Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Laserlicht vernielt camerasensor

zaterdag 7 augustus 2010, 23:47 door | 11.711x gelezen | 9 reacties

Mocht je als fotograaf graag opnames maken tijdens concerten of feesten dan is het slim op te passen met laserlicht. Op internet zijn een aantal filmpjes opgedoken waarin te zien is hoe een Canon 5D mark II sensor in een fractie van een seconde beschadigd raakt door laserlicht.

Het is niet bekend welke classificatie de betreffende lasers gehad hebben, maar als het goed is zou de gebruikte laser veilig moeten zijn voor het menselijk oog. Het maakt wel duidelijk dat laserlicht gevaarlijk kan zijn voor je ogen.

Het is al langer bekend dat je op moet passen met lasershows en gebruik van een camera. Bij professionele opnames wordt hierover dan ook vaak van te voren naar gekeken. In de basis is het belangrijk dat je de camera niet rechtstreeks op de lichtbron richt. Ook via een reflecterend oppervlak, zoals een spiegel, is dit af te raden.


Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-witfotografie, flitsfotografie en portretfotografie.

9 reacties

  1. Robin
    Robin schreef op zondag 8 augustus 2010 om 00:08  | reageer

    Gebeurd dit alleen bij het filmen waarbij de sensor langer bloot gesteld is aan direct licht of is er ook een grote kans bij het maken van foto's?

  2. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op zondag 8 augustus 2010 om 00:31  | reageer

    Bij het maken van foto's is de kans natuurlijk vele malen kleiner, maar volgens mij kan het hierbij net zo goed gebeuren.

  3. Willem
    Willem schreef op zondag 8 augustus 2010 om 03:47  | reageer

    Waar men mee te maken heeft is nog maar een klein fractie van een echt laser.
    het licht wat wij nu zien is een reflectie op spiegels. een echte laser straal brand echt door alles heen. wat gebruikt word is heel erg zwak licht.
    kan je eens na gaan als ze een echte bundel/straal gebruiken." en dan nog zeggen dat het geen kwaad kan.

    Willem

  4. Brian [dSLR.nl]
    Brian [dSLR.nl] schreef op zondag 8 augustus 2010 om 06:39  | reageer

    Leuk ander artikel over laser als schild tegen paparazzi.

  5. BN-er
    BN-er schreef op zondag 8 augustus 2010 om 11:41  | reageer

    WAUW!!! Nieuw wapen tegen Paparazzi knipoog

  6. Stijn
    Profiel Stijn schreef op zondag 8 augustus 2010 om 18:38  | reageer

    Bizar, met mijn compactcamera (Canon Digital IXUS 50) heb ik al heel wat filmpjes van laserlicht gemaakt en nooit problemen mee gehad..

  7. Huybert
    Huybert schreef op maandag 9 augustus 2010 om 07:41  | reageer

    Bij het maken van foto's met een SLR is de kans vele malen kleiner; Ik fotografeer al 10 jaar dit soort shows en heb idd wel een keer een camera kunnen wegbrengen; het was alleen een superzoom compact camera, met al m'n SLR's heb ik nog nooit problemen gehad en heb een laser echt wel een paar keer vol in de lens gehad. Maar pech kun je altijd hebben blijkt wel

  8. Brian [dSLR.nl]
    Brian [dSLR.nl] schreef op maandag 9 augustus 2010 om 19:19  | reageer

    Het is op zich niet heel moeilijk te verklaren dat je er met fotografie weinig problemen mee zult hebben en met filmen wel.
    Tijdens het fotograferen staat maar kort de spiegel omhoog en het sluitergordijn open. Dat is anders tijdens het filmen, wanneer altijd de spiegel omhoog steet en het sluitergordijn open. De kans dat het licht de sensor raakt is dan natuurlijk vele malen groter.

    Bij camera's waarvan de sensor continue belicht wordt omdat dezelfde sensor ook voor meetdoeleinden gebruikt wordt (lichtmeting, scherpstelling, enz) wordt ook gebruik gemaakt van speciale filters voor de sensor. Deze filters wil je bij een spiegelreflex niet hebben omdat die het de signaal/ruis verhouding verstoren. Een spiegelreflex (maar ook een betere compact zoals een PEN, NEX o.i.d.) zal dus meer risico lopen wanneer de sensor geraakt kan worden.

    Het vermogen van de laser en de kleur van het licht maakt ook enorm uit. Een rode laser zal niet zo snel schade aan de sensor aanbrengen, terwijl blauwe en groene lasers veel gevaarlijker zijn. Er zijn in de handel leuke blauwe laserpennen te koop van 100 en zelfs 200 milliwatt (verboden, maar erg leuk) Blaas eens een ballon op en richt hierop met de laser. De ballon zal stuk gaan, maar niet elke kleur ballon zal even snel kapot gaan omdat de ene kleur ballon veel sneller oververhit (smelt) dan de andere kleur ballon. Hetzelfde zal je met sensoren zien. Een leuke rode coating van Sigma sensoren heb je tijdens een lasershow zo kapot !!! De groenige coating van Nikon en Canon kan aardig wat hebben, maar niet van blauwe lasers terwijl Fuji camera's met een super CCD groene lasers niet leuk zullen vinden.

    Wanneer de sensor kapot gaat valt moeilijk te voorspellen. Voorwaarde is dat hij oververhit raakt. Dit betekend dat hij lang genoeg moet worden geraakt door het opvallende licht, maar meestal is dat licht gepulseerd (het gaat snel aan en uit) waardoor de raaktijd niet zo lang is. Dit is ook de reden waarom ogen niet verblind raken door laserlicht tijdens shows. De raaktijd is domweg te kort om lasogen te krijgen.

    Als die raaktijd langer is dan de tijd die nodig is om de sensor te heet te laten worden, zal die lijn in de sensor uitvallen. Dat is ook precies wat je ziet in het filmpje. Een lijn valt uit, zelfs maar ten delen.

    Advies, film geen lasershow met een dSLR camera want die heeft geen adequate bescherming voor de sensor zitten. Een videocamera of compact camera die gemaakt is om de sensor continue bloot te stellen aan licht zal veel minder risico lopen.

  9. Arno
    Profiel  Arno schreef op dinsdag 10 augustus 2010 om 00:17  | reageer

    Wat raar is aan het filmpje is dat de lijn helemaal rechtloop terwijl de laser toch echt er scheef overheen gaat. Vreemd????

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Overige

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.811 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord