Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting ťn inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Ton Vingerhoets

Beijing Hutongs; unieke eeuwenoude steegjes

vrijdag 11 juni 2010, 11:32 door | 8.851x gelezen | 21 reacties

In mijn laatste blog heb ik verteld dat ik de komende tijd wat meer van Beijing en China wil laten zien. China is een kleurrijk, boeiend maar vooral contrastrijk land. Beijing als hoofdstad vertegenwoordigd veel cultuur. Overal in de stad vindt je de overblijfselen van de puissant rijke Emperors die als goden leefden, omringd door een weelderige hofhouding en duizenden concubines. Na een bezoek aan de immense Verboden Stad krijg je er een beetje een indruk van.

Een van de volgende blogs in deze serie ga ik wijden aan De Verboden Stad, ik wil nu iets vertellen over de Beijing hutongs. Je komt ze in deze vorm nergens anders in China tegen. Het zijn smalle steegjes met laagbouw waar in vroegere tijden de lokale bevolking leefde, gecentraliseerd rondom de Verboden Stad. Hoe hoger de status, hoe dichter men bij het keizerlijk paleis woonde. Het zijn ruime huizen met meerdere vertrekken en prachtige ommuurde tuinen.

Beijing hutongs


Verder van het paleis verwijderd woonden gewone burgers, kooplieden, ambachtslieden en arbeiders. Hun onderkomen was aanmerkelijk kleiner, de decoratie soberder en de hutongs waren ook smaller. Bijna alle huizen hadden poorten op het zuiden gericht voor optimale lichtopbrengst. De infrastructuur was simpel; rechte lijnen die van oost naar west lopen. De hoofdstraten waren allemaal verbonden door ontelbare kleine steegjes wat een fijnmazig netwerk opleverde.

Beijing hutongs


Ook nu nog woont een aanzienlijk deel van de Beijingers in de hutongs. Er is vrijwel geen (auto)verkeer dus er heerst een oase van rust. Wanneer je in een hutongwijk rondwandelt waan je je in een andere wereld waar het leven drie versnellingen lager ligt. Buiten de hutongmuren is het een en al gejakker in het drukke centrum. De bewoners schijnen zich er niet om te bekommeren want het leven in de hutongs heeft zijn eigen gang; morgen is er weer een dag.

Beijing hutongs


Veel van de hutongs worden momenteel gerenoveerd maar ook gaan er veel verdwijnen. Ze worden gesloopt om plaats te maken voor westerse nieuwbouw; saaie appartementcomplexen waar Beijing mee vol staat. De hutongs worden gezien als een belangrijk cultureel erfgoed en dat dringt moeilijk door tot de Chinese overheid die meer heil (en winst) ziet in megalomane nieuwbouwprojecten. Internationaal groeit de druk op Beijing voor behoud van dit cultureel erfgoed.

Beijing hutongs


De hutongs op deze foto's behoren tot de oudste van Beijing. Ze worden spoedig gesloopt en daarom probeer ik er zoveel mogelijk foto's van te maken. Een Britse expat typeerde ze onlangs als afgeleefde sloppenwijken maar in mijn ogen is het het een schilderachtige wereld. Het is zo desolaat dat het soms bijna organische trekjes krijgt. De (vaak oude) bewoners malen er niet om, het is de buurt waar ze zijn opgegroeid, een hechte gemeenschap waar iedereen elkaar kent.

Beijing hutongs


's Zomers zitten vrouwen in groepjes te chatten en de mannen vermaken zich graag met kaartspelen of Chinees schaak. Op warme zomermiddagen doen ze even een dutje om de dag weer door te komen. Tijdens mijn photowalk werd ik door een groepje middelbare Chinese mannen uitgenodigd om buiten met hun thee te drinken. Ze waren natuurlijk nieuwsgierig waarom ik zo geÔnteresseerd was in hun oude buurt. Het werd een levendig gesprek over Beijing, China en Nederland.

Beijing hutongs


De komende tijd zal ik regelmatig teruggaan. Wanneer deze wijk is verdwenen hebben deze foto's feitelijk historische waarde. Rondom het Beijing Houhai meer worden nu steeds meer gerenoveerde hutongwoningen voor veel geld verhuurd of verkocht aan welgestelde Beijingers. De mensen in deze oude hutongs is waarschijnlijk een ander lot beschoren. Ze worden weggerukt uit hun vertrouwde omgeving en zullen spoedig een nieuw onderkomen moeten vinden.

Beijing hutongs


Zojuist las ik dat de Chinese economie het eerste kwartaal dit jaar weer is gegroeid met bijna 12 procent. Dat is allemaal prachtig maar het zal ook zijn tol eisen. De overheden hebben vooral oog voor zaken waarmee ze geld kunnen genereren. Helaas heeft dat een 'Disnification-effect' als gevolg voor veel historisch waardevolle plaatsen. Voor deze hutongs betekent het de nekslag. Er komen modern vormgegeven woontorens voor in de plaats wat ik in dit geval geen vooruitgang vind..

Beijing hutongs

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Ton Vingerhoets

Over de auteur

Woont en werkt in Beijing. Na een loopbaan als art director heeft hij zich in China gevestigd als fotograaf. Naast commerciŽle fotografie reist hij door China om de mooiste plekken vast te leggen. Een scherp oog voor detail, kleur en vorm zijn herkenbaar in zijn karakteristieke, levendige foto's.

21 reacties

 1. gast schreef op vrijdag 11 juni 2010 om 11:52  | reageer

  je zit teveel aan je shadows/highlight te trekken

 2. PeterB
  Profiel PeterB schreef op vrijdag 11 juni 2010 om 12:04  | reageer

  Brings back memories! Wederom geweldige foto's. Heb zelf eind 2008 de hutongs van Shanghai en Beijing bezocht. Ben erg benieuwd naar je serie over de Verboden Stad. Was een indrukwekkende ervaring om daar rond te lopen!

 3. Cor Jexo
  Profiel  Cor Jexo schreef op vrijdag 11 juni 2010 om 12:10  | reageer

  @ Ton, leuk om te zien hoe er meer diepgang komt bij de portretten, het is een wereld waar ik niet zo snel kom, maar boeit me wel. De laatste foto van dat mannetje met het verweerde brilletje vind ik geniaal.

 4. jan
  jan schreef op vrijdag 11 juni 2010 om 12:32  | reageer

  De Hutongs zouden eigenlijk op de Unesco World Heritage List moeten komen, nu het nog kan. Ben erg benieuwd naar je vervolgreportages hier, hopelijk met veel portretten ook in die karakteristieke omgeving (in Salgado/Nachtwey stijl warm zwart/wit en scherp/onscherp?). De portretfoto in dit artikel heeft impact.

  De Forbidden City serie belooft ook veel goeds met jouw kenmerkende oog voor architectuur en ik hoop stiekem dat je ook de verschillende seizoenen daar kunt laten zien aan je supporters hier op Photofacts.

 5. Jaap
  Jaap schreef op vrijdag 11 juni 2010 om 14:02  | reageer

  Sorry net als alle andere publicaties; het blijven vlakke foto's zonder inspiratie tot ontdekking.
  Kleuren saai en de scherpte is niet "crispy"

 6. Eric
  Eric schreef op vrijdag 11 juni 2010 om 15:57  | reageer

  Ton, erg leuk dat je je ervaringen met de wereld (ons) wilt delen. Ga vooral zo door en trek je niet teveel aan van de negatieve commentaren van anderen.

  Foto 4, 5 en 6 doen m.i. een soort van surrealistisch aan, vooral foto 4, erg mooi!

 7. tonv
  Profiel tonv schreef op vrijdag 11 juni 2010 om 17:01  | reageer

  @Jan
  Inderdaad zouden de hutongs op de Unesco World Heritage Lijst moeten komen. Mischien zou dat de druk op de overheid verhogen om ze te sparen. Ergens de komende weken heb ik een Palace Museum shoot, ik maak er iets moois van!

  @Eric
  Dank je voor de steun. Niet iedereen waardeert m'n werk maar desondanks ben ik blij dat er toch veel bezoekers m'n blogs op prijs stellen. Het geeft me veel voldoening het moois dat ik om me heen zie met anderen te delen.

 8. ImgSensors
  Profiel ImgSensors schreef op vrijdag 11 juni 2010 om 20:08  | reageer

  Hopelijk blijft er toch nog wat van deze erfgoed bewaard. Zonde dat er niet meer waardering voor is. Dank je wel voor de rondleiding, Ton! Interessant en mooi om te zien!

 9. Niels
  Profiel  Niels schreef op vrijdag 11 juni 2010 om 21:37  | reageer

  Ton,

  I'M LOVING IT! vrolijk

  De laatste foto spreekt voor mij boekdelen en maakt hem voor mij de mooiste!

 10. nldazuu
  Profiel nldazuu schreef op vrijdag 11 juni 2010 om 22:05  | reageer

  Prachtige serie en heerlijk om te lezen....wat is die laatste foto fraai, vertelt zoveel......ik verheug me op je nieuwe verhaal met beeld!
  //Dave

 11. Harry
  Harry schreef op vrijdag 11 juni 2010 om 22:43  | reageer

  Ton,

  Prachtige foto's en boeiend verhaal.
  Ik kijk en lees je blogs met plezier en bewondering.
  Moeilijk een favoriet te kiezen maar de eerste foto en de foto van de fiets vind ik erg mooi.
  Kijk nu al uit naar je volgende blog.

 12. Jeanne
  Jeanne schreef op zaterdag 12 juni 2010 om 08:25  | reageer

  Ton,
  Je maakt niet alleen prachtige foto's, je schrijft er ook een heel interessant verhaal bij. Alsof je ons als een gids aan de hand neemt en de mooiste plekjes van China laat zien.
  Trekken de Hutongs ook veel toeristen? In dat geval zou China er toch ook zuiniger op moeten zijn! Jammer als dat gaat verdwijnen.
  Ik geniet iedere keer weer van je stukjes, ga er vooral mee door.

 13. tonv
  Profiel tonv schreef op zaterdag 12 juni 2010 om 08:56  | reageer

  @Jeanne,
  Dank je voor de waardering. De (gerenoveerde) hutongs elders in Beijing (Houhai meer) trekken vooral 's-zomers drommen toeristen. Deze hutongs zijn moeilijker te vinden en daarom komen er geen buitenlanders. China zou zeker zuiniger op zoiets moeten zijn. Hopelijk dringt de culturele waarde ervan tot de beleidsmakers door. Economisch belang staat nog te vaak voorop...

 14. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op zaterdag 12 juni 2010 om 12:46  | reageer

  Leuke plaatjes die de wereld daar goed schetsen.
  De stillevens vind ik het leukste, vooral de fiets. Al zou ik qua compositie daar net iets meer ruimte rechts er bij willen hebben. Nu staat de fiets centraal. De waslijn heeft leuke kleurtjes en is daarin mooi grafisch.

 15. tonv
  Profiel tonv schreef op zaterdag 12 juni 2010 om 17:04  | reageer

  De fietsfoto had ik zo nog niet gezien. Naar mijn gevoel klopte ie helemaal maar jij werpt er nieuw licht op. In China hangen ze overal buiten de was te drogen wat leuke beelden oplevert. De afgelopen jaren heb ik heel wat foto's gemaakt van dit kleurrijke onderwerp.

 16. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op zaterdag 12 juni 2010 om 17:30  | reageer

  Het leuke bij je waslijn is dat ook juist de achtergrond lekker kleurrijk is en de paar kale baksten en daar dan weer op contrasteren. Het kleurenpalet bij de fiets is echt erg sterk, heb je er nog iets kleur uit getrokken, of had het echt dit kleurenpalet?

 17. tonv
  Profiel tonv schreef op zaterdag 12 juni 2010 om 18:08  | reageer

  @Johannes Klapwijk
  Zoals gezegd: de was buiten in China is een bonte wereld op zich. Het kleurenpalet in de fietsfoto is naturel. Ik heb aan dat RAW file betrekkelijk weinig gedaan. De foto is gemaakt met de EF 17-40 f/4L die sterk is wat kleurweergave betreft. M'n EF 35 f/1.4L is nog ietsje beter. Dat zijn de twee objectieven die ik voornamelijk gebruik voor m'n hutong shootings.

 18. Edward
  Profiel  Edward schreef op zondag 13 juni 2010 om 08:10  | reageer

  Hoi Ton, inderdaad een hele herkenbare serie van de Hutongs. In onze 4 daagjes Beijing hebben we ook even kunnen proeven van deze bijzondere wereld. Met recht maar proeven, maar het smaakte duidelijk naar meer! Ik herken in de foto's wel dingen zoals wij die ook hebben gezien. Voor ons zijn je foto's net een soort flashback. Hoe meer verhalen hoe beter!

 19. tonv
  Profiel tonv schreef op zondag 13 juni 2010 om 08:21  | reageer

  @Edward
  Tja, we hadden een leuke tijd samen in Beijing! Het komende halfjaar wil ik een aantal Beijing spots belichten. Natuurlijk passeren dan 'verplichte nummers' de revue maar ook minder bekende aspecten komen aan bod zoals de Beijing Opera. Het lijkt me voor de PF bezoekers boeiend om iets in woord en beeld van Beijing (en China) te zien

 20. EdC
  Profiel EdC schreef op dinsdag 15 juni 2010 om 15:54  | reageer

  Ton, net terug van een paar weken reportages maken. Prachtig verlag van een onderwerp dat jou aan het hart lijkt te liggen. Je maakt het boeiend door een mengeling van dingen en mensen, zoals altijd netjes gestyleerd. Ga door met jouw fotoverslagen uit China!

 21. Margo
  Profiel Margo schreef op vrijdag 18 juni 2010 om 22:33  | reageer

  Ik vind de foto van de fiets erg mooi. Prachtige kleuren in harmonie met elkaar. Ook die eronder is boeiend. Mocht je nog leuke waslijntjes tegenkomen; ik verzamel ze op www.balkonsmetwasgoed.web-log.nl.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.156 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord