Ben je wel goed verzekerd tijdens de fotografiereis?
maandag 26 september 2011, 19:56 door Liesbeth van Asselt | 7.765x gelezen | 22 reactiesAfgelopen weekend tijdens de Photofactsdag was er grote verbazing toen ik vertelde niet veel fotoreizen meer te organiseren vanwege de wetgeving rondom de reisovereenkomst en de onmogelijkheid van het aflsuiten van een aansprakelijkheidsverzekering voor individuele fotografen die fotoreizen organiseren.
In navolging op mijn blog over leerzame beslommeringen van een beroepsfotograaf een korte update over de (on)mogelijkheden om een fotoreis te verzekeren.
Het verzekeren van reizen is een apart risico binnen verzekeringsland. De meeste verzekeraars wagen zich er niet (meer) aan. Enkele specifieke verzekeraars (via makelaars AON en Marsh) kennen hiervoor wel oplossingen maar daarvoor gelden allerlei regels zoals leveringsvoorwaarden, aansluiting bij ANVR, SGR, en dergelijke. Daarnaast zijn deze verzekeringen op doorlopende basis en dus erg kostbaar. De verzekeringen zijn dan ook bedoeld voor grote reisorganisaties.
Burgelijk Wetboek 7:500 en verder gaat over de reisovereenkomst. Hierin wordt gesteld dat iemand als reisorganisator gezien wordt als deze een reis van meer dan 24 uur organiseert, inclusief vervoer en verblijf. Voor alle fotoreizen die ik als fotograaf organiseer, word ik dus als reisorganisator gezien.
Bij schade en/of letsel ontstaan tijdens de reis, kan de reisverzekering van de deelnemer mij als reisorganisator aansprakelijk stellen (ongeacht of ik aansprakelijkheid uitgesloten heb in de algemene voorwaarden). Bijvoorbeeld als een deelnemer uitgegleden en gevallen is.
Bij letselschade gaat het meestal om zulke hoge bedragen, dat ik dat als individuele reisorganisator nooit zal kunnen betalen. En toch zal ook de rechter over het algemeen oordelen dat op de reisorganisator (op mij dus) een zware risico aansprakelijkheid rust. En dat ik dus een schadevergoeding dien te betalen. Bij letselschade (of erger..) betekent dit het faillisement van mij als reisorganisator.
Fotoreizen via het reisbureau
Voor mij reden genoeg om geen fotoreizen meer te organiseren zonder tussenkomst van een ANVR/SGR reisbureau! Dit reisbureau regelt de overnachtingen en het vervoer volgens een door mij opgesteld wensenlijstje. Deelnemers schrijven zich via dit reisbureau in voor de fotoreis. Het reisbureau regelt de financiƫn, handelt klachten af, et cetera.
Daarmee word ik 'bemiddelaar' in plaats van 'organisator' en rust op mij geen risico aansprakelijkheid meer (uitspraak gerechtshof Arnhem 22 juli 2008). Natuurlijk worden de reizen hierdoor wel duurder, maar zo kan ik weer rustig slapen! Als deelnemer is het ook slim om te controleren of je fotoreis wel goed verzekerd is.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Liesbeth fotografeert met haar bedrijf stapfoto.nl voor websites en social media van bedrijven. Daarnaast verzorgt ze al sinds 2004 (vooral creatieve) workshops zoals lightpainting, flitsen, werken met ledlicht en lichtvormers, portretfotografie, high speed, long exposure en paintsplash. Daarnaast is er een Stapfoto vakgroep voor gevorderde fotografen.
22 reacties
-
-
Ron schreef op maandag 26 september 2011 om 21:55 | reageer
2x maal 'ik wordt' en dat voor iemand die van huis uit organisatieadviseur is!! Nee die zou ik maar niet inhuren voor welk bedrijfsdoel dan ook.
-
@Ron schreef op maandag 26 september 2011 om 22:05 | reageer
Hou het even inhoudelijk alsjeblieft. Enne, 2x maal is dubbelop, dus misschien nog even aan je eigen spelling werken...
-
@Ron schreef op dinsdag 27 september 2011 om 00:41 | reageer
Touche!
-
Erik schreef op dinsdag 27 september 2011 om 06:48 | reageer
Interessant..? Met alle respect, maar is dit niet meer dan een inhoudelijke mededeling waarom Liesbeth geen reisorganisator meer is? Naar mijn idee valt een stuk als dit niet binnen de doelstelling van Photofacts maar hoort dit thuis op de nieuwspagina van Liesbeth's eigen site.
Ik had verwacht hier inhoudelijk iets te vinden over de voor- en nadelen van reizen (zowel als organisator en deelnemer) gericht op het verzekeren van fotoapparatuur.
In plaats daarvan lees ik hier enkel dat Liesbeth geen reizen meer organiseert, omdat het risico voor haar te groot zal zijn. Ik vind dit qua inhoud dusdanig mager, dat ik me afvraag of een stukje als dit hier wel thuishoort.. -
Liesbeth van Asselt schreef op dinsdag 27 september 2011 om 10:20 | reageer
@Erik, Photofacts wordt gelezen door heel veel collega fotografen die zelf fotoreizen organiseren en het blijkt dat slechts zeer weinigen van hen zich bewust zijn van de risico's die ze daarmee nemen. Het leek me nuttig deze informatie met hen te delen.
Zoals je hebt kunnen lezen, is het overigens niet zo dat ik geen reizen meer organiseer, maar dat nu doe met tussenkomst van een reisbureau. -
gast schreef op dinsdag 27 september 2011 om 11:06 | reageer
Ik vind dit zeer leerzaam. Ik wilde nl een dag organiseren voor Seniorweb (afd. Fotografie)ben ik dan ook aansprakelijk als er die dag wat gebeurd?? Zo te lezen lijkt het er wel op. Of vergis ik mij? Gr. Joke T.
-
kidogo schreef op dinsdag 27 september 2011 om 11:06 | reageer
Meer en meer verbaas ik mij op Photofacts over de kortzichtigheid van sommige 'reaguurders'. Ze weten zo goed te vertellen waarom een artikel niet geplaatst moet worden en hoe het beter kan of beter had gemoeten. Het begint te lijken op de Tweede Kamer - het einde van inhoudelijk bezig zijn.
Elja Trum is de persoon die uiteindelijk op de grote knop drukt om een artikel wel of niet te plaatsen. In de ogen van Elja (en ik deel deze mening) heeft dit artikel van Liesbeth toegevoegde waarde voor een substantieel deel van de Photofacts doelgroep en derhalve is het artikel geplaatst.
Als een artikel niet aansluit op je persoonlijke wensen en eisen, dan laat je het links liggen en wacht je op het volgende artikel. Of "put your money where your mouth is", en schrijf zelf eens een goed stuk.
Mijn twee cent.
@Liesbeth; goed stuk, en net als de andere collega's was ook ik stomverbaasd toen ik het afgelopen zaterdag hoorde. -
Liesbeth van Asselt schreef op dinsdag 27 september 2011 om 11:25 | reageer
@Joke Je kunt zonder problemen een dag voor het seniorenweb organiseren. Je wordt alleen als reisorganisator gezien als je een zgn "pakketreis" organiseert: een reis die langer dan 24 uur duurt, en waarbij jij vervoer en verblijf regelt.
-
gast schreef op dinsdag 27 september 2011 om 11:48 | reageer
Bedankt Liesbeth voor je antwoord, ik was me vergeten in te loggen. Gr. en tot donderdag, Joke
-
Erik schreef op dinsdag 27 september 2011 om 15:40 | reageer
@Liesbeth & Kidogo, de reden dat ik zo reageer is vanwege het feit dat ik de verstrekte informatie erg miniem vind. Begrijp me niet verkeerd, er kan best draagvlak zijn voor een onderwerp als deze, maar naar mijn idee niet op deze manier.
Als je namelijk constateert dat iets niet meer mogelijk is, waarom dan niet gelijk een uitgebreid stuk over wat dan de alternatieven zijn en hoe dat in zijn werk gaat? Ik vind het stuk zoals het er nu staat erg magertjes en onvolledig.
Over of reaguurders (mooi woord trouwens!) het beter weten of niet, in zekere zin wel. Als lezer kijk ik er op een andere manier tegenaan. Als schrijver moet je bereid zijn om zowel negatieve als positieve feedback te ontvangen. Het is namelijk totaal niet zo dat als het niet aansluit bij mijn wensen, ik er dan ook niets over mag zeggen. Want dan krijg je namelijk dat je alleen maar reacties krijgt waarin mensen de hemel in geprezen worden. Nou is dat opzich niet verkeerd, maar je leert er ook niets van. Ook de kritiek mag gehoord worden, en ja, ook mensen die niet binnen de doelgroep van een artikel passen mogen die geven
De reden overigens dat ik zelf geen stuk instuur is omdat ik mij niet volledig kan vinden in de opzet van Photofacts en daarom mijn stukken ergens anders of liever niet plaats Ik kan voor mijn gevoel alleen ergens een stuk plaatsen waar ik volledig achter sta
Naar mijn idee moet een fotoweblog meer neigen naar kwaliteit dan naar kwantiteit. En mijn algemene indruk van Photofacts zit helaas meer tegen kwantiteit aan. En juist door dan van mij te laten horen hoop ik dat ook de kwaliteit bijgeschaafd kan worden, en ik hoop dat ook de kritische reacties gehoord worden, ook al is dat niet wat je meteen zou willen horen
Groet,
Erik -
Liesbeth van Asselt schreef op dinsdag 27 september 2011 om 15:53 | reageer
@Erik, fijn dat je zo uitgebreid reageert! Altijd prettig om een aantal meningen naast elkaar te zien.
Op je vraag om alternatieven: die zijn er niet. Het enige alternatief is de fotoreis te organiseren via een reisbureau. En omdat ik niet houd van verhalen om verhalen, heb ik dit alternatief kort en bondig beschreven . -
Erik schreef op dinsdag 27 september 2011 om 16:09 | reageer
@Liesbeth, graag gedaan! Jullie reacties vroegen voor mijn gevoel om nog wat meer verduidelijking over mijn eerste reactie
Misschien is het leuk en interessant om eens te beschrijven hoe je dat dan aangepakt hebt. Hoe gaat dat in zijn werk om via een reisbureau een fotoreis te organiseren? Ik heb daar zelf namelijk geen flauw idee van en zoiets lijkt me interessant en leerzaam om eens te lezen Het is dan meteen een, naar mijn mening, mooi stukje verdieping -
Liesbeth van Asselt schreef op dinsdag 27 september 2011 om 16:48 | reageer
@Erik Ooohhh, zeg dat dan gelijk joh .
Wat ik doe is eerst het land zelf bezoeken (meestal meerdere malen). Daarna graaf ik in mijn netwerk om het juiste reisbureau te vinden. Daarbij vraag ik ook en vooral collega fotografen naar hun ervaringen. Soms kom je er daarmee niet uit: of de reisbureaus hebben niet voldoende kennis van het land of er niet de juiste contacten (als je b.v. in Afrika de rangers kent, kun je soms heel bijzondere dingen regelen), of ze weten niet aan welke bijzondere eisen een fotoreis moet voldoen (voorbeeld: ik wil in Afrika auto's/busjes/jeeps met voor iedereen een raamplaats, ramen die open kunnen, dak wat open kan, etc.) Voor Namibie kwam ik tijdens mijn speurtocht uiteindelijk uit op een reisbureau in Belgie wat aan al mijn voldeed (ben er ook wezen kennismaken), maar dan ben je dus weer niet verzekerd (SGR en ANVR). En moet je weer verder zoeken. Al met al is het dus een hele toer om het juiste reisbureau te vinden!
Heb je eenmaal het juiste reisbureau gevonden, dan zorgen zij voor de boeking van het vervoer (vluchten en auto's), de accomodaties, etc. Alles volgens mijn tevoren besproken wensen. Ik zal je niet vermoeien met alle problemen die je daar nog weer bij tegen komt...... Daarna gaat de reis online met een link naar het reisbureau, zodat iedereen zich individueel bij dit reisbureau in kan schrijven. Het reisbureau regelt dan de rest. Natuurlijk wel met een continue lijntje naar mij voor het geval er wijzigingen zijn. -
-
Johannes Klapwijk schreef op woensdag 28 september 2011 om 18:19 | reageer
@Liesbeth: ik vind dat vervoer nog wel een interessante... als iedereen dus op eigen gelegenheid reist word je niet als organisator gezien?
-
-
Liesbeth van Asselt schreef op donderdag 29 september 2011 om 12:09 | reageer
Hallo Johannes, als iedereen ook zelf de door jou uitgekozen accomodatie boekt, kan dit een uitweg zijn. Ik heb dit zelf zo gedaan voor de Schotlandreis met cursisten die op dat moment een fotografiecursus bij me volgden. Maar het is dan wel lastig om het als fotoreis aan te bieden op een website bijvoorbeeld......
-
PehrG schreef op vrijdag 30 september 2011 om 16:31 | reageer
Als je zelf een reis organiseert zonder lid te zijn van SGR/ANVR dan kom je ook nog op de zwarte lijst van de ANVR.
Begin dit jaar was daar veel over te doen, juist omdat het initiatieven zoals van Liesbeth onmogelijk maakt. -
Johannes Klapwijk schreef op vrijdag 30 september 2011 om 19:26 | reageer
Lijkt me op zich wel een interessante oplossing... eens over denken
@Pehr: je linkje wijst niet expliciet naar een zwarte lijst? -
Elja Trum schreef op vrijdag 30 september 2011 om 22:29 | reageer
@Johannes; het is een beetje een vage site van de ANVR. Linkje van PehrG wijst wel naar de juiste pagina, maar de eerste keer stuurt ie 'm door naar een andere pagina. Als je dan terug gaat en nogmaals de link klikt kom je volgens mij wel bij de juiste pagina uit..
-
EdC schreef op zaterdag 1 oktober 2011 om 00:36 | reageer
De 'zwarte lijst' staat op de website als 'ANVR-signaleringslijst financiële zekerheid'. Als je een beetje googlet, dan zie je dat er rond 11 januari het nodige over geschreven is.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
5 Tips om met een veilig gevoel met je camera op vakantie te gaan
door Nando Harmsen
-
Hoe ga je om met foto's op je fotoreis
door Nando Harmsen
-
Een inspirerende reis naar Lofoten, Noorwegen
door Nando Harmsen
-
Een unieke masterclass in de Tarn in Frankrijk. Ga jij mee?
door Nando Harmsen
-
Een bezoek aan Lofoten in de Winter
door Nando Harmsen
-
Tips voor op fotoreis. Deel 3: ken je camera
door Nando Harmsen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.748 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.