Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Paul Oosterlaak

Nikon spiegelreflexcamera's, een overzicht

donderdag 28 september 2017, 22:44 door | 10.671x gelezen | 11 reacties

Nikon bestaat dit jaar precies een eeuw en in die eeuw hebben ze niet alleen een naam opgebouwd, maar ook een enorme collectie camera's, objectieven en accessoires. In dit artikel focus ik op hun courante digitale spiegelreflexcamera's.

Laat ik allereerst de verschillende lijnen/series in overzichtje zetten.

Nikon series 2

De tabel is een leidraad, geen absolute waarheid waarop je camera's en gebruikers moet vastpinnen. Niets staat je in de weg om een Nikon D3300 professioneel te gebruiken (al is dat wel tricky), of om een D5 als eerste camera te kopen (gewoon in P en gaan!).

Deze series delen bepaalde eigenschappen, maar verschillen hier en daar ook behoorlijk.

D3000-serie


Veel mensen die beginnen met fotograferen met een digitale spiegelreflexcamera kiezen voor een Nikon 3000-serie. De beeldkwaliteit is namelijk uitstekend, de body is behoorlijk licht en de hoeveelheid knoppen is niet meteen overdonderend.

Daarnaast heeft deze serie een 'Guide' functie. Met deze gids kunnen beginnende fotografen makkelijker de foto maken die ze in gedachten hebben.

Voor wie meer manueel te werk wil gaan met lichtinstellingen en het focussysteem, kan gewoon de P, A, S en M standen gebruiken voor meer controle.

De laatste nieuwe camera in deze serie is de Nikon D3400. In feite is het een D3300 met de toevoeging van SnapBridge om makkelijker foto's te delen.

Nikon dslr d3400 black 18 55 vr front left  original


D5000-serie


Als je net wat meer budget hebt voor een digitale spiegelreflexcamera is er de D5000-serie, die een aantal mooie toevoegingen heeft ten opzichte van de D3000-serie.

Deze serie heeft een klapscherm, handig voor lage of hoge perspectieven. Daarnaast een uitgebreider focussysteem voor het makkelijker kunnen 'tracken' (volgen) van een bewegend onderwerp.

De D5600 is de nieuwste versie en is een D5500 met snapbridge. De Nikon D5500 is niet meer verkrijgbaar, maar zijn voorganger de D5300 nog wel en kan een mooie alternatief zijn voor een D3400 als je SnapBridge wel kunt missen.

D5600 afp 18 55 vr lcd 1 big  original


D7000-serie


Als je meer en vooral ook sneller controle wil over de instellingen van je camera, kun je eigenlijk niet om de D7000-serie heen.

Deze serie kenmerkt zich met een dubbel draaiwiel, autofocus knoppen, een robuuste body, grote heldere zoeker en ingebouwde focusmotor voor de oudere AF-D objectieven.

Al enkele generaties heeft de D7000-serie het uitstekende 51-punts AF-systeem aan boord. En afgezien van de D7500 heeft deze serie camera's twee SD-kaartsloten.

De D7500 heeft als eerste in de reeks een klapscherm en is ook aanraakgevoelig. Iets wat veel gebruikers misten in de D7000-serie t.o.v. de D5000-serie.

Nikon dslr d7500 0012 D7500 18 140 tilt 3


D500


Je zou de D500 een camera uit de Dxxx-serie kunnen noemen met als voorgangers de D200 en D300(s). Nikon-liefhebbers hebben heel lang moeten wachten op een opvolger voor de D300s en sommigen hadden de hoop daarop al opgegeven en zijn voor een D7000-serie gegaan, of hebben de stap naar FX gemaakt met de Nikon D750.

De D500 is de absolute top onder de aps-c camera's met een briljant AF-systeem wat niet alleen 153 punten bevat die ongeveer het hele beeld vullen, maar ook algoritmes om een onderwerp nagenoeg perfect te kunnen volgen en dat met tien beelden per seconde.

Nikon liet met de D500 zien dat "Pro" camera's ook best uitgerust kunnen worden met een klapscherm, waarmee ze aantoonden er alle vertrouwen in te hebben dat deze schermen niet zomaar afbreken of op een andere manier makkelijk defect raken.

De bediening van de D500 is in dezelfde lijn als die van andere Nikon Pro dslr's, dus een modeknop i.p.v. een PASM-draaiwiel. De D500 heeft een XQD- en een SD-kaartslot en beiden zijn in staat om razendsnel (met het juiste geheugenkaartje) de buffer leeg te maken, zodat je in de praktijk 200 raw-foto's in burst met 10fps kunt maken.

Nikon dslr d500 black front 34l  original

D600-serie


Veel enthousiaste fotografen willen ooit de overstap maken naar full frame. Om deze overstap niet te duur te maken, heeft Nikon de D600-serie in het leven geroepen. Het autofocussysteem is overgenomen uit de D5000-serie, wat voor allround gebruik doorgaans goed genoeg is.

De body lijkt verder wat meer op een camera uit de D7000-serie met een dubbel draaiwiel en AF-knop. De D600 werd geplaagd door olievlekjes op de sensor. Ook al werd dit verholpen door het vervangen van de sluiter, toch besloot Nikon vrij snel de D600 te vervangen door de D610 welke alleen verschilt qua sluitermechanisme.

De D610 heeft een uitstekende beeldkwaliteit met groot dynamisch bereik en goede ruisprestaties. Voor wie geen klapscherm hoeft en zelden bewegende onderwerpen wil vastleggen, is de D610 een zeer goede keuze.
afbeelding

D750


De D750 is een echte allround spiegelreflexcamera met het bekende 51-punts AF-systeem, zeer goede beeldkwaliteit, vlotte 6,5 fps en een mooi stevig kantelbaar scherm. Genoeg redenen waarom de D750 een van de populairste full frame camera's is van de laatste paar jaar.

Het focussysteem en de 6,5fps met diepe buffer maakt hem prima geschikt voor sport- en wildlifefotografie. Maar ook in een studio of tijdens een bruiloft zal de D750 je niet teleurstellen.
afbeelding

D800-serie


In 2012 kwam Nikon met de D800 en D800E en verraste daarmee iedereen met een zeer hoge resolutie van 36MP. Niet alleen had de sensor een hoge resolutie, ook was het dynamisch bereik erg groot en de ruisprestaties waren uitstekend. De D800E uitvoering produceerde nog wat extra detail, omdat de AA-filter uitgeschakeld was.

Later werd de D800(E) opgevolgd door de D810, welke op iso64 ingesteld kon worden voor nog meer dynamisch bereik. Ook kwam er een speciale astro-versie van: de D810A, welke gevoeliger was voor IR-licht en minder last had van ruis bij lange sluitertijden. De D800(E) en D810 hebben ook het 51-punts AF-systeem, maar door de 5fps op full frame, zijn deze camera's wat minder geschikt voor sport- en wildlifefotografie.

Met de komst van de D850 kwam hier verandering in. De snelheid ging omhoog naar 9fps (met batterijgrip) en dat op een nog hogere resolutie van bijna 46MP! Om het plaatje compleet te maken werd het focussyteem opgewaardeerd naar het 153 AF-punten systeem uit de D500/D5. De D850 is hiermee hoogstwaarschijnlijk de meest allround spiegelreflexcamera ooit gemaakt.
afbeelding

D5


Het vlaggenschip van Nikon is momenteel de D5. Net zoals zijn voorgangers heeft de D5 een ingebouwde grip en de spreekwoordelijke bouw van een tank om alle omstandigheden te trotseren.

Nikon introduceerde samen met de D5 en D500 hun 153-punts AF-systeem met 99 kruisgevoelige AF-sensoren die in staat zijn om onvoorspelbaar bewegende onderwerpen te kunnen volgen, ook bij weinig licht. De D5 kan dit zelfs bij 12fps.

De resolutie ligt niet zo hoog op 21 Megapixel en ook het dynamisch bereik breekt geen records, maar de ruisprestaties zijn wel erg goed bij weinig licht. Dit maakt de D5 ideaal voor bijvoorbeeld sportfotografie onder slechte lichtomstandigheden (in een zaal bijvoorbeeld).

De bediening is gelijkaardig aan andere Nikon Pro-camera's en de knoppen kunnen zelfs licht geven, zodat ze goed zichtbaar zijn in het donker. De accu lijkt nooit leeg te raken, wat de hoge prijs ervan wel rechtvaardigt.

Er kan gekozen worden voor twee XQD-sloten voor optimale prestaties, of twee CF-sloten voor betere compatibiliteit met bestaande apparatuur en geheugenkaarten.
afbeelding

Specificaties


Van de huidige modellen heb ik nog even enkele specificaties op een rijtje gezet.

Nikon aps c specs


Nikon full frame specs


Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Paul Oosterlaak

Over de auteur

Paul Oosterlaak heeft een voorkeur voor landschappen, portretten en evenementen. Hij fotografeert sinds 2008 en sinds 2016 werkt hij ook in een fotozaak. Met zijn natuurkunde achtergrond houdt hij zich vaak bezig met de technische kant van fotografie, zonder daarbij de creatieve kant uit het oog te verliezen. Paul is te volgen op instagram

11 reacties

  1. hypofocus
    Profiel hypofocus schreef op vrijdag 29 september 2017 om 10:47  | reageer

    Nikon NPS plaatst de D750 zélf in Groep 1 (professinele body's). Zou 'm ook zeker niet als semi-professional indelen.
    Net als de D500 gewoon bij de pro body's zetten.
    Geweldige camera trouwens...

  2. Paul Oosterlaak
    Profiel Paul Oosterlaak schreef op vrijdag 29 september 2017 om 19:36  | reageer

    Als ik kijk naar de bediening, is het geen pro-body. Gewoon nog een PASM-wiel met daarop een Autostand, scenestand en effectstand. Dat is in mijn ogen geen pro-body.

  3. hypofocus
    Profiel hypofocus schreef op zaterdag 30 september 2017 om 11:37  | reageer

    Dus dat er een bepaald type wiel op zit weegt zwaarder dan wat Nikon er zelf over te zeggen heeft?
    Nikon heeft 'm zelf voor NPS vereisten in de groep voor pro body's staan, en ook op de algemene site hebben ze er duidelijk het label 'PRO' naast geplakt.

    Verder in bediening, weatherseal en overige specificaties is 't toch echt overduidelijk een pro body.


    Voor de pro die bijvoorbeeld de hoge fps van de D5 niet nodig heeft, is de D750 heel lang een logische keuze geweest die extreem veel goedkoper is. Weathersealed, directe bediening met knoppen, programmeerbare knoppen/menu, snelste AF los van de D4s/D5 modellen (tot de D500 kwam)... Alles wijst op een pro body. Mét daarbij een extra functie/optie voor scene. Dat is geen tekortkoming, maar een extra, waar geen enkele pro last van zal hebben.
    En ik denk dat Nikon daarmee slim is; er zijn een hoop mensen (hobbyisten) die "veel" te besteden hebben en dankzij die scene stand wellicht graag meer uitgeven aan een D750 dan aan bijv. een D610 of DX model. Die kopen nu niet zo makkelijk een D5, omdat ze wellicht de kennis niet in huis hebben om alles handmatig in te stellen. Met de D750 hebben ze prachtig speelgoed in huis, waar ze ook echt wat mee kunnen zonder eerst allerlei cursussen te doen of boeken te lezen.

    Als je dan wil muggenziften op bedieningsknopjes; met de D500 moet je de ISO instellen door eerst een ISO knop in te drukken; kan niet direct via een wiel. Dan zou die in jouw redenatie eigenlijk ook direct zakken naar een hobby of semi-pro body. Dát is iets waar je als prof wél dagelijks "last" van hebt in de bediening.

    Nikon heeft de D750 in ieder geval officieel als pro body uitgebracht. Voor de duidelijkheid in zo'n overzicht is het wellicht handig om binnen de adviezen/visie van Nikon te blijven. Anders lezen ze hier dat het semi-pro is, en op zo'n beetje alle andere sites dat het wel een pro body is. Dat geeft geen verheldering, maar juist verwarring.

  4. Mt. Olympus
    Mt. Olympus schreef op zaterdag 30 september 2017 om 12:47  | reageer

    Ben ik even blij dat ik volgens de definitie van de auteur in het bezit ben van een pro-body! Niet van Nikon natuurlijk, maar toch....

  5. Paul Oosterlaak
    Profiel Paul Oosterlaak schreef op zaterdag 30 september 2017 om 18:31  | reageer

    @hypofocus: "En ik denk dat Nikon daarmee slim is; er zijn een hoop mensen (hobbyisten) die "veel" te besteden hebben en dankzij die scene stand wellicht graag meer uitgeven aan een D750 dan aan bijv. een D610 of DX model. Die kopen nu niet zo makkelijk een D5, omdat ze wellicht de kennis niet in huis hebben om alles handmatig in te stellen. Met de D750 hebben ze prachtig speelgoed in huis, waar ze ook echt wat mee kunnen zonder eerst allerlei cursussen te doen of boeken te lezen."

    Dit is precies wat ik bedoel met semi-pro: je spreekt zowel professionals als enthousiaste consumenten aan.

    Maar goed, ik kan nog wel een uur discussiëren hierover (oa de bediening van Nikon, want voor het veranderen van de AF moet je ook meerdere knoppen gebruiken), maar Nikon hanteert vreemd genoeg de Pro titel voor deze camera.

    Ik zal het aanpassen. Bedankt voor de opheldering.

  6. Theotje
    Profiel Theotje schreef op dinsdag 3 oktober 2017 om 17:24  | reageer

    Ik ben heeel tevreden met m'n DF die wordt niet genoemd
    groeten Theo

  7. Mario Kloostra
    Mario Kloostra schreef op dinsdag 3 oktober 2017 om 18:37  | reageer

    Als nu Nikon met de niewe D 850 ook een betrouwbare camera gemaakt heeft schieten we op.
    Mijn ervaring met D 700 en ook de D800 was een catastrophe ,vele malen zijn de camera,s terug geweest en uiteindelijk heeft Nikon 't bedrag van mijn laatste D 800 vergoed en heb ik een D 750 genomen omdat ik drie proffesionele Nikon lenzen heb moest ik bij Nikon blijven!

  8. Paul Oosterlaak
    Profiel Paul Oosterlaak schreef op dinsdag 3 oktober 2017 om 19:21  | reageer

    De Df is een echte niche camera voor de liefhebber, dus heb hem er uit gehouden.

  9. cor
    cor schreef op woensdag 4 oktober 2017 om 11:40  | reageer

    Misschien kunnen jullie mijn adviseer ik heb een nikon D3100 en ik wil een ander body ik foto grafeer vakantie s en vliegtuigen welke body zou ik moeten nemen ik hoor het graag van

  10. Robert
    Robert schreef op woensdag 4 oktober 2017 om 18:40  | reageer

    Mijn beide D700 doen het al jaren geweldig. Wat je ziet is wat je krijgt en vind ik nog steeds super. Sport, portret, studio en meer van suks hij blijft het geweldig doen. En vergrotingen. ....er is zelfs een auto met foto mee beplakt. Zo, die is scherp zei de bestikkeraar. En ik ....had een glimlach.

    Met fotoschietgroeten Robert

  11. Paul Oosterlaak
    Profiel Paul Oosterlaak schreef op donderdag 5 oktober 2017 om 10:15  | reageer

    @cor: wat mis je in je D3100 en welke lenzen gebruik je?

    @Robert: de D700 gekoppeld aan een goede presteert natuurlijk uitstekend.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.165 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord