Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elvira Smit

Optische illusie: kleur zien in een zwartwitfoto

zaterdag 24 oktober 2020, 18:36 door | 4.278x gelezen | 0 reacties

Wit is zelden écht wit. Dat komt omdat het omgevingslicht vaak een kleur bevat. In het echt heb je dat amper door, maar op foto's is het effect soms zeer storend. Gelukkig kun je dan de witbalans corrigeren.

Precies zoiets doen je ogen ook, alleen heet het chromatische adaptatie. Het zorgt ervoor dat jij wit altijd als wit ervaart. En je kunt er een amusante optische illusie mee opwekken.

Wisselende kleuren


Kijk eens om je heen en zoek iets wits. Is dat nu echt wit, of - bij nadere beschouwing - bevat het licht dat erop valt enige kleur? De hele dag door corrigeren onze ogen de kleuren om ons heen.

Mijn blauwe trui heeft een andere kleur onder TL-licht, de zon of in de avondschemer. Maar voor mij blijft het dezelfde kleur blauw. We hebben dus eigenlijk een ingebouwde witbalans correctie.

Dat is handig.

En zoals met de meeste correcties kun je er een leuke optische illusie van maken. Want in sommige gevallen corrigeer je 'verkeerd' en ga je gekke dingen zien.

Kijk bijvoorbeeld eens naar onderstaande afbeelding. Start met kijken zodra je een gekleurde afbeelding ziet, kijk je geconcentreerd naar de stip in het midden. Blijf dat net zolang doen tot je ineens een ándere gekleurde afbeelding ziet.

Demo zwartwitkleur final


Zodra je je ogen beweegt, zie je echter dat de tweede foto gewoon een zwartwitfoto is. In onderstaand filmpje wordt die illusie nader uitgelegd. Het leert je hoe je kleuren ziet, en hoe de kleurencirkel ook al weer in elkaar zit.


Deze kennis helpt mij om weer wat bewuster naar de kleuren in mijn omgeving ga kijken.

Met een beetje extra moeite en aandacht kun je namelijk leren zien welke kleur het omgevingslicht heeft. En dat helpt je weer bij het voorspellen van het effect daarvan in jouw foto's.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elvira Smit

Over de auteur

Fotograferen is voor mij een zoektocht naar opnieuw leren kijken. En die zoektocht deel ik op mijn blog Kronkeling. Om de week schrijf ik twee artikelen. Over hoe je je blik kunt scherpen, je creativiteit kunt aanwakkeren, en over fotografen die mij inspireren. Geen technische zaken, wél over hoe je leert kijken. En dat blijkt nog een hele klus. Een mooi startpunt zijn de Kronkeltips, die vind je hier.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Opmerkelijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.350 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord