Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Photofacts lanceert fotoapparatuur site Photogear

maandag 1 november 2010, 09:00 door | 7.808x gelezen | 23 reacties

Vandaag lanceert Photofacts een extra website voor fotografen; Photogear. Op Photogear kun je Nederlandstalige informatie vinden over camera's, objectieven en nog veel meer accessoires die handig zijn voor fotografen. Per product is verschillende informatie aanwezig. Naast algemene informatie en productspecificaties vind je prijzen, reviews en persoonlijke ervaringen. En mis je informatie, dan voeg je deze simpelweg zelf toe!

Photogear is een praktische website om informatie te vinden wanneer je van plan bent nieuwe apparatuur aan te schaffen. Daar zijn er uiteraard al meer van, maar als je kijkt naar Nederlandstalige website dan is het aanbod hiervan nog niet zo groot. Met Photogear hoop ik fotografen te helpen hun juiste keuze in hun apparatuur te maken.

Zelf deelnemen!


In eerste instantie was het idee er om alle informatie zelf in te vullen. Zo zou ik er volledige controle over houden en gebeurt het invullen zoals ik zelf zou willen. Dat bleek echter een bijna onmenselijke klus, zoveel fotoapparatuur is er te krijgen. Daardoor heeft het Photogear project maandenlang stilgelegen; ik had simpelweg de tijd niet om alle informatie compleet genoeg te maken.

Gelukkig was zoekmachineoptimalisatie specialist en beginnend fotograaf Joost de Valk recentelijk bij mij op bezoek. Hij spoorde me aan om het project weer op te pakken ťn om de site meer open te maken. Waarom zou ik geen hulp vragen van de enthousiaste Photofacts bezoekers die vaak ook erg veel kennis van fotoapparatuur hebben? Een geweldig idee waar ik direct weer energie van kreeg om Photogear te voltooien!

Op Photogear kunnen de bezoekers nu dus bijna alle informatie aanpassen, als een soort wiki. Mis je een bepaalde type camera of objectief dan voeg je hem eenvoudig zelf toe. Is de informatie over bepaalde apparatuur in jouw ogen te beperkt, dan voeg je zelf de extra informatie toe. Heb je net gezocht naar een aantal behulpzame reviews voor die nieuwe camera die je wilt; voeg ze toe! Zo helpt elke bezoeker de volgende bezoeker door nuttige informatie toe te voegen.

Wens- en apparatuurlijst


WenslijstOp Photogear kun je ook zelf een wenslijst samenstellen van apparatuur die je interessant vindt. Je wenslijst wordt gekoppeld aan je Photofacts account. De wenslijst is erg handig om snel je favoriete apparatuur terug te vinden. Uiteraard kun je ook producten van de wenslijst afhalen als je deze gekocht hebt of besloten hebt dat je toch voor een ander product gaat.

Eenzelfde lijstje is er voor de apparatuur die je hebt. Momenteel gebeurt er nog niks met de informatie die hier ingevuld wordt, maar in de toekomst wil ik aan de hand hiervan bepalen of een objectief geschikt is voor jouw camera.

Videodemo


Mocht het nog niet duidelijk zijn wat Photogear is en hoe het werkt dan kun je onderstaande video bekijken. Hierin laat ik zien hoe je informatie op de site kunt aanpassen en een aantal andere van de hier ook genoemde functionaliteiten.Vertel verder


Photogear is nog lang niet compleet. Vandaar dat ik het erg op prijs stel als jullie helpen met het invullen van informatie en jullie eigen ervaringen. Hoe meer mensen gebruik maken van Photogear, hoe completer de informatie erop zal worden. Ik wil jullie dan ook vragen om de website bij fotograferende familie en vrienden onder de aandacht te brengen.

Dat kan natuurlijk via websites als Hyves, Twitter, Linkedin en Facebook. Je kunt de knoppen onderaan dit artikel gebruiken om Photogear zo te promoten. Heb je zelf een blog dan vind ik het leuk als je hier ook even aandacht aan Photogear wilt geven. Zie hiervoor ook het 'officiele' persbericht.

Wensen en meningen


Photogear is nu dan wel live en kan door iedereen gebruikt worden. Dat betekent uiteraard niet dat er geen verbeteringen meer aan doorgevoerd zullen worden. Ik heb nog een aantal leuke ideeŽn liggen om de functionaliteiten verder uit te breiden.

Uiteraard ben ik ook erg nieuwsgierig naar jullie mening over Photogear!
Welke functionaliteiten missen jullie? Wat vinden jullie van het concept en de uitwerking?
Laat het weten in de reacties!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

23 reacties

 1. Marcel Wiegerinck
  Profiel  Marcel Wiegerinck schreef op maandag 1 november 2010 om 09:03  | reageer

  Ziet er goed uit Elja. Gefeliciteerd.

 2. Rob
  Profiel Rob schreef op maandag 1 november 2010 om 09:14  | reageer

  Is natuurlijk een perfect platform om (op termijn) ook een tweedehands vraag & aanbod gedeelte aan toe te voegen!

 3. onem
  Profiel  onem schreef op maandag 1 november 2010 om 09:26  | reageer

  Mooi hoor Elja. Nu lekker aanvullen, kan zelf wel een aantal reviews voor je maken. Kun je trouwens met je photofacts gegevens inloggen of moet je nieuwe aanmaken?

 4. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op maandag 1 november 2010 om 09:29  | reageer

  @onem, je kunt met je Photofacts logingegevens aanmelden op Photogear. Deze zijn gekoppeld.

  @rob; inderdaad een goed idee voor de toekomst!

  @Besie; Thx!

 5. Niels
  Profiel  Niels schreef op maandag 1 november 2010 om 09:35  | reageer

  Elja: gefeliciteerd met deze uitbreiding! Erg handig!

 6. PehrG
  PehrG schreef op maandag 1 november 2010 om 10:05  | reageer

  Ik vraag me af waarom je niet bij alle onderwerpen een blok met specificaties hebt opgenomen. Bijvoorbeeld over flitsers. En waarom wel Sekonic meters maar geen Kenko (voorheen Minolta). Wel mooi dat je al gelijk veel ruimte hebt besteed aan de middenformaatcamera's.

 7. onem
  Profiel  onem schreef op maandag 1 november 2010 om 10:10  | reageer

  Hoi Elja, ben zo een beetje aan het bladeren en geweldig. Echter heb ik een kleine opmerking. Het valt mij op dat ik af en toe niet weet waar ik zit. Als je op een review klikt ga je naar dat review op photofacts, geweldig natuurlijk deze koppeling, echter als je dan op home klikt blijf je op de pagina van photofacts (logisch).

  Is het niet mogelijk een ander contrast of kleur te gebruiken voor photogear zodat je meteen ziet dat je switch.

 8. Remco
  Profiel  Remco schreef op maandag 1 november 2010 om 10:16  | reageer

  Ziet er mooi uit Elja, succes! En nu iedereen data toevoegen aan de site.

 9. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op maandag 1 november 2010 om 10:24  | reageer

  @PehrG; Kwestie van programmertijd. vrolijk
  Omdat het project al zo lang liep vond ik het nu in eerste instantie tijd om ervoor te zorgen dat de site live zou gaan met voldoende functionaliteit. Als nu blijkt dat de site enthousiast gebruikt gaat worden zal ik snel nieuwe mogelijkheden toe gaan voegen!

  @onem; Ja, daar moet inderdaad nog wel iets aan gebeuren om voor meer onderscheid te zorgen. Ik snap de verwarring die kan ontstaan.

  @Remco; Inderdaad, de boel moet verder gevuld worden! knipoog

 10. Arno
  Profiel  Arno schreef op maandag 1 november 2010 om 10:34  | reageer

  Mooi hoor Elja! Ik had vorige week al kijkje in keuken gehad maar kan er pas nu van zeggen dat het er zeer fraai uitziet.

 11. tonv
  Profiel tonv schreef op maandag 1 november 2010 om 11:44  | reageer

  Mooi initiatief; natuurlijk staat het nog in de kinderschoenen maar bij voldoende animo zullen met de tijd (hopelijk) veel reviews verschijnen a la Fredmiranda. Naast de droge specs is dat eigenlijk de informatie dat iets verteld over de voors en tegens van gear. Het idee om de Photofacts-format te gebruiken is prima idee maar ik vind het wel erg letterlijk overgenomen. Met kleine grafische of beeldaanpassingen had je een herkenbaar onderscheid aan kunnen brengen. Dat kun je natuurlijk alsnog doen.

 12. aradilon
  Profiel  aradilon schreef op maandag 1 november 2010 om 12:02  | reageer

  Ik was 1 van de testers en moet zeggen dat het wel vlot werkt hoor, en er staan dan ook al heel wat reviews van mij bij, dus veel leesplezier.

 13. KIOMFOTO
  Profiel  KIOMFOTO schreef op maandag 1 november 2010 om 12:49  | reageer

  Geweldig initiatief, nu maar hopen dat iedereen zich in kan houden en inhoudelijk blijft.

 14. Casper de Graaf
  Profiel  Casper de Graaf schreef op maandag 1 november 2010 om 12:54  | reageer

  Mooi initiatief Elja! Heb al wat toegevoegd en ga, als ik de tijd heb, wat uitgebreider mijn eigen materiaal beoordelen.

 15. Mike
  Mike schreef op maandag 1 november 2010 om 13:20  | reageer

  Goed bezig Elja, proficiat!

 16. Maarten Coenen
  Profiel Maarten Coenen schreef op maandag 1 november 2010 om 17:29  | reageer

  Gefeliciteerd! Leuk initiatief om zo'n site op te zetten. Voor en door fotografen!

 17. nldazuu
  Profiel nldazuu schreef op maandag 1 november 2010 om 18:52  | reageer

  Goed gedaan, complimenten, echt handig....vraagje; hoe voeg je lenzen toe, bijv. de Canon EF-S 15-85 f/3.5-5.6 IS USM? Inderdaad photogear vs. photofacts mag van mij iets meer onderscheid in, daarnaast...zeer bruikbare verzamelplaats voor info.....super social media initiatief nu nog gebruiken....wensenlijstje...kan dat gekoppeld worden aan bijv. als iemand iets wel verkopen, zodat deze dan direct degene die dit op het wensenlijstje hebben staan direct kunnen zien, zo breng je vraag en aanbod bij elkaar......
  //Dave

 18. Rianne
  Rianne schreef op maandag 1 november 2010 om 19:42  | reageer

  leuke site! De recensie die bij mijn camera (nikon d40x) staat klopt ook helemaal ("De Nikon D40x is dan ook een camera bij uitstek voor fotografen die het niveau van een compactcamera ontstegen zijn"knipoog hahaha Heb 'm meteen bij mijn favorieten geplaatst vrolijk

 19. SvdSlikke
  Profiel SvdSlikke schreef op maandag 1 november 2010 om 19:49  | reageer

  Ziet er erg goed uit!! Het staat duidelijk nog in de kinderschoenen, maar ik denk dat het een waardevol platform kan worden!

 20. Johan P.
  Profiel Johan P. schreef op maandag 1 november 2010 om 20:17  | reageer

  Ziet er goed uit. Het zou idd wel handig zijn als er duidelijk (grafisch) onderscheid zou worden toegepast. Ik sluit me helemaal aan bij Rob, een 2e-hands vraag/aanbod gedeelte, al dan niet gekoppeld aan de reviews. Ik heb nog een nagenoeg nieuwe D-Lite IT 400 Ws set liggen die ik graag zou willen verkopen. Marktplaats vind ik daarvoor 'te min' want ik krijg reacties als: "wilt u die flitsertjes ook ruilen tegen een grasmaaier?" Andere sites die specifiek fotogear aanbieden zijn traag en naar mijn mening dichtgeslibt. Het zou een verademing zijn een 'verse' vraag en aanbod site te hebben die ook schoon blijft. Ik ben benieuwd of er meer zo over denken.

 21. Henk Hulshof
  Profiel Henk Hulshof schreef op maandag 1 november 2010 om 21:19  | reageer

  Dit ziet er mooi overzichtelijk uit, op het internet verdwaal je zo gauw als je niet meteen weet waar je het best kan beginnen.
  Goede aanvulling op een goed forum!
  vrolijk

 22. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op maandag 1 november 2010 om 23:32  | reageer

  Bedankt voor alle complimenten! Goed te horen dat Photogear bevalt.
  Ik heb zojuist de header van de Photogear pagina vervangen door een nieuwe afbeelding. Hierdoor is het onderscheid tussen beide sites wellicht duidelijker zichtbaar.

  Het idee om een tweedehandsaanbod te combineren met Photogear vind ik wel leuk. Ik ga hier nog eens rustig over nadenken!

 23. Joost de Valk
  Joost de Valk schreef op dinsdag 2 november 2010 om 10:53  | reageer

  Goed bezig Elja vrolijk

  Nu nog automatisch alle type nummers linken naar photogear, of er een (i) linkje achter zetten naar de betreffende pagina knipoog

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Photofacts Nieuws

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.048 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord