Ton Vingerhoets

Sneeuw- en ijspret in China

zondag 2 januari 2011, 10:16 door | 6.864x gelezen | 18 reacties

Allereerst een voorspoedig en bovenal gezond nieuwjaar gewenst aan iedereen die dit leest! Ik heb een prima bloggerjaar achter de rug en veel zin in 2011. Ook dit jaar zal ik weer stevig wat postings produceren waarin China (meestal) centraal staat; ik voel me zo'n beetje de Photofactsman in China.

De afgelopen weken heb ik met verwondering de postings voorbij zien komen van Johannes en Liesbeth met foto's van een besneeuwd Nederland. Rond de jaarwisseling ondervinden veel delen van de wereld de hinder van dit natuurgeweld. Maar desondaks is het voor ons fotografen een zegen. De eerlijkheid gebied me te zeggen dat ik totaal geen sneeuwmens ben. Ondanks aansporingen van vrienden (echt iets voor jou Ton!) heb ik in mijn leven nog niet op een skipiste gestaan.

Ik zie me liever op een tropisch strand met zacht ruisende palmbomen op de achtergond. Dat wil niet zeggen dat ik nooit de sneeuw opzoek. Misschien herinneren jullie je nog mijn posting over het Harbin Ice Sculpture Festival waar ik heb gefotografeerd bij 33 graden onder nul! Buiten die sprookjeswereld heb ik in Harbin ook sneeuwfoto's gemaakt waarvan ik er hier enkele laat zien. Want naast deze Ijssculpturen is er ook een expositie van enorme sneeuwsculpturen op het Sun Island.

Maar ook in Beijing zijn we vorig jaar verrast met een dik pak sneeuw dat lang is blijven liggen. Het was toen zo stervenskoud dat ik niet veel buiten ben geweest maar ik heb toch wat foto's gemaakt. Vooral de schaatsende meute op het bevroren Houhaimeer levert leuke plaatjes op. Jong en oud vermaakt er zich met van alles waar schaaten onder zijn gebonden. Je kunt zelfs skieen in China maar vaak wordt er veelvuldig gebruik gemaakt van nepsneeuw. Niet helemaal mijn ding.

Boom in witte wereld
Foto 1

Deze prachtige boom stond eenzaam in een totaal witte wereld aan de rand van het Sun Island waar Snow Sculpture Festival wordt gehouden. Het is een beetje cliche maar ik vond ‘m de moeite waard.

Snow Sculpture Festival
Foto 2

Een sneeuwsculptuur op Sun Island. Op een gigantisch terrein (je loopt er verloren) staan ontelbare bouwsels van sneeuw. De een nog groter dan de andere. Overdag was het er bijna uitgestorven.

 Snow Sculpture Festival
Foto 3

Een fietser passeert een sneeuwsculptuur die ik net op tijd knipte. Het leverde een leuke streetfoto op met de man in het rood (Chinese kleur) exact in het midden van de tempelreplica. Een lucky shot!

paardentaxi naar Sun island
Foto 4

Sun Island wordt van Harbin gescheiden door een anderhalve kilometer brede rivier met een ijslaag van anderhalve meter. De paardentaxi brengt je naar de overkant maar te voet is veel avontuurlijker.

eenzame schaatser
Foto 5

Bij deze foto krijg ik associaties met het prachtige nummer van Boudewijn de Groot 'Hoe sterk is de eenzame fietser'; in dit geval de schaatser. De vlaggetjes op de achtergond vormen een mooi decor.

boom met sneeuw bedekt
Foto 6

Deze foto van een welgevormde boom maakte ik drie jaar geleden op nieuwsjaarsdag (moment van schrijven) in een park aan de rand van Beijing. Ik vond hem niet misstaan in deze sneeuwpretserie

schaatsen op het Houhai meer
Foto 7

Ijspret in Beijing! Een meute van jong en oud heeft dikke pret op het bevroren Houhaimeer in hartje Beijing; het is bijna een Hollands vijftiger jarenplaatje; China heeft zijn onschuld nog niet verloren...

Ton Vingerhoets

Over de auteur

Woont en werkt in Beijing. Na een loopbaan als art director heeft hij zich in China gevestigd als fotograaf. Naast commerciële fotografie reist hij door China om de mooiste plekken vast te leggen. Een scherp oog voor detail, kleur en vorm zijn herkenbaar in zijn karakteristieke, levendige foto's.

GRATIS E-BOEK

25 Tips voor Fotografen

Praktische tips over apparatuur, camera-instellingen, compositie, nabewerking en flitsen. Je ontdekt:

Wat de beste camera is om mee te fotograferen

Hoe je de juiste belichting instelt, ook als je camera het even niet meer weet.

Een tip die ervoor zorgt dat jouw foto's direct aanspreken, zonder ingewikkelde techniek.

ebook: 25 Tips voor Fotografen

Gratis e-boek: 25 Tips voor Fotografen.

Maak indruk met jouw foto's!

Ontvang kosteloos wekelijks fotografietips en direct mijn e-boek met 25 tips voor betere foto's.

ebook: 25 Tips voor Fotografen
Je naam Je e-mailadres

18 reacties

 1. EdC
  Profiel EdC schreef op zondag 2 januari 2011 om 11:44

  Een Hollandse meester in China. In deze presentatie vind ik jouw foto's van mensen het sterkst en ze doen mij denken aan oude schilderstukken in Boymans. Klasse, Ton. Foto 3 en 7 laten ook nog eens zien dat mensen, waar ook ter wereld, gelijk zijn.

 2. onem
  Profiel  onem schreef op zondag 2 januari 2011 om 13:26

  Wat zijn het toch kunstenaars, mooie sculpturen. Wel mooi dat je foto's altijd kleurrijk zijn en nu vooral wit, met toch dat terugkerende rood. Mooie beelden weer Ton

 3. tonv
  Profiel tonv schreef op zondag 2 januari 2011 om 13:40

  @EdC
  Misschien 'n idee om Boymans mee te benaderen: Oude Hollanse meesters herleven in China; ik zie er wel brood in Ed!

  @onem
  Wat je zegt, de Chinezen zijn kunstenaars in het bouwen van sculpturen. Vele handjes samen brengen zoiets tot stand.

 4. Jan
  Jan schreef op zondag 2 januari 2011 om 14:21

  Mooie serie weer, Ton. Foto 4 is m'n favoriet. Toch zou ik heel graag het resultaat zien als je, met groothoek, een paar flinke stappen dichter bij je onderwerp gaat werken. Beste wensen en een blogrijk 2011.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.391 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord