer

  Hier staat een lijst met het gewicht van de drones:

  https://dronewijzer.nl/drone-list/

  Achter elke drone staat een kruisje wat je nodig hebt.

 24. 4BYE
  Profiel 4BYE schreef op donderdag 21 januari 2021 om 20:08  | reageer

  Ben zojuist geslaagd met 85% via Dutch Drone Academy. (6 fout) Moet wel zeggen dat buiten 1 vraag waar ik intrapte (indoor crash hoef je niet te melden natuurlijk, maar las "indoor" niet goed) de overige 5 foute vragen niet duidelijk in de cursus stof behandeld waren. Wel de strekking maar niet de specifieke details die gevraagd werden. Heb het nog snel even nagezocht. Ik had al even gebeld naar aanleiding van de testvragen waarin er al een paar hetzelfde euvel hadden en daarin werd gesteld dat het bekend was maar niet in het examen een probleem zou zijn. Nu is er niets aan de hand maar vind het niet helemaal netjes. Verder is het vreemd dat je alles online kunt doen en is er tijd zat om te googlen en aantekeningen te raadplegen, maar wilde het op eigen kracht doen.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Nieuws

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.217 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord