Yljas Roeper

Een rondreis door Marokko in vijf delen; deel 1

vrijdag 27 juli 2012, 22:07 door | 5.131x gelezen | 13 reacties

In 2000 ging ik op huwelijksreis naar Marokko, het land waar mijn vrouw geboren is. Zoals ik voor haar viel, val ik voor Marokko. Er volgens nog vele rondreizen. Dit is het eerste deel van het verhaal over één van die reizen door Al Maghreb. Om te beginnen: het eind van het verhaal.

Zittend op het balkon van een restaurant kijk ik in Marrakech uit over het Place Jemaa el Fna. De zon gaat langzaam onder, terwijl op het plein de eerste rook opkringelt uit de verschillende kraampjes met etenswaren. Waarzeggers en verkopers rollen hun kleedjes uit. De dames die henna aanbrengen tonen de mogelijke patronen aan de vele toeristen die voorbij lopen.

In de schemer beginnen muzikanten te spelen en hoor ik ritmische klanken uit eenvoudige instrumenten. Mijn blik dwaalt over het plein en ik zie een slangenbezweerder met echte slangen. En daar, waar ik m'n ogen uitkijk over het beroemdste plein van Marokko, zit naast me schijnbaar onverstoorbaar, een jonge jongen de krant te lezen. 'Klik'. Hij staat erop!

Krantlezende jongen met uitzicht over Place Jemaa el Fna
Uitzicht vanuit een café over het Place Jemaa el Fna

Dit is het eerste deel en tegelijkertijd het eind van een reisverhaal, dat in vijf delen gepubliceerd zal worden op Photofacts. Het is een verhaal, dat ik graag deel met de lezers om de schoonheid van Marokko in zowel woorden als beelden te laten zien. Dat het mag inspireren om dit prachtige land ook eens te bezoeken.

Dit verhaal is eerder in vrijwel ongewijzigde vorm inclusief 12 foto's gepubliceerd in Chip Foto-Video Digitaal 2010/01, Uitgeverij F&L.

Yljas Roeper

Over de auteur

Houdt zich onder de naam Ytos Photography bezig met diverse vormen van fotografie. Geeft lezingen over fotograferen in Marokko en flitsen en organiseert regelmatig fotoreizen naar Marokko. Post af en toe op Instagram, maar is vooral actief op Facebook.

GRATIS E-BOEK

25 Tips voor Fotografen

Praktische tips over apparatuur, camera-instellingen, compositie, nabewerking en flitsen. Je ontdekt:

Wat de beste camera is om mee te fotograferen

Hoe je de juiste belichting instelt, ook als je camera het even niet meer weet.

Een tip die ervoor zorgt dat jouw foto's direct aanspreken, zonder ingewikkelde techniek.

ebook: 25 Tips voor Fotografen

Gratis e-boek: 25 Tips voor Fotografen.

Maak indruk met jouw foto's!

Ontvang kosteloos wekelijks fotografietips en direct mijn e-boek met 25 tips voor betere foto's.

ebook: 25 Tips voor Fotografen
Je naam Je e-mailadres

13 reacties

 1. Erik
  Profiel Erik schreef op zaterdag 28 juli 2012 om 09:57

  Ik kan er nog weinig van maken van dit artikel, dus wacht maar op de rest of het interessant is. Ik zou wel de openingszin veranderen in "In 2000 ging...."

 2. Arno
  Profiel  Arno schreef op zaterdag 28 juli 2012 om 17:39

  Tja, zo kan ik ook wel 5 delen maken vrolijk

 3. Ytos
  Profiel  Ytos schreef op zaterdag 28 juli 2012 om 18:44

  Dank voor jullie reacties.

  @Erik: Het hele verhaal is in de t.t. geschreven. Nu je het noemt, begrijp ik dat het wat raar overkomt. Het is echter eerder door de redactie van het blad waar het in gepubliceerd is op deze manier goedgekeurd. Ik heb er dus verder nooit over nagedacht en het nu ook zo hier neergezet.

  [Edit]Ik zie overigens nu dat het toch aangepast is...

  @Arno: 't Is natuurlijk een trigger knipoog Deel 2 staat inmiddels klaar en zal één dezer dagen wel gepubliceerd worden. je zult zien dat dat al wat langer is. Ik moest het voor Internet natuurlijk ook in wat leesbare brokken aanbieden. In het blad besloeg het 6 pagina's (weliswaar inclusief de foto's), maar zo'n blad leest voor de meeste nog altijd makkelijker dan van een scherm. Vandaar.

  Ik vraag me overigens wel of jullie ook een mening hebben over de foto?

 4. Jerry T
  Jerry T schreef op zaterdag 28 juli 2012 om 19:36

  Die "echte" slangen zijn natuurlijk vooraf wel verminkt zodat de mislukte macho van dienst geen risico loopt. Waarna ze achteraf ook nog eens gedumpt worden zonder overlevingskansen in hun natuurlijke habitat. Het hoort dan misschien wel bij de plaatselijke folklore, maar ik mag hopen dat u dat toch niet rekent tot "de schoonheid van Marokko" en een van de dingen die ons zouden moeten inspireren om het land eens te bezoeken.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.477 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord