Ton Vingerhoets

I love low tech

maandag 15 november 2010, 22:36 door | 5,076x gelezen | 17 reacties

Sorry, ik kon geen treffende Nederlandse titel vinden. Ondanks dat het vreselijk koud begint te worden in Beijing hebben we al weken prachtig herfstweer met van die Hollandse wolkenpartijen; in de zomer zijn die echt een zeldzaamheid. Een week geleden heb ik een oud industrieel complex gefotografeerd dat grenst aan de kunstwijk Factory 798 waar ik kort geleden nog over schreef. De kleurrijke lucht tijdens de golden hours was het ideale decor voor deze monumentale low tech.

Het complex is jaren geleden buiten bedrijf gesteld en staat er nu als een overblijfsel van de Chinese industriele revolutie. Net zoals de Bauhaus-achtige fabriekspanden in de omgeving stamt het uit de vijftiger jaren van de vorige eeuw. Overigens vindt je in veel delen van China nog van dergelijke desolate industrieterreinen die in mijn optiek erg fotogeniek zijn. In Beijing beginnen ze schaarser te worden door de oprukkende modernisering. Net zoals de hutongs zijn ze aan het verdwijnen.

Foto 1
Foto 1

Het complex is een onderwerp met een flink formaat waar je toch eerst een keer omheen moet lopen om er een indruk van te krijgen. Ik kon er ook in waardoor je onder een ingewikkeld netwerk van buizen doorloopt. Op zich fotogeniek maar de schaduw speelde er parten. Misschien dat het met een ander weertype of bij zonsopgang wel mooie resultaten oplevert. Het is sowieso een prachtig gegeven dat bij verschillende weersomstandigheden een uitdaging vormt voor een fotograaf.

De opdracht was om verschillende soorten foto's te maken, groothoek-overview shots, close shots en ook details waarbij ik bewust een groot diafragma heb gebruikt voor achtergonddistractie. Het romige bokeh van de Canon EF 135mm f/2L doet verder zijn werk. Daarnaast hebben de Canon EF 100mm f/2.8 macro en de EF 17-40mm f/4L goede diensten bewezen. Met de polarisatiefilter heb ik de kleuren van het groohoekshot (foto 1) wat meer dramatiek gegeven. Dat werkt buitengewoon goed!

Foto 2
Foto 2


Foto 3
Foto 3


Foto 4
Foto 4


Foto 5
Foto 5


Foto 6
Foto 6

Ton Vingerhoets

Over de auteur

Woont en werkt in Beijing. Na een loopbaan als art director heeft hij zich in China gevestigd als fotograaf. Naast commerciŽle fotografie reist hij door China om de mooiste plekken vast te leggen. Een scherp oog voor detail, kleur en vorm zijn herkenbaar in zijn karakteristieke, levendige foto's.

17 reacties

 1. Ron
  Ron schreef op maandag 15 november 2010 om 22:50

  Over het algemeen vind ik foto's zonder mensen weinig boeiend. Maar de foto's uit China van Ton vormen voor mij een aangename uitzondering. Prachtige foto's weer!!
  Eerlijk gezegd vind ik jouw foto's over het algemeen het enige wat de moeite waard is op deze site. Verder zo veel gepiel en gefreak met allerlei 'leuke' technische dingetjes of gewoon saai. Maar die van Ton vind ik altijd weer verrassend en boeiend. (Volgende keer ook weer wat chinezen in beeld, please?)

 2. gast schreef op maandag 15 november 2010 om 22:54

  Doe hier eens een 'fashion' shoot, mooie locatie en gebruik dan voor de verandering eens kunstlicht daarbij.

 3. gast schreef op maandag 15 november 2010 om 22:58

  Ter inspiratie qua techniek:

  Strobist: Lighting 101 en 102

  Dat zou je fotografie misschien naar een hoger niveau kunnen tillen.
  (Is goed bedoelt, doe er iets mee of negeer het. Verontwaardigde reacties op dit bericht zijn nu al voorspelbaar.)

 4. Arno
  Profiel  Arno schreef op maandag 15 november 2010 om 23:12

  @Ton: Ik mis ook de kleurrijke chinezen vrolijk

  Wellicht een tipje; probeer eens wat met vignettering rondom het beeld en de intensiteit wat op te trekken je zult dan zien wat het verschil zal zijn. Vooral bij die laatste foto zal dat een geweldig effect geven.

  Ik heb sinds kort ook de 135 mm f2.0 en zie nu al dat dit een goede investering is geweest vrolijk

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.837 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Twitter of Facebook.


Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

Mis het gratis fotografie eBook niet!

52.837 fotografen ontvangen onze wekelijkse fototips al. Schrijf je in en ontvang gratis het eBook '25 Tips voor het Fotograferen van Kinderen'.