Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Peter van Veen

Koop ik een spiegelreflex of compactcamera?

woensdag 17 oktober 2007, 20:14 door | 31.762x gelezen | 2 reacties

Ik fotografeer met een compactcamera. Een Sony DSC-P71 waar ik nog steeds met plezier foto's mee maak. Maar toch knaagt het ergens een beetje. Ik krijg steeds meer situaties waarbij ik denk: 'Eigenlijk heb ik nu een lange sluitertijd nodig', 'Nu zou ik graag willen spelen met de scherptediepte', 'Dit zou een mooie macro opname zijn' of 'Hoe krijg ik dat vogeltje nu op de plaat?'. En dan loop ik knalhard tegen de beperkingen van mijn toestel aan. Op de Sony gaat alles automatisch. Dat is natuurlijk geweldig als je net begint met fotograferen, maar nu vind ik dat toch knap beperkend.

Dan ga je verder kijken. Wat is er allemaal nog meer op de markt? Buiten de compacts zijn er nog twee soorten: de hybride en de digitale spiegelreflexcamera (DSLR). De hybride heeft vaak meer zaken om handmatig in te stellen en blinkt vaak uit in een groot zoombereik. Maar bij deze toestellen ontbreekt wat een DSLR in mijn ogen uniek maakt: de mogelijkheid tot het wisselen van lenzen! Ik ben bang dat ik bij een hybride toch een knagend gevoel over zal houden. Tevens zijn de DSLR's in enkele jaren tijd behoorlijk in prijs verlaagd. Daarom richt ik mijn toekomstblik vanaf nu op de digitale spiegelreflex!

Voor- en nadelen
Ik wil even verder ingaan op de voor- en nadelen van de digitale spiegelreflexcamera eventueel in perspectief tot een compactcamera. Laat ik voorop stellen dat de meest ideale situaties is dat je beide soorten toestellen bezit. Want ze complementeren elkaar en zijn beide geschikt voor verschillende situaties. Om kwaliteitsopnames te maken is een spiegelreflex superieur, maar voor het gemak wint de compactcamera vaak.

Wat ik nog wil zeggen is dat de digitale camera industrie steeds verder evolueert en verandert. De verschillen tussen de DSLR en de compactcamera zijn aan het vervagen, dit lijkt tenminste de bedoeling van de fabrikanten. Wat is hieronder ga schrijven zal ongetwijfeld elementen van generalisatie in zich hebben wanneer ik vele camera's, met ieder hun unieke eigenschappen, simpel in twee kampen ga verdelen.

Zijn megapixels alles?
Voordat ik verder inga op de voor- en nadelen van de DLSR versus de compactcamera wil nog even een van de grootste misvattingen rechtzetten die ik regelmatig hoor: dat het aantal megapixels van een camera het belangrijkste item is om de kwaliteit van die camera te bepalen.

Feit is dat megapixels NIET alles zijn. Hoewel er momenteel compactcamera's op de markt komen met wel 10 megapixel (o.a. Casio) is het niveau niet vanzelf beter dan dat van een DSLR met maar 8 megapixel of iets dergelijks.

De hoofdreden hiervoor (er zijn er nog meer, zoals je zult lezen) is dat de beeldsensor in een compactcamera gewoonlijk een stuk kleiner is dan de beeldsensor die wordt gebruikt in een DSLR. Dit betekent dat de pixels in een compactcamera veel kleiner moeten zijn en dus al gauw meer ruis veroorzaken. Ga maar na: hetzelfde aantal pixels op een sensor die een factor 4 (ik noem maar wat) kleiner is, houdt in dat de pixels veel kleiner moeten zijn en ook veel dichter op elkaar zitten. Dit betekent dat een compactcamera op een lager ISO niveau moet werken en dat er al gauw ruis geproduceerd wordt.

Er kan nog veel meer gezegd worden over het formaat van de beeldsensor, maar geloof me, een kleinere beeldsensor geeft een significant lagere kwaliteit foto. Ik zou liever een camera hebben met minder megapixel en een grotere beeldsensor dan andersom! Dit is een van de factoren die goed moet worden overwogen bij het kiezen tussen een DSLR en een compact camera.

Digitale spiegelreflex camera's
Een korte definitie: ik wil een DSLR definiëren als een camera met verwisselbare lenzen, met een reflex spiegel die het mogelijk maakt om rechtstreeks door de lens te kijken en je foto te maken. Wanneer je op de ontspanknop drukt, klapt de spiegel omhoog en kan het beeld door de lens op de beeldsensor vallen en kan de foto gemaakt worden.

Voordelen van een DSLR:

  • Beeldkwaliteit
    Ik heb dit al even aangestipt hierboven bij het verhaal van de megapixels, maar door de grotere beeldsensor in een DSLR (wat grotere pixels toestaat) zijn deze meestal in staat om met een hogere ISO gebruikt te worden. Dit geeft weer de mogelijkheid tot snellere sluitertijden en minder ruis.

  • Aanpassingsmogelijkheden
    De mogelijkheid bij een DSLR om lenzen te wisselen opent een wereld van mogelijkheden voor fotografen. Terwijl mijn eigen compact camera een leuke 3x optische zoom biedt (en veel compactcamera's hebben tegenwoordig al veel meer), kan een DSLR uitgerust worden met de hoogste kwaliteit van lenzen, variërend groothoek tot tele, afhankelijk van wat je gaat fotograferen (en je beschikbare budget natuurlijk). Voeg daar een brede range van accessoires aan toe (flitser, filters, etc.) en een DSLR kan aangepast worden aan diverse verschillende situaties. Hierbij moet ik wel vermelden dat de diversiteit in kwaliteit van lenzen groot is. De kwaliteit van je foto's is grotendeels afhankelijk van de kwaliteit van de lens die je gebruikt!

  • Snelheid
    DSLR's zijn in het algemeen snelle apparaten als het aankomt op dingen als opstarttijd, focussing en ontspanvertraging (de zogenaamde 'shutter lag').

  • Optische zoeker
    Als gevolg van de reflex spiegel geeft een DSLR het WYSIWYG (What You See Is What You Get) resultaat.

  • Breed ISO bereik
    Dit varieert tussen de camera's maar in het algemeen biedt een DSLR een breed gebied aan ISO instellingen, wat een grote flexibiliteit geeft bij het fotograferen in diverse omstandigheden.

  • Handmatige instellingen
    Terwijl er steeds vaker compact camera's komen die de mogelijkheid bieden om handmatig instellingen te wijzigen, is een DSLR juist gemaakt om handmatig te fotograferen. Hoewel ze in principe goede automatische programma's hiervoor hebben, zijn de knoppen voor handmatig instellen zo opgesteld dat ze praktisch altijd binnen vingerbereik van de fotograaf zijn.

  • Waardevastheid
    Er zijn mensen die beweren dat een DSLR langer zijn waarde houdt dan een compactcamera. Ik denk dat ze gelijk hebben. DSLR modellen zijn niet zo gauw 'end of life' als een compactcamera. Een ander argument is dat de lenzen die je koopt compatible zijn met body's van hetzelfde merk. Mocht je dus in een later stadium gaan upgraden qua body, dan kun je gewoon dezelfde lenzen blijven gebruiken.

  • Scherptediepte
    Een van de leukste dingen aan een DSLR vind ik de veelzijdigheid die geboden wordt en diverse gebieden, in het bijzonder de scherptediepte. Dit vind ik echt een uitbreiding bovenop de handmatige instelmogelijkheden en het gebruik van diverse lenzen. Een DSLR kan je een scherptediepte geven waarbij alles van voor tot achter haarscherp is tot en met onderwerp haarscherp met een vervaagde achtergrond.

  • Optische kwaliteit
    Op dit punt moet ik toegeven dat er grote kwaliteitsverschillen kunnen zijn tussen DSLR lenzen, maar in het algemeen zijn de DSLR lenzen superieur aan die van een compactcamera. DSLR lenzen zijn groter (en meer glas betekent vaak meer kwaliteit) en in veel van die lenzen wordt veel tijd gestoken om ze te produceren. Het lijkt hierin dan ook zinvol om de beste lenzen te kopen die je je budgettair kunt veroorloven. Als ik zou moeten kiezen tussen een high end lens met een gemiddelde body of een high end body met een gemiddelde lens, dan zou ik voor het eerste kiezen.
Nadelen van een DSLR:
  • Prijs
    Hoewel de prijzen momenteel dalen (en zeker aan de onderkant van de markt), blijft een DSLR duurder dan een compactcamera. Ook moet je goed in de gaten houden dat wanneer je wilt upgraden (een kitlens is in het algemeen niet van de beste kwaliteit) of je lenzenarsenaal wilt uitbreiden dit tot extra kosten (bovenop de DSLR) zal leiden.

  • Formaat en gewicht
    Een DSLR is nu eenmaal zwaar en van een onhandig formaat. Die stop je niet in je binnenzak. Zeker niet wanneer je ook nog extra lenzen of andere accessoires mee wilt nemen.

  • Onderhoud
    Een factor die het overwegen waard is wanneer je je DSLR met meerdere lenzen gaat gebruiken. Elke keer dat je een lens wisselt heeft stof en vuil de kans om op de sensor te komen. En stof of vuil op je beeldsensor is uitermate vervelend, omdat je dit op elke foto als een vlekje terugziet. Zelf je beeldsensor schoonmaken is geen eenvoudige zaak, dit zou je eigenlijk professioneel moeten laten doen. Wat uiteraard weer kosten met zich meebrengt.

  • Geluid
    Een DSLR is in het algemeen luidruchtiger dan een compactcamera. Dit varieert natuurlijk wel, afhankelijk van welke lens je er op hebt zitten. Maar waar een compactcamera bijna geruisloos zijn foto's maakt, laat een DSLR een duidelijke 'klak' horen wanneer het interne mechanisme zijn werk doet.

  • Complexiteit
    Hoewel een DSLR is gemaakt voor handmatig gebruik, betekent dit natuurlijk wel dat je moeten weten hoe je alle tools kunt gebruiken die de DSLR heeft. Ik hoor nog wel eens van vrienden die al een DSLR hebben gekocht dat ze in het begin overrompeld werden door de grote hoeveelheid mogelijkheden en instellingen. Anders gezegd: de leercurve kan best wel steil zijn.

  • Geen live LCD
    In bijna alle gevallen is bij een DSLR de optische beeldzoeker enige mogelijkheid om een live beeld te zien. Hierbij wordt dan door middel van de reflex spiegelconstructie direct door de lens gekeken. Dit is dus optisch beeld en niet elektronisch gegenereerd beeld. In de nieuwere modellen lijkt dit probleem verholpen te zijn, zowel Canon, Nikon als Olympus hebben al camera's met Live-View.
Goed, nu is het dus zaak om te zorgen dat je met de nadelen kunt leven. Anders moet je het gewoon bij je compactcamera houden. Nu vind ik persoonlijk dat wanneer je verder wilt komen in de (digitale) fotografie, je deze nadelen toch voor lief zult moeten nemen. Of nog ander: de voordelen moeten meer zijn dan de nadelen. Genoeg gefilosofeerd! Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar mijn beslissing is genomen: ik wil een digitale spiegelreflexcamera!

Volgende uitdaging: welke spiegelreflexcamera? Al rondkijkend en lezend in diverse fora merk ik dat er twee grote spelers in dit veld zijn (Canon en Nikon) en nog een aantal kleineren (Pentax, Olympus, Sony, Samsung, Fuji, Panasonic). Misschien ben ik er een paar vergeten, maar dat moet je me maar vergeven.

Het is mij al wel duidelijk geworden dat je in de praktijk niet zomaar verandert van merk of platform. In ieder geval niet wanneer je al een verzameling lenzen in je bezit hebt. Want die kunnen dan in één klap allemaal de tweedehandse markt op als je switcht. En je zult dan zelf weer een nieuwe collectie lenzen moeten aanschaffen. Het kan dus wel, maar in de praktijk komt het niet vaak voor.

In feite kies je dus je merk voor het leven. Omdat ik verwacht zelf nog wel wat lenzen via het gebruikte circuit aan te schaffen, vallen de kleinere merken voor mij af. Vergeef me, liefhebbers van deze merken, maar dit is nu eenmaal mijn perceptie. Ik zoek iets waar massa van is. En dus kom ik uit bij Canon of Nikon.

Gezien mijn beschikbare budget komen twee modellen in aanmerking: de Canon 400D en de Nikon D50. In diverse testen die je her en der op internet of in tijdschriften kunt lezen valt op te maken dat beide camera's elkaar niet veel maken. De Canon 400D heeft meer megapixels (10 t.o.v. 6) en heeft een antistoffunctie. De Nikon D50 is wat meer gedateerd maar is daarentegen weer een stukje goedkoper. Wat ook altijd genoemd wordt in een vergelijking is het feit dat een Canon kleiner is en niet geschikt voor mensen met grote handen.

De Nikon D50 of de Canon 400D


Ik heb deze zaken eens op een rijtje gezet, wat vind ik nu van essentieel belang?
  • Allereerst de prijs, (ik ben een Nederlander, tenslotte knipoog). De D50 loopt op z'n einde en wordt al minder goed verkrijgbaar. Wel worden hiermee al behoorlijke bodemprijzen neergezet. De 400D is de opvolger van de 350D en is net nieuw op de markt. Dat zie je ook in de prijs. Hier wint de D50.

  • Dan het formaat. Ik ben in de gelegenheid geweest om de D50 en de 400D eens in de handen te houden. Hoewel ik naar mijn idee niet zulke hele grote handen heb, vond ik de Nikon D50 toch wat prettiger in de hand liggen, ook hier wint de D50. Een punt voor de D50.

  • Het megapixelverhaal. De trend is dat er steeds meer pixels in een sensor gepropt worden. Leuk voor als je op A3 formaat wilt afdrukken. Bijkomend voordeel is dat je fors kunnen croppen, mocht je dat willen. Pixels genoeg in ieder geval. Hier wint de 400D een punt.

  • De antistoffunctie. Dat is een nieuwe trend die Canon al heeft geadopteerd (ik meen dat Olympus hiermee de trendsetter was) maar bij Nikon nog niet te bekennen is. Dit is natuurlijk wel een uitermate handige functie, want stof is vijand nummer één bij een spiegelreflexcamera! Weer een punt voor de 400D dus.
Wat nu? Ik print zelden groter dan A4, dus neem ik de megapixels voor lief. Een antistoffunctie had ik wel graag gehad. De balans helt nu over naar de Nikon D50.

Wat op de achtergrond echter ook nog meespeelt is beïnvloeding door anderen. Familie, vrienden, collega's, iedereen heeft wel een mening voor je. Daar moet je zelf de objectieve argumenten uitfilteren. En ik had meer Nikon fanaten in de buurt. Dus je begrijpt het al wel: ik heb de knoop maar doorgehakt en mezelf een Nikon D50 met een Sigma 18-50mm f/3.5-5.6 cadeau gedaan. En van het prijsverschil heb ik later nog een Tamron 70-300mm f/4-5.6 Di LD Macro 1:2 telezoomlens gekocht. Uiterst discutabel argument wat stiekem ook heeft meegespeeld is dat ik een 'witte' lens op m'n camera eigenlijk helemaal niet mooi vind..

Het hele beslissingproces is in feite een combinatie van objectieve en subjectieve argumenten. Dat begrijp ik maar al te goed. En maar al te vaak zullen subjectieve argumenten de doorslag geven. Zodra je echter de objectieve zaken goed afgewogen hebt, kun je zonder problemen de subjectieve zaken de doorslag laten geven!

Ik met mijn nieuwe Nikon D50
Zelfportret met mijn Nikon D50

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Peter van Veen

Over de auteur

Peter is Moor Fotografie. Hij helpt mensen beter leren fotograferen zonder de automaat. Liefhebber van Table Top Strobist Fotografie. Schrijver van diverse eBooks over fotograferen. Leert mensen bij door workshops over o.a. Lightroom, Strobist, Macro, HDR en Herfst.

2 reacties

  1. zonnevogeltje.
    zonnevogeltje. schreef op donderdag 18 oktober 2007 om 08:22  | reageer

    Wat betreft de instappers, denk ik dat je Pentax en Olympus best bij de grote merken mag voegen. Met name wat betreft prijs/kwaliteit zal de pentax K100D super vele instappers voorbij streven. Op Professioneel gebied met toestelen boven de 1000 euro, zijn Canon en Nikon zeker de grote merken. Canon begint pas met camera's in de middenklasse, maar dat is mijn bescheiden mening.

  2. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op donderdag 18 oktober 2007 om 08:53  | reageer

    Interessant artikel, Peter. Ik ben het met je eens dat een keuze tussen Canon en Nikon een verstandige is met het oog op de toekomst. Hoewel de andere merken ook een goed aanbod hebben mis je hierbij de enorme kennis die ontstaat bij een grote gebruikersgroep. Daarnaast wordt er voor de grotere merken doorgaans meer ondersteuning geboden binnen software.

    Kunnen we binnenkort een artikel verwachten over je eerste ervaringen met een digitale spiegelreflex?

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.167 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord