Elja Trum

Laserlicht vernielt camerasensor

zaterdag 7 augustus 2010, 23:47 door | 10.451x gelezen | 9 reacties

Mocht je als fotograaf graag opnames maken tijdens concerten of feesten dan is het slim op te passen met laserlicht. Op internet zijn een aantal filmpjes opgedoken waarin te zien is hoe een Canon 5D mark II sensor in een fractie van een seconde beschadigd raakt door laserlicht.

Het is niet bekend welke classificatie de betreffende lasers gehad hebben, maar als het goed is zou de gebruikte laser veilig moeten zijn voor het menselijk oog. Het maakt wel duidelijk dat laserlicht gevaarlijk kan zijn voor je ogen.

Het is al langer bekend dat je op moet passen met lasershows en gebruik van een camera. Bij professionele opnames wordt hierover dan ook vaak van te voren naar gekeken. In de basis is het belangrijk dat je de camera niet rechtstreeks op de lichtbron richt. Ook via een reflecterend oppervlak, zoals een spiegel, is dit af te raden.


Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 85 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Vanwege de lancering van onze nieuwe boek De Nachtfotobijbel hebben we een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 40 euro korting en ontvang gratis ons nieuwe boek thuis.

Photofacts Academy + De Nachtfotobijbel

Ons gloednieuwe boek 'De Nachtfotobijbel' gaat over avond- en nachtfotografie. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 40 euro korting!

Lid worden met korting + gratis boek
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

9 reacties

 1. Robin
  Robin schreef op zondag 8 augustus 2010 om 00:08

  Gebeurd dit alleen bij het filmen waarbij de sensor langer bloot gesteld is aan direct licht of is er ook een grote kans bij het maken van foto's?

 2. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op zondag 8 augustus 2010 om 00:31

  Bij het maken van foto's is de kans natuurlijk vele malen kleiner, maar volgens mij kan het hierbij net zo goed gebeuren.

 3. Willem
  Willem schreef op zondag 8 augustus 2010 om 03:47

  Waar men mee te maken heeft is nog maar een klein fractie van een echt laser.
  het licht wat wij nu zien is een reflectie op spiegels. een echte laser straal brand echt door alles heen. wat gebruikt word is heel erg zwak licht.
  kan je eens na gaan als ze een echte bundel/straal gebruiken." en dan nog zeggen dat het geen kwaad kan.

  Willem

 4. Brian [dSLR.nl]
  Brian [dSLR.nl] schreef op zondag 8 augustus 2010 om 06:39

  Leuk ander artikel over laser als schild tegen paparazzi.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Overige

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

51.338 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord