Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Ton Vingerhoets

I love low tech

maandag 15 november 2010, 22:36 door | 6.114x gelezen | 17 reacties

Sorry, ik kon geen treffende Nederlandse titel vinden. Ondanks dat het vreselijk koud begint te worden in Beijing hebben we al weken prachtig herfstweer met van die Hollandse wolkenpartijen; in de zomer zijn die echt een zeldzaamheid. Een week geleden heb ik een oud industrieel complex gefotografeerd dat grenst aan de kunstwijk Factory 798 waar ik kort geleden nog over schreef. De kleurrijke lucht tijdens de golden hours was het ideale decor voor deze monumentale low tech.

Het complex is jaren geleden buiten bedrijf gesteld en staat er nu als een overblijfsel van de Chinese industriele revolutie. Net zoals de Bauhaus-achtige fabriekspanden in de omgeving stamt het uit de vijftiger jaren van de vorige eeuw. Overigens vindt je in veel delen van China nog van dergelijke desolate industrieterreinen die in mijn optiek erg fotogeniek zijn. In Beijing beginnen ze schaarser te worden door de oprukkende modernisering. Net zoals de hutongs zijn ze aan het verdwijnen.

Foto 1
Foto 1

Het complex is een onderwerp met een flink formaat waar je toch eerst een keer omheen moet lopen om er een indruk van te krijgen. Ik kon er ook in waardoor je onder een ingewikkeld netwerk van buizen doorloopt. Op zich fotogeniek maar de schaduw speelde er parten. Misschien dat het met een ander weertype of bij zonsopgang wel mooie resultaten oplevert. Het is sowieso een prachtig gegeven dat bij verschillende weersomstandigheden een uitdaging vormt voor een fotograaf.

De opdracht was om verschillende soorten foto's te maken, groothoek-overview shots, close shots en ook details waarbij ik bewust een groot diafragma heb gebruikt voor achtergonddistractie. Het romige bokeh van de Canon EF 135mm f/2L doet verder zijn werk. Daarnaast hebben de Canon EF 100mm f/2.8 macro en de EF 17-40mm f/4L goede diensten bewezen. Met de polarisatiefilter heb ik de kleuren van het groohoekshot (foto 1) wat meer dramatiek gegeven. Dat werkt buitengewoon goed!

Foto 2
Foto 2


Foto 3
Foto 3


Foto 4
Foto 4


Foto 5
Foto 5


Foto 6
Foto 6

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Ton Vingerhoets

Over de auteur

Woont en werkt in Beijing. Na een loopbaan als art director heeft hij zich in China gevestigd als fotograaf. Naast commerciŽle fotografie reist hij door China om de mooiste plekken vast te leggen. Een scherp oog voor detail, kleur en vorm zijn herkenbaar in zijn karakteristieke, levendige foto's.

17 reacties

 1. Ron
  Ron schreef op maandag 15 november 2010 om 22:50  | reageer

  Over het algemeen vind ik foto's zonder mensen weinig boeiend. Maar de foto's uit China van Ton vormen voor mij een aangename uitzondering. Prachtige foto's weer!!
  Eerlijk gezegd vind ik jouw foto's over het algemeen het enige wat de moeite waard is op deze site. Verder zo veel gepiel en gefreak met allerlei 'leuke' technische dingetjes of gewoon saai. Maar die van Ton vind ik altijd weer verrassend en boeiend. (Volgende keer ook weer wat chinezen in beeld, please?)

 2. gast schreef op maandag 15 november 2010 om 22:54  | reageer

  Doe hier eens een 'fashion' shoot, mooie locatie en gebruik dan voor de verandering eens kunstlicht daarbij.

 3. gast schreef op maandag 15 november 2010 om 22:58  | reageer

  Ter inspiratie qua techniek:

  Strobist: Lighting 101 en 102

  Dat zou je fotografie misschien naar een hoger niveau kunnen tillen.
  (Is goed bedoelt, doe er iets mee of negeer het. Verontwaardigde reacties op dit bericht zijn nu al voorspelbaar.)

 4. Arno
  Profiel  Arno schreef op maandag 15 november 2010 om 23:12  | reageer

  @Ton: Ik mis ook de kleurrijke chinezen vrolijk

  Wellicht een tipje; probeer eens wat met vignettering rondom het beeld en de intensiteit wat op te trekken je zult dan zien wat het verschil zal zijn. Vooral bij die laatste foto zal dat een geweldig effect geven.

  Ik heb sinds kort ook de 135 mm f2.0 en zie nu al dat dit een goede investering is geweest vrolijk

 5. tonv
  Profiel tonv schreef op dinsdag 16 november 2010 om 01:14  | reageer

  @Ron
  Helaas was het op deze plek uitgestorven dus waren er even geen Chinezen. Volgende keer weer Chinezen in beeld. Bedankt voor je reactie!

  @gast
  Aan die fashion shoot heb ik al zitten denken. En ik sta altijd open voor een hoger niveau dus ga ik jouw suggestie eens onder de loep nemen.

  @Arno
  Vignettering rond het beeld kan iets meer drama toevoegen maar wat bedoel je met intensiteit optrekken? De EF 135mm f/2L is een klassieker!

 6. Arno
  Profiel  Arno schreef op dinsdag 16 november 2010 om 01:57  | reageer

  @Ton intensiteit is eigenlijk een soort exposure (gamma correction) instelling i.c.m. de vignettering die je meer kunt geven of minder in de nabewerking. De drama komt je dan tegemoet vrolijk

 7. tonv
  Profiel tonv schreef op dinsdag 16 november 2010 om 02:01  | reageer

  @Arno
  Bedankt voor de uitleg Arno; ik ga ermee aan de slag. Eens kijken hoeveel drama we aan de foto's kunnen toevoegen.

 8. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op dinsdag 16 november 2010 om 10:11  | reageer

  Mooie kleuren en details! Gewoon erg fijne plaatjes Ton! 1 Vind ik nog het sterkste, het groothoek effect laat het bouwwerk indrukwekkend overkomen.

 9. Niels
  Profiel  Niels schreef op dinsdag 16 november 2010 om 10:26  | reageer

  Ton: Jouw veelzijdigheid was al groot, maar je blijft me verbazen! knipoog
  Goede foto's waarbij foto 3 me het meest aanspreekt.

  Het nadeel van Nederland is dat zulke "gebouwen" - als ze niet meer in gebruik zijn - gelijk gesloopt worden, of dat je er niet in de buurt kan komen..

  Zoals gast al zei: een combi van dit met fashion lijkt me helemaal stoer!!

  top!

 10. tonv
  Profiel tonv schreef op dinsdag 16 november 2010 om 10:30  | reageer

  @Johannes Klapwijk
  Bedankt voor je reactie! Het groothoekshot vind ik zelf ook een voltreffer. Ik ga binnenkort terug om meer van die shots te maken. Zoals je weet moet je voeling krijgen met een onderwerp en dat kost meestal een paar bezoeken.

 11. tonv
  Profiel tonv schreef op dinsdag 16 november 2010 om 10:40  | reageer

  @Niels
  Voor mensen die graag dit soort oude, desolate industrieën fotograferen is China een walhalla. Ik weet dat ze in Nederland dun zijn gezaaid. We gaan er zeker een fashion shoot doen Niels. Bedankt voor je reactie!

 12. Arno
  Profiel  Arno schreef op dinsdag 16 november 2010 om 11:05  | reageer

  @Ton: Dat lijkt me gaaf een fashion shoot op deze mooie industriele locatie, wanneer komt ie op Photofacts? Dan zet ik alvast in mijn agenda vrolijk

 13. tonv
  Profiel tonv schreef op dinsdag 16 november 2010 om 11:31  | reageer

  @Arno
  Eens kijken of ik er een klant voor lekker kan maken. Met deze plaatjes verkoopt het al een stuk beter natuurlijk. Ik ga er m'n best voor doen! Keep you posted.

 14. PeterB
  Profiel PeterB schreef op dinsdag 16 november 2010 om 11:58  | reageer

  Foto 3 is mijn favoriet. En ik blijf erg gelukkig met je fotoseries uit China. Herhalingsbezoek aan dit prachtige land begint daarmee een serieus risico te worden. Een risico dat ik graag wil nemen!

 15. tonv
  Profiel tonv schreef op dinsdag 16 november 2010 om 12:32  | reageer

  @PeterB
  Kijk, da's een opsteker om op de ingeslagen weg door te gaan. En ik maar denken dat er hier langzamerhand China-moeheid intreedt. Een leven zonder risico's is kleurloos. En China is het dubbel en dwars waard!

 16. mecx
  Profiel mecx schreef op woensdag 17 november 2010 om 15:55  | reageer

  Mooie locatie Ton, zoals al vermeld de moeite waard om er meer mee te doen als het mogelijk is. Maar even een andere vraag; ruimen ze in China niks op? vrolijk

 17. tonv
  Profiel tonv schreef op woensdag 17 november 2010 om 17:30  | reageer

  @mecx
  Chinezen zijn minder opruimerig dan Nederlanders. Oude installaties zoals deze vindt je overal in China, vooral buiten de grote steden. Ze verdwijnen meestal wanneer de grond een andere bestemming krijgt, bijvoorbeeld nieuwbouw.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.188 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord