Ton Vingerhoets

Beijing Hutongs; unieke eeuwenoude steegjes

vrijdag 11 juni 2010, 11:32 door | 7.865x gelezen | 21 reacties

In mijn laatste blog heb ik verteld dat ik de komende tijd wat meer van Beijing en China wil laten zien. China is een kleurrijk, boeiend maar vooral contrastrijk land. Beijing als hoofdstad vertegenwoordigd veel cultuur. Overal in de stad vindt je de overblijfselen van de puissant rijke Emperors die als goden leefden, omringd door een weelderige hofhouding en duizenden concubines. Na een bezoek aan de immense Verboden Stad krijg je er een beetje een indruk van.

Een van de volgende blogs in deze serie ga ik wijden aan De Verboden Stad, ik wil nu iets vertellen over de Beijing hutongs. Je komt ze in deze vorm nergens anders in China tegen. Het zijn smalle steegjes met laagbouw waar in vroegere tijden de lokale bevolking leefde, gecentraliseerd rondom de Verboden Stad. Hoe hoger de status, hoe dichter men bij het keizerlijk paleis woonde. Het zijn ruime huizen met meerdere vertrekken en prachtige ommuurde tuinen.

Beijing hutongs


Verder van het paleis verwijderd woonden gewone burgers, kooplieden, ambachtslieden en arbeiders. Hun onderkomen was aanmerkelijk kleiner, de decoratie soberder en de hutongs waren ook smaller. Bijna alle huizen hadden poorten op het zuiden gericht voor optimale lichtopbrengst. De infrastructuur was simpel; rechte lijnen die van oost naar west lopen. De hoofdstraten waren allemaal verbonden door ontelbare kleine steegjes wat een fijnmazig netwerk opleverde.

Beijing hutongs


Ook nu nog woont een aanzienlijk deel van de Beijingers in de hutongs. Er is vrijwel geen (auto)verkeer dus er heerst een oase van rust. Wanneer je in een hutongwijk rondwandelt waan je je in een andere wereld waar het leven drie versnellingen lager ligt. Buiten de hutongmuren is het een en al gejakker in het drukke centrum. De bewoners schijnen zich er niet om te bekommeren want het leven in de hutongs heeft zijn eigen gang; morgen is er weer een dag.

Beijing hutongs


Veel van de hutongs worden momenteel gerenoveerd maar ook gaan er veel verdwijnen. Ze worden gesloopt om plaats te maken voor westerse nieuwbouw; saaie appartementcomplexen waar Beijing mee vol staat. De hutongs worden gezien als een belangrijk cultureel erfgoed en dat dringt moeilijk door tot de Chinese overheid die meer heil (en winst) ziet in megalomane nieuwbouwprojecten. Internationaal groeit de druk op Beijing voor behoud van dit cultureel erfgoed.

Beijing hutongs


De hutongs op deze foto's behoren tot de oudste van Beijing. Ze worden spoedig gesloopt en daarom probeer ik er zoveel mogelijk foto's van te maken. Een Britse expat typeerde ze onlangs als afgeleefde sloppenwijken maar in mijn ogen is het het een schilderachtige wereld. Het is zo desolaat dat het soms bijna organische trekjes krijgt. De (vaak oude) bewoners malen er niet om, het is de buurt waar ze zijn opgegroeid, een hechte gemeenschap waar iedereen elkaar kent.

Beijing hutongs


's Zomers zitten vrouwen in groepjes te chatten en de mannen vermaken zich graag met kaartspelen of Chinees schaak. Op warme zomermiddagen doen ze even een dutje om de dag weer door te komen. Tijdens mijn photowalk werd ik door een groepje middelbare Chinese mannen uitgenodigd om buiten met hun thee te drinken. Ze waren natuurlijk nieuwsgierig waarom ik zo geÔnteresseerd was in hun oude buurt. Het werd een levendig gesprek over Beijing, China en Nederland.

Beijing hutongs


De komende tijd zal ik regelmatig teruggaan. Wanneer deze wijk is verdwenen hebben deze foto's feitelijk historische waarde. Rondom het Beijing Houhai meer worden nu steeds meer gerenoveerde hutongwoningen voor veel geld verhuurd of verkocht aan welgestelde Beijingers. De mensen in deze oude hutongs is waarschijnlijk een ander lot beschoren. Ze worden weggerukt uit hun vertrouwde omgeving en zullen spoedig een nieuw onderkomen moeten vinden.

Beijing hutongs


Zojuist las ik dat de Chinese economie het eerste kwartaal dit jaar weer is gegroeid met bijna 12 procent. Dat is allemaal prachtig maar het zal ook zijn tol eisen. De overheden hebben vooral oog voor zaken waarmee ze geld kunnen genereren. Helaas heeft dat een 'Disnification-effect' als gevolg voor veel historisch waardevolle plaatsen. Voor deze hutongs betekent het de nekslag. Er komen modern vormgegeven woontorens voor in de plaats wat ik in dit geval geen vooruitgang vind..

Beijing hutongs

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Ton Vingerhoets

Over de auteur

Woont en werkt in Beijing. Na een loopbaan als art director heeft hij zich in China gevestigd als fotograaf. Naast commerciŽle fotografie reist hij door China om de mooiste plekken vast te leggen. Een scherp oog voor detail, kleur en vorm zijn herkenbaar in zijn karakteristieke, levendige foto's.

21 reacties

 1. gast schreef op vrijdag 11 juni 2010 om 11:52

  je zit teveel aan je shadows/highlight te trekken

 2. PeterB
  Profiel PeterB schreef op vrijdag 11 juni 2010 om 12:04

  Brings back memories! Wederom geweldige foto's. Heb zelf eind 2008 de hutongs van Shanghai en Beijing bezocht. Ben erg benieuwd naar je serie over de Verboden Stad. Was een indrukwekkende ervaring om daar rond te lopen!

 3. Cor Jexo
  Profiel  Cor Jexo schreef op vrijdag 11 juni 2010 om 12:10

  @ Ton, leuk om te zien hoe er meer diepgang komt bij de portretten, het is een wereld waar ik niet zo snel kom, maar boeit me wel. De laatste foto van dat mannetje met het verweerde brilletje vind ik geniaal.

 4. jan
  jan schreef op vrijdag 11 juni 2010 om 12:32

  De Hutongs zouden eigenlijk op de Unesco World Heritage List moeten komen, nu het nog kan. Ben erg benieuwd naar je vervolgreportages hier, hopelijk met veel portretten ook in die karakteristieke omgeving (in Salgado/Nachtwey stijl warm zwart/wit en scherp/onscherp?). De portretfoto in dit artikel heeft impact.

  De Forbidden City serie belooft ook veel goeds met jouw kenmerkende oog voor architectuur en ik hoop stiekem dat je ook de verschillende seizoenen daar kunt laten zien aan je supporters hier op Photofacts.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

49.011 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord