Ton Vingerhoets

Portret van bruisend Shanghai; deel 2

vrijdag 10 december 2010, 19:11 door | 6.483x gelezen | 20 reacties

Deel 1 was een van mijn beste postings tot nu toe maar bepaald geen 'kijkcijferkanon'. Maar hoe dan ook was er toch veel waardering van een vaste schare bezoekers en dat geeft de burger moed! Want per slot van rekening gaat het niet om kwantiteit. Enfin, dit is het tweede deel dat weer een totaal ander plaatje van Shanghai laat zien. De skylinefoto en wolkenkrabbers mogen dan oh zo synoniem zijn met de stad maar er is meer moois want Shanghai is een stad met karakter!

Kakafonie aan visuele elementen
Foto 1. Nauwe straten, een kakafonie aan visuele elementen

Zijn tegenvoeter Beijing is ruimer van opzet; alles lijkt er overgedimensioneerd. Shanghai vind ik op de een of andere manier knusser. Dat zal wel komen door de vele nauwe straatjes met een kakafonie aan visuele elementen; het bovengrondse elektriciteitsnetwerk, schreeuwerige reclame en de typische uitklapbare rekken waarop de was wordt gedroogd. De populatie van Shanghai overtreft Beijing en al die mensen leven op een kleinere oppervlakte. De ultieme densiteit zeg maar.

Kakafonie aan visuele elementen
Foto 2. Nauwe straten, een kakafonie aan visuele elementen

Mijn hotel was gesitueerd in een zijstraat van Nanjing East Road, de 'Kalverstraat van Shanghai'. Alles wat ik wilde fotograferen bevond zich op loopafstand. Maar wat een mensenmassa! Als een kleurige sliert zonder begin en einde beweegt de massa in het weekend door de winkelstraat. Veel onderwerpen heb ik met de Canon EF 100mm f/2.8 en 135mm f/2 geschoten. De beeldhoek van deze gematigde teleobjectieven drukt alles op elkaar wat een mooi effect geeft.

Kleurige sliert van mensen
Foto 3. Kleurige sliert van mensen in winkelstraat

Goede foto's maken in zo'n stad is echt hard werken. 's Ochtend was ik ook meestal vroeg op pad (6.00 uur) en dan tref je een totaal andere atmosfeer aan. Niet alleen zijn de lichtomstandigheden zo anders dan later op de dag maar vooral de totaal verlaten winkelstraten met joggende, dansende en wandelende mensen geven een bijzondere aanblik. En Chinezen zijn erg vroege vogels want je verbaast je erover hoeveel mensen er rond dat tijdstip al op de been zijn.

Vroege ochtendfoto met motion blur
Foto 4. Vroege ochtendfoto met motion blur

Ik heb het morgenlicht ook gebruikt om hier en daar shots te maken met motion blur. Met behulp van een grijsfilter kun je sluitertijden vertragen wat soms fraaie resultaten geeft. Dansende mensen met kleurige vlaggen of gewoon rijdende auto's worden plots abstracte kleurvegen in je beeld dat verder scherp is. Enfin, in mijn vorige posting heb ik al gezegd dat Shanghai een fotografiewalhalla is. China is in mijn ogen sowieso het ultieme domein van de street fotografie.

Vroege ochtendfoto met motion blur
Foto 5. Vroege ochtendfoto met motion blur

En wat Shanghai ook uniek maakt is de collectie met twintigste eeuwse Europese architectuur. Vooral de boulevard The Bund, aan de Huangpu rivier, is bijna een openluchtmuseum. Shanghai heeft een van 's Werelds grootste collecties art deco gebouwen als gevolg van de enorme bouwwoede tijdens de jaren 1920 tot 1930. Overigens vindt je die ook elders in China zoals in Qingdao (voormalige Duitse kolonie) en het Piano Island in Xiamen. En laat ik Harbin vooral niet vergeten.

's Morgens vroeg zijn al veel mensen op de been
Foto 6. 's Morgens vroeg zijn al veel mensen op de been

Aangezien ik in Shanghai veel beeldmateriaal heb geschoten had ik drie delen in mijn gedachten maar gezien de magere bezoekersaantallen laat ik het hierbij. Niettemin hoop ik jullie een impressie van het wervelende Shanghai te hebben gegeven dat tot de meest fotogenieke steden in de wereld behoort. Ik sprak er op de airport een paar Amerikanen die opmerkten dat Shanghai de States voorbij was. Ik kan dat niet bevestigen maar ik ben wel erg onder de indruk van de stad.

Drommen mensen in centrum van Shanghai
Foto 7. Altijd drommen mensen in het centrum van Shanghai


Shanghai, de ultieme densiteit
Foto 8. Shanghai, de ultieme densiteit


Shanghai, de ultieme densiteit
Foto 9. Shanghai, de ultieme densiteit

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Ton Vingerhoets

Over de auteur

Woont en werkt in Beijing. Na een loopbaan als art director heeft hij zich in China gevestigd als fotograaf. Naast commerciŽle fotografie reist hij door China om de mooiste plekken vast te leggen. Een scherp oog voor detail, kleur en vorm zijn herkenbaar in zijn karakteristieke, levendige foto's.

20 reacties

 1. Derk
  Profiel Derk schreef op vrijdag 10 december 2010 om 20:36

  Weer een mooie post Ton, die eerste foto is mijn favoriet. Wat zal die was lekker ruiken na een dergelijke rook- eh... droogsessie knipoog

  Wat mij betreft mag je nog veel meer posten, ik lees en bekijk het elke keer weer graag!

 2. Derk
  Profiel Derk schreef op vrijdag 10 december 2010 om 20:37

  Hoezo lage aantallen trouwens, je vorige post is 849x gelezen... Lijkt me voldoende toch?

 3. SvdSlikke
  Profiel SvdSlikke schreef op vrijdag 10 december 2010 om 22:02

  Wat een geweldige fotoserie weer!! Foto 1 is erg sterk en foto 4 vind ik ook erg leuk.

 4. Eric
  Eric schreef op vrijdag 10 december 2010 om 22:08

  Ton, Je begint met te zeggen dat het per slot van rekening niet gaat om kwantiteit en je eindigt met te zeggen dat je stopt met posten vanwege de kwantiteit. Waarmee ik wil zeggen dat je vooral je eerste motivatie (ingeving) "moet" (ik hou niet van dat woord) volgen.

  Foto 7 staat voor mij bovenaan: Loodrecht geschoten, hek op voorgrond en de lijn van rechts naar links vanwege de bebouwing. Foto 5 is daarna mijn favoriet vanwege de effecten, de Chinese karakters en last but not least het reclamebord van Olympus (ik schiet met Olympus E-520;>knipoog )

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.140 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord