100+ fotografiecursussen én een Fotobijbel naar keuze nu met 80 euro voordeel. Meer informatie.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Ton Vingerhoets

Ritme, patronen, structuren of gewoon lijnenspel

vrijdag 22 april 2011, 21:52 door | 14.190x gelezen | 8 reacties

In mijn laatste posting heb ik het gehad over mijn fascinatie voor cijfers. Dit is een beetje verwant aan dat onderwerp. Het gaat over ritme, patronen, strukturen of gewoon lijnenspel. Ieder heeft er zo zijn uitdrukking voor. 'Ritme van de veelheid' wilde ik het aanvankelijk noemen. Als voormalig designer zal mijn voorliefde voor dit fenomeen niet helemaal vreemd overkomen. En in China met zijn overbevolking, levendige markten en drukke binnensteden vindt je volop van dit soort onderwerpen.

De afgelopen weken was ik druk in de weer met selecteren, keyworden en uploaden van stockfoto's. Zodoende kwam ik een aantal van dit soort beelden tegen en heb ze eens bij elkaar gezet. Het is een bonte serie geworden maar er loopt een rode draad doorheen. En zoals gewoonlijk zijn ze weer op verschillende plaatsen en tijdstippen gemaakt in China. Een ervan is zelfs in Nederland geschoten. Bij elke foto heb ik in het kort uit de doeken gedaan wat me zo boeit in het onderwerp.

calligrafiepenselen
Foto 1

Er is weer een hernieuwde belangstelling in China voor oude cultuur. Een verfijnde kunst als calligrafie is daarom weer hot. Hier is een verzameling penselen te zien die worden gebruikt voor het schilderen van Chinese lettertekens. En naar goed Chinees gebruik zijn ze natuurlijk rijkelijk versierd.

fietsen in Amsterdam
Foto 2

Twee jaar geleden maakt ik deze fietsenfoto tijdens een wandeling door Amsterdam. Nederland en China zijn twee fietsende naties. Maar ik moet zeggen dat de doorsnee fiets er in Nederland iets beter uitziet dan in China. Want daar is achterstallig onderhoud namelijk tot cultuur verheven.

metalen retro robots
Foto 3

Op de Beijing Panjiayuan markt waar ik meerdere malen aandacht aan heb geschonken kom je veel metalen retro speelgoed tegen. Jeweetwel, van die opwindautootjes die als een ongeleid projectiel wegschieten. Deze bonte verzameling robots vond ik een bijzonder fotogeniek gegeven.

pumps in de lentezon
Foto 4

Twee jaar geleden wandelde ik in het centrum van Harbin toen ik op deze verzameling pumps stuitte die lekker in het lentezonnetje stonden. Het intense licht creeert harde schaduwen dat het rimte van de schoentjes als het ware versterkt. Daarnaast geeft het een mooie materiaaldefinitie.

kleurrijke thermoskannen
Foto 5

Begin dit jaar ben ik enkele weken in de provincie Sichuan geweest. In de oude buurten van Yibin zitten mensen gezellig bij elkaar voor Mah-jong, kaartspelen en thee drinken. Deze thermoskannen stonden klaar om afgevuld te worden met heet water. Wat een schitterdend kleurensemble!

watercontainers
Foto 6

In China is men gewend om water uit flesen of containers te drinken. Veel mensen hebben 's zomers een machientje binnen staan dat middels een container wordt gevuld. Deze containers verpakt in plastic vormen een mooi patroon. De rode en groene doppen maken het beeld compleet.

geparkeerde riksja’s
Foto 7

In de oude hutongs van Beijing worden tijdens de zomer horden toeristen rondgereden in riksja's. Voordat het duister invalt worden ze vanwege het gebrek aan ruimte krap tegen elkaar geparkeerd en ontstaat dit mooie lijnenspel. Het voorste edelkitschzadel vind ik de kers op de pudding.

oude flatgebouwen
Foto 8

Overal in China vindt je deze oude flatgebouwen met piepkleine appartementjes. Een balkon hebben ze niet maar een soort uitbouw dat dienst doet als rommelhok. Deze foto maakte ik in Harbin toen een warme avondzon voor een prachtige belichting zorgde van dit grafische lijnenspel.

Ondanks de abstractie van de beelden geeft het toch weer een inkijkje in het China van vandaag. Vaker heb ik opgemerkt dat Chinezen totaal andere opvattingen hebben over ethetiek dan wij Europeanen. Ze hebben een hang naar ornamenteren; een soort cultuur van overvloedigheid zou je kunnen zeggen. Dat heeft alles met hun rijke historie te maken. Maar wellicht dat ik daar een volgende keer over uit ga wijden. Wordt vervolgd...

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Ton Vingerhoets

Over de auteur

Woont en werkt in Beijing. Na een loopbaan als art director heeft hij zich in China gevestigd als fotograaf. Naast commerciële fotografie reist hij door China om de mooiste plekken vast te leggen. Een scherp oog voor detail, kleur en vorm zijn herkenbaar in zijn karakteristieke, levendige foto's.

8 reacties

 1. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op vrijdag 22 april 2011 om 22:41  | reageer

  Het leuke van dit soort foto's vind ik altijd de tuidaging om een stuk orde in de chaos te scheppen. Dat maakt de foto's voor mij interessant. In dat kader vind ik foto 1,5,6,7 en 8 prima geslaagd. Foto 2 vind ik persoonlijk te rommelig geworden.

  Maar sowieso een leuk onderwerp, ook in natuurfotografie is orde scheppen in een natuurlijke chaos een mooie uitdaging die het vak interessant houd.

 2. gerritstel
  Profiel  gerritstel schreef op vrijdag 22 april 2011 om 22:45  | reageer

  Geweldig wat mooi, al de lijnen en de herhalingen. Ik heb genoten van deze hele serie.

 3. tonv
  Profiel tonv schreef op zaterdag 23 april 2011 om 02:49  | reageer

  @Johannes Klapwijk
  Dat verwoordt je mooi Johannes: 'orde in de chaos scheppen'; een wetmatigheid die in meerdere takken van fotografie toepasbaar is. De natuur fascineert me omdat er in die ogenschijnlijke chaos volmaakte estehtiek heerst. In deze serie is chaos door menselijk handelen ontstaan maar daarom niet minder interessant.

 4. Harry
  Harry schreef op zaterdag 23 april 2011 om 07:54  | reageer

  Het zijn weer mooie foto's Ton.
  Altijd weer genieten z'n blog van jouw.
  Jammer dat foto's 2, 3 en 5 niet helemaal van voor tot achter scherp zijn.

 5. Tommy
  Tommy schreef op zaterdag 23 april 2011 om 08:55  | reageer

  Hé Ton!! Als trouwe volger heb ik je foto's uiteraard bekeken en het was me weer een genoegen. Als je er oog voor hebt, is er eigenlijk zo veel moois om ons heen...

 6. EdC
  Profiel EdC schreef op zaterdag 23 april 2011 om 11:30  | reageer

  Bij 'China' denk ik meer aan chaos dan aan orde. In deze beelden van jou zie ik steeds weer de ordening, Ton. Foto 2 lijkt me de Nederlandse, maar als je zou zeggen dat ze allemaal in China zijn gemaakt, dan geloof ik dat ook. Nederlanders zijn niet voor niets de Chinezen van Europa. Dit is weer een mooie serie foto's.

 7. Liesbeth van Asselt
  Profiel  Liesbeth van Asselt schreef op zondag 24 april 2011 om 21:32  | reageer

  Hoi Ton, foto 4 en 5 winnen het voor mij. Waarschijnlijk omdat de andere foto's voor mij te 'recht toe recht aan" zijn. De diagonalen maken het beeld veel spannender!

 8. tonv
  Profiel tonv schreef op zondag 24 april 2011 om 23:43  | reageer

  @Harry
  Inderdaad zijn niet alle foto's van voor tot achter scherp. Ik werk graag met een select focuspunt en beperkt DOF dat met name in foto 2 goed zichtbaar is. Dat is natuurlijk een kwestie van smaak. In bepaalde gevallen (foto 3) was meer scherptediepte wellicht optimaler geweest. Bedankt voor je reactie.

  @Tommy
  Altijd leuk als je even langskomt Tommy! Hoe staat het leven momenteel in Korea? kom je al een beetje in de gewenste vorm voor het WK? Je zult daar ook wat foto's maken neem ik aan. Ben erg benieuwd want het is voor mij (nog) onbekend terrein.

  EdC
  Tja, dat ordenen is een designertrekje dat ik niet meer afleer. Maar er valt prima mee te leven Ed, hahahahaha. Bedankt voor je reactie.

  @Liesbeth van Asselt
  Ik ben het met je eens dat niet alle foto's in de serie even sterk zijn, iets wat bijna ondoenlijk is (maar natuurlijk altijd een uitdaging). Persoonlijk vind ik foto 5 de sterkste dus liggen we op een lijn. Bedankt Liesbeth.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.464 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord