Ed Coenen

Praktijktest: PhotoTrackr importeren in Lightroom

woensdag 11 mei 2011, 19:27 door | 8.207x gelezen | 13 reacties

Een paar weken geleden kreeg ik de PhotoTrackr, preciezer gezegd de PhotoTrackr Lite DPL700. Ik had daarover wel eens iets gelezen, maar zag het meer als een gadget dan als een nuttige investering. Iets krijgen kan tot andere inzichten leiden. Maar het heeft wat voeten in de aarde gehad.

Het wachten is op een camera met ingebouwde gps-functie die de positie aan een foto koppelt. Maar dan moet je in (bijvoorbeeld) Lightroom wel eventuele meetfouten kunnen corrigeren. Onfeilbaar is de techniek niet. Het lijkt me ook veel stroom te verbruiken, dus een uitmuntende batterij zal ook wel nodig zijn.

Tot de komst van een ingebouwde gps-functie moeten we het doen met een extra apparaatje, of extra software. Het is soms wel een handige functie. Als ik vorig jaar de PhotoTrackr had gehad, dan had ik wat sneller kunnen vaststellen waar ik zoal bezig ben geweest tijdens een fotoreportage op weg naar en in Bordeaux.

Met behulp van Google Maps kon ik de namen van de dorpen achteraf ook terugvinden, maar alleen door de hele route minutieus te volgen. Met een tracker was de route duidelijk geweest en waren de namen van de dorpjes waar ik fotografeerde met meer zekerheid te benoemen. Het blad waarin de foto's gepubliceerd zijn, had mogelijk ook nog wel iets met de co÷rdinaten kunnen doen.

Op pad met de PhotoTrackr

Installatie


Terugkijkend in de historie van Photofacts zag ik dat Elja in 2008 een review over dit apparaatje heeft geschreven. Hij ondervond wat problemen, ik stuitte op andere. De installatie van de Phototrackr software had wat voeten in de aarde die ik toeschrijf aan de inmiddels oude techniek.

Ik kreeg weliswaar een nieuw apparaat in de originele verpakking, maar technisch is het een ding uit 2007/8. Ik heb een 64-bits computer en de bijgeleverde software kon daarmee niet overweg. De website van Gisteq bezocht en daar naar de PhotoTrackr gezocht, de naam op de doos (overigens, de naam Gisteq staat niet op de doos, maar op de CD). Daar stond de PhotoTrackr niet genoemd in het lijstje met downloads.

Daarop contact opgenomen met importeur 2Moso, waar de technicus snel reageerde en vertelde dat ik de software voor de DPL700 moest downloaden. Dat ging vlot en achteraf bleek de CD helemaal niet nodig.

Enthousiast de Trackr aangesloten; bleek dat de driver daarvoor moest worden gedownload. Ook daarvoor weer naar de website van Gisteq. Dat ging goed. Volgende probleem: de software vraagt bij aansluiting van de tracker naar een com-poort om de data aan de foto te verbinden. Com-poort??

Ik ben geen computerkenner en er zit een USB-kabel aan de Trackr. En dingen met een USB-kabel vragen niet om een com-poort, is mijn ervaring. Maar weer wat geleerd. Mede-blogger Niels van der Perk bood hulp. Problemen opgelost, maar alles bij elkaar wel een uurtje of vijf aan zoekwerk achter de rug.

RAW = Pro = 14 euro


Daarmee was ik er nog niet. De software van Gisteq kan prima overweg met jpg/jpeg-bestanden. Voor heel veel fotografen is dat genoeg. Maar ik werk met RAW-bestanden en archiveer die in Lightroom. En ik had al eens gezien dat Lightroom de geografische locatie zonder plug-ins kan weergeven. Dat wilde ik ook.

Terug naar de website van Gisteq om tegen betaling van 19,99 dollar (iets meer dan 14 euro, een paar weken geleden) PhotoTrackr Pro te kopen. 'Pro' is dan overigens niet meer dan een sleutel om van 'standaard' 'pro' maakt.

Doel: zichtbare info in Lightroom


Na een paar goed verlopen kleine testjes in de studio werd het tijd voor een 'duur-test'. Een reportage over de marathon in Rotterdam was daar geschikt voor. Terug in de studio zag het er ook goed uit. De locaties op de Google kaart in het Gisteq-programma toonde de route die ik lopend en met de metro had gevolgd en de foto's werden aan de goede punten gekoppeld.

Lightroom gaf ook co÷rdinaten op. Maar de verbazing sloeg toe. Een klikje op het pijltje achter de locatie gaf een Google Map te zien met locaties vijfhonderd meter oostelijker, in straten waar ik nooit ben geweest.

Onbegrijpelijk en ook Gisteq kon en kan daarvoor geen verklaring vinden. Ik begon nog meer aan het systeem te twijfelen toen ik bij toeval een sporter hoorde vertellen dat hij in het Nijmeegse volgens zijn (ander merk) tracker op de andere oever van de Waal moet hebben gelopen.

Ik besloot de Trackr maar even te laten voor wat hij was. Maar na een paar weken heb ik het ding toch maar weer eens aan mijn fototas gehangen. De rust had de Trackr kennelijk goed gedaan. Lightroom geeft nu wel de correcte locaties.

Tijd en locatie


De PhotoTrackr bepaalt de positie met behulp van GPS en verbindt daar een moment in de tijd aan. Aan de hand van de corresponderende tijd van de opname rekent de software uit waar de foto gemaakt moet zijn. Voor een nauwkeurige bepaling van de locatie moeten de tijden van de Trackr en camera met elkaar overeenstemmen. De Trackr gebruikt daarvoor datum en tijd van je computer en dat betekent dat je de wisseling van zomer- en wintertijd in de camera moet bijhouden.

In het programma kun je de locatie achteraf nog verfijnen door het rode locatie met daaronder een paskruis te verplaatsen. Handwerk komt er ook aan te pas als de batterij in de PhotoTracker onderweg leeg is geraakt.

De software kan dan geen locatie koppelen en zo zat ik met een paar foto's die gekoppeld werden aan het moment dat de trackr aan de computer werd gekoppeld. Na een uur of acht gebruik moet je de batterij vervangen en voor een meerdaagse tocht mag je dan aardig wat reservebatterijen meenemen.

Einde wandelroute Holten in Gisteq Pro

Einde wandelroute Holten in Lightroom

Lightroom linkt door naar de correcte locatie op Google Maps


Stappenplan


Om de foto's met geo-data in Lightroom te krijgen moet je een stappenplan uitvoeren. Met het Gisteq Pro-programma krijg je de thumbnails van de RAW-bestanden te zien en de route/fotopunten.

Met een rechtermuisklik op het locatieicoontje maakt het programma een xmp-file met de locatie. De locaties opslaan en je kunt de foto's in Lightroom importeren. Ik doe dat nu met de foto-card in een reader, of met de bestanden gekopieerd naar een aparte map op de harde schijf.

Alternatief GeoSetter


Ook zonder een gps-apparaatje is geografische data aan RAW-bestanden toe te voegen. Daarvoor gebruik ik sinds een paar weken het gemakkelijk te installeren en te gebruiken freeware programma GeoSetter, waarvan hieronder een screenshot. Ik gebruike dat programma om de weergave van Gisteq te verifiŰren, maar het ook een erg eenvoudig programma voor nabewerking.

Je krijgt links de fotoserie (RAW en/of jpg) te zien en rechts de kaart van Google. Door het noteren van de plaatsnaam kun je de locatie vinden. Vervolgens is met een klik op de juiste locatie de foto getagged en kan het bestand in Lightroom worden ge´mporteerd. Geosetter herkent ook RAW-foto's.

Geosetter is een gemakkelijk programma, maar tijdrovend als je veel foto's op verschillende locaties hebt gemaakt. Je moet onthouden waar je precies hebt gestaan bij het maken van de foto. Je kunt wel aan batch maken van alle foto's die je op ÚÚn punt hebt gemaakt. In mijn voorbeeld heb ik ÚÚn locatie genomen voor alle foto's die ik vorige week op en om een oude brug bij Lochem heb gemaakt.

Lochemse brug met GeoSetter


Tracking


Je kunt de Phototrackr gebruiken om een wandeling, fietstocht of autorit in kaart te brengen. Je ziet dan gelijk waar je foto's hebt gemaakt. Dat kan nuttige informatie zijn. Voor mijn werk is de toevoeging van de fotolocaties aan bestanden voldoende. Voor een reisverslag geeft dat meerwaarde.

Conclusie


Elja Trum heeft deze Trackr in 2008 een paar dagen gebruikt om er een review over te schrijven. Een paar aanvullingen daarop. De software is nu te downloaden voor Windows- en Mac-computers. Ook de Pro-upgrading is voor Mac-gebruikers beschikbaar.

Bij de installatie van Gisteq-software moet je voor de kaart een API code van Google Maps nodig, waarbij de website waarvoor je deze API code nodig hebt, ingevuld moet worden. Dat blijkt na enig zoeken de website maps.gisteq.com te zijn. Bovendien moet je bij Google bekend zijn. Voor GeoSetter waren die formaliteiten niet nodig.

Met de Gisteq PhotoTrack software is het eenvoudig om de foto's online te delen op bijvoorbeeld Flickr, Picasa of SmugMug.

Volgens de website van Gisteq is de PhotoTrackr Mini DPL900 een nieuwere versie die kleiner en sneller is. Voor Nikon-gebruikers biedt de leverancier nog een reeks andere trackers. Ik hoop gebruikers van die apparaatjes hun ervaringen willen delen.

Ik heb in Lightroom aan de trefwoorden het woord 'geotag' toegevoegd om het zoeken in Lightroom te vergemakkelijken. Ik heb me nog niet verdiept in tagging voor stocktoepassingen, maar als ik bij Alamy of Getting zoek, dan kom ik op foto's van het gebruik van tracking-instrumenten en niet op foto's waaraan een locatie is verbonden.

Importeur 2moso in Vlaardingen levert deze PhotoTrackr onder meer webshops als Foto Konijnenberg en CameraTools. Op de website van de importeur staat de DPL700 met een adviesprijs van 99,95 euro. CameraTools levert hem echter voor 55 euro.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Ed Coenen

Over de auteur

Ed Coenen is onder meer reportagefotograaf. Hij ziet zijn foto's afgedrukt in tijdschriften.

13 reacties

 1. Kaa
  Kaa schreef op woensdag 11 mei 2011 om 19:37

  Je kunt met GeoSetter ook gewoon je GPS-log koppelen aan folder met foto's zodat GeoSetter je metadata aanpast van je RAW bestanden. Werkt bij mijn Canon prima met .DNG en .CR2. Ik ben er alleen nog niet achter wat nu het meest handige proces is in combinatie met Lightroom. Ik had namelijk de foto's in Lightroom geimporteerd. Toen met GeoSetter en logbestand mijn foto's ge-geotagged en toen ik Lightroom opende gaf hij aan dat de status van de metadata was aangepast van die foto's met geolocatie. Toen heb ik ergens een verkeerde keuze gemaakt en las LR alles van harde schijf en waren al mijn settings die ik in LR al had gedaan teniet gedaan... Moest ik in de history een stap terug. Volgende keer dus maar eerst inlezen met LR dan met GeoSetter Geotaggen en dan pas aan de bak met het nabewerken.

 2. Kaa
  Profiel Kaa schreef op woensdag 11 mei 2011 om 19:49

  Moet ik er wel bijvertellen dat ik zelf met een Qstarz BT-Q1000X werk. Het is behelpen met het programma wat erbij hoort, maar strijkt netjes je GPS-log glad met afwijkingen op je pad etc. Je kunt er voorkiezen om te exporteren naar .gpx bestandsformaat wat je weer kunt inlezen in GeoSetter om je foto's te geotaggen. De BT-Q1000X blijft ruim 40 uur loggen en in de praktijk laad ik hem na een paar dagen op om te voorkomen dat de accu leeg loopt tijdens een wandeldag.

  Nadat je de foto's hebt ge-geotagged met GeoSetter kun je ze exporteren in LR naar .JPG om ze te uploaden naar Picasa. Op Picasa zie je ze dan ook netjes op de kaart staan.

 3. Reinoud
  Profiel Reinoud schreef op woensdag 11 mei 2011 om 20:18

  Ik gebruik Jeffrey Friedls Geoencoding plugin in Lightroom. Die kan gpx files lezen (die komen direkt uit een tracker of je converteert het met het programma gpsbabel), en dan binnen Lightroom zelf alles afhandelen

 4. libeco
  Profiel libeco schreef op woensdag 11 mei 2011 om 21:14

  Ik gebruik downloader pro om foto's van mijn camera te halen en automatisch met het gpx-bestand van mijn phototrackr te geotaggen. Vevrolgens haal ik via geosetter de daadwerkelijke locatieinformatie op. Tenminste, dat doe ik nu al een aantal jaartjes, maar recentelijk geeft geosetter steeds vaker een foutmelding, volgens mij omdat er simpelweg teveel requests naar Google worden gemaakt bia dat programma. Te populair geworden dus helaas...

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.156 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord