Har van der Zee

Op stap met de Sony RX10 mark II

vrijdag 12 februari 2016, 22:44 door | 6,728x gelezen | 11 reacties

Je kent de uitdrukking wel: 'Bridge camera', geen spiegelreflex, geen compact maar 'iets er tussenin'. Recent werd ik door Sony in staat gesteld een paar dagen met zo'n bridge type op stap te gaan: De Sony CyberShot RX10-II.

Sony Cybershot RX10-II


Inderdaad, het is geen compacte camera (verre van dat) maar ook geen spiegelreflex, zowel niet qua omvang (toch nog altijd behoorlijk) als qua verwisselbare lens mogelijkheid (geen).

De RX10 –II zoals ik hem maar even blijf noemen, is een stevige camera, voorzien van een 1 inch sensor, afmetingen duidelijk kleiner dan APS-C, maar duidelijk groter dan bij de meeste compacts (8,8 x 6,6 mm (is 2/3" of nog kleiner, namelijk 13,2 x 8 mm, wat een cropfactor van 2,7 oplevert).

De sensor telt 20,2 megapixels, een indrukwekkend getal. De sensor is van het stacked backside illuminated type, wat zoveel wil zeggen als dat de bedrading van de sensor zich niet op hetzelfde oppervlak als de pixels bevindt, maar daar achter gestapeld.

Dit levert als voordeel meer ruimte voor beide componenten op met als gevolg betere beeldkwaliteit (pixel afmetingen) en snellere beeldverwerking.

Maar... neem je de camera ter hand, dan is het in de eerste plaats toch een stevig exemplaar en de vraag dringt zich op: waarom dan niet gelijk een (nog wel wat..) groter camera met verwisselbare lens gekozen?

Vergelijking


Een deel van het antwoord vinden we aan de lens zijde van de camera: de RX10-II is uitgerust met een fraai stuk optiek: een Carl Zeiss Vario-Sonnar f/2.8 8,8-73,3mm lens.

Een lens met een constant maximale opening van f/2.8 met een zoombereik van 8,8 tot 73,3 mm. Gecombineerd met bovengenoemde cropfactor van 2,7 levert dit een kleinbeeld equivalent bereik op van 28 tot 200mm.

De meeste vergelijkbare objectieven hebben een kleinere maximale lensopening: f/3.5 tot f/5.6, zoals mijn eigen Canon EF-S 18-135mm (kleinbeeld equivalent van 29 tot 216mm). Een constante waarde van f/2.8 kost het dubbele of meer.

Alleen al voor het glas is de camera het overdenken waard: prima lenskwaliteit, redelijke afmetingen, geen verwisselbare lens (dus ook geen gevaar voor stof) et cetera.

Met een uitstapje van de Fotokring Eemland naar het nieuwe NS station Arnhem kon ik de camera mooi eens uitproberen.

Hal


Ik moet zeggen, dat ik de hal van het station door de bijzondere vormgeving van de centrale kolom erg boeiend vind en ik niet alleen: op deze zonnige dag ( maar met sneeuw op het dak!) liepen er wel drie fotogroepen rond.

We waren tamelijk vroeg maar er moest regelmatig gewacht worden tot collega's zich buiten beeld begaven.

Terzijde: wie dat monstrum van een stationsklok zo nodig hier moest plaatsen, verdient op zijn minst een standje: het had zoveel mooier, eleganter kunnen zijn.

Zie onderstaand plaatje van een Barbara Hepworth beeld Turning Forms (uit 1950!) dat ik tegen kwam in het Kröller-Müller museum een week later.

BarberaH


Enfin, op stap met de camera


Het eerst wat me opviel: Sony maakt het de gebruiker niet eenvoudig. Twee avonden van tevoren heb ik uitgebreid de gedownloade handleiding doorgenomen, maar ik moet in de praktijk aardig puzzelen: hoe zit dat nou?

Perron


Wel weer makkelijk vond ik het idee van Sony/Zeiss om de kleinbeeld equivalente brandpuntsafstand op de lens af te beelden. Veel fotografen denken en rekenen tenslotte in 35mm termen.

Tubus


Wat me ook erg beviel: de elektronische zoeker met 2,35 megadots OLED: helder, en vaak vergeet je dat je niet door een (optische-) zoeker kijkt, maar naar een elektronisch plaatje. De scherpte is uitstekend, de kleurweergave ook.

Enfin, ik heb een paar uur tot mijn grote plezier met de RX-10-II door en om het nieuwe NS station rondgelopen en gefotografeerd.

Veel foto's kon ik op ooghoogte maken, maar bij een aantal opnames moest ik toch even door de knieën. Dan is het uitklapbare LCD scherm een groot gemak. Ook dit LCD scherm: 1,2 megadots is helder en scherp.

LCD


Bij inschakelen van de camera is ook het LCD scherm geactiveerd. Nader je met het oog de e-zoeker, dan wordt het LCD scherm uitgeschakeld. Wat me opviel was dat wanneer ik de camera kort voor de buik wilde gebruiken met het LCD scherm zo'n 80 graden opgeklapt, het beeld regelmatig wegviel omdat de zoeker/oogsensor erg gevoelig stond afgesteld.

Volgende keer zwarte kleding aantrekken, dat lijkt hier de oplossing te zijn.

Garage


Ook de parkeergarage was een interessante ervaring, netjes, ruim en met boeiende kleuraccenten. Ik maakte foto's bij ISO 400 maar ook bij ISO 6400. De laatste toonden iets meer ruis (bij uitvergroting) maar een storend niveau had dit zeker niet.

Film


Ik ben geen filmer, maar omdat dit een erg speciale Bridgecamera mét bijzondere videospecificaties is, heb ik toch de afgelopen week ook een beetje met video gespeeld. Met de 4K kwaliteit van de beelden (maximaal 3840 x 2160 pixels) is sowieso niets mis, maar ik heb me geconcentreerd op de HFR mogelijkheid: opnames met hoge snelheid (tot 960 beelden per seconde bij 1080p).

Dat was een heel nieuw werkterrein voor me. Door op normale snelheid afspelen van versneld opgenomen takes van maximaal vier seconden waande ik mezelf even 'slomo'-specialist. Heel leuk om te doen. Ook deze beelden waren uitgesproken scherp en goed van kleur.

Tenslotte


Bridgecamera's waren vaak van het haring noch kuit type: de kwaliteit/prijs ratio was altijd wel in orde, maar ze hadden vaak nou net niet wat je zocht: én hoge kwaliteit én toch (redelijk) compact.

Deze RX10-II is in zijn categorie echt een topper, de beeldkwaliteit klopt, de kleurweergave is uitmuntend, de zoomlens staat op eenzame hoogte. Kortom: als reiscamera is deze RX10-II echt een genoegen om mee te werken.

Dak


Maar het zal aardig wat tijd en inspanning kosten, om alle mogelijkheden van de camera echt gedegen onder de knie te krijgen. De PDF handleiding telt niet voor niets tenslotte 275 (!) pagina's. Gelukkig kan die tegenwoordig eenvoudig mee: op de tablet, anders is het geen doen.

De camera is te koop voor 1.599 euro.

Har van der Zee

Over de auteur

Har van der Zee is (oud-)bedrijfsleider en 70 jaar. Op zijn twaalfde begonnen te fotograferen. Sedert vier jaar publiceert hij 'Op stap met...' waarin hij praktijkervaringen met nieuwe camera's bespreekt. Hij geeft les bij de Volksuniversiteit Soest en privécursus in Photoshop en andere fotobewerkingsprogramma’s.

11 reacties

 1. Brian
  Brian schreef op zaterdag 13 februari 2016 om 09:16

  Een perfecte review Har. Je verteld mooi over de aspecten van de camera en hebt er mooie foto's bij staan ter illustratie. Op het gebied van video nog een kleine aanvulling, de camera kan in de PAL stand ook 1000 beelden per seconde filmen. Dit is logischer voor mensen die in een PAL land zoals Nederland wonen. 960 frames is gebaseerd op de Amerikaanse NTSC standaard die we hier niet gebruiken, al werkt het prima op de meeste televisies.

  Nogmaals mijn complimenten voor deze review.

 2. 100
  Profiel 100 schreef op zaterdag 13 februari 2016 om 15:59

  Prettig geschreven review.
  Jammer vind ik wel dat “equivalentie” (zoals ik vaak zie, maar dit terzijde) onvolledig wordt toegepast waardoor een te positief beeld wordt gecreëerd van de prestaties van een crop camera.

  Om dezelfde foto te maken heb je een gelijk FOV (Field Of View) en een gelijk DOF (Depth Of Field) nodig. Wanneer je sensor/lens combinaties wilt vergelijken moet je die zaken dus ook meewegen:
  Ik neem voor het voorbeeld een 100mm FF kleinbeeld f/2.8 lens
  Sensor van een FF kleinbeeld camera (36x24mm)
  Sensor van een 1.5 crop (24x16mm)
  Sensor van een 2.7 crop (13.2x8.8mm)

  1.5 crop:
  Brandpunt: 100/1.5 = 67mm
  F-getal: 2.8/1.5 = f/1.86

  2.7 crop
  Brandpunt: 100/2.7 = 37mm
  F-getal: 2.8/2.7 = f/1.03

  Als je dus een f/2.8 lens op een 2.7 crop wilt vergelijken met een 1.5 crop moet je dus ook het f-getal meenemen in je berekening.
  De verhouding tussen een 1.5 crop en 2.7 crop is 2.7/1.5 = 1.8
  Je werkelijke berekening voor het f-getal is dus 2.8x1.8 = f/5.04 en het verschil met een f/3.5 - f/5.6 lens op 1.5 crop is dan verwaarloosbaar.

  Als je de 8.8-73.3mm f/2.8 lens op deze camera wilt vergelijken met andere sensor formaten kom je uit op:
  Een 13.2-110mm f/5 lens op 1.5 crop of
  Een 23.8-198mm f/7.5 lens op FF kleinbeeld

  Een f/2.8 op een 2.7 crop is en blijft een f/2.8 lens en lijkt daardoor beter geschikt voor snelheid en low light, maar equivalentie werkt ook door in ruisprestaties (ISO). Bij gelijke sensortechnologie heeft ISO 100 op een 2.7 crop ruis die vergelijkbaar is met ca ISO 640 op full frame kleinbeeld.

  Kortom het klinkt indrukwekkend een 24-200 lens op f/2.8 en dat zou het ook zijn op een ff camera. Als equivalent op een 1 inch sensor, moah…

 3. martinphili
  Profiel martinphili schreef op zaterdag 13 februari 2016 om 16:53

  en ik maar denken dat fotografie een kunstvorm was.......

 4. 100
  Profiel 100 schreef op zaterdag 13 februari 2016 om 23:33

  @martinphili
  Fotografie is een kunstvorm, maar zeker niet uitsluitend een kunstvorm. Sterker nog, van alle fotografie die er is, beslaat de kunstvorm maar een zeer klein percentage. Fotografie is voor een veel groter deel een ambacht waar de beroepsfotograaf een steeds minder dik belegde boterham mee probeert te verdienen. En voor het grootste deel is fotografie een liefhebberij die sinds de opkomst van de smartphone voor zo ongeveer iedereen bereikbaar en betaalbaar is.
  Maar goed, van museumkunst tot selfies op social media, je hebt gereedschap (camera en lens) nodig om werk te maken en hoewel technische kennis van dat gereedschap geen noodzaak is, kan het je wel helpen bij het bereiken van je doelen.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

53.011 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Twitter of Facebook.


Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

Mis het gratis fotografie eBook niet!

53.011 fotografen ontvangen onze wekelijkse fototips al. Schrijf je in en ontvang gratis het eBook '25 Tips voor het Fotograferen van Kinderen'.