Liesbeth van Asselt

Ben je wel goed verzekerd tijdens de fotografiereis?

maandag 26 september 2011, 19:56 door | 7.133x gelezen | 22 reacties

Afgelopen weekend tijdens de Photofactsdag was er grote verbazing toen ik vertelde niet veel fotoreizen meer te organiseren vanwege de wetgeving rondom de reisovereenkomst en de onmogelijkheid van het aflsuiten van een aansprakelijkheidsverzekering voor individuele fotografen die fotoreizen organiseren.

In navolging op mijn blog over leerzame beslommeringen van een beroepsfotograaf een korte update over de (on)mogelijkheden om een fotoreis te verzekeren.

Fotoreizen

Het verzekeren van reizen is een apart risico binnen verzekeringsland. De meeste verzekeraars wagen zich er niet (meer) aan. Enkele specifieke verzekeraars (via makelaars AON en Marsh) kennen hiervoor wel oplossingen maar daarvoor gelden allerlei regels zoals leveringsvoorwaarden, aansluiting bij ANVR, SGR, en dergelijke. Daarnaast zijn deze verzekeringen op doorlopende basis en dus erg kostbaar. De verzekeringen zijn dan ook bedoeld voor grote reisorganisaties.

Burgelijk Wetboek 7:500 en verder gaat over de reisovereenkomst. Hierin wordt gesteld dat iemand als reisorganisator gezien wordt als deze een reis van meer dan 24 uur organiseert, inclusief vervoer en verblijf. Voor alle fotoreizen die ik als fotograaf organiseer, word ik dus als reisorganisator gezien.

Bij schade en/of letsel ontstaan tijdens de reis, kan de reisverzekering van de deelnemer mij als reisorganisator aansprakelijk stellen (ongeacht of ik aansprakelijkheid uitgesloten heb in de algemene voorwaarden). Bijvoorbeeld als een deelnemer uitgegleden en gevallen is.

Bij letselschade gaat het meestal om zulke hoge bedragen, dat ik dat als individuele reisorganisator nooit zal kunnen betalen. En toch zal ook de rechter over het algemeen oordelen dat op de reisorganisator (op mij dus) een zware risico aansprakelijkheid rust. En dat ik dus een schadevergoeding dien te betalen. Bij letselschade (of erger..) betekent dit het faillisement van mij als reisorganisator.

Fotoreizen via het reisbureau


Voor mij reden genoeg om geen fotoreizen meer te organiseren zonder tussenkomst van een ANVR/SGR reisbureau! Dit reisbureau regelt de overnachtingen en het vervoer volgens een door mij opgesteld wensenlijstje. Deelnemers schrijven zich via dit reisbureau in voor de fotoreis. Het reisbureau regelt de financiŽn, handelt klachten af, et cetera.

Daarmee word ik 'bemiddelaar' in plaats van 'organisator' en rust op mij geen risico aansprakelijkheid meer (uitspraak gerechtshof Arnhem 22 juli 2008). Natuurlijk worden de reizen hierdoor wel duurder, maar zo kan ik weer rustig slapen! Als deelnemer is het ook slim om te controleren of je fotoreis wel goed verzekerd is.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Liesbeth van Asselt

Over de auteur

Voor bedrijven richt ik me op reclamefotografie (website, social media en drukwerk). Voor particulieren verzorg ik al 15 jaar fotografiecursussen voor beginners en gevorderden. En workshops fotografie zoals portretfotografie, lightpainting, compositie, hondenfotografie, je flitser leren kennen, etc. Zie stapfoto.nl.

22 reacties

  1. Nouks
    Profiel  Nouks schreef op maandag 26 september 2011 om 21:07

    Bijzonder interesante blog, Liesbeth. Bedankt hiervoor!

  2. Ron
    Ron schreef op maandag 26 september 2011 om 21:55

    2x maal 'ik wordt' en dat voor iemand die van huis uit organisatieadviseur is!! Nee die zou ik maar niet inhuren voor welk bedrijfsdoel dan ook.

  3. @Ron
    @Ron schreef op maandag 26 september 2011 om 22:05

    Hou het even inhoudelijk alsjeblieft. Enne, 2x maal is dubbelop, dus misschien nog even aan je eigen spelling werken...

  4. @Ron
    @Ron schreef op dinsdag 27 september 2011 om 00:41

    Touche!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Overige

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.161 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord