Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Ton Vingerhoets

Sneeuw- en ijspret in China

zondag 2 januari 2011, 10:16 door | 7.927x gelezen | 18 reacties

Allereerst een voorspoedig en bovenal gezond nieuwjaar gewenst aan iedereen die dit leest! Ik heb een prima bloggerjaar achter de rug en veel zin in 2011. Ook dit jaar zal ik weer stevig wat postings produceren waarin China (meestal) centraal staat; ik voel me zo'n beetje de Photofactsman in China.

De afgelopen weken heb ik met verwondering de postings voorbij zien komen van Johannes en Liesbeth met foto's van een besneeuwd Nederland. Rond de jaarwisseling ondervinden veel delen van de wereld de hinder van dit natuurgeweld. Maar desondaks is het voor ons fotografen een zegen. De eerlijkheid gebied me te zeggen dat ik totaal geen sneeuwmens ben. Ondanks aansporingen van vrienden (echt iets voor jou Ton!) heb ik in mijn leven nog niet op een skipiste gestaan.

Ik zie me liever op een tropisch strand met zacht ruisende palmbomen op de achtergond. Dat wil niet zeggen dat ik nooit de sneeuw opzoek. Misschien herinneren jullie je nog mijn posting over het Harbin Ice Sculpture Festival waar ik heb gefotografeerd bij 33 graden onder nul! Buiten die sprookjeswereld heb ik in Harbin ook sneeuwfoto's gemaakt waarvan ik er hier enkele laat zien. Want naast deze Ijssculpturen is er ook een expositie van enorme sneeuwsculpturen op het Sun Island.

Maar ook in Beijing zijn we vorig jaar verrast met een dik pak sneeuw dat lang is blijven liggen. Het was toen zo stervenskoud dat ik niet veel buiten ben geweest maar ik heb toch wat foto's gemaakt. Vooral de schaatsende meute op het bevroren Houhaimeer levert leuke plaatjes op. Jong en oud vermaakt er zich met van alles waar schaaten onder zijn gebonden. Je kunt zelfs skieen in China maar vaak wordt er veelvuldig gebruik gemaakt van nepsneeuw. Niet helemaal mijn ding.

Boom in witte wereld
Foto 1

Deze prachtige boom stond eenzaam in een totaal witte wereld aan de rand van het Sun Island waar Snow Sculpture Festival wordt gehouden. Het is een beetje cliche maar ik vond Ďm de moeite waard.

Snow Sculpture Festival
Foto 2

Een sneeuwsculptuur op Sun Island. Op een gigantisch terrein (je loopt er verloren) staan ontelbare bouwsels van sneeuw. De een nog groter dan de andere. Overdag was het er bijna uitgestorven.

 Snow Sculpture Festival
Foto 3

Een fietser passeert een sneeuwsculptuur die ik net op tijd knipte. Het leverde een leuke streetfoto op met de man in het rood (Chinese kleur) exact in het midden van de tempelreplica. Een lucky shot!

paardentaxi naar Sun island
Foto 4

Sun Island wordt van Harbin gescheiden door een anderhalve kilometer brede rivier met een ijslaag van anderhalve meter. De paardentaxi brengt je naar de overkant maar te voet is veel avontuurlijker.

eenzame schaatser
Foto 5

Bij deze foto krijg ik associaties met het prachtige nummer van Boudewijn de Groot 'Hoe sterk is de eenzame fietser'; in dit geval de schaatser. De vlaggetjes op de achtergond vormen een mooi decor.

boom met sneeuw bedekt
Foto 6

Deze foto van een welgevormde boom maakte ik drie jaar geleden op nieuwsjaarsdag (moment van schrijven) in een park aan de rand van Beijing. Ik vond hem niet misstaan in deze sneeuwpretserie

schaatsen op het Houhai meer
Foto 7

Ijspret in Beijing! Een meute van jong en oud heeft dikke pret op het bevroren Houhaimeer in hartje Beijing; het is bijna een Hollands vijftiger jarenplaatje; China heeft zijn onschuld nog niet verloren...

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Ton Vingerhoets

Over de auteur

Woont en werkt in Beijing. Na een loopbaan als art director heeft hij zich in China gevestigd als fotograaf. Naast commerciŽle fotografie reist hij door China om de mooiste plekken vast te leggen. Een scherp oog voor detail, kleur en vorm zijn herkenbaar in zijn karakteristieke, levendige foto's.

18 reacties

 1. EdC
  Profiel EdC schreef op zondag 2 januari 2011 om 11:44  | reageer

  Een Hollandse meester in China. In deze presentatie vind ik jouw foto's van mensen het sterkst en ze doen mij denken aan oude schilderstukken in Boymans. Klasse, Ton. Foto 3 en 7 laten ook nog eens zien dat mensen, waar ook ter wereld, gelijk zijn.

 2. onem
  Profiel  onem schreef op zondag 2 januari 2011 om 13:26  | reageer

  Wat zijn het toch kunstenaars, mooie sculpturen. Wel mooi dat je foto's altijd kleurrijk zijn en nu vooral wit, met toch dat terugkerende rood. Mooie beelden weer Ton

 3. tonv
  Profiel tonv schreef op zondag 2 januari 2011 om 13:40  | reageer

  @EdC
  Misschien 'n idee om Boymans mee te benaderen: Oude Hollanse meesters herleven in China; ik zie er wel brood in Ed!

  @onem
  Wat je zegt, de Chinezen zijn kunstenaars in het bouwen van sculpturen. Vele handjes samen brengen zoiets tot stand.

 4. Jan
  Jan schreef op zondag 2 januari 2011 om 14:21  | reageer

  Mooie serie weer, Ton. Foto 4 is m'n favoriet. Toch zou ik heel graag het resultaat zien als je, met groothoek, een paar flinke stappen dichter bij je onderwerp gaat werken. Beste wensen en een blogrijk 2011.

 5. tonv
  Profiel tonv schreef op zondag 2 januari 2011 om 17:55  | reageer

  @Jan
  Misschien dat ik eens een dag op stap ga met alleen een groothoek om meer foto's te maken 'tussen de mensen'. Wellicht dat dat nieuwe inzichten geeft Jan. Bedankt voor je reactie.

 6. EdC
  Profiel EdC schreef op zondag 2 januari 2011 om 18:18  | reageer

  @Ton. Dat betekent dan wel dat je een pak model releases mee moet nemen om ze ook bij Getty Images terug te kunnen zien. (Mooie foto's van je gezien, daar).

 7. tonv
  Profiel tonv schreef op zondag 2 januari 2011 om 18:30  | reageer

  @EdC
  Inderdaad is Getty wel erg kritisch als het gaat om people foto's. Ze eisen onverkort een model release omdat ze sterk op advertising zijn gericht. Ik ben o.a. in onderhandeling met Alamy die meer gefocused zijn op editorial. Daar kan ik zulke foto's best slijten zonder een model release.

 8. AngeliqueV
  AngeliqueV schreef op maandag 3 januari 2011 om 14:23  | reageer

  Erg mooie presentatie van de wintersfeer!
  xxx Angelique

 9. Arno
  Profiel  Arno schreef op maandag 3 januari 2011 om 17:17  | reageer

  Wat een mooie sculpturen! Wat wel opvalt is dat er weinig schaatsen op het ijs zijn terug te vinden. Is dat iets echt hollands net zoals rookworst en erwtensoep vrolijk

 10. tonv
  Profiel tonv schreef op maandag 3 januari 2011 om 19:04  | reageer

  Inderdaad zijn echte schaatser in de minderheid op de laatste foto. En wat ik zeker mis is een stalletje met dampende erwtensoep en rookworsten! Ik weet niet of het zou aanslaan maar ik kan het volgend seizoen eens een poging wagen.

 11. Arno
  Profiel  Arno schreef op maandag 3 januari 2011 om 20:06  | reageer

  @Ton: Je weet het maar nooit, miljonair worden met koek en sopie in China vrolijk

 12. tonv
  Profiel tonv schreef op maandag 3 januari 2011 om 20:10  | reageer

  @Arno
  Met fotootjes wordt je het sowieso niet maar misschien dat koek en sopie soelaas biedt.

 13. Liesbeth van Asselt
  Profiel  Liesbeth van Asselt schreef op woensdag 5 januari 2011 om 22:44  | reageer

  Hoi Ton, je moet toch echt eens vaker in de sneeuw fotograferen. Foto 1 en 4 vind ik prachtig!

 14. tonv
  Profiel tonv schreef op donderdag 6 januari 2011 om 15:55  | reageer

  @Liesbeth
  Dank je! Er ligt hier in Beijing nog geen sneeuw maar in februari reis ik naar het noordelijke Changchun en dat is een witte wereld.

 15. karel
  karel schreef op vrijdag 7 januari 2011 om 14:39  | reageer

  Ik zie het nog altijd niet!
  Ik vind in veel van jouw foto's fouten, verkeerde composities en erger me er mateloos aan!

  Sorry tonv

 16. tonv
  Profiel tonv schreef op vrijdag 7 januari 2011 om 17:40  | reageer

  @Karel
  Ergernis voorkomen en voortaan m'n postings maar overslaan.

 17. Dandie
  Profiel Dandie schreef op dinsdag 11 januari 2011 om 15:12  | reageer

  @Karel
  Ik ben razend benieuwd hoe het wél moet dan - laat maar ns een staaltje foto-vakmanschap zien.
  @TonV
  Prachtige presentatie van ijspret en wintersfeer aan de andere kant van de wereld!

 18. Arno
  Profiel  Arno schreef op dinsdag 11 januari 2011 om 15:14  | reageer

  @Karel: Ik ben ook benieuwd naar jouw vakmanschap? Haal die privacy muur eens weg of ben je ook van het kaliber: beste stuurlui staan aan wal?

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.185 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord