Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Wat als jouw camera niet langer gemaakt wordt?

zaterdag 11 november 2023, 22:44 door | 1.880x gelezen | 5 reacties

Onlangs kwam het bericht dat Canon stopt met de EOS-M camera modellen. Dat betekent ook dat er geen nieuwe objectieven meer gemaakt zullen worden. Is het nodig om je daarover zorgen te maken? Ik geef mijn mening en het antwoord zal je waarschijnlijk niet verbazen.

De Canon EOS M camera's kan je beschouwen als de kleinere broertjes van de normale EOS modellen. Ze hebben een eigen lensvatting en er zijn een select aantal objectieven beschikbaar zoals een 11-22mm, een 15-45mm, de 18-150mm en een 55-200mm.

Nando EOS M50 II collage 01

De Canon EOS M50. Het einde van een tijdperk, hoewel dat een beetje dramatisch klinkt.

Gebruik je liever primes, dan kan dat ook. Is het aanbod even groot als de objectieven voor de normale EOS modellen? Nee, dat niet. Maar daar zijn dan ook weer oplossingen voor.

Heb je ooit voor dit type camera gekozen, en heb je een of meer objectieven erbij gekocht? Dan heb je waarschijnlijk alles wat je voor je fotografie nodig hebt. Hoe erg is het dan als de fabrikant besluit om niet langer met dit model door te gaan?

Ik heb de Canon EOS M50 en EOS M50 II vaak aangeraden. Dat was voor fotografen die een simpel en goed compact systeem wilde hebben, zonder een bankrekening te moeten plunderen. Maar wel een camera met veel mogelijkheden.

Dit waren geen fotografen die de beste en duurste objectieven wilden gebruiken. Het moest makkelijk en laagdrempelig zijn. Vaak een camera, en slechts een enkel objectief. Hooguit twee.

Nando EOS M50 II tussen pinksterbloemen

Klein, compact. Daar ging het om. Niet om een hele verzameling objectieven bij te verzamelen en mee te nemen.

Deze fotografen vertelden later dat ze blij waren met wat ze gekocht hadden. Die kijken niet om naar wat er weer voor nieuws op de markt is gekomen. Ze fotograferen met wat ze hebben en zijn tevreden met de resultaten. Dat die camera's niet langer gemaakt worden verandert daar niets aan.

Maar stel dat er eentje toch de volgende stap wil maken in de fotografie. Dan is de kans groot dat er toch gekeken zou worden naar de normale EOS modellen. Of een camera van een ander merk, want dat kan ook. Ze zijn de doelgroep van de EOS-M ontgroeit.

Canon eos m50 met 18 150mm

Wat ik de perfecte set vind als het op de EOS-M serie aankwam: een EOS M50 met 18-150mm objectief.

Ik heb de Canon EOS-M als voorbeeld genomen omdat dit onlangs in het nieuws kwam. En omdat ik ervaring heb met de EOS M50. Maar dit geldt natuurlijk voor elk cameramerk dat stopt met een cameramodel.

Heb je een camera met een of meerdere objectieven waarmee je naar tevredenheid mee fotografeert? Maak je dan niet druk over het zogenaamd schokkende nieuws dat jouw camera niet langer gemaakt wordt.

Blijf gewoon door fotograferen, want de foto's worden er in deze situatie niet slechter door. Mocht je om een of andere reden toch nog een extra objectief willen? Er is misschien zelfs een groter aanbod op de tweedehands markt.

Oh ja, en dat geldt natuurlijk ook voor de spiegelreflex camera's. Die worden binnen een niet onafzienbare tijd niet meer gemaakt. Maar je kan daar dan nog gewoon perfecte foto's mee maken. Dat kon al jaren, en dat blijft zo.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

5 reacties

 1. Donald Willemsen
  Profiel Donald Willemsen schreef op zaterdag 11 november 2023 om 23:59  | reageer

  Nando, ik zie wel een probleem als je over wilt gaan naar een andere eos camera, of dat nu een spiegelreflex is of een uit de R-serie. Ga je over van een spiegelreflex naar een camera uit de R-serie, dan kan je alle EF-lenzen blijven gebruiken, omdat er een adapter beschikbaar is. Voor zover mij bekend is er geen adapter die M-lenzen geschikt maakt voor gebruik op de spiegelreflex of op die uit de R-serie.
  De Eos M is daarmee een beetje een stiefkindje geworden van Canon. Ik vind de stap van Canon wel begrijpelijk, maar ze laten daarmee de Eos M gebruikers wel in de kou staan.

 2. Nando
  Profiel Nando schreef op maandag 13 november 2023 om 17:57  | reageer

  Ik verwacht dat dit zelden een probleem is. Wie dit soort camera's heeft zal hooguit twee, misschien drie objectieven hebben. Je verkoopt het hele setje want als je naar een nieuwe camera gaat, ongeacht of dit Canon of een ander merk is, zal je ook andere objectieven willen hebben. Dan blijf je niet bij deze objectieven.

 3. Donald Willemsen
  Donald Willemsen schreef op dinsdag 14 november 2023 om 14:09  | reageer

  Nando, ik ben oktober vorig jaar overgestapt van de Eos 70D en 80D naar de Eos R7. Ik heb enkel de 2 body's ingeruild en de EF -(S) objectieven behouden , omdat ik die ook op de R7 kan gebruiken. Dat is maar goed ook want met een smalle beurs vervang je niet meteen al je EF objectieven door RF objectieven. Zeker niet als je ziet dat de prijzen sinds begin dit jaar behoorlijk zijn gestegen. De R7 kit die ik vorig jaar heb gekocht, is nu 180€ duurder.
  De gebruikers van de M serie zijn dus flink duurder uit als zij over willen stappen.

 4. Nando
  Profiel Nando schreef op dinsdag 14 november 2023 om 14:21  | reageer

  Tja. Stel je hebt een M50, om als voorbeeld te nemen, en je hebt een mooie 18-140mm erop zitten. Je fotografeert daar de dingen mee die je graag fotografeert en je bent tevreden met de resultaten, de camera, enzovoort.
  Dan heb je geen reden om over te stappen naar een andere camera. Dan hoef je je niet druk te maken over het niet meer in productie zijn van die camera.
  En een nieuw objectief... ach, dan kijk je tweedehands met een kleine beurs. Als een camera en de objectieven niet meer in productie zijn, verdwijnt dat wat er is niet plots in het niets.
  Je gaat er vanuit dat iedereen wil overstappen naar iets nieuws. Zo is het niet niet. Je kijkt alleen vanuit jouw perspectief.

 5. Matt
  Matt schreef op donderdag 16 november 2023 om 16:26  | reageer

  Camerasystemen komen en gaan. Ik fotografeer momenteel nog met Sony A-mount camera's en lenzen, een systeem dat weliswaar niet officieel is ten einde is, maar waar je zeker van kan zijn dat er geen nieuwe camera's en lenzen meer van zullen komen.

  Is dat een probleem? Het ligt eraan. Je maakt natuurlijk geen nieuwe ontwikkelingen meer mee, aangezien er geen nieuwe camera's meer zullen uitkomen. Gaat er iets kapot, dan is de kans redelijk aanwezig dat het niet meer gerepareerd kan worden wegens gebrek aan onderdelen. Voor vervanging ben je aangewezen op de tweedehands markt.

  Zolang de spullen blijven werken en het resultaat voldoet aan je verwachtingen is er weinig aan de hand. Gewoon blijven gebruiken.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.061 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord