Elja Trum

Computer voor een fotograaf

maandag 12 januari 2009, 18:59 door | 19.976x gelezen | 16 reacties

Photofacts lezer Remco is op zoek naar een nieuwe computer. Hij vroeg daarbij aan mij of ik wat tips had voor zijn nieuwe pc. Voor games en kantoorgebruik is er voldoende informatie te vinden, maar waar moet je nu op letten wanneer je een computer wilt kopen als fotograaf. Gelukkig voor hem heb ik wel wat tips.

Pc of Mac
De eerste keuze die je moet maken is die tussen PC of Mac. Linux of een ander bestuuringsysteem is voor fotografen een minder geschikt alternatief, want daarvoor is Photoshop niet beschikbaar. Er zijn natuurlijk ook voor Photoshop alternatieven, maar dit pakket is toch wel de standaard voor fotografen.

Echt een wezelijk verschil tussen een Apple of een PC is er niet voor fotografen; beide bieden meer dan voldoende mogelijkheden en eigenlijk geen beperkingen. Het is dus vooral een persoonlijke keuze. Apple staat daarbij bekend om de hogere aanschafprijs en een gebruikersvriendelijker besturingssysteem.

Je computer moet natuurlijk voldoende kracht hebben om ook goed met programma's als Lightroom en Photoshop te kunnen werken. Gelukkig is dat tegenwoordig niet vaak een probleem meer, al blijft gelden 'hoe meer, hoe beter'. Hoe ver je hierin gaat is afhankelijk van je budget.

Ga je overigens voor Windows dan is er de keuze uit Windows XP of Vista. Hoewel er veel geklaagd schijnt te worden over Vista werk ik er al twee jaar met veel tevredenheid mee. De vraag is wellicht wel of je voor de 32-bits of 64-bits versie moet gaan.

Mijn ervaring met het 64-bits systeem was dat er nog de nodige ondersteuning ontbrak. Dat is echter twee jaar geleden. Waarschijnlijk is het nu geen enkel probleem meer. Mocht dat wel zo zijn dan kun je een Vista 32-bits versie downloaden en gewoon installeren met je 64-bits code. Toevallig weet ik dat dit geen problemen oplevert..

Het voordeel van de 64-bits versie boven de 32-bits variant is overigens voornamelijk dat je er meer geheugen mee kunt aanspreken. Met de 32-bits versie kun je maximaal 3,6 gigabyte gebruiken. De 64-bits geeft je een heel stuk meer ruimte op dit gebied. Theoretisch kan 64-bits daarnaast sneller zijn bij sommige bewerkingen. Op een Windows machine heb je hier in Photoshop CS4 soms al een beetje voordeel van.

Laptop of desktop
Er is ook nog een keuze te maken tussen de aanschaf van een latop of een desktop computer. Steeds meer mensen kiezen voor een laptop. Dat is natuurlijk in veel gevallen ook praktisch, maar er kleven ook nadelen aan.

Zo is een harddisk in een latop vaak relatief klein. Fotobestanden zijn dan weer erg groot en dat is een combinatie die niet al te best samen gaat. Je bent dan al snel aan het werken met externe drives; niet heel erg praktisch.

MacBook


Zelf zou ik altijd gaan voor een stevige desktop machine. Eentje met voldoende ruimte voor uitbreidingen als extra harddisks, geheugen en insteekkaarten. Let er dus ook op dat er op het moederbord minimaal vier geheugenbanken zijn en dat er ruimte is voor een stuk of vier (meer is meegenomen) disk drives.

Ook handig zijn voldoende USB aansluitingen, al is een tekort daaraan met een USB-hub eenvoudig op te lossen. USB aansluiting vliegen er doorgaans doorheen; een voor je toetsenbord, muis, tekentablet, monitor, cardreader, kleurcalibrator en dergelijke. Over cardreaders gesproken; een ingebouwde multi-cardreader mag bij een fotograaf natuurlijk niet ontbreken.

Moet je veel op locatie werken dan is een laptop overigens al snel onmisbaar. Als het even kan zorg je voor zowel een laptop als een desktop computer. De laptop voor het snelle werk en de backup onderweg, een desktop voor het betere nabewerkingswerk en het opslaan van je archief.

Processor en geheugen
Je kunt hierbij op een paar dingen letten. Allereerst natuurlijk een fatsoenlijke processor. Een Intel Quad core of een vergelijkbare AMD processor brengt je al een heel eind. Met de huidige geheugenprijzen is het haast zonde om niet voor 4 gigabyte aan geheugen te gaan, maar zorg in elk geval dat je boven de 2 gigabyte blijft.

Sinds Photoshop CS4 is ook de grafische kaart weer belangrijker geworden. Controleer of de videokaart geschikt is voor gebruik door Photoshop. Ook hier geldt dan meer geheugen altijd prettig is. Voor ongeveer 100 euro heb je al een meer dan geschikte grafische kaart (nVidia of ATI) met 512 mb geheugen.

Persoonlijk raad ik het gebruik van passief gekoelde videokaarten aan. Deze beschikken niet over een ventilator, maar raken hun warmte kwijt via -vaak grote- koelvinnen. Pas dus op dat de kaart wel in je computer past. Een passief gekoelde videokaart maakt geen geluid; heerlijk stil dus tijdens het werken!

Disks
Mijn persoonlijke voorkeur wat betreft disks is het gebruik van meerdere disks. Minimaal twee. Op de hoofddrive (circa 500 GB) zet je Windows en alle software. De tweede drive gebruik je exclusief voor je bestanden; uiteraard foto's, maar ook documenten of je website kun je daar op kwijt. In feite een applicatie disk en een data disk.

Foto's worden steeds groter en harddiskruimte is goedkoop. Als je nu een (data)drive koopt zou ik minimaal gaan voor 1 terabyte aan ruimte. Dergelijke drives liggen voor zo'n 100 euro in de winkels. Met een terrabyte moet je even vooruit kunnen om je archief op kwijt te kunnen.

Back-up
We hebben op Photofacts al eerder uitgebreid geschreven over back-up mogelijkheden, maar in het kort zou ik hiervoor gaan: je datadisk in de computer is je hoofdarchief. Deze back-up je middels een regelmatige (wekelijks, maandelijks) handeling op een externe harddisk die exact dezelfde grote heeft als je data disk. In dit voorbeeld dus ook 1 terabyte.

Deze back-up bewaar je op een andere locatie. Bijvoorbeeld op je werk, bij je (schoon)ouders of een vriend. Daarnaast zou ik aanraden een online backup abonnement te nemen. Voor circa 80 euro / jaar kun je onbeperkte back-up ruimte hebben. Houd er rekening mee dat een snelle internetverbinding zonder limieten ook een vereisten is hiervoor.

Drobo
Is geld geen probleem, dan is de Drobo wellicht een leuke oplossing. Deze externe drive kan tot maximaal vier drives combineren en slaat bestanden hierop zo op dat er zonder problemen een hard-drive kan crashen. Je verliest dan geen data. Raken de drives vol, dan trek je de kleinste drive uit de Drobo en duw je er een nieuwe grotere in. De rest gaat automatisch.

Een prachtig systeem, maar met 500 euro best prijzig. Een Drobo systeem zou mijn voorkeur hebben boven een RAID systeem. Daar heb ik namelijk de nodige klachten over gehoord; neem je toch RAID, bezuinig dan niet op de kosten van de RAID-controller.

In onderstaande video wordt het gebruik van de Drobo nog verder besproken:Monitor
Wellicht wel een van de belangrijkste onderdelen van een computer voor een fotograaf is de monitor. Dat is immers waar je de foto's op gaat bekijken en bewerken. De kleurweergave is hierbij dus erg belangrijk. Gelukkig worden goede monitoren steeds goedkoper.

Ook het formaat is natuurlijk belangrijk. Persoonlijk werk ik op een 24 inch monitor met een resolutie van 1920 bij 1200 pixels. Voor fotobewerking is dit een prettige maat, maar ook met een 22 inch kun je aardig uit de voeten. Opnieuw geldt hierbij dat je het zo gek kunt maken als je wilt.

Wil je voor een kwaliteitsmonitor gaan, kijk dan vooral naar de schermen van Eizo, LaCie en NEC. Ook Dell en Apple staan bekend om hun goede monitoren. Bij alle merken geldt dat de kwaliteit per type verschilt. Let bij schermen in het algemeen op het zwartpunt (zo donker mogelijk) en het kleurbereik (zo dicht mogelijk bij -of meer dan- 100% AdobeRGB is ideaal voor fotografen.

Eizo monitor


Calibreren
Een goede monitor is weinig waard zonder calibratie (en slechte nog minder). Denk dus ook aan de kosten voor een kleurcalibrator. De Datacolor Spyder3 is bijvoorbeeld een aardige en betaaldbare calibrator. Naast calibrator en de eerder genoemde cardreader is ook een tekentablet in mijn ogen een onmisbare accessoire voor fotografen.

Voor een goede prijsvergelijking van verschillende PC systemen en onderdelen raad ik jullie aan om de Tweakers Pricewatch te gebruiken. Aanvulling zijn welkom in de reacties!


101 Tips voor Perfecte Portretfoto's


Wil jij graag weten hoe je perfecte portretfoto's kunt maken? In mijn boek De Portretbijbel geef ik je 101 tips om jouw portretfotografie naar een hoger niveau te helpen. Je ontdekt hierin de 101 beste tips die ik de afgelopen vijftien jaar als portretfotograaf heb opgedaan.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

16 reacties

 1. gast schreef op maandag 12 januari 2009 om 19:16

  Correctie: 32-bits = 3,25 Gb max

 2. NielsThijssen
  Profiel  NielsThijssen schreef op maandag 12 januari 2009 om 19:51

  Linux kun je gewoon gebruiken, je kan uitwijken naar The GIMP (opensource/GNU-licentie), danwel via virtualisatie onder Linux Photoshop draaien... (als je officieel het pakket kan en wil betalen).

 3. Derk
  Profiel Derk schreef op maandag 12 januari 2009 om 20:42

  Ga gewoon voor de 64 bits versie van Vista. Al dat geklaag is meer geblaat dan waarheid. 64 bits is gewoon de toekomst en de nieuwste versie van bijvoorbeeld Lightroom is gewoon in een volledige 64 bits versie te krijgen. Veel software zal volgen, aan de serverkant is 64 bits al vrij gewoon geworden en voor veel zaken zelfs verplicht.

  Voordelen van 64 bits?

  - Optimaal gebruik maken van je (multicore) processor
  - Kan efficienter meer geheugen aansturen
  - Stabielere drivers (standaard worden alleen gecertificeerde drivers ondersteund)
  - Nieuwe software komt steeds vaker uit in een 64 bits variant

  Een nadeel zou kunnen zijn dat er voor bepaalde hardware geen drivers zijn, de meeste software werkt overigens prima op Vista X64, inclusief de games!

  De grootste problemen doen zich voor bij bijvoorbeeld virusscanners of utilities...

  Verder heb ik het geheel met Elja eens:

  - Minder dan 4 GB zou ik niet doen
  - Quad core is betaalbaar geworden, doen dus (al heb je daar op dit moment nog niet zo veel aan)
  - Koop een SNELLE en GROTE harddisk, 7200 rpm is beter dan 5400 rpm (dat toerental is de reden dat notebooks vaak trager zijn...)
  - Als je bang bent voor dataverlies, neem de backuptips van Elja ter harte. Overigens is het in veel systemen ook mogelijk om 2 harddisks in mirror te zetten, zodat de uitval van 1 harddisk wordt opgevangen. Een externe backup blijft echter altijd noodzakelijk.

  Mijn credo: Digitale data bestaat niet als zij slechts eenmaal is opgeslagen... en dat geldt zeker voor foto's!

 4. Remco
  Remco schreef op maandag 12 januari 2009 om 20:57

  Elja bedankt en alle anderen bedankt voor de aanvullingen.
  Hier kan ik in ieder geval verder mee.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Overige

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.748 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Twitter of Facebook.


Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

Mis het gratis fotografie eBook niet!

52.748 fotografen ontvangen onze wekelijkse fototips al. Schrijf je in en ontvang gratis het eBook '25 Tips voor het Fotograferen van Kinderen'.