Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Ton Vingerhoets

Portret van bruisend Shanghai; deel 2

vrijdag 10 december 2010, 19:11 door | 7.034x gelezen | 20 reacties

Deel 1 was een van mijn beste postings tot nu toe maar bepaald geen 'kijkcijferkanon'. Maar hoe dan ook was er toch veel waardering van een vaste schare bezoekers en dat geeft de burger moed! Want per slot van rekening gaat het niet om kwantiteit. Enfin, dit is het tweede deel dat weer een totaal ander plaatje van Shanghai laat zien. De skylinefoto en wolkenkrabbers mogen dan oh zo synoniem zijn met de stad maar er is meer moois want Shanghai is een stad met karakter!

Kakafonie aan visuele elementen
Foto 1. Nauwe straten, een kakafonie aan visuele elementen

Zijn tegenvoeter Beijing is ruimer van opzet; alles lijkt er overgedimensioneerd. Shanghai vind ik op de een of andere manier knusser. Dat zal wel komen door de vele nauwe straatjes met een kakafonie aan visuele elementen; het bovengrondse elektriciteitsnetwerk, schreeuwerige reclame en de typische uitklapbare rekken waarop de was wordt gedroogd. De populatie van Shanghai overtreft Beijing en al die mensen leven op een kleinere oppervlakte. De ultieme densiteit zeg maar.

Kakafonie aan visuele elementen
Foto 2. Nauwe straten, een kakafonie aan visuele elementen

Mijn hotel was gesitueerd in een zijstraat van Nanjing East Road, de 'Kalverstraat van Shanghai'. Alles wat ik wilde fotograferen bevond zich op loopafstand. Maar wat een mensenmassa! Als een kleurige sliert zonder begin en einde beweegt de massa in het weekend door de winkelstraat. Veel onderwerpen heb ik met de Canon EF 100mm f/2.8 en 135mm f/2 geschoten. De beeldhoek van deze gematigde teleobjectieven drukt alles op elkaar wat een mooi effect geeft.

Kleurige sliert van mensen
Foto 3. Kleurige sliert van mensen in winkelstraat

Goede foto's maken in zo'n stad is echt hard werken. 's Ochtend was ik ook meestal vroeg op pad (6.00 uur) en dan tref je een totaal andere atmosfeer aan. Niet alleen zijn de lichtomstandigheden zo anders dan later op de dag maar vooral de totaal verlaten winkelstraten met joggende, dansende en wandelende mensen geven een bijzondere aanblik. En Chinezen zijn erg vroege vogels want je verbaast je erover hoeveel mensen er rond dat tijdstip al op de been zijn.

Vroege ochtendfoto met motion blur
Foto 4. Vroege ochtendfoto met motion blur

Ik heb het morgenlicht ook gebruikt om hier en daar shots te maken met motion blur. Met behulp van een grijsfilter kun je sluitertijden vertragen wat soms fraaie resultaten geeft. Dansende mensen met kleurige vlaggen of gewoon rijdende auto's worden plots abstracte kleurvegen in je beeld dat verder scherp is. Enfin, in mijn vorige posting heb ik al gezegd dat Shanghai een fotografiewalhalla is. China is in mijn ogen sowieso het ultieme domein van de street fotografie.

Vroege ochtendfoto met motion blur
Foto 5. Vroege ochtendfoto met motion blur

En wat Shanghai ook uniek maakt is de collectie met twintigste eeuwse Europese architectuur. Vooral de boulevard The Bund, aan de Huangpu rivier, is bijna een openluchtmuseum. Shanghai heeft een van 's Werelds grootste collecties art deco gebouwen als gevolg van de enorme bouwwoede tijdens de jaren 1920 tot 1930. Overigens vindt je die ook elders in China zoals in Qingdao (voormalige Duitse kolonie) en het Piano Island in Xiamen. En laat ik Harbin vooral niet vergeten.

's Morgens vroeg zijn al veel mensen op de been
Foto 6. 's Morgens vroeg zijn al veel mensen op de been

Aangezien ik in Shanghai veel beeldmateriaal heb geschoten had ik drie delen in mijn gedachten maar gezien de magere bezoekersaantallen laat ik het hierbij. Niettemin hoop ik jullie een impressie van het wervelende Shanghai te hebben gegeven dat tot de meest fotogenieke steden in de wereld behoort. Ik sprak er op de airport een paar Amerikanen die opmerkten dat Shanghai de States voorbij was. Ik kan dat niet bevestigen maar ik ben wel erg onder de indruk van de stad.

Drommen mensen in centrum van Shanghai
Foto 7. Altijd drommen mensen in het centrum van Shanghai


Shanghai, de ultieme densiteit
Foto 8. Shanghai, de ultieme densiteit


Shanghai, de ultieme densiteit
Foto 9. Shanghai, de ultieme densiteit

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Ton Vingerhoets

Over de auteur

Woont en werkt in Beijing. Na een loopbaan als art director heeft hij zich in China gevestigd als fotograaf. Naast commerciŽle fotografie reist hij door China om de mooiste plekken vast te leggen. Een scherp oog voor detail, kleur en vorm zijn herkenbaar in zijn karakteristieke, levendige foto's.

20 reacties

 1. Derk
  Profiel Derk schreef op vrijdag 10 december 2010 om 20:36  | reageer

  Weer een mooie post Ton, die eerste foto is mijn favoriet. Wat zal die was lekker ruiken na een dergelijke rook- eh... droogsessie knipoog

  Wat mij betreft mag je nog veel meer posten, ik lees en bekijk het elke keer weer graag!

 2. Derk
  Profiel Derk schreef op vrijdag 10 december 2010 om 20:37  | reageer

  Hoezo lage aantallen trouwens, je vorige post is 849x gelezen... Lijkt me voldoende toch?

 3. SvdSlikke
  Profiel SvdSlikke schreef op vrijdag 10 december 2010 om 22:02  | reageer

  Wat een geweldige fotoserie weer!! Foto 1 is erg sterk en foto 4 vind ik ook erg leuk.

 4. Eric
  Eric schreef op vrijdag 10 december 2010 om 22:08  | reageer

  Ton, Je begint met te zeggen dat het per slot van rekening niet gaat om kwantiteit en je eindigt met te zeggen dat je stopt met posten vanwege de kwantiteit. Waarmee ik wil zeggen dat je vooral je eerste motivatie (ingeving) "moet" (ik hou niet van dat woord) volgen.

  Foto 7 staat voor mij bovenaan: Loodrecht geschoten, hek op voorgrond en de lijn van rechts naar links vanwege de bebouwing. Foto 5 is daarna mijn favoriet vanwege de effecten, de Chinese karakters en last but not least het reclamebord van Olympus (ik schiet met Olympus E-520;>knipoog )

 5. Arno
  Profiel  Arno schreef op vrijdag 10 december 2010 om 22:41  | reageer

  Foto 1 en 2 zijn voor mij weer twee van die prachtige kleurrijke plaatjes. Weten ze daar nog wel voor wie welk kabeltje is? vrolijk

 6. tonv
  Profiel tonv schreef op zaterdag 11 december 2010 om 03:04  | reageer

  @Derk
  Dank je. Er zullen zeker nog veel postings zoals deze van mijn hand verschijnen. En je hebt gelijk; genoeg reden tot tevredenheid met de laatste score.

  @Eric
  In mijn visie was deel 1 misschien wel m'n beste posting tot nu toe en had ik er iets meer van verwacht. Maar ik onderstreep jou mening dat ik mijn eigen weg moet volgen en me niet teveel moet laten beïnvloeden door 'kijkcijfers'.

  @Arno
  Die bekabeling is inderdaad een soort ultieme chaos; ik vraag me ook af hoe ze daar nog wijs uit kunnen worden. Maar onderschat de Chinezen niet!

 7. EdC
  Profiel EdC schreef op zaterdag 11 december 2010 om 09:51  | reageer

  In sommige foto's lijkt van kleurverzadiging sprake. Vooral het rood in foto 1 en 3 lijken mij sterk verzadigd. Maar jij bent geen man van kunstmatige verzadiging, dus zal dat wel het effect van warm zonlincht zijn.

  Jouw stadsbeelden laten mij zien dat mensen uiteindelijk niet veel verschillen. Ook Chinezen wilen winkelen in straten zonder (vracht)verkeer, zoals foto 2 laat zien.

  Waar ik zelf naar blijf kijken, dat zijn de kabels. In reportages probeer ik ze zoveel mogelijk uit beeld te laten, maar jij laat ze steeds een prominente rol spelen en dat vind ik zeker leerzaam.

  Nog even over jouw opmerking over bezoekersaantallen. Tegen naakt of nieuwe fotocamera's is het tevergeefs strijden. Dat moet je dab ook niet doen. Ik hoop dat je dus toch nog een keer met een derde reeks over de zusterstad van Rotterdam komt. Ben je het havengebied nog in gelopen?

 8. tonv
  Profiel tonv schreef op zaterdag 11 december 2010 om 17:24  | reageer

  @EdC
  Foto 1 en 3 zijn gemaakt tijdens de golden hours op een zonnige dag. De warme gloed veroorzaakt de kleursaturatie. De chaotische bekabeling in Shanghai is een kenmerkend aspect van het straatbeeld. Zodoende heb ik het heel bewust in beeld gebracht; in foto 9 is het zelfs m'n onderwerp.

  Gelukkig worden we als bloggers niet afgerekend op kijkcijfers, dus kan ik dat beter loslaten. Jij en anderen hebben me daarvan overtuigd en als bonus ga ik dan toch eens kijken of we de Shanghaireeks niet moeten prolongeren met een derde deel, misschien gewijd aan het havengebeuren.

  Bedankt voor je reactie Ed!

 9. Liesbeth van Asselt
  Profiel  Liesbeth van Asselt schreef op zaterdag 11 december 2010 om 20:44  | reageer

  Hoi Ton, trek niet te gauw conclusies. Ik ben de afgelopen weken geleefd door de waan van de dag, gigadruk geweest. Zelfs 's nachts doorgewerkt. Dus zelf geen blog geschreven en ook niet naar blogs van anderen gekeken. Lage bezoekersaantallen willen dus niet altijd wat zeggen over wel of geen interesse!

  Dan m.b.t. deze foto's: Foto 1 is mijn absolute favoriet!

 10. tonv
  Profiel tonv schreef op zondag 12 december 2010 om 09:00  | reageer

  @Liesbeth van Asselth
  helemaal waar Liesbeth, maar als je ziet dat ik met een half onscherpe radiatorknop beter scoor dan met 's-werelds meest spectaculaire wolkenkrabbers krab ik me soms toch wel eens achter de oren. Maar de markt is tegenwoordig grillig zullen we maar zeggen.

 11. Liesbeth van Asselt
  Profiel  Liesbeth van Asselt schreef op zondag 12 december 2010 om 16:22  | reageer

  Hoi Ton, het gaat er m.i. om wat je als fotograaf aan je onderwerp toevoegt. Die wolkenkrabbers kunnen dan spectaculair zijn, bij het fotograferen van simpele onderwerpen als een radiatorkraan wordt er toch iets meer van je oog voor de omgeving en je fotografische vaardigheden gevraagd. Dat vind ik vaak interessanter dan het fotograferen van de kunst van iemand anders (of dat nu architectuur, graffiti of b.v. een beeld is).

 12. Jacko
  Jacko schreef op zondag 12 december 2010 om 17:15  | reageer

  @ Liesbeth: amen!

  @ Ton: beide series hebben hun eigen charme voor mij. Gewoon doorgaan, eigen stijl is altijd goed!

 13. tonv
  Profiel tonv schreef op maandag 13 december 2010 om 06:59  | reageer

  @Liebeth
  Je schept duidelijkheid met dit punt Liesbeth. Bedankt voor je heldere visie!

  @Jacko
  Zonder twijfel gaan we door op de ingeslagen weg; ik vind het veel te leuk!

 14. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op maandag 13 december 2010 om 14:44  | reageer

  Nette serie die bij mijn maar 1 ding over brengt...

  Wat ben ik blij dat ik daar nooit heen hoef vrolijk

 15. EdC
  Profiel EdC schreef op maandag 13 december 2010 om 14:49  | reageer

  Johannes, zeg nooit nooit. Als Ton nog eens de natuur in trekt...

 16. tonv
  Profiel tonv schreef op maandag 13 december 2010 om 16:02  | reageer

  @Johannes Klapwijk
  Ik kan me voorstellen dat je de weldadige stilte van de natuur niet snel verruilt voor de hektiek van Shanghai. De natuur heeft grote aantrekkingskracht op me maar een stad als Shanghai fotograferen vind ik toch ook inspirerend!

 17. PeterB
  PeterB schreef op dinsdag 14 december 2010 om 07:44  | reageer

  Foto 1 en 9 omarmen als mijn favorieten de hele serie. Prachtige beelden van een andere kant van Shanghai dan alleen de indrukwekkende skyline en waanzinnig fraaie wolkenkrabbers. Heb zelf het contrast tussen het hypermoderne karakter en de Hutongs als zeer uitzonderlijk ervaren. Letterlijk meters van elkaar verwijderd bevind je je in geheel andere werelden. Keep on going, Ton!

 18. Hans van den Broek
  Hans van den Broek schreef op dinsdag 14 december 2010 om 22:32  | reageer

  Hoi Ton.....

  Shanghai is een wens van me om daar eens te fotograferen...bedankt voor je reportage.

  Vraagje als ik zo naar je foto's kijk en dat heb ik heel vaal bij andere ook, maar specifiek bij stadsfoto's waar zoveel op gebeurt, waarop je elke keer wat nieuws ontdekt, waar geometrische vormen vaak domineren....

  Kan je deze reportage nog een keer plaatsen, maar nu ALLEEN in ZWART-WIT !

  Ik denk dat de kracht dan duidelijker wordt

  thanx en keep on shooting
  Ni haou

 19. tonv
  Profiel tonv schreef op woensdag 15 december 2010 om 07:30  | reageer

  @PeterB
  Shanghai biedt inderdaad zoveel meer dan alleen wolkenkrabbers. Het is mijn optiek een van de meest fotogenieke steden in de wereld. Ik kan er althans niet genoeg van krijgen.

  @Hans van den Broek
  Juist omdat de meeste Chinese steden zo enorm kleurrijk zijn heb ik het gevoel dat de foto's in zwart minder sterk overkomen. Maar dat is wellicht een smaakkwestie.

 20. Frits
  Frits schreef op woensdag 15 december 2010 om 18:32  | reageer

  @Liesbeth van Asselt; Je slaat de nagel op de kop !! Deze visie op fotografie werd vanaf de eerste les aan ons overgebracht.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.062 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord