Freddy Stapersma

Fotomanipulatie bij nieuwspanorama's; hoe ver mag je gaan?

zondag 14 februari 2010, 23:14 door | 10.517x gelezen | 25 reacties

In een gespecialiseerd 360 graden fotografie forum is een discussie ontstaan of 360 graden fotografie gebruikt kan en mag worden voor nieuws fotografie. Mag 360 graden fotografie gebruikt worden voor nieuws fotografie? Journalistieke nieuwsfoto's mogen in principe niet gemanipuleerd worden terwijl een panorama foto door het gebruik van software eigenlijk wel wordt gemanipuleerd.

Een beetje kleuren aanpassen, contrast verhogen, croppen is toegestaan. Maar het wegpoetsen van mensen of onderdelen zoals gezien bij de Zilveren camera van 2008 waarbij defensie fotograaf Sjoerd Hilckmann twee trekstangen wegpoetste van een auto mag niet.

Een fotograaf van de Los Angeles Times is ontslagen nadat hij twee foto's had gecombineerd om een beter compositie te verkrijgen.

Ophef over gecombineerde nieuwsfoto


360 graden foto's worden over het algemeen gemaakt door meerdere foto's aan elkaar te plakken door middel van gespecialiseerde software en daardoor dus gemanipuleerd. De laatste tijd zie je steeds vaker 360 graden foto's opduiken bij nieuwsgeving.

Denk bijvoorbeeld aan de inauguratie van Obama. Deze Gigapan foto is gemaakt door ongeveer 220 foto's aan elkaar te plakken. Door met een telelens overlappende foto's te nemen kun je een extreme zoom maken. Dit alles gaat wel gepaard met grote bestanden en veel retoucheer werk. Een beetje gigapano is een paar gig groot. De foto's worden in kleine stukjes gehakt welke telkens moeten worden ingeladen tijdens het zoomen

Een ander mooi voorbeeld is deze 360 nieuwstour over DSB. Deze panorama tour is gemaakt met een Canon 50D en een Sigma 8mm f/3.5 lens. In de tour is ook video gebruikt. Deze tour is gemaakt door collega panograaf Arthur van de Enk van Virtualtuur.nl.

Na de aarbeving in Hati verscheen er bij CNN een 360 graden video van de ramp. Met twaalf camera's in een kop worden video beelden opgenomen welke naderhand allemaal geprocessed moeten worden tot een 360 graden film. Geschatte kosten voor dit filmpje ongeveer 10.000 euro.

Stelling
Als ik een panorama fotografeer, maak ik gebruik van 4 tot 6 foto's om rond te gaan. Als in foto 1 deels een persoon staat en in foto 2 (die de persoon overlapt) geen persoon meer te zien is. Mag de fotograaf/bewerker deze persoon weg poetsen om deze fout (half persoon) te verwijderen.

1. De fotograaf/bewerker mag deze vrijheid nemen zonder enige vorm van info voor de lezer/kijker. Een fotograaf manipuleert zo wie zo al door de lens/crop. Dus er is nooit een echte gevoel van wat er echt gebeurd in het beeld. Juist bij een 360 graden panorama kun je weinig doen. Een 360 graden panorama het laat het beeld in 360 graden zien zoals het werkelijk is.
Ook al haal je wat 'fouten' weg.

2. Een foto manipulatie zoals, het verwijderen van personen, aanpassen van beelden, croppen, en of welke manipulatie dan ook mag niet worden gebruikt voor nieuws fotografie en of moet aangegeven worden bij de foto.

Ik ben zeer benieuwd naar jullie ideen over dit onderwerp!

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Freddy Stapersma

Over de auteur

Actief als beletteraar en 360 graden fotograaf. Hij fotografeert met een Canon 50D en een 350D. Behalve 360 graden panorama's doet hij ook veel met HDR fotografie. Freddy heeft een eigen 360 graden fotografiebedrijf genaamd Kandiefoto. Ook beheert hij de website Discocandy.

25 reacties

 1. roger767
  roger767 schreef op zondag 14 februari 2010 om 23:35

  gewoon niet manipuleren, scheelt je werk.

 2. Brian dSLR.nl
  Profiel  Brian (dSLR.nl) schreef op zondag 14 februari 2010 om 23:37

  Eigenlijk is deze stelling alweer outdated omdat er inmiddels camera's zijn die gewoon met een klik een 360 graden foto kunnen maken. CNN gebruikt dezelfde manier van beeld opnemen trouwens ook al voor filmbeelden. Er zijn prachtige 360 graden foto- en videobeelden van Haiti te vinden die door CNN gemaakt zijn.

 3. marcelm
  Profiel marcelm schreef op zondag 14 februari 2010 om 23:39

  Als het landschap het onderwerp is van de foto zou je eigenlijk alle mensen (storende elementen) er uit mogen halen van mij. Dit natuurlijk zolang de storende elementen geen interactie hebben met het landschap. Dus keuze 1.

 4. tonv
  Profiel tonv schreef op maandag 15 februari 2010 om 02:46

  Wanneer manipulatie betekent dat de waarheid geweld wordt aangedaan verliest een nieuwsfoto alle integriteit. De gecombineerde foto van de Los Angeles Times mag dan een optimaler compositie zijn maar het roept een grimmiger beeld op en is in mijn optiek onjuist.

  Maar we hebben gezien wat moordende concurrentie en awardgeilheid teweeg brengt; een wolf kunstjes leren en aan flashlights laten wennen. Het zal dus niet meevallen om in een competitieve, afkalvende nieuwsmarkt als fotograaf roomser dan de paus te blijven.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Panorama

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.637 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord