Hoe ziet jouw perfecte camera eruit?
woensdag 5 augustus 2020, 20:02 door Nando Harmsen | 4.625x gelezen | 16 reactiesMet elke nieuwe camera die op de markt komt neemt de techniek een of meerder stappen voorwaarts. Soms zijn de stapjes klein, soms zijn het rasse schreden die bijna baanbrekend te noemen zijn. Hoewel we er niet bij stil staan, zijn we in tien jaar bijzonder ver gevorderd.
Er was een tijd dat een camera maar 8 miljoen pixels had, en een scherm op de achterkant van de camera die best klein was. Nu hebben de kleine LCD schermpjes in de zoeker van een mirrorless camera al bijna evenveel pixels als destijds een hele foto, en halen we de 50 megapixels op een sensor met gemak.
Sensoren hebben een dynamisch bereik gekregen waarvan we destijds alleen maar konden dromen, en autofocus systemen zijn sneller dan het oog kan volgen. We maken gebruik van touchscreens en de knoppen op een camera kunnen naar wens geprogrammeerd worden.
In feite is, behalve het ruwe uiterlijk van de camera, niets eens meer te vergelijken met waar we ooit mee begonnen zijn.
Maar we zijn niet snel tevreden. Elk nieuw camera model, ongeacht van welk merk, krijgt op een of andere manier altijd de wind van voren.
Dingen zijn niet goed genoeg, of snel genoeg, of nauwkeurig genoeg. De vorm klopt niet in onze ogen en het menu voldoet niet aan onze standaarden. Opties zijn er niet, of er zijn opties die we onzin vinden. Kortom, er is altijd wel iets om over te klagen.
We maken ons er allemaal wel in meer of mindere mate schuldig aan. Zozeer zelfs, dat we vergeten hoe onze moderne camera's fantastische machines zijn geworden, die zoveel meer kunnen dan tien jaar geleden.
Maar als we onze eigen camera konden samenstellen uit wat er op de markt verkrijgbaar is, hoe zou jouw camera er dan uit zien?
Voor mijn fotografie, en mijn fotografie alleen
Ik heb een nadeel dat ik veel disciplines aan fotografie beoefen. Landschappen, portretten, bruiloften, en vastgoed. Voor elke soort fotografie zou ik een ideale camera kunnen samenstellen, met eisen die het geschikt maakt voor die alleen die discipline.
Het is dus ook een heel persoonlijke keuze, die misschien door de tijd heen ook zal veranderen. Dit is wat ik nu zou uitkiezen, uit de camera's die ik ken.
Sensor van de Hasselblad X1D-50C
Vreemd genoeg zijn het de beelden die ik met de Hasselblad X1D-50c heb gemaakt, die mij een onbeschrijfbare kwaliteitsgevoel geven, dat ik bij geen enkele andere camera heb gezien. Misschien is het onzin, maar in dit geval is het gevoel toch ook belangrijk.
Bovendien geeft de grotere sensor met zijn 50 miljoen pixels een mooie resolutie, en een heel prettig resultaat. Als ik een sensor mocht kiezen voor mijn camera, dan was het deze.
Autofocus van de Sony A7R III
Een autofocus moet snel en nauwkeurig zijn, met functies die het doen uitstijgen boven de rest. De oog-AF, gezichts-AF en lichaams autofocus mogelijkheden van de Sony A7R III zijn daarin heel goed.
Toch is dit inmiddels niet de beste meer, vermoed ik. De nieuwe Canon R5 moet minstens even goed werken, zo niet beter. Maar uit mijn ervaringen is de Sony A7R III in dit geval de beste die ik in handen gehad heb.
Elektronische zoeker uit de Leica SL
Het eerste wat mij opviel aan de Leica SL was het beeld in de elektronisch zoeker. Ik had nog nooit zo'n helder en prettig beeld gezien, dat bijzonder dicht bij een optische zoeker komt. Als ik een EVF moet kiezen, dan zou het deze worden.
Gelukkig hebben steeds meer nieuwe mirrorless camera's een bijzonder goede EVF aan boord, zoals de Canon EOS R en opvolgers, en de Nikon Z 7. Ook de nieuwe Sony A7S III moet bijzonder goed zijn, hoewel ik die nog niet heb kunnen gebruiken. Voorlopig hou ik het nog even op de Leica SL.
