Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Ger de Gram

Panoramafoto's schieten met een mobiel: het kan!

maandag 3 augustus 2009, 21:54 door | 6.574x gelezen | 3 reacties

Op het dak van het Empire State Building, op het San Marco plein, of de top van de Mount Everest of gewoon op je eigen balkon. Soms is het uitzicht zo gaaf dat je het onmogelijk in één foto kan vatten. Hoe graag je het ook wil. Veel digitale camera's hebben een panoramafunctie aan boord. Helaas betekent dat soms dat je achteraf op de computer foto's aan elkaar kan knutselen. De Nokia N86 cameratelefoon doet het anders.

De panoramafunctie op deze cameratelefoon maakt het verbazend makkelijk. Eén keer afdrukken en daarna een rondje draaien is eigenlijk alles wat nodig is. De camera vogelt uit wanneer datgene wat je in beeld hebt, grenst aan de eerder genomen foto en drukt zelf af.

Het toestel geeft het ook aan als de camera iets omhoog of omlaag moet om de beelden goed aan elkaar te laten grenzen. Waarschijnlijk wordt daar de ingebouwde accellerometer voor gebruikt. Het resultaat is geen 13 gigapixel stadsgezicht of Photosynth. En of je 'm moet afdrukken op een canvasdoek is een tweede, maar binnen een minuut heb je wel een kant en klare panorama die goed bruikbaar is.

Panoramafoto N86


De Nokia N86 8MP is de eerste cameratelefoon die standaard is uitgerust met deze techniek, maar helemaal nieuw is het niet. Eerder was het als losse applicatie te downloaden voor telefoons van dit merk. Het programma Panoman werkte al op eerdere Nokia toestellen, maar is door Nokia opgekocht en daarmee verdwenen van het internet. De N86 is het eerste toestel waar deze functie op zit, maar de 5230 Xpressmusic van de Finse telefoonfabrikant heeft het ook.

Dikke kans dat het standaard wordt voor telefoons van Nokia. De N86 is uiteraard geen reden om je digitale spiegelreflex of andere digitale camera de deur uit te doen. Maar misschien dat je voor een leuke panorama nu eerder je telefoon pakt. Hieronder een korte demonstratie de panoramafunctie van de N86.Uiteraard kan de Nokia N86 nog veel meer. Bekijk de volledige review van de Nokia N86 op BesteProduct.

Tekst met dank aan: Dennis de Vries

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Ger de Gram

Over de auteur

Ger is freelance journalist in zowel tekst als beeld en oprichter van weblog Gadgettest. Meer informatie over Ger vind je op zijn persoonlijke website Gerdegram.nl.

3 reacties

 1. Mattijs
  Profiel Mattijs schreef op maandag 3 augustus 2009 om 22:04  | reageer

  Geinig, ik zag laatst ook een compactcamera die dit ook kon, zonder dat je afzonderlijke foto's hoefde te maken. Idd handig als je snel een panorama wil. Maar ik blijf toch liever m'n D80 gebruiken.

 2. Remco
  Profiel  Remco schreef op dinsdag 4 augustus 2009 om 07:26  | reageer

  Inderdaad een leuke feature. Soms maak ik meer foto's voor een panorama en dan heb ik thuis eigenlijk geen zin om die foto's aan elkaar te maken. Puur luiheid, maar toch.

 3. Leo
  Leo schreef op woensdag 5 augustus 2009 om 14:37  | reageer

  De Sony DSC-HX1 heeft ook pano-sweap functie.
  Het is het gevecht tussen automatisch (= gemak) en handmatig (=meer controle en mogelijkheden)

  Maar de echte uitdaging blijft, wat is een leuke foto. En dat geldt ook voor een panorama.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Panorama

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.036 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord