Ton Vingerhoets

Beijing Olympisch Park bij ideale weersomstandigheden

vrijdag 23 september 2011, 22:45 door | 4,529x gelezen | 10 reacties

Mijn laatste post over het Beijing Olympisch Park richtte zich voornamelijk op nachtfotografie. Dat is niet verwonderlijk want de prachtige verlichting van de Bird's Nest is bijzonder fotogeniek. En de Water Cube met zijn intens blauwe bubble wand mag er ook zijn! Om mijn Olympic Park portfolio helemaal compleet te maken had ik nog twee wensen: de Water Cube er goed op krijgen en een daglicht shooting met een blauwe hemel en als het even kan dramatische wolkenpartijen.

Ik vermeldde al dat die weersomstandigheden zich hier vaker voordoen in het najaar. Vorige week was het dan zover: fantastisch licht, blauwe hemel en wolken! En wat ziet er dan alles anders uit, alsof het plotseling tot leven komt! Dan wordt je toch weer gewaar dat licht de essentiŽle factor is in fotografie. 'You have to tailor the light to your subject' zoals een Shutterstock reviewer het onlangs erg treffend verwoordde. Desondanks blijft de Water Cube overdag toch een saaie doos.

Vandaar dat ik die 's nachts heb geschoten. Gelukkig was het op dat moment niet al te druk en heb ik enkele puike groothoekshots kunnen maken. En van de bubble wand heb ik nog een serie gemaakt met de messcherpe Canon EF 100mm f/2.8L IS Macro. Zoals ik de vorige keer al zei is het Olympic Park buitenaards van afmeting zodat je de dag erop je schoenen moet verzolen. Het kost veel benenwerk om telkens de juiste invalshoeken te vinden, vooral wat de kolossale Bird's Nest betreft.

Het grote voordeel van vaker schieten op dezelfde locatie is dat je er voeling mee krijgt. Op een gegeven moment begin je te begrijpen wat licht (overdag) doet met gebouwen en objecten en vanuit welke hoek je de beste foto's kunt maken. Weerspiegeling in water geeft vaak iets bijzonders aan een foto en daar heb ik ingeval van de Bird's Nest shots ook gretig gebruik van gemaakt. Ik kon het niet nalaten de fraaie LED terreinverlichting mee te pakken met de Canon EF 200mm f/2.8L.

De 's nachts spectaculair verlichtte Linglong Tower heb ik vorige keer wat recht-toe-recht-aan erop gezet (met het oog op stock). Met de schitterende luchtpartijen als achtergrond wilde ik ditmaal wat spannender shots maken, voor zover dat met zo'n toren mogelijk is. Dat is me aardig gelukt met enkele tele- en groothoekshots. Enfin, mission completed; mijn Olympic Park portfolio is compleet en ik ga me nu richten op een fotoserie van de Great Wall en Palace Museum (Verboden Stad).

Vorige keer heb ik me al uitgeput in een omschrijving van de verschillende gefotografeerde objecten dus deze keer laat ik het bij (wat meer) foto's. Hierna een selectie uit mijn Olympic Park portfolio.

intens blauw verlichte Water Cube
Foto 1.


Blauwe bubble structuur van Water Cube
Foto 2.


Fraaie LED terreinverlichting
Foto 3.


Bird's Nest weerspiegeld in water
Foto 4.


 Bird's Nest weerspiegeld in water
Foto 5.


Bird's Nest met metalen roosters op voorgrond
Foto 6.


Close up van metalen constructie Bird's Nest
Foto 7.


Close up van Linglong Tower
Foto 8.


Linglong Tower met blauwe lucht en wolken
Foto 9.

Ton Vingerhoets

Over de auteur

Woont en werkt in Beijing. Na een loopbaan als art director heeft hij zich in China gevestigd als fotograaf. Naast commerciŽle fotografie reist hij door China om de mooiste plekken vast te leggen. Een scherp oog voor detail, kleur en vorm zijn herkenbaar in zijn karakteristieke, levendige foto's.

10 reacties

 1. Alex
  Alex schreef op zaterdag 24 september 2011 om 03:02

  Bedankt weer voor deze bijdrage Ton, wordt gewaardeerd! Foto 1 en 2 brengen Ice Cube prachtig in beeld, elk op eigen manier. Foto 4 is favoriet!

 2. tonv
  Profiel tonv schreef op zaterdag 24 september 2011 om 07:04

  @Alex
  Becankt Alex. Toen ik de foto's gisteren op Shutterstock zag vond ik de Water Cube er eigenlijk het nog het best uitkomen. Maar met de rest ben ik ook niet ontevreden.

 3. Harry
  Harry schreef op zaterdag 24 september 2011 om 07:47

  Al weer een prachtige serie met ook weer een boeiend verhaal. Bedankt Ton!

 4. EdC
  Profiel EdC schreef op zaterdag 24 september 2011 om 23:44

  Wat mooi licht doet! Strakke foto's en weer een mooi verhaal erbij verteld. Foto 1 springt lekker in het oog en zou zomaar gekocht kunnen worden als foto voor boven een bank. Foto 4 en 5 tonen het bouwwerk op een plezierige manier.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.988 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Twitter of Facebook.


Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

Mis het gratis fotografie eBook niet!

52.988 fotografen ontvangen onze wekelijkse fototips al. Schrijf je in en ontvang gratis het eBook '25 Tips voor het Fotograferen van Kinderen'.