Optische zoeker van de Fujifilm X-Pro 2
Wat is er fijner dan een goede optische zoeker? Geen EVF kan daar tegenop. Was het niet mooi als je zowel een EVF als een optische zoeker kunt combineren? De Fujifilm X-Pro 2 heeft het.
Deze zoeker kun je eenvoudig met het overhalen van een hendel verwisselen tussen optische of elektronisch. Ik zou willen dat meer moderne mirrorless camera's dit zouden hebben. Het hoeft niet eens moeilijk te zijn, lijkt me.
Kantelbare LCD scherm en touchscreen van de Canon EOS R
Een kantelbaar scherm is prettig, en dat van de Canon EOS R is tot op heden het meest prettige scherm dat ik gebruikt heb. Dat komt deels ook vanwege de fijne touchscreen mogelijkheden.
Een gewoon kantelbaar scherm is niet altijd even functioneel, maar een die je volledig kunt ronddraaien wel. Het eenvoudige gebruik van de touchscreen maakt van het navigeren door het menu, en het instellen van de camera een heel fijne ervaring.
Programmeerbare knoppen en gebruiksgemak van de Panasonic DC-S1
De meeste Sony camera's staan bekend om de mogelijkheden tot het persoonlijk maken van de camera. Maar de Panasonic DC-S1 gaat daarin in mijn ogen nog een stapje verder.
De mogelijkheden om je de hele camera tot in de details naar je eigen wensen in te stellen gaat heel ver bij de Panasonic DC-S1, zonder dat het een hele uitdaging is om het in te stellen. Dat zou ik ook op mijn perfecte camera willen.
Draaiknoppen van de Fujifilm GFX-50s
Misschien komt het omdat ik wel van die nostalgische instelwieltjes hou, maar ik vind het gewoon erg prettig en snel werken. De fysieke instelwieltjes voor sluitertijd, ISO, en de diafragmaring op het objectief. De Fujifilm GFX-50S biedt het.
Meer camera's zouden het moeten hebben, aangezien het zoveel meer mogelijkheden kan bieden. Bovendien zie je direct hoe je camera ingesteld staat, zonder de camera in te schakelen. Dit wil ik ook voor mijn perfecte camera.
Menu systeem van de Canon EOS 5D mark IV
Van alle menu's die ik ben tegengekomen, vind ik dat van Canon het beste ontworpen en doordacht. Vrijwel alles op een logsiche manier ingedeeld, en begrijpelijk weergegeven.
Het mooiste is, dat het ook heel handig te gebruiken is met het touchscreen. Je kunt snel bladeren, dingen makkelijk terug vinden, en een handig Mijn Menu waarin zelfs meerdere pagina's aangemaakt kunnen worden.
Vorm, gewicht en formaat van de Hasselblad X1D-50C
Daar is die Hasselblad weer, de X1D-50c. Er is geen camera die prettiger in de hand ligt als deze middenformaat camera.
De camera lijkt groot, maar dat is het niet. De vorm is heel goed doordacht, en het gedurende uren vasthouden van de camera is geen enkel probleem. Als ik voor een vorm moest kiezen, dan is het er eentje die perfect naar mijn hand gevormd is, en deze Hasselblad is dat.
Mocht het een probleem zijn om alle andere functies in de camera te krijgen, zonder de vorm geweld aan te doen. Dan kies ik zonder enige twijfel de massieve Canon EOS 1Dx mark III body. Groot? Jazeker. Zwaar? Jazeker. Maar zo goed naar de hand gevormd dat het een perfect alternatief voor de Hasselblad is.
Andere handige opties
Er is natuurlijk nog veel meer dan deze punten. Vooral in opties die ingebouwd zijn wil ik er een aantal zeker niet missen. Ik kan ze niet allemaal opnoemen, maar er zijn er toch zeker een aantal die ik zeker in mijn camera ingebouwd wil hebben.
Ook hier geldt weer, het is afhankelijk van je fotografie, maar dit zijn toch zeker de opties die ik in mijn perfecte camera ingebouwd wil hebben.
- Wi-Fi
- GPS
- Sluitertijden die tot een uur gaan in plaats van 30 seconden voor ik Bulb moet gebruiken: Bulb timer
- Time-lapse functie
- Selftimer voor 2, 5, 10, 15, 20, of 30-seconden vertraging en voor een serie van 1, 2, 3, or 5 beelden
- Snel menu dat volledig naar wens aan te passen is
- Volledig stil fotograferen tot zeker 10 beelden per seconde met volledig functionerende autofocus
- Auto ISO die rekening houdt met het brandpunt
- Batterij die tot 1000 opnamen met liveview mee gaat
- Twee kaart sloten, bestemd voor dezelfde kaartjes en met dezelfde schrijfsnelheid
- AF hulplicht dat gebruik maakt van een laser patroon
- Ingebouwd 3 stops grijsfilter
Mijn voordeel dat ook een nadeel is
Ik heb het voordeel dat ik veel verschillende camera's intensief gebruikt heb voor mijn reviews, zodat ik een goed beeld heb van wat ik de sterke punten van elke camera vind.
Dat is misschien niet voor iedereen mogelijk. En tegelijkertijd is het een nadeel, want als je weet hoe iets anders kan, ben je al snel minder tevreden. Want die andere camera...
Hoe jouw beste camera eruit zou zien, is daarom heel persoonlijk en niet voor discussie vatbaar. Alleen voor verbetering, misschien. Het hangt ook af van jouw soort fotografie.
Laat ons weten in een reactie onder dit artikel hoe jouw ideale camera er op dit moment uitziet. Of vertel welke camera jij hebt, en wat je anders zou willen. Ik kijk uit naar jullie reactie.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.
16 reacties
-
martinphili schreef op woensdag 5 augustus 2020 om 22:06 | reageer
Mijn ideale camera? Een MkI 5D want dat is net de camera die ik heb en ik kan er alles mee.
-
Donald Willemsen schreef op vrijdag 7 augustus 2020 om 22:48 | reageer
Mijn ideale camera is er een waar je niet mee kan filmen. Ik ben een fotograaf en geen filmer. Waarom elke camera voorzien van een film/video-optie? Er zijn perfecte videocamera's in de handel. Als de video/film optie niet is ingebouwd in de fotocamera, dan kan de camera goedkoper worden of er betere foto-opties voor in de plaats komen. Een optie die ik ook mis, is de optie om de camera handmatig in te stellen op ISO 50. Alle middenklassers gaan tot 100 ISO aan de ondergrens, al komt het soms voor dat een camera elektronisch wel onder de ISO 100 gaat, maar het is dan niet handmatig instelbaar.
Nando, ik vind het een interessant artikel en ik kan jouw wensen wel begrijpen. Ik zou die wensen ook wel hebben, maar helaas liggen die ver boven mijn budget . Ik heb jouw verhaal met plezier gelezen. -
-
Donald Willemsen schreef op dinsdag 11 augustus 2020 om 10:13 | reageer
@Nando, Ik heb de Canon EOS 70D en de EOS80D. Bij beide camera's is ISO 100 de instelbare ondergrens. Lager (naar ISO 50) is niet mogelijk. Als ik mijn toestel op de volledige (groene) automatische stand zet, kan ik enkel jpg's maken en daar komt het voor dat er in de exif dan een lagere ISOwaarde staat aangegeven dan 100. Zo ben ik al ISO 60 en ISO 80 tegengekomen. Deze waarden zijn NIET handmatig in te stellen.
Nando, ik heb er wel vrede mee als het niet kan, maar jammer vind ik het wel.
Tot slot, hartelijk dank voor jouw reactie. -
Nando schreef op dinsdag 11 augustus 2020 om 10:40 | reageer
@Donald;
Ik heb bij de 80D gekeken, en inderdaad, ik zie geen vergroting van het ISO bereik bij de instellingen staan. Bijzonder dat er in de groene stand wel waarden onder de ISO100 verschijnen. Nooit geweten dat dit gebeurt.
Uiteraard is de groene stand een stand die ik nooit gebruik. -
Martin Hermes schreef op dinsdag 11 augustus 2020 om 13:50 | reageer
Er zijn vele goede camera's maar GPS WIFI en Bluetooth zou standaard in elke camera moeten zitten
-
patrick schreef op dinsdag 11 augustus 2020 om 13:53 | reageer
heb een canon 5D markII maar onlangs een Fujifilm X-T1 tweedehands natuurlijk aangekocht.Ben in de wolken met dit apparaat met zijn retro look.Zeer licht en klein en toch alles aan boord.Lig nu wel te dromen over het laatste model,,,,
-
Jim schreef op dinsdag 11 augustus 2020 om 18:33 | reageer
@Nando Je bent wat mij betreft erin geslaagd om een aardige reclame folder voor jullie sponsors bij elkaar te schrijven. Je hebt ze allemaal een behoorlijke veer in hun...... weten te steken. Ga zo door en wellicht krijg je binnenkort nog jou ideale camera toegestuurd. Proficiat alvast!
-
Toon van Hoek schreef op dinsdag 11 augustus 2020 om 18:47 | reageer
O! Wat ben ik het toch met de eerste opmerking van Donald eens! Ook ik zou voor de aardigheid wel eens willen weten hoeveel goedkoper een camera wordt zónder film-functie! Ik vind het onbegrijpelijk dat - zover ik weet - er geen camera producenten zijn die hier op inspringen! Gr. Toon (gast)
-
Marcel de Bruin schreef op dinsdag 11 augustus 2020 om 20:14 | reageer
Voor mij is er maar èèn camera (en ook de enige van dit merk) de 1DX Mk III als opvolger van mijn 1DX Mk II
-
-
-
Stefanie schreef op woensdag 12 augustus 2020 om 11:06 | reageer
Sinds ik een camera met kantelbaar scherm heb is dat echt een must geworden en de batterijduur is de reden geweest dat ik nog niet over ben naar mirrorless. Nu lijkt de laatste tijd erg de nadruk te liggen op de film mogelijkheden van camera's, jammer want er valt op andere punten ook nog genoeg te verbeteren en fotografen vinden deze functie over het algemeen overbodig, ja, leuk voor op vakantie maar dan voldoet de telefooncamera ook prima. Maar blijkbaar is er toch een markt voor, vooral vloggers als ik het goed begrijp, maar waarom die dan niet voor een videocamera gaan snap ik dan weer niet zo goed, maar eigenlijk snap ik vloggers gewoon niet zo goed
-
-
Donald Willemsen schreef op woensdag 12 augustus 2020 om 14:37 | reageer
@Nando, een artikel over de (on)zin van een filmfunctie op een fotocamera zie ik als pure fotograaf wel zitten. Het gaat me nu te ver om er nu dieper op in te gaan. Daarvoor is een nieuw artikel een betere optie. Laten we op dit moment de discussie over jouw bovenstaand artikel nu maar een beetje zuiver houden.
-
Paul schreef op woensdag 12 augustus 2020 om 20:36 | reageer
Een heel goed geschreven artikel Nando, het zet me nog eens met de voeten op de grond. Toen ik in 2004 mijn eerste digitale Canon camera kocht, vertelden mijn vrienden mij dat digitale camera's nooit de analoge camera met film zouden kunnen vervangen. Nu zijn het uitzonderingen die nog met een analoge camera werken.
Meer mensen zouden toch ook eens de drempel moeten oversteken om met de camera aan het filmen te gaan. Het is toch wel echt een meerwaarde als je er voor open staat.
De tijd dat fototentoonstellingen heel veel volk lokte is spijtig zijn hoogtepunt toch wel voorbij, een afwisseling met een (natuur)film daarentegen geeft dan toch een grote meerwaarde en wordt heel positief onthaald.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Iemand een foto laten maken? Zorg dat alles goed staat
door Nando Harmsen
-
Straatfotografie tip: JPG of RAW: Een aloude keuze
door Michiel Heijmans
-
Eerste impressie van de Fujifilm X-T50
door Nando Harmsen
-
Panasonic introduceert de LUMIX S9
door Nando Harmsen
-
Flitsfotografie tip: Haal je flitser van de camera
door Elja Trum
-
Filtsfotografie tip: Stel je camera handmatig in
door Elja Trum
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.728 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.