Preview: Canon EOS R5 mark II
woensdag 17 juli 2024, 12:12 door Elja Trum | 1.548x gelezen | 2 reactiesCanon kondigt vandaag de Canon EOS R5 mark II aan. De opvolger van de populaire R5. Vorige week mocht ik alvast een dagje met deze nieuwe camera aan de slag. In deze preview ontdek je de specificaties en mijn eerste indruk.
Canon EOS R5 mark II specificaties
- 45 megapixel full-frame BSI CMOS sensor
- Ingebouwde beeldstabilisatie tot 8,5 stops
- DIGIC X processor met DIGIC Accelerator
- Lichtgevoeligheid: 100 - 51.200 ISO
- Elektronische zoeker: OLED, 0,5 inch, 5.76 miljoen beeldpunten
- Display: 3,2 inch TFT LCD, 2.1 miljoen beeldpunten
- Video tot 8K met 60 fps, canon Log 2/3
- 30 foto's per seconde (elektronische sluiter, 12 mechanisch)
- CFexpress en SD(XC) geheugenkaartsloten
- Nieuwe LP-E6P accu (oude accu's blijven bruikbaar - met beperkingen)
Zelf heb ik momenteel de Canon EOS R5 als mijn hoofdcamera en die bevalt me uitstekend. De R5 mark II heeft dan ook extra mijn interesse.
Ook geschikt voor sportfotografen
De Canon EOS R5 mark II is een echte alleskunner. Deze tweede versie is nu ook erg geschikt voor het fotograferen van sport. Dit dankzij de vele mogelijkheden die ook in de nieuwe Canon EOS R1 zitten.
Bijvoorbeeld de nieuwe 'Action Priority' modus. Hiermee kun je tijdens een voetbal, hockey of basketbal wedstrijd automatisch scherpstellen op de speler die de bal heeft. In de toekomst moeten ook andere sporten via een firmware-update deze geavanceerde trackingmogelijkheid krijgen.
Bovendien kan de R5 mark II tot 30 foto's per seconde maken. De R1 gaat daar nog overheen met 40 foto's per seconde, maar de meeste sportfotografen zullen aan 30 ook wel meer dan voldoende hebben.
Pre-shooting
Nog interessanter voor sportfotografen is de pre-shooting functie. Als je deze optie aanzet blijft je camera continue opnames maken terwijl je de sluiter half indrukt. Deze foto's worden opgeslagen in de buffer van de camera, maar niet op je kaartje.
Pas als je de daadwerkelijk afdrukt worden de foto's die al in de buffer staan weggeschreven op je geheugenkaart. En daarna ook de foto's die je maakte op het moment van afdrukken.
Hierdoor krijg je dus ook een vijftiental foto's die gemaakt zijn voordat je afdrukte. Handig, want zo kun je dus de perfecte actiefoto nog maken nadat het daadwerkelijke actiemoment al geweest is.
Je hoeft dus als fotograaf niet meer exact het juiste moment in te schatten. Je drukt af als je een gaaf moment ziet en dan heb je dat moment alsnog te pakken - ook al was je eigenlijk te laat.
Je onderwerp selecteren met je ogen
Persoonlijk ben ik wel enthousiast over de eye-focus op de nieuwe Canon EOS R5 mark II. Een functie die eerder te vinden was op de R3 en die nu nog verder doorontwikkeld is. De functie zou nu ongeveer twee keer zo accuraat zijn.
Met eye-focus kijkt de camera waar jij naar kijkt terwijl je door de elektronische zoeker tuurt. Er verschijnt een geel rondje in beeld op de plek waar je kijkt. Druk je vervolgens de ontspanner half in, dan selecteert de autofocus het onderwerp waar jij naar keek.
Dus ben je bijvoorbeeld een groep mensen aan het fotograferen, dan kijk je naar de persoon die je scherp in beeld wilt hebben en de camera stelt dan op die persoon scherp. Ook als de persoon beweegt wordt deze netje getrackt, zodat ie in focus blijft.
Zodra je de zoeker half ingedrukt hebt verdwijnt trouwens het gele rondje en kun je bijvoorbeeld nog even de compositie bepalen. De camera blijft ondertussen het door jou gekozen onderwerp volgen.
Om de functie optimaal te gebruiken moet je de camera een aantal keer calibreren op jouw oog in verschillende omstandigheden. Een proces dat telkens circa 10 seconden duurt en je een keer of 5 a 6 moet doen.
Verbeteringen op zijn voorganger
Een aantal aandachtspunten van het vorige model zijn aangepakt. Zo is er veel aandacht besteed aan het koelen van de camera. Bij de R5 is veel geklaagd over oververhitting (voornamelijk bij video). Dat heeft Canon nu dus goed aangepakt waardoor je langer kunt blijven filmen.
Schiet je heel veel video, dan is de optionele cooling fan grip iets voor jou. In die greep zit een ventilator die door de nieuwe koelgleuven in de R5 blaast. Zo kun je ook 8K en 4K video met hoge fps lang volhouden.
Ook is het rolling-shutter effect met 60 procent verminderd vergeleken met de originele R5. Een andere verbetering is de elektronische zoeker; die is nu verdubbeld in helderheid. Overigens ook 'problemen' die ik zelf in de praktijk nog niet ervaren heb met mijn R5, maar fijn dat het verbeterd is.
Canon EOS R5 mark II voor videografen
Ooit waren fotocamera's specifiek voor foto's. In 2008 veranderde dat met de komst van de Canon 5D mark II. Deze camera had een videofunctie en die beviel erg goed bij videomakers. Sindsdien heeft vooral de 5D (en nu dus de R5) serie ook veel aandacht voor videografie.
De R5 is zelfs de eerste camera (gelijktijdig met de R1 trouwens) die een lampje voorop de body heeft waardoor je kunt zien dat er gefilmd wordt. Handig tijdens opnames, zodat degene die gefilmd wordt weet dat de camera loopt.
Overigens kun je dit lampje ook uitschakelen, als je het liever niet gebruikt.
De maximale videoresolutie is 8K bij 60 beelden per seconden. Dat is er fijn voor wie VR video's wil schieten in combinatie met de Canon RF 5.2mm VR lens. Lagere resoluties zijn ook mogelijk met hogere framerates. Bijvoorbeeld 4K met 120 beelden per seconde.
Met de Canon EOS R5 kun je bovendien ook in Canon LOG 2 en 3 filmen. Je kunt daarbij zelfs direct jouw favoriete LUT op de camera zetten, zodat deze al direct toegepast wordt.
Voorlopige conclusie
De Canon EOS R5 mark II lijkt in alles een mooie opvolger op de al populaire R5 te zijn. De camera is op alle fronten beter geworden.
Is de Canon EOS R5 mark II een upgrade waard voor wie momenteel de voorganger heeft? Verbeteringen lijken vooral te vinden voor sportfotografen en videografen. Voor hen kan het dan ook de moeite waard zijn.
Als portretfotograaf zie ik me nog niet direct upgraden. Er zijn mooie nieuwe en nuttige verbeteringen (zoals de oog-focus), maar die zijn wellicht niet direct de investering waard.
Heb je nog geen R5, maar wel interesse in een dergelijke camera? Dan is de Canon EOS R5 mark II zeker een interessante camera voor je.
Prijs en beschikbaarheid
De adviesprijs van de Canon EOS R5 mark II is 4799 euro. De camera zal vanaf eind augustus beschikbaar zijn.
Meer weten over Canon EOS R camera's?
Ontdek alles over de EOS R mirrorless camera's van Canon. Met deze cursus ontdek je de instellingen die je helpen betere foto's te maken, zonder dat je de complete handleiding door hoeft te spitten. Regelmatig voegen we nieuwe concrete tips toe aan deze cursus.
» Cursus Canon EOS R
Over de auteur
Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-witfotografie, flitsfotografie en portretfotografie.
2 reacties
-
Henri schreef op donderdag 18 juli 2024 om 14:30 | reageer
Werk sinds 2017 met de 5D Mk IV en heb dat lang volgehouden omdat deze camera GPS aan boord heeft.
Nu toch maar de R5MkII besteld omdat de techniek inmiddels mooie stappen heeft gezet.
Bij navraag bij Canon Nederland of de Canon GP-E2 GPS-Ontvanger compatibel is met de R5 MkII kreeg ik te horen dat dit 'waarschijnlijk' wel het geval is, dat moest voor de zekerheid worden nagegaan (hij was net 4 uur uit toen ik contact opnam).
Maar nu blijkt in de volledige technische specs. te staan dat er een interface is voor:
GPS-satellieten (Amerika)
GLONASS-satellieten (Rusland)
MICHIBIKI Quasi-Zenith-satellieten (Japan)
Dat klinkt voor mij heel erg interessant als globetrotter.....
Ik moet nog uitsluitsel krijgen wat e.e.a. precies behelst. Voor mij klinkt 'interface' als 'aansluiting', dus wellicht komt er een opvolger voor GP-E2 GPS-Ontvanger? Of GPS zit echt ingebouwd, zoals de medewerker bij Canon suggereerde, maar daar lees je nergens over. Ik krijg nog een reactie per mail wat wordt bedoeld.
Link naar de complete specs:
https://www.canon.nl/cameras/eos-r5-mark-ii/specifications/
Overigens valt het mij wel tegen dat de zoeker niet verbeterd is t.o.v. de vorige R5, en dan in de zin van resolutie etc. Zeker nu je de update van de zoeker van de Nikon Z6MkIII ziet: wat een zoeker!
Afijn, ik kan niet wachten dot de postbode (in augustus) op de stoep staat met mijn pakketje...... -
Donald Willemsen schreef op zaterdag 27 juli 2024 om 12:05 | reageer
Ik vind het jammer dat die 'action priority' enkel geldt voor sporten. Het lijkt me zinvol om dat ook te kunnen gebruiken voor andere vormen van fotografie zoals bijvoorbeeld bij dieren.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Canon introduceert nieuwe 24mm, 50mm, 70-200mm en VR objectief
door Nando Harmsen
-
Canon introduceert de RF 28-70mm f/2.8 IS STM
door Nando Harmsen
-
Canon introduceert de imagePROGRAF PRO-1100
door Nando Harmsen
-
Preview: Canon EOS R1
door Elja Trum
-
Canon kondigt de RF 35mm f/1.4L VCM aan
door Nando Harmsen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.300 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.