100+ fotografiecursussen Ún een Fotobijbel naar keuze nu met 80 euro voordeel. Meer informatie.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Mijn ervaring met straatfotografie

zondag 21 mei 2023, 20:10 door | 2.233x gelezen | 4 reacties

Straatfotografie is een heel interessante vorm van fotografie. Het legt het leven op straat vast en geeft een beeld van de mens in het dagelijks leven. Ik vertel je over mijn eerste ervaringen met deze soort fotografie.

Het fotograferen van mensen in hun dagelijkse leven in de stad kan heel bijzondere beelden opleveren. Ik vind het ook een heel moeilijke fotografie, zeker omdat je deze mensen op een onbewaakt moment vastlegt. Dit is heel anders dan iemand die poseert, of bewust is van het gefotografeerd worden.

Nando straatfoto 2


Juist dit onbewaakt moment kan leiden tot ongewenste momenten. Mensen kunnen boos zijn en op een agressieve manier reageren. Zeker in deze tijd lijkt die kans erg groot te zijn. Je kunt veraf blijven, en met een teleobjectief fotograferen. Maar dat heeft weer een andere nadeel. Dat is voyeurisme.

Het is niet alleen maar negatief. Want je eigen houding heeft invloed op de manier hoe mensen reageren. Open en vriendelijk zijn levert een andere reactie op dan gesloten en introvert zijn. Ik heb ook gemerkt dat je soort camera interesse kan opleveren, nieuwsgierigheid, en openheid.

Nando straatfoto 4


Ik heb het idee dat je straatfotografie, en met name mensen op straat, beter kunt fotograferen met een kleine compacte camera. Een grote spiegelreflex of mirrorless camera, gecombineerd met een flink zoomobjectief is te confronterend.

Die kleine camera geeft je snel de gelegenheid om van dichtbij te fotograferen. En juist dat kan heel intieme en persoonlijke beelden opleveren. Je gaat deel uitmaken van wat er gebeurd. Afstand houden met een teleobjectief straalt afstandelijkheid uit, alsof je er geen deel van uitmaakt.

Nando straatfoto 5


Het leuke is, dat met een camera zoals de Fujifilm X100t of een Nikon Z fc veel voorbijgangers denken dat je analoog fotografeert. Dat levert erg leuke en boeiende reacties op. De mensen worden nieuwsgierig, en dat schept direct mogelijkheden.

Onlangs was ik London voor de uitreiking van de SWPA 2023 awards. In de spaarzame vrije uurtjes die ik had heb ik een stukje door de stad gewandeld. De mensen in een echte grote stad zoals dat zijn anders dan wat ik in kleinere steden heb ervaren. Het fotograferen was leuker en spannender.

Webformaat NH20230413 131506Webformaat NH20230413 162953Webformaat NH20230413 131623


Ik denk dat als je een stad goed kent het eenvoudiger wordt om mooie en vooral bijzondere beelden te maken. Ken je de stad, dan weet je de mooie en fotogenieke plekken. Je weet hoe het licht valt en wanneer dit het mooist is.

Nando straatfoto 3


Ik heb niet de illusie dat mijn beelden bijzonder zijn. Ik doe dit niet vaak genoeg om er goed in te zijn. Maar ik ben wel blij met een aantal resultaten, en dat smaakt naar meer.

Dit zijn mijn ervaringen met straatfotografie. Ik vind het moeilijk om te doen, zeker in de steden waar ik dichtbij woon. Tegelijkertijd levert dit ook weer een uitdaging op. Oh ja, en de keuze voor zwart-wit is perfect voor dit soort fotografie. Hoewel ik denk dat kleur soms ook goed werkt.

Heb jij tips of advies voor dit soort fotografie? Ik heb het dan niet over apparatuur, maar over de manier van beelden maken, plekken te bezoeken, of invalshoeken. Laat het weten in een reactie onder dit bericht.


Let op!


Momenteel is er een mooie actie. Je ontvangt hierbij niet alleen mijn boek, mijn online cursus en toegang tot nog 100+ andere fotografiecursussen. Ik ga ook jouw foto bespreken in een live online sessie. Daarin kun je natuurlijk ook al jouw vragen stellen.

Bekijk de actie!
Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

4 reacties

 1. Henk
  Henk schreef op dinsdag 23 mei 2023 om 14:35  | reageer

  Nando, je zegt,"Ik heb niet de illusie dat mijn beelden bijzonder zijn. Ik doe dit niet vaak genoeg om er goed in te zijn. Maar ik ben wel blij met een aantal resultaten, en dat smaakt naar meer." nou daar ben ik niet mee eens hoor. Heel mooie plaatjes waar je langer naar kijkt. Gr Henk

 2. Patrick Versmissen
  Patrick Versmissen schreef op dinsdag 23 mei 2023 om 16:59  | reageer

  Inderdaad prachtige foto's.
  Groeten
  Patrick

 3. LILI D
  LILI D schreef op woensdag 24 mei 2023 om 09:41  | reageer

  Prachtig !!!!

 4. Nando
  Profiel Nando schreef op donderdag 25 mei 2023 om 12:02  | reageer

  @Henk, Patrick en LILI D: Dank je wel voor de lovende woorden. Fijn om te horen en inspirerend om dit vaker te gaan doen vrolijk

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.462 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord