Yljas Roeper

De overstap: van spiegelreflex naar systeemcamera

maandag 30 november 2015, 16:16 door | 25.711x gelezen | 75 reacties

Systeemcamera's worden steeds populairder. Veel fotografen laten hun spiegelreflex thuis en gaan op pad met de compactere variant die ook qua beeldkwaliteit al lang niet meer het onderspit delft tegen zijn grotere broers. In dit artikel het verhaal van mijn overstap naar een systeemcamera.

Toen ik met dit artikel begon, schreef ik in de inleiding nog: 'Ik heb mijn 5D mark II nog inclusief enkele toebehoren, maar de laatste maanden is die mijn tas niet meer uit geweest'. Ingehaald door de tijd, is de 5D mark II inmiddels toch verkocht. Ik ben dus volledig overgestapt van spiegelreflex naar systeemcamera. Maar waarom eigenlijk? En wat heeft het me gebracht?

Ik was de eerste niet en ik zal de laatste ook niet zijn, die de overstapt heeft gemaakt van een spiegelreflex naar een systeemcamera. De verkoop van mijn 5D mark II was nog wel een dingetje. Iets met 'emotionele waarde' of zo belette me hem daadwerkelijk te verkopen. Uiteindelijk heb ik er toch voor gekozen, omdat - zoals ik in de inleiding al schreef - de Canon al maanden ongebruikt in mijn tas lag.

Je kunt je afvragen waarom ik een artikel wijd aan de overstap van een spiegelreflex naar een systeemcamera. Valt daar nou echt zoveel over te vertellen? Een vergelijkbaar artikel van iemand die is overgestapt van een crop- naar een fullframe camera heb ik hier niet zo snel kunnen vinden. Je kunt je afvragen wat het verschil is. Voor mij is het groot genoeg om er toch eens aandacht aan te besteden.

Wat ik hier uiteen wil zetten is welke overwegingen er meespeelden om de overstap te maken, waar de (weinige) twijfels zaten en wat het me uiteindelijk gebracht heeft. Ik schrijf dit niet om als een soort Messias een nieuw geloof te prediken. Wel om fotografen die (nog steeds) twijfelen of ze de overstap moeten maken een beetje op weg te helpen.

De voorgeschiedenis


In 2001 koop ik mijn eerste camera: een Canon Powershot S20 met 340 megabyte IBM Microdrive. Een fotografisch doel heb ik niet; ik werk graag met computers en aangezien het 'digitale' als bijvoeglijk naamwoord voor 'camera' staat, denk ik dat dit wel wat voor mij zou kunnen zijn.

Canon S20 met 340MB Microdrive

Lang verhaal kort: ik fotografeer alles wat los en vast zit, leer de techniek achter het fotograferen en blijk ook nog aanleg te hebben. Als ik na drie jaar echt tegen de beperkingen van mijn camera oploop, koop ik een felbegeerde Canon 300D. De eerste betaalbare(?) spiegelreflex.

Als de opdrachten die ik krijg en workshops die ik geef het toelaten, koop ik twee 30D's, waarvan er eentje in 2009 het veld mag ruimen voor een 5D mark II. Fullframe. Finaly!

Ik heb me op dat moment gespecialiseerd in model- en portretfotografie en in de tussentijd het arsenaal aan objectieven en studio-apparatuur al op orde gebracht. Op het moment van schrijven zijn alle D-SLR's de deur uit; de Powershot S20 én microdrive heb ik echter nog steeds.

Op zoek naar wat compacters


Ergens in 2010 treed er een kentering op in wat ik fotografeer. Modelfotografie wordt steeds meer ingeruild voor straat- en reisfotografie. Wat in eerste instantie nog een ideale combi lijkt, een fullframe spiegelreflex met 35mm f/1.4L, wordt op zeker moment een last.

Voor mij, want mijn hemel, wat is dat ding zwaar. En voor anderen, want die zitten er niet altijd op te wachten om zo'n gevaarte onder de neus gestoken te krijgen.

De serieuze zoektocht naar iets compacters begint dan ook in 2012. In eerste instantie alleen voor de straatfotografie en op dat moment denk ik ook nog dat het een camera 'voor erbij' wordt.

Ik heb met name de verschillende Olympus Pen camera's al in handen gehad, als ook Canon een systeemcamera presenteert: de Canon EOS M. In 2013 krijg ik de kans om deze camera te testen. De review verschijnt op deze site.

Helaas voldoet de camera niet aan mijn wensen. Bij Cameraland.nl krijg ik niet veel later een Fuji X100 in handen geduwd. Die moet ik maar eens proberen.

Fuji in tha house


De X100 bevalt me. Handmatige bediening, een optische en elektronische gecombineerde zoeker en natuurlijk doet het retro uiterlijk ook een duit in het zakje. Het duurt dan ook niet lang voordat ik een tweedehands X100 aanschaf.

Fujifilm X100

Fujifilm X100

Ik vind het een mooie vervanger voor de eerdergenoemde favoriete combi, de 5D mark II met 35mm f/1.4L. Door de cropfactor geeft de X100 in combinatie met het vaste 23mm objectief eenzelfde beeldhoek. Dat het maximale diafragma slechts f/2.0 is in plaats van f/1.4 neem ik voor lief.

Tijdens een rondreis door het Noorden van Spanje gaat alleen de X100 mee. Wat een verademing. Geen gesjouw en toch alles wat ik wil. Het belangrijkste, de beeldkwaliteit, is ook prima voor elkaar. Ook vol open en bij relatief hogere ISO-waarden.

Voor straatfotografie voldoet de camera perfect en tijdens deze reis kan ik er ook in de natuur goed mee uit de voeten. Op dat moment mis ik meer groothoek of telebereik in het geheel niet.

Overstag


In januari 2014 organiseer ik een fotoreisje naar Marrakech. Niet iedereen gaat daar even graag op de foto. Stiekem fotograferen is ook lastig. Behalve dat de locals een neus hebben voor fotografen, zorgen we er zelf met onze grote spiegelreflex camera's met dito objectieven wel voor dat we opvallen.

Omdat ik van plan ben dit soort fotoreizen vaker te ondernemen, neem ik op dat moment het besluit dat ook de spiegelreflex op termijn plaats moet maken voor iets compacters en handzamers, maar vooral ook iets dat minder opvalt. Tegelijkertijd wil ik wel dat het net zo veelzijdig is als mijn Canon met brede range aan objectieven.

Zoals eerder aangegeven, ben ik erg tevreden over de X100. Natuurlijk zijn er ook nadelen. Echt snel is de camera niet, maar dat wordt met een firmware update grotendeels opgelost. De accuduur van Fuji laat te wensen over.

Nog afgezien van het feit dat de Fuji heel laat aangeeft dat de accu überhaupt bijna leeg is. Als het batterijtje rood wordt, kun je nog drie foto's maken. Minimaal twee reserve-accu's is toch wel een must. Tenslotte is het menu is ook even wennen. Maar verder?

Eigenlijk weet ik niet welke andere nadelen deze camera heeft. Het is dus redelijk logisch dat mijn zoektocht naar een systeemcamera begint bij Fuji. Als zekerheidsmens kijk ik echter toch nog wat verder. Met name de Olympus OM-D serie blijft me aanspreken. Da's toch ook wel mooi spul!

Olympus OM-D EM5

Eerder heb ik echter tijdens een roadshow van Fuji voor de X-M1 al heel wat positieve dingen gehoord over de nieuwe X-Trans sensor in de X-Pro1 en z'n kleinere broertjes.

Als de OM-D me niet blijkt te passen (hij ligt gewoon niet lekker in de hand), besluit ik dat mijn systeemcamera toch van Fuji moet zijn. De grote vraag daarna is welke systeemcamera van Fuji mijn spiegelreflex kan vervangen? Ik ga verder op onderzoek uit.

De opties


Op het moment dat ik mijn zoektocht begin, is de X-E2 de modernste camera van Fuji die er is. Deze lijkt te voldoen aan al mijn eisen. Het ligt dus voor de hand dat ik voor die camera ga. Net als ik besloten heb dat dat 'm op termijn moet worden, introduceert Fuji de X-T1.

Als tijdens de Photokina in 2014 de Graphite Silver Edition (GSE) wordt aangekondigd ben ik gelijk verliefd. Hoewel het de duurste optie is, weet ik op dat moment zeker dat dat 'm moet worden.


Welk objectief ik erbij wil hebben weet ik nog niet. Dat is de volgende informatie die ik me eigen moet maken. Met de Canon fotografeer ik graag met primes. Naast de 35mm voor straatfotografie gebruik ik een 85mm voor portretten.

Op reis gaan echter vaker een 17-40mm f/4.0L, 24-105mm f/4.0L IS en een 70-200mm f/2.8L IS mee. Fuji heeft een prachtige 23mm f/1.4, maar die beeldhoek heb ik ook al op de X100. Vraag is of ik dat moet doen.

Een alternatief voor de 85mm is natuurlijk de 56mm f/1.2. Blijft over of ik er gelijk een groothoek- en tele-objectief bij moet kopen. Op dat moment besluit ik dat dat even kan wachten. Het loopt echter iets anders.

De knoop wordt doorgehakt


In december 2014 is de X-T1 GSE goed verkrijgbaar. Er is op dat moment een cashback actie voor de camera en diverse objectieven, dus dat is het moment om de camera aan te schaffen. Het wordt de kit met XF 18-55mm f/2.8-4.0 OIS.

Tegelijkertijd schaf ik een XF 56mm f/1.2 R aan en als groothoekadept ook een XF 10-24mm f/4.0 OIS. De aanschaf wordt gefinancierd met de verkoop van vrijwel alle Canongear en toebehoren. Het enige dat ik nog houd zijn mijn 5D mark II met 24-105mm f/4.0L IS en de flitsers. Die laatste gebruik ik voornamelijk als ik met strobist bezig ben en dat kan met de X-T1 ook.

Kort na de aanschaf ga ik weer naar Marokko en maak ik de eerste foto's met mijn nieuwe camera. Natuurlijk moet ik wennen, maar als ik zie wat eruit komt, word ik daar wel erg blij van. En dan is het nog niet eens nabewerkt. Dat belooft wat.

Op dat moment weet ik zeker dat ik de goede keus heb gemaakt. Vlak voordat ik in februari 2015 met twee neven een fotoreis naar Marrakech onderneem, ruil ik de X100 in voor een X100T. Die laatste heeft dezelfde X-Trans sensor als de X-T1, waardoor ik nu qua in- en output twee dezelfde camera's heb.

Tijdens deze reis mis ik wel een tele-objectief. Voordat ik in mei naar Dubai ga, schaf ik de 50-140mm f/2.8 OIS aan. Ik ben weer compleet.

Fujifilm x t1 cgs
Fujifilm X-T1

Wat heeft het me gebracht?


Als ik nu, krap een jaar na aanschaf van de X-T1, terugkijk om te zien wat de overstap van spiegelreflex naar systeemcamera me gebracht heeft, dan kan ik alleen maar positief zijn. Allereerst heb ik het plezier in fotografie weer teruggekregen.

Dat was blijkbaar toch een beetje verdwenen. Het aantal foto's in de map 2015 is aanzienlijk groter dan het aantal foto's in de mappen van voorgaande jaren. En 2015 is nog niet eens afgerond.

Dat komt voornamelijk, omdat ik zowel de X100T als de X-T1 vaker meeneem als ik op stap ga. Het gaat gewoon makkelijker. Zelfs als ik beide camera's met diverse objectieven meeneem, sjouw ik bij lange na niet zoveel mee als toen ik die spiegelreflex nog had.

Alles past weer in de eerste rugzak, die ik ooit voor de 300D kocht: de Lowepro Mini Trekker AW. Dat is niet alleen fijn als ik op reis ga; ik trek er sowieso weer vaker op uit met één van de camera's. Of met beide.

Ook in het sociale leven is er wat veranderd. Veel van de foto's die ik maak, post ik op mijn Facebookpagina. Vaak deel ik die weer in diverse specifieke Fuji X-groepen.

Dat levert niet alleen reacties op, maar ik houd er ook nieuwe contacten aan over. Ook In-Real-Life, dus het zijn niet alleen maar virtuele sociale contacten. Daar word ik in ieder geval blij van.

Voor de twijfelaars


Overstappen of niet? That's the question! Het ligt natuurlijk aan meerdere factoren, die je in overweging moet nemen. Kun je leven met een elektronische zoeker? Kun je leven met de vaak wat beperkte levensduur van de accu's? Kun je leven met de volgens velen beperkte snelheid?

En niet geheel onbelangrijk: heb je het er voor over om je 'oude' spul, al dan niet met flink verlies, in te ruilen? In mijn geval kon ik op al die vragen een positief antwoord geven en heb ik de stap dus gewaagd.

Ik heb het afgelopen jaar van alles gefotografeerd en dat is wat mij betreft altijd naar behoren gegaan. Modellen, zowel op locatie als in de studio. Straat- en reisfotografie, waaronder architectuur. Zelfs een benefiet voetbaltoernooi en de Historic Grand Prix.

Natuurlijk was het af en toe even zoeken naar instellingen, maar verder ging het zonder problemen. Nou ja, bijna dan. Want ik ben alweer twee keer in Marrakech geweest met het spul en zoals eerder gezegd: ze ruiken de camera's. Ook de compactere modellen. Maar ik heb wel lekker licht gereisd!

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Yljas Roeper

Over de auteur

Houdt zich onder de naam Ytos Photography bezig met diverse vormen van fotografie. Geeft lezingen over fotograferen in Marokko en flitsen en organiseert regelmatig fotoreizen naar Marokko. Post af en toe op Instagram, maar is vooral actief op Facebook.

75 reacties

 1. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op maandag 30 november 2015 om 17:19

  Leuk stuk, Yljas!
  Ik heb de stap nog niet durven nemen, maar ze worden wel echt steeds interessanter. Een leuke Fujifilm, Sony of bijvoorbeeld een Lecia. Eigenlijk hoop ik ook gewoon nog dat Canon met een fatsoenlijke high-end systeemcamera komt.

 2. Ytos
  Profiel  Ytos schreef op maandag 30 november 2015 om 17:53

  Dankjewel Elja. 't Was leuk om te schrijven.

  Systeemcamera's worden zeker steeds interessanter. Als ik de verhalen over de Sony systeemcamera met fullframe sensor hoor... die wordt wel positief ontvangen hoor.

  Ik ben bang dat Canon de boot gemist heeft. De EOS M was geen succes. Of de EOS M versie 3 (geloof ik) dat nog recht gaat trekken betwijfel ik. Gebruik van je Canon EF-objectieven met adapter op zo'n camera werkt ook niet echt prettig. Het is gewoon uit balans. Ze moeten dus wel met iets heel goeds komen, willen ze niet nog meer marktaandeel verliezen. Denk ik.

  Maar wie weet, verrassen ze ons binnenkort met wat moois. Voor mij echter geen reden om weer terug te gaan. Ik ben zeer tevreden over wat Fuji me te bieden heeft.

 3. Marielle
  Marielle schreef op maandag 30 november 2015 om 18:49

  Doordat ik last had van mijn gewrichten in mijn hand overgestapt van een Canon70d naar een Olympus OM-D E-10 mark II. Heerlijk dat ik niet meer zoveel hoef te sjouwen. In 1 klein tasje heb ik 4 lenzen zitten en een flitser. Bevalt mij veel beter dan die zware rugtas.

 4. Luigi
  Luigi schreef op maandag 30 november 2015 om 18:59

  Ik ben zelf ook dol op mijn fuji. Alleen het grootste nadeel vind ik nog steeds de snelheid en het feit dat de bewerkingssoftware nog steeds niet ideaal is voor een x-transsensor. Vooral Adobe laat hier grote steken vallen

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.922 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord