Een rondreis door Marokko in vijf delen; deel 1
vrijdag 27 juli 2012, 22:07 door Yljas Roeper | 6.138x gelezen | 13 reactiesIn 2000 ging ik op huwelijksreis naar Marokko, het land waar mijn vrouw geboren is. Zoals ik voor haar viel, val ik voor Marokko. Er volgens nog vele rondreizen. Dit is het eerste deel van het verhaal over één van die reizen door Al Maghreb. Om te beginnen: het eind van het verhaal.
Zittend op het balkon van een restaurant kijk ik in Marrakech uit over het Place Jemaa el Fna. De zon gaat langzaam onder, terwijl op het plein de eerste rook opkringelt uit de verschillende kraampjes met etenswaren. Waarzeggers en verkopers rollen hun kleedjes uit. De dames die henna aanbrengen tonen de mogelijke patronen aan de vele toeristen die voorbij lopen.
In de schemer beginnen muzikanten te spelen en hoor ik ritmische klanken uit eenvoudige instrumenten. Mijn blik dwaalt over het plein en ik zie een slangenbezweerder met echte slangen. En daar, waar ik m'n ogen uitkijk over het beroemdste plein van Marokko, zit naast me schijnbaar onverstoorbaar, een jonge jongen de krant te lezen. 'Klik'. Hij staat erop!
Uitzicht vanuit een café over het Place Jemaa el Fna
Dit is het eerste deel en tegelijkertijd het eind van een reisverhaal, dat in vijf delen gepubliceerd zal worden op Photofacts. Het is een verhaal, dat ik graag deel met de lezers om de schoonheid van Marokko in zowel woorden als beelden te laten zien. Dat het mag inspireren om dit prachtige land ook eens te bezoeken.
Dit verhaal is eerder in vrijwel ongewijzigde vorm inclusief 12 foto's gepubliceerd in Chip Foto-Video Digitaal 2010/01, Uitgeverij F&L.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Houdt zich onder de naam Ytos Photography bezig met diverse vormen van fotografie. Geeft lezingen over fotograferen in Marokko en flitsen en organiseert regelmatig fotoreizen naar Marokko. Post af en toe op Instagram, maar is vooral actief op Facebook.
13 reacties
-
-
-
Ytos schreef op zaterdag 28 juli 2012 om 18:44 | reageer
Dank voor jullie reacties.
@Erik: Het hele verhaal is in de t.t. geschreven. Nu je het noemt, begrijp ik dat het wat raar overkomt. Het is echter eerder door de redactie van het blad waar het in gepubliceerd is op deze manier goedgekeurd. Ik heb er dus verder nooit over nagedacht en het nu ook zo hier neergezet.
[Edit]Ik zie overigens nu dat het toch aangepast is...
@Arno: 't Is natuurlijk een trigger Deel 2 staat inmiddels klaar en zal één dezer dagen wel gepubliceerd worden. je zult zien dat dat al wat langer is. Ik moest het voor Internet natuurlijk ook in wat leesbare brokken aanbieden. In het blad besloeg het 6 pagina's (weliswaar inclusief de foto's), maar zo'n blad leest voor de meeste nog altijd makkelijker dan van een scherm. Vandaar.
Ik vraag me overigens wel of jullie ook een mening hebben over de foto? -
Jerry T schreef op zaterdag 28 juli 2012 om 19:36 | reageer
Die "echte" slangen zijn natuurlijk vooraf wel verminkt zodat de mislukte macho van dienst geen risico loopt. Waarna ze achteraf ook nog eens gedumpt worden zonder overlevingskansen in hun natuurlijke habitat. Het hoort dan misschien wel bij de plaatselijke folklore, maar ik mag hopen dat u dat toch niet rekent tot "de schoonheid van Marokko" en een van de dingen die ons zouden moeten inspireren om het land eens te bezoeken.
-
Erik schreef op zaterdag 28 juli 2012 om 21:43 | reageer
Over de foto: omdat je zo verteld over het mooie plein vind ik het jammer dat ik daar nauwelijks iets van terug zie. In plaats daarvan zie ik een jongen een krant lezen, hij kijkt van ons weg en zit in het donker en zie ik niets zichtbaars van het plein terug. Ik had dus liever gezien dat de jongen over het plein uitkeek zodat wij zien wat de jongen ziet.
-
Ytos schreef op zaterdag 28 juli 2012 om 23:42 | reageer
@Jerry T: Ik wil het dierenleed dat zich wellicht voordoet bij deze plaatselijke folklore absoluut niet bagatelliseren, maar wat mij betreft is dit wel een typische Hollandse negatieve benadering. We zijn heel goed in het vingertje wijzen en anderen vertellen wat ze allemaal fout doen. Alsof we het in Nederland wel allemaal zo goed doen...
@Erik: Oei, de boodschap van de foto in combinatie met de tekst is dus niet helemaal overgekomen. Wat mij zo aanspreekt c.q. verwondert in de foto, is dat die jongen uitzicht heeft over het beroemdste plein van Marokko waar van alles gebeurt. Desondanks leest hij z'n krantje en bekommert hij zich in het geheel niet om wat er onder hem gebeurt. Voor ons als toeristen is het heel bijzonder, maar voor hem is het blijkbaar dagelijkse kost en niet interessant. Vergelijk het met mij, die op de Dam in Amsterdam laveert tussen de hordes toeriste, die hun ogen uitkijken naar dingen die mij niet eens meer opvallen. Door gebruik van een korte DOF laat ik de toeschouwer ook in het ongewisse en is het (nog) niet zichtbaar wat er zich op het plein afspeelt. Maar zoals eerder aangegeven, dit verhaal gaat nog even door en eindigt waar we nu begonnen zijn. De bijbehorende foto van het plein komt wellicht nog wel in een of andere vorm. -
-
onem schreef op zondag 29 juli 2012 om 10:51 | reageer
Ik vind dat je het verhaal bij een foto mooi kunt omschrijven, echter ik zie het niet. Ik zie gewoon een jongen die de krant leest, de DOF is hier dus te sterk en daardoor zie je de markt niet meer. Maar het verhaal bij de foto is goed nu nog een foto met een markt en een jongen die de krant leest
-
-
eduardvanmil schreef op zondag 29 juli 2012 om 21:01 | reageer
Ik heb al een tijdje het plan om Marokko eens te bezoeken en was blij verrast met de aankondiging van deze feuilleton!
Ik zal het met belangstelling lezen en daarnaast ben ik benieuwd naar je foto's.
Echter wat Jerry T omschrijft heb ik ook al een paar keer gehoord en zal dus wel een kern van waarheid hebben waar ik, als ik in Marokko zijn, niet nieuwsgierig naar ben. Je reactie naar Jerry is nogal heftig en het is evident dat we in NL niet alles goed doen, in welk land wel? Ik vind je opmerking: "een typische Hollandse negatieve benadering en het vingertje wijzen" niets te maken hebben met het "warm" gaan lopen voor Marokko, hoe mooi je serie ook zal worden. -
Jerry T schreef op maandag 30 juli 2012 om 02:52 | reageer
@ Ytos
Bedankt voor uw reactie, al vind ik die wat merkwaardig...
In "Een rondreis door Marokko in vijf delen; deel 1" klinkt het gewoon of u slangenbezweerders en de ermee gepaard gaande dierenmishandeling mieters vind. Vandaar mijn reactie. Als dat niet zo is volstond het om uw standpunt desgewenst kort te verduidelijken. Waarom u dan als verdediging haast gaat fulmineren over de wijzende vingertjes van de Nederlanders is me dus niet duidelijk, en wat het een met het ander te maken heeft nog veel minder.
Bovendien heeft de gedachte aan wijzende vingers u blijkbaar belet om stil te staan bij de ware reden van mijn opmerking. Ik het persoonlijk de taak van ieder publicerend fotograaf om een zekere beroepsethiek te hanteren. Als wantoestanden in beeld gebracht worden, dan moet het m.i. de bedoeling zijn om die aan te klagen, eventueel door middel van een bijhorende verklarende tekst. (Maar misschien heeft u ook helemaal niet de bedoeling foto's van slangenbezweerders te brengen, zoals reeds gezegd: mijn reactie was gebaseerd op de inleiding bij de reeks die u gaat brengen)
En wat betreft die "typische Hollandse negatieve benadering" waarover u het had: ik hoop dat u beseft dat er buiten Nederlanders nog anderen zijn die de Nederlandse taal machtig zijn. In de eerste plaats Vlamingen, maar ook nogal wat Duitsers, en dit zonder mensen de mensen van nog andere nationaliteiten te vergeten... -
Jerry T schreef op maandag 30 juli 2012 om 02:58 | reageer
@ Ytos
En als u verder - in alle objectiviteit en zonder rancune - ook mijn mening wil over de foto van het jongetje met krant... dat is m.i. een foto die thuishoort naast andere beelden in een reeks. Op zich vind ik het geen sterk beeld omdat de foto mij eigenlijk niets vertelt. -
Ytos schreef op maandag 30 juli 2012 om 16:17 | reageer
@Eduard: Een bezoek aan Marokko kan ik alleen maar aanraden. Ik maak nu eerst deze reeks af, maar daarna zal ik zeker aandacht besteden aan andere interessante plekken en tips geven voor fotografen. En natuurlijk kom je bij een bezoek aan Marokko dingen tegen die je liever niet wilt zien. Behalve dierenleed is er namelijk ook genoeg mensenleed. Ik sluit m'n ogen daar niet voor en draag op mijn manier m'n steentje bij om dat leed hier en daar ietwat te verzachten. In m'n tips kom ik daar nog wel op terug.
@Jerry T: Zo'n laatste opmerking, waarin inderdaad een objectieve mening wordt gegeven, daar kan ik veel meer mee. Zoals onderaan het artikel ook staat, is dit verhaal inclusief 12 foto's eerder gepubliceerd in een blad. Daarin is de foto onderdeel van een geheel, waardoor de foto waarschijnlijk beter past. Met deze opmerking van jou en die van anderen realiseer ik me dat nu beter. Het tweede deel heb ik dus op punten aangepast, zodat verhaal en foto's - voor zover mogelijk - beter bij elkaar aansluiten.
De rest kunnen we lang en kort over zijn, maar natuurlijk vind ik dierenmishandeling niet mieters. Het feit echter, dat slechts dát stukje uit mijn verhaal je aandacht kreeg en negatief benaderd werd vond ik jammer. Met name omdat er verder geen inhoudelijke reactie op het verhaal en/of foto bij zat. Ik hoop dat je dat ook begrijpt. Gelukkig heb je dat met je laatste opmerking voor mij hersteld.
Wat mij betreft laten we het hier verder bij.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Straatfotografie tip: Check de regels in het buitenland
door Michiel Heijmans
-
Een inspirerende reis naar Lofoten, Noorwegen
door Nando Harmsen
-
Verstandig of onzinnig? Een camera voor de hobby en voor op vakantie.
door Nando Harmsen
-
Doet de Fuji X-Pro1 nog mee?
door Yljas Roeper
-
Tips voor op fotoreis. Deel 4: foto's veilig opslaan
door Nando Harmsen
-
Tips voor op fotoreis. Deel 3: ken je camera
door Nando Harmsen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.748 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.