Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Richtprijzen voor fotografie naar nieuwe website

vrijdag 17 september 2010, 19:38 door | 31.228x gelezen | 11 reacties

Tot voorkort kon je als fotograaf voor een overzicht van richtprijzen terecht op de website richtprijzen.org. Deze domeinnaam is echter opgeheven. Voor wie het document alsnog zoekt; Stichting FotoAnoniem heeft de richtprijzenlijst nu op hun website gepubliceerd. Hoe nuttig het overzicht is vraag ik me echter af, ik heb de bedragen altijd al absurd gevonden. Of zijn bedrijven werkelijk bereid meer dan 100 euro te betalen voor het vertonen van een afbeelding van 50 bij 75 pixels voor een week?

Vooral de tijdsduur die gekoppeld is aan het vertonen van een afbeelding is natuurlijk vreemd. Welke website toont een foto nu slechts een week? Doorgaans verdwijnen afbeeldingen gezamelijk met tekst in een archief en wordt de foto jaren lang vertoond. Daarnaast de afmetingen, die zijn niet meer van deze tijd. De grootste afmeting die in het document genoemd wordt is 400 bij 600 pixels.

Maar goed, ik zoom in op internetgebruik. Wellicht dat de prijzen voor andere media wel realistischer zijn. Dat fotografie geld kost is natuurlijk duidelijk. Het gebruik van deze richtprijzenlijst is overigens recentelijk nog door een rechter afgewezen in een zaak over een gebruikte pasfoto.

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft het gebruik van de richtprijzenlijst in 2004 verboden. Tot die tijd bood de Fotografenfederatie die aan op hun website. De lijst is daarna door het particuliere initiatief richtprijzen.org overgenomen.

De website die de richtprijzenlijst nu publiceert, FotoAnoniem, is bedoeld voor bedrijven die een foto willen publiceren waarvan ze de auteursrechthebbende niet kennen of niet weten te vinden. Deze stichting helpt bij het achterhalen van de fotograaf en kan zorgen voor een vrijwaring. De richtprijzenlijst wordt gebruikt als uitgangspunt voor het in rekening te brengen tarief.

Richtprijzen voor foto's op internet


Bron: PhotoQ

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

11 reacties

 1. John Verbruggen
  John Verbruggen schreef op vrijdag 17 september 2010 om 20:01  | reageer

  Wat ik mis in het document is het uurtarief wat er in stond. Dat gebruikte ik om mijn eigen uurtarief van af te leiden.

  Ik begrijp dat dit voor Fotoanoniem minder relevant is, maar waarom dat kleine stukje niet gehandhaaft?

  Dank voor het vermelden dat de oude website verdwenen is. Anders was ik hier in januari pas achter gekomen vrolijk

  MVG
  John Verbruggen

 2. EdC
  Profiel EdC schreef op vrijdag 17 september 2010 om 20:22  | reageer

  De uurtarieven waren voor de NMa het bezwaar. Met het argument dat de lijst neerkomt op een prijsafspraak binnen de federatie. Een uurtarief zul je dus niet meer vinden. Je kunt hem nu wel afleiden uit de tarieven die fotografen op hun eigen websites publiceren.
  Voor media-klanten is de website waarschijnlijk relevant. Er hangt ook een prijs aan een foto van een 'onbekende' fotograaf. Ik wil er op wijzen dat fotografen zelf moeten zorgen dat hun foto te traceren is. Zet je naam en verdere gegevens in de Exif-data. Dat gebeurt nog bar weinig.
  Er is een regeling waarmee de onbekende fotograaf

 3. Liesbeth van Asselt
  Profiel  Liesbeth van Asselt schreef op vrijdag 17 september 2010 om 20:51  | reageer

  @John Richtprijzen fotografie 2010 is via Google nog steeds te vinden, en daarin staat wel een uurtarief vermeld.

 4. Reinoud
  Profiel Reinoud schreef op zaterdag 18 september 2010 om 02:18  | reageer

  Een uurtarief roepen zonder dat je eerst hebt berekend wat je kostprijs per uur is heeft weinig zin. Dan komt het inderdaad feitelijk al snel neer op een prijsafspraak.

 5. Brian dSLR.nl
  Brian (dSLR.nl) schreef op zaterdag 18 september 2010 om 18:35  | reageer

  Ik heb het gebruik van deze lijst nooit begrepen. De prijzen zijn idioot hoog, absoluut niet markt conform en zoals ook Reinoud al aangeeft, een fotograaf moet gewoon zijn werkelijke kostprijs berekenen en vervolgens bepalen hoeveel hij/zij wil verdienen aan een klus.

  Een paar uur in de regen staan voor een voetbalwedstrijd met 3 body's en 7 objectieven kost mijn opdrachtgevers echt meer dan een avondje een modeshow fotograferen waar ik maar één 135mm lens voor nodig heb en weinig risico loop en dat terwijl die avond langer duurt.

 6. Ruud
  Ruud schreef op zaterdag 18 september 2010 om 19:55  | reageer

  Helder verhaal. Misschien wel goed om er, voor publicatie, eerst de spellingscontrole een plasje over te laten doen? Staat zo slordig. (footgraaf=fotograaf, initatief=initiatief, bod=bood)

 7. EdC
  Profiel EdC schreef op zaterdag 18 september 2010 om 20:13  | reageer

  @ Brian. Zo zal een opdrachtgever ook redeneren, hopelijk. Aan die kant heeft de lijst nooit enige waarde gehad. Fotografen die daarnaar verwezen werden uitgelachen en als te lui of te onzeker aangemerkt om zelf hun prijs te bepelen.

 8. Ruud
  Ruud schreef op zondag 19 september 2010 om 09:25  | reageer

  Bijna helemaal goed. Nu deze nog: initiatiefinitiatief

  Taal. Altijd lastig. (-;

 9. tonv
  Profiel tonv schreef op zondag 19 september 2010 om 14:55  | reageer

  Deze lijstjes komen me wat rigide over en ik heb het idee dat je er klanten mee in het harnas jaagt. Je kostprijs + winstopslag berekenen is op de dag van vandaag al snel accountantswerk. Zo'n prijs ligt voor een fotojournalist natuurlijk totaal anders dan voor een fashionfotograaf met z'n studio nokvol gear plus team. Ik heb me laten vertellen dat een top fashionfotograaf hier in Beijing gerust 50.000 Yuan per dag vraagt wat omgerekend een dagtarief van zo'n 6.000 euro is. Maar ik heb er geen idee van of daar ook auteursrechten of licentiekosten in zijn verdisconteerd.

 10. Arno
  Profiel  Arno schreef op zondag 19 september 2010 om 21:07  | reageer

  Gewoon je gevoel achterna en als je van de winst nog een mooie Bentley kunt rijden kun je concluderen dat je het goed hebt gedaan vrolijk

 11. Nouks
  Profiel  Nouks schreef op zaterdag 25 september 2010 om 14:42  | reageer

  @Brian, "absoluut niet marktcomform": hoewel je het zelf ook al zegt hangt dat ook erg af van het soort fotografie dat je doet en wat de klant met de foto's wil. Voor de advertising zijn het geen rare bedragen. De gemiddelde freelancer is alleen geen high-end reclamefotograaf.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Nieuws

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.058 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord