Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Bernie Benz

Waar plaats je de scherptediepte en hoe doe je dat?

dinsdag 1 december 2015, 19:32 door | 8.803x gelezen | 3 reacties

Belichting, compositie, scherpte, een aantal factoren die bepalen of een foto als goed beschouwd wordt. Een heel belangrijke rol is weggelegd voor de scherptediepte. Het oog gaat automatisch naar het scherpste deel van een foto. Als alles wazig is wordt al gauw gezegd: wat een slechte foto.

Maar waar leg je het gedeelte dat scherp is, de scherptediepte dus? Wordt alles van voor naar achter scherp, of alleen een gedeelte van de foto?

In de portretfotografie is meestal een geringe scherptediepte gewenst, een grote diafragma opening (een klein getal, bijvoorbeeld f/1.8). Ik doe het liefst landschap, natuur, architectuur en macro. Ook daar kan een kleine scherptediepte mooi zijn, zoals bij deze tulpen.

Tulpen


Meestal is bij die foto's een grote scherptediepte fraaier, een kleine opening is dan nodig, (een groot getal bijvoorbeeld f/16). Hele kleine diafragma's geven weer onscherpte door diffractie, het buigen van het licht door de kleine opening. Dat is ook niet ideaal. Bovendien is het kleinste diafragma, f/22 of f/32, nog niet altijd voldoende om het geheel scherp te krijgen.

Focusstacking vind ik een heel goede methode om een grote scherptediepte te krijgen. Bij focusstacking worden meerdere foto's gemaakt waarbij telkens op een ander punt wordt scherpgesteld. Je hebt natuurlijk een statief nodig. Een speciaal fotobewerkingsprogramma voegt alle foto's tot één samen.

Sinds ik eind 2014 de Sony Alpha 7r heb aangeschaft met de Sonnar 55mm, f/1.8 en Loxia 35mm, f/2.0 prime objectieven, was ik toch al meer en meer met een statief gaan fotograferen. De resolutie van die camera/lens combinaties is namelijk zo hoog dat elke bewegingsonscherpte te zien is.

Het maken van de foto's en de nabewerking kost tijd, maar het is tenslotte je hobby, niet? En het resultaat is mooier. Ik ben nog volop aan het oefenen en experimenteren.

Hieronder twee foto's, respectievelijk gemaakt met diafragma f/3.2 en f/5.6, elk is opgebouwd uit zo'n 17 foto's. Het kan zeer waarschijnlijk met (veel) minder. Dat is nog een kwestie van uitproberen.

Dennenappels


De voorste en de achterste dennenappel op deze foto kunnen nog iets scherper.

Termunten kerk


Op deze foto, in de kerk, kan je dichtbij de bijbel lezen en als je opkijkt zijn de foto's in de nissen achter in de muur ook scherp. Een veel natuurlijker beeld.

Het is de moeite waard om je in focusstacking te verdiepen en het een onderdeel van je fotografie arsenaal te maken!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

3 reacties

  1. Christiaan
    Christiaan schreef op dinsdag 1 december 2015 om 20:17  | reageer

    Focus staking heb ik zelf ook al 's een paar keer geprobeerd en dat is best leuk om te doen. Nadeel is wel de gigagrote tiff file die je uiteindelijk over houdt.

  2. sandra
    sandra schreef op woensdag 2 december 2015 om 08:51  | reageer

    Is het mogelijk om te beschrijven hoe je dat aanpakt, dat focus stacking? Dat mis ik dan weer in dit verhaal.

  3. gast schreef op vrijdag 4 december 2015 om 14:49  | reageer

    Linkje klikken van focusstacking

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Overige

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.749 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord