Workshop studiofotografie bij Frank Doorhof
zondag 7 januari 2007, 23:59 door Elja Trum | 34.303x gelezen | 10 reactiesAardig wat drukke dagen achter de rug. Vanmiddag nog een Nieuwjaarsborrel bij de schoonfamilie, gisterenavond vierde mijn oma haar verjaardag en gisterenmiddag doorgebracht bij een workshop studiofotografie bij Frank Doorhof. Vooral dat laatste lijkt me een artikeltje waard, de rest zal ik jullie besparen.
Frank Doorhof
Frank Doorhof is een fotograaf uit Emmeloord met een ruime ervaring op het gebied van model en studiofotografie. Ergens begin vorig jaar kwam ik zijn prachtige belichte foto's tegen op een forum en zo ontdekte ik dat hij de door hem gebruikte technieken van uitleg voorziet in workshops die hij regelmatig geeft. Toen ik me in het voorjaar van 2006 ging interesseren in studiofotografie besloot ik dan ook een workshop bij hem te volgen. De daar geleerde technieken heb ik vervolgens ook goed kunnen gebruiken in mijn eigen studioshoots.
Een paar maanden terug vond ik op Photoplace een wedstrijd waarbij je door het beantwoorden van een aantal vragen een workshop bij Frank Doorhof kon winnen. Uiteraard deed ik mee, want met de kennis die ik in de eerdere workshop had geleerd was het niet al te moeilijk de vragen te beantwoorden. Tot mijn verrassing won ik de gratis workshop ook nog!
De workshop
Afgelopen zaterdag vertrokken ik en mijn collega en vriend Michael naar Emmeloord. Daarvoor moesten we nog op tijd ons bed uit ook, want de rit duurde zo'n anderhalf uur en de workshop begon om tien uur. We waren echter ruim op tijd aanwezig op de verzamellocatie in de computerwinkel van Frank's vrouw. Nadat alle deelnemers en het model aanwezig waren vertrokken we naar de honderd meter verderop gelegen studio.
Frank heeft de beschikking over een ruime en goed uitgeruste studioruimte gesitueerd in een bijgebouw aan zijn woning.
Doordat ik een half jaar geleden feitelijk dezelfde workshop had gevolgd was ik vooraf enigszins bevreesd dit maal weinig nieuws op te steken. Frank had me echter verzekerd dat elke workshop bij hem anders verloopt. Gelukkig bleek dit volledig te kloppen; volgens mij was minder dan tien procent van de workshop hetzelfde. Geen enkele lichtopstelling kwam overeen met de vorige keer en ook de uitgebreide informatie waarover Frank vertelde was grotendeels anders. Er werd minder uitgebreid uitleg gegeven over de instellingen van je apparatuur en de juiste meting. Voor mij erg prettig aangezien ik daar inmiddels bekend mee ben, maar mogelijk voor de echte beginners te lastig.
Ook opvallend (maar niet verwonderlijk) was dat Frank duidelijk ook nieuwe dingen geleerd heeft het afgelopen half jaar. Een aantal werkmethoden waren veranderd. Zo schiet Frank tegenwoordig voornamelijk met zijn 70-200 zoom lens. De vorige keer was hij nog erg enthousiast over een 50 en 90mm vast objectief.
Het licht zien
Het belangrijkste van de workshop is feitelijk dat je anders naar licht gaat kijken. In eerste instantie begrijpen dat je geen licht ziet, maar de reflectie van licht op je onderwerp. Vervolgens kun je kijken naar de verschillende type lichten en hoe deze op je onderwerp reflecteren.
De beste manier om te zien wat verschillende soorten licht reflecteren is uiteraard door het te proberen. Met vijf verschillende lichtopstellingen die allemaal stap voor stap opgebouwd worden en voorzien van een uitleg laat Frank een boel van de mogelijkheden in een studio zien. Bij alle opstellingen wordt er na een aantal voorbeeldfoto's de mogelijkheid geboden om ook zelf wat opname te maken. De nadruk ligt echter op de uitleg en niet op het fotograferen.
Het model
Als model was Corine aanwezig. Deze mooie jongedame heeft al bij ruim 40 workshops als model gewerkt. Ze heeft dus ruime ervaring als model en dat is ook zeker te merken. Corine neemt al uit zichzelf erg mooie poses aan waardoor je als fotograaf bijna alleen nog maar de compositie hoeft te bepalen en af te drukken. Erg prettig om mee te werken dus.
Model Corine; verlichting met één softbox vanaf boven.
De lichtopstellingen
In de loop van de dag hebben we gewerkt met een aantal lichtopstellingen. In eerste instantie begonnen we met een aantal low-key (voornamelijk zwarte delen in het beeld) portretten. Met behulp van een zogenaamde beautydisc als hoofdlicht en twee softboxen (verlichting schuin van achter en haarlicht van boven) werd Corina belicht. Doordat Frank tijdens het opbouwen van zijn lichtopstelling tussendoor foto's neemt en deze toont op een aanwezige monitor kun je goed zien wat elk licht toevoegt.
Als tweede opstelling hebben we gewerkt met een stripelite. Deze smalle langwerpige softboxachtige verlichting zorgt voor een meer gerichte bundel dan een softbox.
Bij de derde opstelling schakelde Frank alle verlichting behalve de softbox die hij normaal als haarlicht gebruikt uit. We kregen nu de opdracht één foto van het model te maken met niks meer dan alleen dit licht van boven. Aan de lichtopstelling zelf mochten we niks veranderen. Uiteraard mochten we het model wel sturen. Aangezien ik eerder een cursus bij Frank gevolgd had werd ik als de meest ervaren studiofotograaf aangewezen en moest ik als eerste een poging wagen.
Voor mijn foto kreeg ik van Frank een 8,5. Daar was ik uiteraard niet ontevreden mee! Alleen Michael kreeg uiteindelijk met een 8,7 een hoger cijfer.
De vierde opstelling was voor een high-key portret. Hiervoor werd de zwarte achtergrond door een witte vervangen. De belichting werd uitgemeten op f/8.0 maar de camera's werden ingesteld op f/5.0. De techniek werd door Frank keyshifting genoemd, maar ik heb nog steeds niet helemaal door waarom deze instelling niet gewoon resulteerde in overbelichte foto's.
Model Corine; high-key portret.
Bij de laatste opstelling werd het model verlicht door één softbox zonder verdere hulpmiddelen. Als achtergrond werd een grote houten plaat voorzien van rood behang gebruikt (niet helemaal netjes strak behangen overigens). Ik moet zeggen dat dit erg leuke resultaten kan opleveren. Een nuttige idee voor in de thuisstudio dus!
Na nog een afsluitend praatje door Frank was de dag alweer ten einde. Bij het afrekenen werd tevens de mogelijkheid geboden nog wat spullen te kopen zoals een grijskaart en door Frank gemaakte workshop DVD's en boeken. De grijskaart had ik de vorige keer al gekocht, ditmaal heb ik zijn boek 'A Guide to Model Photography' meegenomen. Een boek voorzien van veel fotomateriaal en uitleg over studiofotografie.
Uiteindelijk stapte we om vijf uur weer in de auto.
Conclusie
Ik heb weer een boel opgestoken afgelopen zaterdag en ik weet zeker dat ik in de toekomst nog meer workshops bij Frank zal gaan volgen. Zijn cursussen zal ik ook zeker aanraden voor mensen die geïnteresseerd zijn in studiofotografie.
Frank vertelt tijdens zijn workshops uitgebreid over zijn passie voor studiofotografie en draagt zijn kennis daarbij goed over. Hij speelt ook in op de vragen uit de groep en op de mensen in de groep. Daarbij heeft hij af en toe de neiging om soms wat te lang af te dwalen, maar dit lijkt niet ten koste te gaan van de informatie die hij die dag kwijt wil. De sfeer is ontspannen en informeel.
Model Corine met de achtergrond van behang.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-witfotografie, flitsfotografie en portretfotografie.
10 reacties
-
leon schreef op maandag 8 januari 2007 om 20:00 | reageer
Mooie foto's Elja
De derde heeft een mooie achtergrond en dat vind ik eigenlijk tot nu toe een beetje het nadeel bij de fotoshoots die ik heb meegemaakt bij de fotoclub Wijchen. Die saaie achtergronden (alhoewel ik zwart nog wel een toegevoegde waarde vind aan een foto).
Daarom vind ik je derde foto een aangename afwisseling vergeleken met je eerste en tweede foto.
Misschien een idee voor de volgende modelshoot wat rolletjes behang meenemen -
-
Elja Trum schreef op maandag 8 januari 2007 om 22:55 | reageer
Natuurlijk, die was bij deze opname erg simpel. De eerder genoemde stripelite softbox stond hierbij op circa anderhalf meter en bijna haaks op het model.
Verder geen flitsers of andere hulpmiddelen.
Het gebruik van behangpapier was jou natuurlijk al bekend, Botter17.
@Leon; ik vind dat je met een witte en zwarte achtergrond ook een heleboel leuke dingen kunt doen. Maar inderdaad is een alternatieve achtergrond absoluut niet verkeerd om ook eens mee te werken. -
Frank Doorhof schreef op dinsdag 9 januari 2007 om 08:50 | reageer
Wat er feitelijk gebeurt bij keyshifting is het volgende.
Normaal meet je de waarde om 18% grijs 18% te laten zijn (basis van lichtmeten).
Door het diafragma te veranderen laat je de huid van key shiften maw de huid word veel lichter.
Hij blaast echter niet uit, dit omdat je hem niet volledig laat overbelichten.
Voordeel is dat kleine details zoals bv de irissen veel mooier overkomen en de huid tegen wit aankomt.
Het is een veel voorkomende fout dat mensen met highkey gewoon een foto overbelichten tot het punt dat details verloren gaan naar puur wit en dit dan highkey noemen. Bij veel high-key opnames is echter nog gewoon alle detail zichtbaar, alleen witte blouches etc. zullen natuurlijk wel uitblazen. -
HappyWim schreef op dinsdag 9 januari 2007 om 11:46 | reageer
Ik ben helemaal weg van het High-Key portret. Het High-Key effect is hier juist zover doorgevoerd, dat het model op een charmante manier wordt gepresenteerd. Juist het "beheerst" gebruiken van dit soort technieken laat m.i. zien dat Frank Doorhof een meester is op dit gebied.
-
Erik-Jan schreef op donderdag 18 januari 2007 om 03:47 | reageer
Er is hier helemaal geen sprake van 'High Key'
De definities:
Low key: het hoogste licht is maximaal gemiddeld grijs (18%)
High key: de donkerste party is minimaal gemiddeld grijs (18%)
Vaak worden opnamen die redelijk licht overkomen dus ten onrechte als high key gedefinieërd. In bovengemoemde opnamen zitten aardig wat partijen die naar zwart neigen. In het haar, de make-up en de ogen. Eigenlijk dus een redelijk belichte opname alhoewel de huid wat licht is. Als dat de bedoeling was dan is de opname geslaagd maar heeft niets met 'High Key' te maken.
Groet,
Erik-Jan. -
Elja Trum schreef op donderdag 18 januari 2007 om 08:38 | reageer
@Erik-Jan; volgens mij draait het er dan maar net om welke definitie je aanhangt. De definitie op Answers.com is bijvoorbeeld 'In photography, lighting that produces tones that fall mostly between white and gray, with very few dark-gray or black tones'.
Volgens mij voldoet de foto hier wel aan. -
HappyWim schreef op donderdag 18 januari 2007 om 11:51 | reageer
De reactie van Elja is mij uit het hart gegrepen... Zoals bij de meeste kunstuitingen is er geen gedefinieerde technische specificatie(in de zin van minimaal zoveel zwart en of wit in de foto o.i.d.). Er zijn echter wel uitspraken bekend van veel bekende en soms minder bekende fotografen over wat zij zien als HIGH_KEY, naast natuurlijk de letterlijke vertaling van de woorden "high" en "key".
O.a. op de volgende adressen is wat info over dit onderwerp te vinden:
- Wikipedia
- eZine Articles
- About.com
- ePhotozine
- Tedpet
- Photo box.sk
Uit deze artikelen zal blijken dat de meningen nogal uiteenlopen, maar niet duiden op extreme hoeveelheden wit en/of zwart.
Groeten,
Wim -
-
Frank Doorhof schreef op zondag 21 januari 2007 om 20:58 | reageer
Highkey word heel veel over gesproken, en volgens sommige mensen mag er helemaal geen zwart in voor komen.
In de workshops leer ik de mensen het meer algemeen.
High-key hangt samen met keyshifting.
Als je meet voor 18% grijs (wat er feitelijk gebeurt) dan registreert de camera ook 18% grijs, voor highkey shift je de "key" omhoog, maw de huidtinten worden veel lichter, vaak tussen de 1-3 stops.
De foto in het stukje hier had ik zelf ook wat meer aangezet maar dat is persoonlijk.
Voor een voorbeeld:
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Betalen voor fotograferen in natuurgebieden
door Nando Harmsen
-
Cursus Belichten als de Oude Meesters
door Elja Trum
-
Aanstaande vrijdag: Gratis webinar Frank Doorhof
door Elja Trum
-
Fotograferen op de Meierijsche Museumboerderij
door Elja Trum
-
Toegankelijkheid voor workshops en locaties met een beperking
door Juliette Gribnau
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.840 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.